2023-04-09 530 瀏覽
上次已經食過地茂館嘅甜品,今次同朋友們去開九龍城,就試吓本店啦😋其實上次係覺得味道一般,不過因為好多人讚嘅關係,所以都想試吓本店會唔會同其他分店唔同🤣🤣🤣我哋四個人都係叫咗小丸子 分別係紫米露小丸子💜芒果仙草小丸子🤍芒西小丸子同埋芒果紫米露小丸子🤣我覺得味道都係同屯門店差唔多 係好味嘅,不過如果要排隊就唔會食嗰種🤣🤣🤣我哋晏晝去都好多人證明呢間甜品店真係好受歡迎😝😝🙌🏻🙌🏻🙌🏻

2023-04-09 306 瀏覽
自己一直都係佳佳甜品芝麻糊嘅擁躉,好想睇下會唔會有其他甜品舖都有咁好質素嘅芝麻糊,所以今次就試咗地茂館,但係我自己認為都係佳佳嘅芝麻糊比較出色。呢度嘅芝麻糊味道未去到好香濃,但係磨得又滑嘅,不過最令我覺得做得唔夠好嘅地方,就係佢非常之杰撻撻,質地好似漿糊咁,所以食落口嘅時候好唔順,同埋因為佢太杰,食完一碗之後好似食咗一碗飯咁,有好滯嘅感覺,食落去嘅味道同埋質感冇佢個樣咁好。試過今次之後,如果我下次要食芝麻糊,我都會返去佳佳

試過今次之後,如果我下次要食芝麻糊,我都會返去佳佳
外賣自取
細個在九龍城地段返學,只係食過一次地茂館既糖水。相隔n年,重臨舊地,人事全非,但地茂館繼續屹立九龍城,可想而知佢幾老字號和功力😄 是日復活節假期第2天,下午茶時段都有一定數量的食客,剛剛來到有卡座,同男友坐低抖一抖再嘆糖水。心無懸念地揀signature, 招牌蛋白杏仁茶 - $36,好夠熱所以好燙口,內裡有成隻蛋白,杏仁茶夠滑冇渣,唔算好甜,味道剛剛好😍生磨合桃糊 - $27。店員端上一碗剛滿瀉的糖水😳好滑,冇粉漿或一粒粒,口感好豐富,不是水狀糖水,而且甜度啱啱好,但在比較下,合桃糊冇咁熱,有少少失色,但我覺得都可以呀😇試過什麼是好食糖水,之後再試其他店舖的,肯定有種比下去的感覺🤷🏻‍♀️ 或者再食,我會再重臨地茂館啦😆店員有禮,整體感覺幾良好。當我地食完後要離開,店舖已經全是食客,而且要開始等位。我地算lucky 啦☺️

招牌蛋白杏仁茶

補腎合桃糊(生磨)

2023-04-08
下午茶
招牌蛋白杏仁茶
補腎合桃糊(生磨)
  • 補腎合桃糊
九龍城真係唔愁無野食,仲要有咁高質嘅傳統糖水!真係食完想encore第二碗。無論係傳統糖水,定新式嘅芒果系列甜品都有,非常多選擇,簡直選擇困難症發作。[]既然叫得招牌,不如就試呢個啦。本來戰戰兢兢,因為杏仁茶好容易有伏,點知呢個係我食過最好食最難忘嘅杏仁茶。真係要試,杏仁茶嘅香味撲鼻,質地啱啱好,唔會好似芝麻糊嗰隻杰身,又唔會太水,啖啖都有蛋白,增加濃稠度!勁足料,好多蛋白,當然拌勻得均勻d會更好😆$36值得!重點係食到底都仲係熱辣辣,最後一啖都仲有蛋白!

[[招牌蛋白杏仁茶]]

勁足料,好多蛋白,當然拌勻得均勻d會更好😆

$36值得!重點係食到底都仲係熱辣辣,最後一啖都仲有蛋白!
2023-04-07
2023-04-06 175 瀏覽
✨芒果紫米露小丸子芒果夠新鮮夠甜👍小丸子好有咬口😋 甜度適中❤️一碗簡直唔夠喉!​✨椰汁紫米露夠傳統👍椰汁味幾香濃,唔太甜🥰​✨芒果班戟兩大舊班戟,好大舊芒果啖啖肉👍仲好鮮甜 班戟皮勁薄好好食😋​味道👅👅👅👅抵食🤑🤑🤑🤑環璄⭐️⭐️⭐️服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻番兜🍉🍉🍉🍉(最高分x5)​

