foodcoupleee_

foodcoupleee_

📍𝑯𝒐𝒏𝒈 𝑲𝒐𝒏𝒈🇭🇰 美食推介🫶🏻 一對喜歡覓尋港九新界美食的情侶👭
訊息
正顯示第 110 篇(共 73 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
🍄錫紙什菌包
🍄錫紙什菌包
45分鐘 (堂食)
JAN 24

長沙灣最近新開左間串燒店,雖然環境超細,有機會要坐街邊,但都無阻街坊排隊都要食到嘅熱情♨️小編都係見有人介紹所以就嚟試下!7點到嘅小編見到餐廳門口已經排晒隊,真係足足等左9個字先有位坐呀。不過雖然等得耐,但食物嘅質素同水準絕對唔會令你失望🙌🏻 整體嚟講食物嘅水準都係中上同好食,係香港食串燒有呢啲價錢真係抵到爛呀🙉除左串燒同小食之外,小編見煲仔飯都好多人叫,性價比一樣高,遲啲諗住要再嚟試下先xdd 特別一提嘅係,佢哋係開到凌晨三點,想食宵夜真係唔使驚無得食。就算唔係住附近嘅朋友如果揸車嚟都無問...
NOV 23

今次又係T小編帶J小編覓食嘅時候!呢間專係食豆乳嘅小店係荃灣真係人氣好高同好出名,基本上都係見到佢排晒長龍好多人食。鐘意食豆乳嘅J小編當然唔可以錯過,果然無令小編失望,食完會好快想再encore去食🤣 豆乳專門店緊係唔少得粢飯,雖然今次無食到,不過T小編之前食過都話好好食,有好高評價👍🏻下次要再試埋佢哋嘅銷量冠軍鮮芋泥豆乳先!🙌🏻
NOV 23

Feather & Bone就算未聽過個名相信都一定好多人有經過過呢間野🤣佢除左係一間西餐廳之外,佢仲會有一個area係可以買外國西餐嘅配料各樣,最highlight就係可以買埋佢哋好出名嘅牛扒添!小編成日經過灣仔個間都未試過,今次T小編就話帶J小編嚟到荃灣一齊食個lunch先🥰 雖然今次無試到佢哋signature嘅牛扒,不過burger入面嘅牛都好不錯🤤下次可以試下佢哋嘅牛扒,聽講仲可以即場自己揀等佢哋即刻整添呀,希望T小編快啲再帶J小編去啦😚
NOV 23

唔知多唔多人鐘意食夏威夷嘅Poke Bowl,事關小編們係幾鐘意xd 今次嚟到尖沙咀重慶大廈隔離覓食,唔搵都唔知原來有個咁嘅地方😂呢到嘅Poke Bowl比起之前小編係第2間食嘅更大碗,真係食完都超飽好有滿足感! 如果本身減緊肥或者本身都鐘意健康飲食嘅朋友仔,Poke Bowl係真係幾不錯嘅選擇~呢到地方雖然望落唔算好大,但都坐得好舒服😉除左尖沙咀之外,銅鑼灣都有一間分店,無論價錢定食物質素都頗推薦,記得去試下啦🙌🏻
🍹14 Oolong Tea Collins
🍹14 Oolong Tea Collins
NOV 23

呢間由台灣開到過嚟嘅tap cocktail bar係J小編之前同朋友試完真係大家都覺得好出色所以一定要帶T小編嚟試下!呢到點解會係tap cocktail bar因為佢哋係無任何嘅調酒師,所有cocktail都好似啤酒咁,直接cocktails on tap斟比客人,全部一早調好晒。雖然入面設計都會見到比較簡約,但啲cocktail真係好好飲🥹 整體而言,呢到飲cocktail比平時去嘅cocktail bar會比較唔一樣,所以感覺可能會特別啲。如果星期五六日多人,都可以企係到飲,因為本身台灣嘅draft land都係主打企係到的🤣平時都鐘意飲cocktail嘅朋友真係唔好錯過呢間,記住...
🐮照燒汁煎乾蒜美國牛粒
🐮照燒汁煎乾蒜美國牛粒
NOV 23

