【和氣食堂 (黃大仙中心南館)】和氣食堂黃大仙分店換上去全新裝修店面同menu都佈滿可愛嘅忍者圖案🥷🏼🎌點餐送餐都係全自動,掃描QR code落單後就會有架地鐵小車廂直接將餐點送到去你面前成個過程真係既便捷又有趣🤩.🍴三重油甘魚盛丼 - 💰178顧名思義主角就係油甘魚🐟丼飯有油甘魚刺身 (3片)、油甘魚腩薄切 (4片)、香蔥油甘魚蓉玉子丼飯三種食法;刺身新鮮鮮甜、柔嫩滑順,仲要每片都厚切,口感非常紮實😍香蔥油甘魚蓉口感同味道都好濃郁,配上日本玉子同蔥花芝麻麻醬,唔腥之餘仲比普通就咁加上豉油黎食更加特別美味🫶🏻盛丼仲配上一碗味噌湯,暖笠笠非常滿足🥣 🍴壽司十貫定食 - 💰118定食包含一個超級豐富嘅壽司拼盤,有:芝士吉士吉列炸蝦卷 (4件)、油甘魚壽司、吞拿魚壽司、珍寶赤蝦壽司、赤身北寄貝壽司、花之戀、玉子壽司🍣芝士吉士吉列炸蝦卷炸得非常酥脆又多蟹籽🧀油甘魚同吞拿魚新鮮鮮豔🧡赤身北寄貝同珍寶赤蝦口感都非常清爽鮮甜🦐玉子壽司蛋香十足🍳花之戀則保持應有水準🌺 定食另外配有燒日本青椒仔同蒜香燒茄子,青椒仔配上木魚碎,一啖一條唔辣之餘食落仲有一種獨特嘅香味🍆鹽味炸縞蝦脆卜卜,好似炸蝦米可以連殼食
【和氣食堂 (黃大仙中心南館)】
和氣食堂黃大仙分店換上去全新裝修
店面同menu都佈滿可愛嘅忍者圖案🥷🏼🎌
點餐送餐都係全自動,掃描QR code落單後
就會有架地鐵小車廂直接將餐點送到去你面前
成個過程真係既便捷又有趣🤩
🍴三重油甘魚盛丼 - 💰178

🍴壽司十貫定食 - 💰118

定食另外配有燒日本青椒仔同蒜香燒茄子,青椒仔配上木魚碎,一啖一條唔辣之餘食落仲有一種獨特嘅香味🍆鹽味炸縞蝦脆卜卜,好似炸蝦米可以連殼食,可以話係一個好好嘅下酒菜🍺木魚湯烏冬麵條滑順,湯底鮮美🤎雜錦天婦羅炸得啱啱好,除咗炸蝦之外,仲有炸茄子同炸南瓜各一🍤最後仲有綠茶奶凍同焙茶奶凍嘅甜品做結尾,奶凍口感順滑,滑溜溜彈下彈下咁,清新茶香味道好出,面頭配上少許紅豆爆爆珠,味道超夾🍵☕️
整體食物質量非常高,環境坐得舒服
成個感覺非常親切又熱鬧
價錢適中親民,啱曬一家大細黎用餐😋
味道:❤️❤️❤️❤️

蒜香燒茄子 + 燒日本青椒仔
雜錦天婦羅
綠茶奶凍 + 焙茶奶凍
2023-10-09 232 瀏覽
呢日黎左 黃大仙南館 地下果層嘅和氣食堂,之前lunchtime 都有黎食下而家重新裝修後多左個自動餐車車軌貫穿整間餐廳座位除左丼飯、都有刺身同壽司烏冬set,食身質素都幾好每格座位打開櫃櫃桶就已經有餐具擺放,乾淨又方便!刺身定食B(刺身:三文魚2片 中吞拿魚腩1片 油甘魚薄切3片 珍寶赤蝦1隻 真鯛1片 北寄貝2片 漬物) 全部魚生均係厚切,非常新鮮~中吞拿係入口即溶,口腔滲滿魚油香!厚切三文魚口感肥美!升級 紫菜溫泉玉子丼 香脆紫菜飯素,配溫泉蛋 真係好滿足!荔枝梳打 藍藍顏色有果肉斑蘭椰乳紅豆冰好香斑蘭味唔太甜!壽司定食C(油甘魚、吞拿魚赤身、北寄貝、珍寶赤蝦、玉子、花之戀、芝士吉列炸蝦卷)配木魚湯鳥冬

而家重新裝修後多左個自動餐車車軌貫穿整間餐廳座位

除左丼飯、都有刺身壽司烏冬set,食身質素都幾好

每格座位打開櫃櫃桶就已經有餐具擺放,乾淨又方便!