✨芒果紫米露小丸子

✨椰汁紫米露
夠傳統👍椰汁味幾香濃,唔太甜🥰

✨芒果班戟
兩大舊班戟,好大舊芒果啖啖肉👍仲好鮮甜 班戟皮勁薄好好食😋

味道👅👅👅👅
抵食🤑🤑🤑🤑
環璄⭐️⭐️⭐️
服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
番兜🍉🍉🍉🍉
(最高分x5)
  • 芒果班戟
2023-04-01 297 瀏覽
價錢平又好食嘅傳統店😋細細碗食完泰國野可以食埋甜品 本身好飽 唸住淨係嗌兩樣野食 但都係忍唔住🤭我哋晏晝去唔使等本身唔唸住嗌杏仁茶 點知最後大家都鍾意🤣值得一試!(熱)紫米杏仁茶小丸子$31推推⭕️估唔到呢個咁好食!熱嘅小丸子更加軟綿好夾杏仁茶同紫米!!同紫米融為一體杏仁茶平時唔飲開嘅都可以接受呢個一定會encore!芒果紫米露小丸子$32推淡淡芒果香 不過紫米唔夠多!小丸子煙韌得嚟唔會好難咬細細碗好快KO擂沙湯圓$25/7粒推外面軟糯有花生粒裏面芝麻餡一口一粒
價錢平又好食嘅傳統店😋細細碗
本身唔唸住嗌杏仁茶 點知最後大家都鍾意🤣
值得一試!

(熱)紫米杏仁茶小丸子$31推推⭕️
杏仁茶平時唔飲開嘅都可以接受
呢個一定會encore!

芒果紫米露小丸子$32推
淡淡芒果香 不過紫米唔夠多!
小丸子煙韌得嚟唔會好難咬
細細碗好快KO

擂沙湯圓$25/7粒推
外面軟糯有花生粒
裏面芝麻餡一口一粒

• 糖不甩
2023-03-31 358 瀏覽
同屋企人食完飯去左食糖水,上網見到呢間口碑唔錯,仲有好多港式糖水食,就黎試下,都幾多人,要排一陣先入得,而且座位都幾學習,好多人快快食完就走,我地都係,費事要街外邊嘅客人等咁耐啦。芝麻糊非常濃郁,陣陣芝麻香撲鼻,而且入口好軟滑,屋企人讚不絕口。糖不甩Q 彈冇餡湯圓,外面痴滿花生糖芝麻,我仔好鐘意食,勁快就清左碟。腐竹白果薏米我嗌左凍既,白果薏米口感好煙韌,加埋糖水好清甜,又可以清下熱氣。椰汁馬豆糕紫米糕係唔算太甜,有清新嘅豆香米香,口感唔錯。紫米露我老公叫既,佢話好食,紫米煮到岩岩好。要喺九龍城搵甜品,相信有好多間,呢間的確味道唔錯,可以有下次。

芝麻糊
非常濃郁,陣陣芝麻香撲鼻,而且入口好軟滑,屋企人讚不絕口。

椰汁馬豆糕紫米糕
係唔算太甜,有清新嘅豆香米香,口感唔錯。
椰汁馬豆糕,紫米糕

紫米露
我老公叫既,佢話好食,紫米煮到岩岩好。

宵夜
椰汁馬豆糕,紫米糕
  • 香滑芝麻糊
2023-03-28 211 瀏覽
星期二同細女去九龍城補習,放學後經過一間好有特色的糖水舖,梗係要一齊入去試下啦~裝修好懷舊,好似返去七八十年代的茶樓一樣,好特別的體驗~我叫左一碗招牌蛋白杏仁茶,女女就叫芒西小丸子好快就有得食,女已經急不及待第一啖就話好好味哈哈哈⋯⋯杏仁茶蛋白唔太甜,最適合女士,未入口已經聞到好香的杏仁味,蛋白好滑非常正😄女的芒果好新鮮好甜,份量十足,如果夏天吃就更加一級棒下次都想試下招牌糖不甩,芝麻糊核桃糊等等
下次都想試下招牌糖不甩,芝麻糊核桃糊等等
2023-03-26
  • 芒西小丸子
  • 招牌蛋白杏仁茶
2023-03-22 239 瀏覽
今日同朋友食完dinner想食糖水,就諗起呢間bookmark咗好耐嘅糖水舖。之前見到好多朋友食完都大讚,今日特登揸車嚟朝聖😝當晚8點幾左右去到,店舖都坐滿人,我地叫外賣,外賣好快就整好唔洗等好耐👍🏽 我地叫咗 芒果仙草小丸子同 椰汁紫米露。🔸芒果仙草小丸子我好鍾意食仙草,佢啲仙草好滑,芒果超甜,小丸子好煙韌,全部都好好食😋🔸椰汁紫米露椰汁味都重,所以糖水都好香同好滑。下次會想試埋其他糖水,真心不錯嘅一間糖水舖👍🏽👍🏽

