2024-04-17 0 瀏覽
這家中餐餐廳以其獨特的口味和精美的菜品吸引了我的注意。他們的菜式,每一口都讓人回味無窮。他們的乳鴿酥軟入味,肉質鮮嫩多汁。唯獨是有點小。菜式則結合了酸甜和微辣的味道,令人胃口大開。此外,他們的服務也非常周到,讓我們在用餐期間感到宾至如歸。總體而言,這家中餐餐廳提供了一個令人愉悅的用餐體驗,我強烈推薦大家前來品嚐他們的美食。

2024-02-27
  • 酒呈醉雞
2024-03-20 843 瀏覽
喺中環食中午飯要搵間坐得舒服嘅餐廳真係唔係咁易今次同朋友就揀咗呢間唐宮小聚坐得舒服得來又唔使等位佢哋主打嘅係款式,特別造型可愛嘅點心咁梗係試吓佢哋嘅點心先啦先叫咗鳳眼蝦餃橙色嘅外皮配上食用花入邊嘅蝦超級大,粒粒同彈牙皮薄餡靚又適合打卡再嚟就叫咗佢哋嘅和牛鹹水角造型非常特別,好似一個啤梨咁鹹水角嘅餡同出邊食到嘅唔一樣因為佢係放咗和牛喺入邊加埋黑胡椒而且佢嘅外皮炸得好酥脆又鹹又香,超級好味建議大家嚟食,一定要叫呢個最後就叫咗一個酥皮叉燒包呢個叉燒包嘅酥皮就比較硬而且我覺得太甜可以一試,但係未必再叫
喺中環食中午飯
要搵間坐得舒服嘅餐廳真係唔係咁易
今次同朋友就揀咗呢間唐宮小聚
坐得舒服得來又唔使等位
佢哋主打嘅係款式,特別造型可愛嘅點心
咁梗係試吓佢哋嘅點心先啦
先叫咗鳳眼蝦餃
橙色嘅外皮配上食用花
入邊嘅蝦超級大,粒粒同彈牙
皮薄餡靚又適合打卡

再嚟就叫咗佢哋嘅和牛鹹水角
造型非常特別,好似一個啤梨咁
鹹水角嘅餡同出邊食到嘅唔一樣
因為佢係放咗和牛喺入邊
加埋黑胡椒
而且佢嘅外皮炸得好酥脆
又鹹又香,超級好味
建議大家嚟食,一定要叫呢個

最後就叫咗一個酥皮叉燒包
呢個叉燒包嘅酥皮就比較硬
而且我覺得太甜
可以一試,但係未必再叫
2024-01-23 2625 瀏覽
唐宮小聚真的是慶生之選。一眾相識幾十年的好同學,聚首一堂,一齊慶祝生日。餐廳同事為我們特別安排場景佈置happy birthday,還有壽桃燈和笑蝦蝦長壽麵。我們全部喜出望外,雖然經常參加慶生飯宴, 但是也不禁為那細緻安排而讚嘆不已、簡單而隆重, 讓我們有幸福開心的回憶。唐宮小聚一向食物美味有特色,我們常來。今日我們一行七人, 必吃的是沙田乳鴿、冰鎮咕嚕肉、非常山竹。舊同學聚會,加點了「同甘共苦」(鹹蛋黃涼瓜), 味道特別好也別具意義。生日要年年有餘,同學提議「黑醋金目鱸」,我們立刻附和。出菜時,看見「一帆風順」的造型,我們一致對廚師的手藝讚嘆不已。我們還一起玩「夾魚塊」遊戲, 戰戰兢兢,尤如兒時玩抽竹籤,誰夾冧了就要全碟吃掉。 我們逐一把魚塊吃掉,發現原來魚骨也可以剪開分來吃,香脆得連骨都可以吃掉,只能說:「好好味」! 感恩,又一次美味回味的回憶。
唐宮小聚真的是慶生之選。
一眾相識幾十年的好同學,聚首一堂,一齊慶祝生日。