刺身定食B

刺身:三文魚2片 中吞拿魚腩1片

中吞拿係入口即溶,口腔滲滿魚油香!
厚切三文魚口感肥美!

升級 紫菜溫泉玉子丼
香脆紫菜飯素,配溫泉蛋 真係好滿足!

荔枝梳打
藍藍顏色有果肉
斑蘭椰乳紅豆冰
好香斑蘭味唔太甜!

壽司定食C
(油甘魚、吞拿魚赤身、北寄貝、珍寶赤蝦、
玉子、花之戀、芝士吉列炸蝦卷)

配木魚湯鳥冬

2023-10-04
2023-10-08 144 瀏覽
平時都去開呢間餐廳,貪佢抵食性價比高,質素唔錯,裝修完之後,有啲忍者主題🥷,更加光猛企理,同埋會用火車仔上菜,小朋友見到應該會覺得幾好玩六式魚生丼🐟($118)好抵食,性價比皇者,呢個價錢有咁嘅質素真係冇得輸,有六款魚生,三文魚,油甘,赤身,劍魚,真錭,中拖羅,玉子,全部都新鮮肥美,仲要塊塊都厚切,等於出面兩塊咁熱檸茶🍋午餐附送綠茶奶凍🍵(+$18)午餐有唔同嘅餐點可以加購,甜品控梗係唔會放過食甜品嘅機會,綠茶奶凍出色,比預期好食,好動L,有齊綠茶同牛奶味,質感滑溜

六式魚生丼🐟($118)

熱檸茶🍋
午餐附送
綠茶奶凍🍵(+$18)
2023-10-05 169 瀏覽
和氣食堂 是一家以日本忍者元素為主題的餐廳,這裡主打多元化選擇且性價比高的日式美食,讓你滿足味蕾✨🍜 白咖哩烏冬(附:香脆炸雞)咖哩香氣濃郁,烏冬彈牙,搭配香脆炸雞,口感豐富多樣。🍣 壽司十貫定食(三文魚、真鯛、赤貝、厚燒鰻魚、火炙左口魚邊、火炙A5宮崎和牛、芝士吉列炸蝦卷4X)多種壽司風味一次滿足,從新鮮的三文魚到宮崎和牛,每口都是享受。🍆 田樂味噌茄子(2件)、蒜香燒茄子(2件)、雜錦天婦羅(3件)精緻小菜,茄子的獨特風味,以及多樣的時令蔬菜和海鮮的天婦羅🍤斑蘭椰乳紅豆 🥥椰乳香氣和紅豆的甜美交織在一起,給你一個清涼又美味的尾聲。無論你是日本料理愛好者還是忍者文化迷,和氣食堂絕對能滿足你的需求。🙌🏻🍽

🍜 白咖哩烏冬(附:香脆炸雞
咖哩香氣濃郁,烏冬彈牙,搭配香脆炸雞,口感豐富多樣。

斑蘭椰乳紅豆 🥥
椰乳香氣和紅豆的甜美交織在一起,給你一個清涼又美味的尾聲。

2023-09-24 288 瀏覽
新裝修後,第一次來,平時都很多人等位,23/9/2023,十一點半到,唔駛等位。十二點已經要等位,唔想等位就早D到。環境較之前闊落,中間長枱用上餐車送餐,好多小朋友好開心留意餐車出現。亦轉用咗QR CODE落單餐具放得整齊點了2個午餐及1份小食燒黑豚肩丼附泡菜黑豚肩好夠味,大大4片,好滿足,飯有汁,好味,食晒咖喱吉烈豬扒丼及南蠻他他炸雞咖喱汁分開上較好,吉烈豬扒脆口,$10,有2件炸雞都抵食,唔錯。
十二點已經要等位,唔想等位就早D到。
亦轉用咗QR CODE落單