🔸芒果仙草小丸子

🔸椰汁紫米露
椰汁味都重,所以糖水都好香同好滑。

下次會想試埋其他糖水,真心不錯嘅一間糖水舖👍🏽👍🏽

2023-03-20 314 瀏覽
難得嚟九龍城一定要揾糖水食🤓 地茂館甜品都可以話係九龍城中式糖水舖嘅始祖,因為佢屹立咗係九龍城都有30幾年,佢以生磨炮製的杏仁茶、芝麻糊同手包爆餡湯圓都好出名。不過我今次都係無食傳統,食佢嗰芒果系列🥭芒果涼粉小丸子 $32 & 芒果紫米露小丸子 $32 - 佢啲小丸子煙煙韌韌好正🥲 足料😋 不過涼粉同紫米露都多咗啲,少返啲嗰比例會更加好🤭 不過我一定會再幫襯🤭 同埋見佢啲小丸子咁好食,下次會叫湯圓類嘅🤓 我已經鎖定左軟滑糖不甩🤭

2023-02-24 379 瀏覽
This dessert restaurant was recommended by one of my local friends. He said their mochi balls were soft while chewy, which were really one of the best in town!However I think it’s just above average, price was okay yet the mochi balls were not rich in rice flavour. Usually need to queue at night.

2023-02-23 322 瀏覽
入九龍城其中一個目的一定係去食芒果甜品🤣🤣咁多間分店中九龍城真係最好食😋而芒果甜品真係世一😊每一次食芒果都係好甜冇一次係酸嘅🤪而豆腐花同小丸子都係超正😆一定要試吓!
元宵節,是農曆新年過後第一個「月圓」的日子食完飯 同女朋友揸車🚘去左九龍城食糖水應下節🍡我哋叫咗三樣嘢「糖不甩」、「薑湯芝麻湯圓」、「芒果仙草小丸子」都係圓轆轆,象徵「花好月圓、闔家慶團圓」團圓&圓滿。「糖不甩」粒粒分明,有亮澤「薑湯芝麻湯圓」薑湯薑味唔重,唔會好辣,男女老少都適合湯圓做得好靚「芒果仙草小丸子」西式甜品都唔輸蝕,仙草好滑下次去九龍城都會再食「地茂館」真心要支持下保持到水準嘅老字號!
元宵節,是農曆新年過後第一個「月圓」的日子

食完飯 同女朋友揸車🚘去左九龍城食糖水應下節🍡

「糖不甩」

粒粒分明,有亮澤

「薑湯芝麻湯圓」

薑湯薑味唔重,唔會好辣,男女老少都適合

湯圓做得好靚

「芒果仙草小丸子」

西式甜品都唔輸蝕,仙草好滑

下次去九龍城都會再食「地茂館」
真心要支持下保持到水準嘅老字號!

2023-02-05
宵夜
  • 糖不甩
2023-02-19 303 瀏覽
今日去九龍城食夜晚早左到就去左老茂館食個甜品因為近晚飯時間 人唔算多唔使等位就即刻入得入面環境乾淨同闊落好坐-我地叫左3款.合桃杏仁茶 $28分數 : 9/10合桃同杏仁都係生磨因為佢甜度啱啱好所以食落香而不膩.合桃露加薏米白果 $33分數 : 9/10出面好多合桃露都過杰身但佢唔會 好香滑順口值得一讚嘅係薏米白果份量足 又煮得好綿紅豆馬豆糕 $6分數 : 8/10個糕唔會太甜少少椰汁香 豆都煮得夠淋再多啲豆會更好-地茂館整體嘅甜品都好好價錢平 質素高無論舊式定新式都有絕對係去九龍城必食之一👍🏻
今日去九龍城食夜晚

無論舊式定新式都有
絕對係去九龍城必食之一👍🏻
2023-02-19
  • 合桃露
九龍城熟悉甜甜嘅味道🍧地茂館甜品@teimoukoon 【寧可棄正餐,不可棄甜食】今次要介紹嘅係九龍城街坊必定去過嘅地茂館甜品😋同時亦都有好多非街坊專門嚟九龍城食👍🏻成日都排長龍㗎!所以我基本上都買係外賣返屋企食算😙因為次次拎到返屋企都仲係出煙咁熱㗎♨️晚市時間🍽人均:$30🕰時間:8-9pm開始會有人龍排隊,上甜品速度快,因此等候時間15分鐘左右❤️🥣桃膠蛋白杏仁茶 (熱)$38大推👍🏻上次食招牌蛋白杏仁茶,桃膠其實都係多$2,但原來都真係好正!我最鍾意佢雖然係糖水,但唔會太甜,有種食甜嘢冇咗邪惡嘅感覺🫢🥣香滑芝麻糊 (熱) $26推薦熱食,芝麻味勁!濃!個糊真心一啲都唔水唔流。比較坊間嗰啲又淡又水,依個係我唯一會食嘅芝麻糊😊🥭芒果仙草小丸子 (凍)$32平時好少食芒果甜品,因為成日覺得出面啲芒果甜都係糖醬嘅甜。但依個真係我完全接受到嘅天然甜感覺👍🏻爽甜!Bible rating: 8.5/10📍地址:地茂館甜品 九龍城福佬村道47號地舖
九龍城熟悉甜甜嘅味道🍧地茂館甜品
@teimoukoon