感恩,又一次美味回味的回憶。
2024-01-22
  • 沙薑豬手
  • 沙田乳鴿
  • 肉鬆抓餅
2023-11-22 3865 瀏覽
閨蜜很喜歡食上海菜,我們今日在中環的唐宮小聚試試,這裏的裝修不錯,餐具也很有特色,雖然係 晚上六點鐘,但係座無虛席。我們點了沙田乳鴿,花雕醉雞,豆醬蟹肉蕃薯菜苗,鳳眼蝦餃龍,躉肉煲仔飯等等,煲仔飯要等30分鐘,乳鴿很入味,鳳眼餃有三粒,造型很特別,每個鳳眼餃上都有一朵唔同嘅鮮花,肉鮮味又美觀,花雕醉雞夠味,但雞胸稍鞋,煲仔飯的魚很新鮮,米粒粒分明,中意飯焦就一流。整體質素唔錯,而且服務員招呼很好,很滿意。

• 沙田乳鴿
2023-11-19 3121 瀏覽
久聞唐宮小聚點心出眾,朋友審批咗餐單上面幾款最得意嘅點心,唔知佢食唔食飽,師傅就幾有心機和牛啤梨(3件)黑蒜帶子燒賣(3件)黑金流沙(3件)非常山竹(3件)挪威煙熏三文魚脆粢飯(3件)三文魚蘋果酥(3件)🕛 繁忙時段座無虛席,限時一小時,服務員超忙唔得閒加水,不過都會埋嚟問有冇漏嘢,之後跟住埋單。我覺得和牛啤梨、三文魚蘋果酥都很不錯,燒賣上面嘅黑蒜好惹味📩 或者下次揀過時間,如果唔係限時呢一餐應該非常不錯

和牛啤梨(3件)
黑蒜帶子燒賣(3件)
黑金流沙(3件)
非常山竹(3件)
挪威煙熏三文魚脆粢飯(3件)
三文魚蘋果酥(3件)

和牛啤梨
黑蒜帶子燒賣
  黑金流沙
非常山竹
挪威煙熏三文魚脆粢飯
三文魚蘋果酥

📩 或者下次揀過時間,如果唔係限時呢一餐應該非常不錯
2023-11-14
和牛啤梨
黑蒜帶子燒賣
  黑金流沙
非常山竹
挪威煙熏三文魚脆粢飯
三文魚蘋果酥
2023-10-29 2978 瀏覽
萬聖節一班人岀去中環夜遊一下,一行十人帶住小朋友,本身想去電梯下某連鎖Pizza店,但原來已經執咗,喺中上環其實選擇唔多,一方便呢邊好多細舖,二來怕西餐嘈到人嘅同時又要考慮小朋友想食咩,所以都係決定去唐宮小聚。仲以為星期六又咁多人好難book,但一直唔記得打電話去結果當日朝早先醒起book, 去到發現原來根本唔使book,因為只有幾枱客店員安排左我地坐一邊卡位,基本上遠離另一邊客人,小朋友嘈少少都無嘈到人,服務亦相當唔錯,因為我地有人拎住好多人,店員亦俾我哋放喺另一邊bar枱位置。食物方面一如其他唐宮小聚一樣好,冷盤叫咗蟶子,豆腐同醉雞,最愛當然係乳鴿,不過咕嚕肉比以往細碟,一人一舊都唔知有冇,流沙包、炒飯同煲仔飯唔記得影,不過要讚個煲仔飯,又香又有飯焦,飽都忍唔住要食,整體嚟講餐飯食得好舒服而家仲有買2送1鴨屎檸檬茶,正