咖喱吉烈豬扒丼及南蠻他他炸雞
咖喱吉烈豬扒丼及南蠻他他炸雞

2023-09-23
2023-08-14 645 瀏覽
今日係黃大仙中心買完野搵野食填肚,見到呢間和氣食堂門面都幾有日式居酒屋既味道,menu又幾多選擇,於是決定試吓。攞完籌等咗一陣就可以入座喇,店內環境簡潔乾淨,座位都坐得舒服。睇完menu糾結後我叫咗個辛味小柱貝三文魚粒粒丼,刺身唔算特別新鮮,正正常常咁,飯就比較失色,無乜醋味,好似普通飯咁要加啲醬油先叫有返啲味。朋友叫既溫泉玉子豚肉生薑燒丼,豚肉份量都算多,不過朋友話味道較淡。反而另一位朋友叫既黑豚腩燒丼就唔錯,我試咗一片豚腩,肉質都幾嫩滑同夠入味。整體來講,今晚試既食物就普普通通,不過不失咁,不過都差唔多成舊水一個飯,值得有更佳質素。
2023-07-09
那天中午十二點到達時,人仲唔算多,一到就有座位了。 呢間餐廳採用全自動化點餐同送餐系統。 我們可以使用QR碼落單,餐廳內有一個運輸帶送餐,小車廂非常可愛像是地鐵🚇。⭐️ 916 白咖喱烏冬(附:香脆炸雞)$92一上台見佢打卡一流🤩。 咖喱底上面仲加咗一層屙出嚟好鬼creamy嘅奶油。 整體味道唔錯😆,但加上奶油後咖喱嘅味道稍微淡咗一啲。 炸雞嘅份量好大,又香脆又多汁❣️❣️。⭐️ A27鹽燒鯖魚定食(附:胡麻冷豆腐,日式蒸蛋,白飯)$78鮪魚非常大塊,仲長過筷子😍。 它附有檸檬和蘿蔔泥。 日式蒸蛋配上胡麻醬汁,旁邊仲有啲海鮮同蟹柳🤪🤪。⭐️ A33 壽司定食 A(三文魚、珍寶赤蝦、厚燒鰻魚、火炙左口魚邊各1件、芝士吉列炸蝦卷4件)(另附:木魚湯烏冬)$92每一件壽司都非常肥美💕,魚類新鮮,切得厚實。 烏冬都好有彈性🤭🤭。⭐️ A16 網燒牛扒丼 $88牛扒有嚼勁,肉質柔嫩,帶有濃郁的肉味😇😇。 另外仲附有流心蛋同燒蔬果。 一起混合喺一齊食非常適合😋😋。⭐️ 涷玫瑰荔枝冷泡茶口味:少冰 $4正常發揮😄😄🍄 總括而言聽講呢間餐廳喺用餐時間會比較擠逼,如果在黃大仙附近唔知要食乜嘢時,可以試試呢間餐廳。 就

⭐️ 916 白咖喱烏冬(附:香脆炸雞)$92

⭐️ A16 網燒牛扒丼 $88

⭐️ 涷玫瑰荔枝冷泡茶口味:少冰 $4
正常發揮😄😄

🍄 總括而言
聽講呢間餐廳喺用餐時間會比較擠逼,如果在黃大仙附近唔知要食乜嘢時,可以試試呢間餐廳。 就日本料理來說,它的水準還是相當唔錯嘅😋😋

📍 和氣食堂 (黃大仙中心)  Waki Shokudo (Wong Tai Sin Shopping Centre)
黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖
Shop G12A, G/F, Temple Mall South, 103 Ching Tak Street, Wong Tai Sin
2023-07-22 737 瀏覽
新裝修後去食午餐,同以前餐牌差唔多,係加左d價,另外醬油同wasabi都轉晒用獨立包裝。之前食開刺身丼飯午餐就無左炸雞同關東煮。食個餐既過程就係等,杯餐飲用左9個字先黎到,鍾意慢食既可以去支持下。同埋其他枱既客人一齊追單,幾有氣氛架。
之前食開刺身丼飯午餐就無左炸雞同關東煮。
同埋其他枱既客人一齊追單,幾有氣氛架。
2023-05-06 723 瀏覽
【黃大仙區】【和氣食堂】寫黃大仙區對我嚟講都幾難,因為我喺呢區去親都係新蒲崗,除咗開 page 初期都食過吓其他位置之外,大部份呢個區嘅 post 都係喺新蒲崗。為免失德敗行,我都特登去過竹園同慈雲山食嘢,但係都係要食多啲其他位置。對上兩次食咗牛池灣嘅兩間宵夜檔,喺十八區行政劃分裡面係屬黃大仙區,為我帶嚟一啲新意。而今次我就喺返正正嘅黃大仙中心食嘢,仲要係南館,即係以前嘅黃大仙中心。係呀,喺我年青時,而家嘅北館係叫龍翔中心。唔係曬自己有幾老嘅時候,寫返食乜啦。其實呢頭食肆多數都係大集團,搵嘢啱食唔易。今次嚟到呢間和氣食堂都係一間有其他分店嘅日本嘢。趁佢仲係喺下午茶時段,就叫個下午茶食吓,一般情況呢啲時間食都係抵啲嘅。叫咗個 $52 嘅「壽司定食C」,有加州卷三件、同埋火焰左口魚邊、火焰三文魚、火焰赤蝦壽司各一件嘅,食落當然只屬平庸冇特別。配碗「木魚湯烏冬」都係正正常常食得晒嘅食物,加 $3 要杯「凍柚子蜜」,都係咁嘅味。啱啱 $55 咁多嘢其實都幾抵食,叫多串 $49 嘅「鹽味燒牛舌」,佢都唔差,屬正常嘅水準,非伏。但一諗起補六蚊就可以食頭先個餐就點都好似有啲心有不甘咁,實情五十蚊串牛

