細個在九龍城地段返學,只係食過一次地茂館既糖水。相隔n年,重臨舊地,人事全非,但地茂館繼續屹立九龍城,可想而知佢幾老字號和功力😄 是日復活節假期第2天,下午茶時段都有一定數量的食客,剛剛來到有卡座,同男友坐低抖一抖再嘆糖水。心無懸念地揀signature, 招牌蛋白杏仁茶 - $36,好夠熱所以好燙口,內裡有成隻蛋白,杏仁茶夠滑冇渣,唔算好甜,味道剛剛好😍生磨合桃糊 - $27。店員端上一碗剛滿瀉的糖水😳好滑,冇粉漿或一粒粒,口感好豐富,不是水狀糖水,而且甜度啱啱好,但在比較下,合桃糊冇咁熱,有少少失色,但我覺得都可以呀😇試過什麼是好食糖水,之後再試其他店舖的,肯定有種比下去的感覺🤷🏻‍♀️ 或者再食,我會再重臨地茂館啦😆店員有禮,整體感覺幾良好。當我地食完後要離開,店舖已經全是食客,而且要開始等位。我地算lucky 啦☺️

招牌蛋白杏仁茶

補腎合桃糊(生磨)

2023-04-08
下午茶
招牌蛋白杏仁茶
補腎合桃糊(生磨)
  • 補腎合桃糊