而家仲有買2送1鴨屎檸檬茶,正
2023-10-28
  • 乳鴿
  • 黑金流沙包
  • 酒呈醉雞
2023-10-07 2808 瀏覽
和三個朋友去飲茶. 吹了五種點心,一隻燒乳鴿,一碟炒飯,加茶錢,要$533. 今次是第三次去,食物的質數我覺得比之前好,可以給個“讚”. 點心新鮮做, 上枱時很熱. 乳鴿也燒得剛好,不乾,有鮮味. 抄飯也抄得有水準,一粒粒,不油,很好食.今日是星期六,在1:15pm, 已開始已有枱,無需再排隊. 我是1:00pm 到達,那時是滿座的.
點心
點心
2023-09-23 2276 瀏覽
未見天氣涼,卻是中秋紅太陽。老友共聚,晝短夜長,九十分鐘限時緊張。六人套餐免商量,好菜陸續登場。蘿蔔最啱食,小點太小,叫我斷腸。非常好吃,滿懷希望。魚皮爽,滑溜溜;正正常常豬手難忘。咕嚕肉切得太細粒,難道是限量珍藏?小黃魚炸得金黃,入口非常香。來自太平洋?山竹不如上次,縮水又走樣。蝦多士叫人瘋狂,一人一件太無良。金沙涼瓜,今餐之王,好食到自私自利,懶理隔離讀書郎。乳鴿創業新一章,要品嚐。甜品太甜,大家都放棄,請君莊敬自強。套餐正,欠缺主食是硬傷。吃不飽,回家飲豆漿。服務勤快太勤快,客滿到走廊埋單不用three hundreds三百做五星上將。
未見天氣涼,卻是中秋紅太陽。
老友共聚,晝短夜長,
九十分鐘限時緊張。
六人套餐免商量,好菜陸續登場。
蘿蔔最啱食,小點太小,叫我斷腸。
非常好吃,滿懷希望。
魚皮爽,滑溜溜;正正常常
豬手難忘。
咕嚕肉切得太細粒,難道是限量珍藏?
小黃魚炸得金黃,入口非常香。
來自太平洋?
山竹不如上次,縮水又走樣。
蝦多士叫人瘋狂,一人一件太無良。
金沙涼瓜,今餐之王,
好食到自私自利,懶理隔離讀書郎。
乳鴿創業新一章,要品嚐。
甜品太甜,大家都放棄,請君莊敬自強。
套餐正,欠缺主食是硬傷。
吃不飽,回家飲豆漿。
服務勤快太勤快,
客滿到走廊
埋單不用three hundreds
三百做五星上將。

2023-09-22
2023-09-03 1882 瀏覽
十號風球後 改到三號就出去食嘢 七點半上到去大概餘下少過一半座位 安排去好多人中間 我同太太要求坐一堆未有人坐的位置 可以坐低見到有小曱甴一隻在枱上走 唔緊要自行轉另一張 坐定左 又發現枱上抹左咀的紙巾有小螞蟻我食開大排檔茶記 唔係太介意 快快食完走叫左好多野 較好食係冰鎮古佬肉 煲仔飯 不過前者擺盤唔夠李公館靚 少冰得滯 後者無問題 好食過街邊既煲仔飯乳鴿無試 因今時今日沙田乳鴿都唔好食 無晒信心免試兩個人食左$566 下次唔黎了 係有新意但唔駛咁貴同有小蟲 有得揀唔會黎

我食開大排檔茶記 唔係太介意 快快食完走

乳鴿無試 因今時今日沙田乳鴿都唔好食 無晒信心免試

2023-09-02
2023-08-22 1557 瀏覽
係中環返工想食點心,所以同同事入黎食呢間不嬲都岀名,lunch 時間一定要排隊叫咗幾款野食:⭐️黑金流沙⭐️奶王包夠流沙😍唔會太甜,好味👍🏻⭐️乳鴿⭐️好juicy,食嘅時候會有肉汁流出來🤤肉質鮮嫩乳鴿比較細隻🙈 要一人一隻先足夠 haha ⭐️非常山竹⭐️非常脆身,入面有滿滿既龍蝦汁🦞加少少龍蝦肉要小心爆汁🫢⭐️椰皇燉雞湯⭐️成個椰皇咁上,有椰子肉🥥好香椰汁味燉湯好入味,不過份量比較細,真係一個人份量
係中環返工
想食點心,所以同同事入黎食
呢間不嬲都岀名,lunch 時間一定要排隊

叫咗幾款野食:

⭐️黑金流沙⭐️
奶王包夠流沙😍
唔會太甜,好味👍🏻

⭐️乳鴿⭐️
好juicy,食嘅時候會有肉汁流出來🤤
肉質鮮嫩
乳鴿比較細隻🙈 要一人一隻先足夠 haha

⭐️非常山竹⭐️
非常脆身,入面有滿滿既龍蝦汁🦞加少少龍蝦肉
要小心爆汁🫢

⭐️椰皇燉雞湯⭐️
成個椰皇咁上,有椰子肉🥥
好香椰汁味
燉湯好入味,不過份量比較細,真係一個人份量
2023-08-01 1731 瀏覽
同同事lunch time去飲茶,一早訂咗位,見到佢有啲點心幾得意,好似南瓜咁嘅造型,普遍食物質素都幾好,乳鴿好食啲茶都幾香,四人都坐得幾舒服,不過略嫌價錢係有啲貴,所以間中來