啱啱 $55 咁多嘢其實都幾抵食,叫多串 $49 嘅「鹽味燒牛舌」,佢都唔差,屬正常嘅水準,非伏。但一諗起補六蚊就可以食頭先個餐就點都好似有啲心有不甘咁,實情五十蚊串牛舌都係正常。夾埋食咗 $104,哎又冇一舊。。。

(地址:黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #1am黃大仙區 #黃大仙 #和氣食堂 #壽司定食 #加州卷3件 #火焰左口魚邊壽司 #火焰三文魚壽司 #火焰赤蝦壽司 #木魚湯烏冬 #凍柚子蜜 #鹽味燒牛舌 #1am0910 #1ambackup
2023-04-15 427 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼好耐冇嚟過黃大仙中心,當然係繼續去我至愛嘅人氣日本料理食堂享用晚餐☺️「和氣食堂」高質抵食眾所周知,美食選擇亦相當多元化👏🏻回頭指數極高,誠意推介❣️🔸牛油果軟殼蟹卷($88)🔸石鍋鰻魚炒飯($122)🔸咖喱雞扒飯($82)▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍📍和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)🏠黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖

🔸牛油果軟殼蟹卷($88)

🔸石鍋鰻魚炒飯($122)

🔸咖喱雞扒飯($82)

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍

📍和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)
🏠黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖
2023-04-03 226 瀏覽
There is a misconception from some friends that Wong Tai Sin is a delicious food desert and that’s not true! Waki Shokudo is a good choice with a lot of outstanding food options. For instance, the cold deep fried chicken wings were so good that it’s fresh with nice seasoning. It’s so special that the cuisine is cold itself and you will have a unique experience~ The grilled oysters were superb too! Cheese maybe one of the best match with grilled oysters and garlic has upgraded the taste of it! Last, but not least, I recommend you to try the white curry udon. The taste was spectacular and the fried pork was very crispy outside but juicy inside😋 The overall environment and service were above standard as well. If you come to wong tai sin, try this!
2023-04-03 210 瀏覽
三文魚壽司定食 $119套餐包括︰三文魚壽司3味、花之戀2件、三文魚加州卷3件、三文魚刺身3片、木魚湯烏冬、炸雞2件同餐飲完全係三文魚盛宴🍣💕有足足成13片三文魚!刺身同花之戀既三文魚仲要係厚切唔食飯都飽到癲🙈三文魚壽司3味牛油果三文魚壽司︰牛油果creamy🥑炙燒三文魚壽司︰入口即溶三文魚壽司︰無刺身咁厚切🍣三文魚刺身肉質軟淋✅油脂豐腴新鮮❄️大啖咬落去好滿足😻花之戀2件兩塊厚切三文魚包住蟹籽、沙律醬同飯口感、味道層次豐富😽三文魚加州卷3件加州卷包左玉子、青瓜🥒口味清新👍🏻可以refresh味蕾但飯卷好大件一口塞唔曬🤣木魚湯烏冬🍜係讚歧烏冬口感煙韌🤤木魚湯味道濃郁食完生冷既刺身、壽司🍣食返啖烏冬即刻舒服曬😌炸雞2件🐥炸得乾身、香脆唔會太油膩🍾餐飲 -- 熱檸茶🍹茶底優秀☕️茶味突出、無苦澀味檸檬新鮮🍋好飲過好多茶記既檸茶👏🏻整體而言,Lunch set大件兼抵食💯真係估唔到有咁多款食物仲要每件壽司都大大件刺身又係厚切🙀食完飽到晚餐都唔洗食😅性價比極高✨