之前介紹過位於尖沙咀文化中心隔離個間牧羊少年與他的浮萍,今次就介紹返最原本嘅牧羊少年咖啡館🤣今次食個間係位於K11入面嘅,比起其他分店呢到個間應該相對上較細,位置都唔算多,不過食物質素同樣很不錯👍🏻 小編覺得其實佢哋性價比真係幾高,價錢適中,最重要係佢哋每一個餸菜嘅portion都唔細,所以同朋友一齊嚟gathering食下野share就啱晒啦🤪除左以上嘅食物,J小編另外都幾推介佢哋啲pizza,唔會好漏,味道不錯,同樣幾出色嫁😉
🍕以為⋯食緊⋯片皮鴨比薩
🍕以為⋯食緊⋯片皮鴨比薩
NOV 23

之前J小編朋友生日,佢話請佢食餐飯就可以,然後就話想嚟呢到試下,咁無理由唔滿足佢啦😌呢到環境雖然唔大,但入到嚟又覺得好親切,因為裝修得幾靚,望落去好搞鬼👻同埋加上呢到係pet friendly,所以一入到去見到有客人帶埋狗狗真係好可愛呀~ 就咁睇你都會見到佢哋Menu嘅中文食物名稱真係好搞鬼,加上呢度環境都幾舒服,所以嚟呢度食嘢都幾放鬆~小編都覺得呢到同朋友聚餐都係幾不錯嘅選擇,食物質素又唔差,喺銅鑼灣聚腳不妨可以試吓呀😉
🍝Vongole 蒜香辣椒蜆肉意大利粉
🍝Vongole 蒜香辣椒蜆肉意大利粉
🥩Grass-Fed Australian Beef Ribeye 草飼澳洲肉眼牛扒 (10 oz)
NOV 23

今次終於要介紹小編們都好鍾意去嘅一間西餐廳!呢度可以話係小編每次食完都好想快啲再encore返去食嘅地方🥹第一次嚟其實都係T小編無意中搵到,點知嗰次食完已經好鍾意呢度,性價比真係好高,同埋食物質素絕對唔會令你失望👍🏻呢到雖然唔係好大,不過都幾啱三四個人嚟聚餐,整體感覺都好舒服同良好~ 整體上小編都搵唔到呢度有咩挑剔嘅地方🤣除咗食物質素同性價比好高之外,呢到嘅員工service都好好,每次小編走嗰陣都會對呢到讚不絕口haha 寫完今次個食評嚟緊又要搵機會再去食一次啦🤭
檢視所有留言 ()
40分鐘 (堂食)
OCT 23

呢間人人都話係世一嘅巴斯克芝士蛋糕,其實出左名咁耐小編真係第一次食!難得J小編之前約左朋友要去cafe,咁就襯呢個機會嚟試下啦😝開頭其實我哋都預左一定要排隊,但唔知原來係要攞籌的!不過都好好彩,大約等左40-45 min都walk-in入到😛 呢度其實除咗甜食之外,嚟到見到Menu先知原來仲有主食,所以都見到有唔少人有叫意粉嗰啲。整體上佢哋嘅巴斯克芝士蛋糕係真係幾出色,不過如果真係想去朝聖嘅朋友可以預先睇吓佢哋嘅社交平台有冇得攞籌,咁就唔使驚排到最後原來冇得入去食啦🙈
🐟味噌鱈魚配芥末薯泥
🐟味噌鱈魚配芥末薯泥
🦀蟹膏蟹肉燉飯
🦀蟹膏蟹肉燉飯
OCT 23

小編們好耐無一齊夜晚出去搵間靚少少嘅餐廳食飯拍拖,無意中搵到間位於西環嘅一間西餐廳好靚,所以就book左枱嚟試下~如果有去過香港大學站個間Fineprint,咁呢間嘢就唔會難搵,因為佢正正就係喺Fineprint隔離🤣 今次想特別講下呢到嘅環境,因為J小編真係好滿意。室外有提供些少座位比客人,依家呢啲天氣就算坐出面都唔會覺得好熱,同埋氛圍都好舒服。室內嘅環境真係好靚,樓底好高!安排咗坐上面,空間真係幾大下。同你上樓梯嗰陣會見到好多復古玩味濃嘅鏡同埋圖畫,然後坐低會發覺座位都好舒服同埋寬敞,所以整體個感覺好fancy...
Top