2023-06-18 2174 瀏覽
5:30去到得一枱人,成間餐廳咁大唔止一張二人枱都帶去坐喺人哋隔來,隔來枱嘈到死但係嘢食來咗就冇轉枱,走嗰陣見到明明peak hour仲有咁多位剩,兩個人坐四人位都得,唔知咩安排來;見到對面兩張都係四人枱但係加張凳就當五人枱,迫到死見到都覺得辛苦  叫咗兩隻乳鴿,一碟蕃薯苗同蝦多士,中下水平乳鴿肉係幾嫩嘅,但係同豉油雞冇分別完全唔覺有燒過  蝦多士油到不得了,唔知同嗰pat松露醬有咩關係,味道一啲都唔夾  蕃薯苗仲誇張,唔知咩調味來,食落似水煮有少少鹹味咁多總結:嘢食難食,坐位又奇怪,完全唔知有咩理由要食呢間餐廳
叫咗兩隻乳鴿,一碟蕃薯苗同蝦多士,中下水平

乳鴿肉係幾嫩嘅,但係同豉油雞冇分別完全唔覺有燒過

蕃薯苗仲誇張,唔知咩調味來,食落似水煮有少少鹹味咁多

總結:嘢食難食,坐位又奇怪,完全唔知有咩理由要食呢間餐廳
乳鴿同蝦多士
題外話/補充資料: 訂咗位反而個位坐得仲衰
2023-06-17
2023-05-07 2317 瀏覽
同屋企人食飯,大家揀咗呢間中菜,本來以為好難book,但當日book都有位,我地一行七個人,餐廳畀咗張大梳化位我地,坐得好舒服。見佢個menu有好多新式點心同餸菜,價錢唔平,但落單竟然係用QR CODE,有啲意外。當晚見堂食乳鴿做緊優惠,所以試吓,但味道非常一般,仲有啲鹹添。其他點心雖然做得好靚,但食落肚真係一般,而且啲侍應服務麻麻,雖然知佢地做嘢忙,但請佢幫手影張大合照竟然催我地快啲,嗰刻真係有啲火。佢嘅食物質素彌補唔到服務嘅不足,真心冇下次,不過如果想試吓新派點心可以一試,但唔好抱太大期望,當影幾張相,打下卡算。

今次介紹嘅係小編鐘意食嘅中菜🥹呢間中菜係小編已經去過一次同特別推介,因為佢哋啲野食質素高之如都好有水准👍🏼由坐低嘅碗碟已經好catch到你嘅眼球,環境望落fancy得嚟亦帶點隨意感。上菜都好快,不過唔會一次過隊晒落嚟,逐碟逐碟上,所以唔會覺得好急,份量都啱啱好~🙌🏻值得一提嘅係,呢間中菜館除左主打小菜之外,佢哋嘅點心都係好出名,因為夠晒精緻同好打卡🤣但小編們就未試過啦,諗住下次晏晝嚟試下haha 除此之外,佢哋都有offer set,諗唔到叫咩食都可以有多個參考~除左中上環分店之外,尖沙咀,荃灣同沙田都設有分店,驚遠過港島都可以去以上嘅分店試下。不過個日6:00pm去到,book左枱都好,都已經見到幾多人食緊了,所以如果真係想去試食嘅朋友記得打電話去book枱,咁就唔使等啦😼
🍚臘味煲仔飯
🦆沙田乳鴿 (1隻)
🐷冰鎮咕咾
2023-01-27
  • 牛肉叉燒
今日連假第一日,晚飯1730幫襯,被安排坐喺近廚房的窗口位,環境舒適,背景正播放純音樂,感覺輕鬆柔和。到了大約六時,入座人數開始多,差不多已入座一半。背景音樂突然多咗啲流行音樂加原本的純音樂,感覺很嘈吵和混亂。純音樂夾雜着李克勤、陳慧嫻、Beyond 嘅歌⋯⋯。遂向侍應反影,得出解釋係流行曲係廚房師傅自己播放,純音樂係餐廳播放。即反影無效,聽到人有暈想嘔嘅感覺。走嘅時候,越離廚房越遠,流行曲的聲音漸細,行到近出口已聽不到。