三文魚壽司定食 $119

完全係三文魚盛宴🍣💕
有足足成13片三文魚!
刺身同花之戀既三文魚仲要係厚切

新鮮❄️
大啖咬落去
好滿足😻

花之戀2件
兩塊厚切三文魚包住蟹籽、沙律醬同飯
口感、味道層次豐富😽

三文魚加州卷3件
加州卷包左玉子、青瓜🥒
口味清新👍🏻

仲要每件壽司都大大件
刺身又係厚切🙀
食完飽到晚餐都唔洗食😅
性價比極高✨
呢間餐廳有會員app,食夠$1000就可以換$50電子現金卷,好似幾好,但前後兩次問題,白白無左$100😀大約半年前,我儲夠1000分諗住係餐廳落單外賣,可以減$50,因為我想confirm呢張單係可以用到$50電子現金卷,我直接畀部手機個收銀店員去㩒掣redeem張$50,點知店員唔知點㩒㩒走左我張$50。1000分就扣左,$50又無左。店員知道自己㩒錯左,佢話會同公司IT部講返,應該一個禮拜會畀返張$50電子現金卷,不過今次就用唔到,系統食唔到。咁我心諗唯有下次先用囉。點知過左兩個禮拜都無反應,App入面仍然係扣左1000分,又無$50,有次收工經過就問返同一個店員(其實你有幾多個staff,我有眼係認得出同一個店員☺️),個店員居然話無聽過有同事講低呢件事,想耍走我。我唔想大吵大鬧,無同佢爭論,$50姐。佢個App又無積分in out紀錄,口同鼻拗。點知最近重好笑,2023年3月換$50電子現金卷,居然個到期日期係31/12/2022(有圖,如果係已過期/已使用唔會顯示張卷出來),經過上次經驗,已經唔想再搵店員「幫忙」,知道都係耍我。唔係等$100開飯,不過之前店員咁樣耍人,唔理想

點知最近重好笑,2023年3月換$50電子現金卷,居然個到期日期係31/12/2022(有圖,如果係已過期/已使用唔會顯示張卷出來),經過上次經驗,已經唔想再搵店員「幫忙」,知道都係耍我。唔係等$100開飯,不過之前店員咁樣耍人,唔理想🙃加上今次證明個系統都係無改善,應該唔會再幫襯。

插多個另一件事,有次佢個刺身飯唔知點解有陣臭襪味,唔知係d壽司飯縮左定點。公道講,平時無事,係有一次咁樣。呢個就得我單方面咁講咖啦,無咩證據可言,所以當題外話啦。
外賣自取
2023-03-19 176 瀏覽
行過呢間日本料理外面都見到好滿座,見到餐牌價格親民,入面又好多選擇,所以同屋企人嚟吃返餐店內環境面積大,環境幾靚,座位好好舒服,店員服務又nice燒日本廣島蠔 4隻熱騰騰,蒜蓉燒,芝士燒,口感十分惹味自家制芝士厚燒玉子呢個玉子燒裡面仲係好軟熟,加埋芝士真係好好食牛舌一碟嘅份量好多下,好軟霖。下邊鋪咗一塵博博嘅洋蔥。而且牛舌一啲都唔簿,咬落去有厚度有口感芝士軟殼蟹卷4件芝士軟殼蟹卷擺款精美吸引,卷物鋪滿沙律醬和蟹子,軟殼蟹又鬆又熟,啖啖都是軟綿綿的芝士,口感非常豐富。

店內環境面積大,環境幾靚,座位好好舒服,店員服務又nice

燒日本廣島蠔 4隻
熱騰騰,蒜蓉燒,芝士燒,口感十分惹味

自家制芝士厚燒玉子
呢個玉子燒裡面仲係好軟熟,加埋芝士真係好好食

牛舌

芝士軟殼蟹卷4件
2023-03-17 154 瀏覽
今日嚟到黃大仙中心食嘢,比呢間餐廳豐富嘅食物種類吸引咗,就入去食吓。🐟雜錦魚生丼丼入面嘅刺身都幾豐富,有赤蝦、吞拿魚、三文魚、白身魚、三文魚籽。🦐蝦三味有珍寶赤蝦、甜蝦、生虎蝦。可以一次過滿足你三個願望,咩味嘅蝦都可以試。🍣芥辣八爪魚軍艦八爪魚爽口彈牙,有少少芥辣味,但唔會太辣。🍚網燒牛扒定食每件牛扒都切得薄身,容易咬開,加埋燒汁同埋C葱一齊食,送飯真係不錯。🍲壽喜牛肉鍋定食壽喜燒火鍋湯底夠濃郁,甜甜地,牛肉又唔會太熟,係啱啱好。仲有一隻流心蛋,成個組合都好滋味。

🐟雜錦魚生丼

🦐蝦三味

🍣芥辣八爪魚軍艦
八爪魚爽口彈牙,有少少芥辣味,但唔會太辣。

🍚網燒牛扒定食

🍲壽喜牛肉鍋定食