2024-04-15 1136 瀏覽
廣東菜,經典老味道真係好無敵,老師傅或者深得老師傅真傳嘅弟子,整出來的味道就是不一樣。香港真不下有好幾間這些街頭巷尾名廚名店,西灣河的合時就是其中一間。老店地方狹小一座難求,早兩年在木星街開多了一間分店,依然客似雲來。老顧客當然認為老店味道最好,我就覺得木星街店也很出色。早幾個月得悉有老闆聯合了在西營盤同樣是一座難求的Bâtard和合時,在中環畢打行打造一個會所,入會費聽聞是15萬,城中名人都爭先入會。個人而言,一來我沒有15萬去入一個食飯會,二來花費了15萬入會的話,不經常去又真有點浪費資源。這些要付費食飯的地方的目標客戶當然不是我這社會級別的升斗市民,還幸我有朋友已經成為會員,我有機會去試食的機會指日可待。又據聞合時因為木星街店及畢打行新會所的落成,西灣河老店將會結業。不知道這傳聞是真是假,適逢有朋友生日,反正也是時候去幫襯一下,最近又去了老店一次。杏汁豬肺湯、咕嚕肉和小炒依舊出色,蝦多士是用厚蝦膏炸成球狀,口感和味道獨特。茶皇雞都好,但說不上是出眾的味道。這裡最令我難忘的一定是蒸馬友和焗豬扒飯。我一向對馬友情有獨鍾,這裡的蒸煮發揮得淋漓盡致。焗豬扒飯沒有像坊間刻意去宣揚是用甚麼黑毛豬或甚麼豬,飯的味道就是濃厚得來不覺肥膩,一大罉焗飯一人一碗再加每人一隻荷包蛋,這就是我心目中極致的廣東老味道。
2024-02-10 1811 瀏覽
朋友兩個幾月前,已經book定,九月中我哋去食合時小廚,食8點鐘,餐廳比較細,所以都坐得幾逼,餐廳出名嘅係豬扒焗飯,我哋有叫,係好大一份,10人份每人也有1小碗,蕃茄醬味道甜甜的,不過未見特別驚喜,係豬扒食得出係高質啲嘅,夠鬆軟,冇豬肉so味,要510蚊1個飯。我哋仲叫咗茶皇雞,好大一隻,茶味啱啱好,百花炸釀蝦多士,新鮮炸起,好夠香脆,大件,不過唔平,杏汁白肺湯,杏汁味唔太濃,唔太啱我口味,薑蔥肉蟹煎腸粉好惹味,必食。咕嚕骨正常水平,酸酸甜甜,幾開胃。仲要咗燒乳鴿,多肉汁好好味。
2024-01-20 1480 瀏覽
聽講遲啲會搬去中環會員預約制,所以要喺佢搬之前即刻食多次餐廳服務態度一向正正常常,地道香港小菜館風格,今次我哋五個人,order咗六個菜今日叫咗:燒乳鴿兩隻 - 乳鴿炸得外脆內軟椒鹽鮮鮑魚 - 炸得好好食,口感一流花雕雞油蒸馬友 - 條馬友真係不得了,油脂極重,配合埋花雕,我哋好快就已經清晒條魚半隻茶王雞 - 唔記得影相,茶燻味同隻雞配合得天衣無縫,味道啱啱好薑蔥焗肉蟹配腸粉 - 又係唔記得影相,一個字形容: 正焗豬扒飯 - 雖然係餐廳嘅王牌,但係感覺就係一個好簡單嘅焗豬扒飯,略嫌茄汁比較多但係總括嚟講性價比極高,所以經常性爆滿
聽講遲啲會搬去中環會員預約制,所以要喺佢搬之前即刻食多次

今日叫咗:
燒乳鴿兩隻 - 乳鴿炸得外脆內軟

椒鹽鮮鮑魚 - 炸得好好食,口感一流

薑蔥焗肉蟹配腸粉 - 又係唔記得影相,一個字形容: 正

但係總括嚟講性價比極高,所以經常性爆滿

2024-01-18 1310 瀏覽
早排係白子當做嘅季節,大膽同廚房要求要自攜做一個麻婆豆腐嘅升級版,廚房竟然要求而且仲比我埋位添😂 咁順手來料加工日本鬼爪螺啦!點都好,呢一度嘅出品好穩定。餐牌可以選擇嘅菜式唔算好多,始終廚房唔夠大,未必應付到太多唔同花款嘅煮法,但係假如有特別要求都可以有輕微改動。好多時候觀眾都會問我有啲乜嘢值得食,其實最值得食嘅就係最基本一路以來嘅熱門菜式,包括雞油花雕蒸馬友,XO醬炒蟹腸粉底,蝦多士,牛尾煲,豉油王炒麵等等。今次食嘅其實同蝦多士差唔多,只不過轉咗做鍋貼小棠菜,上次食完花錦鱔,今次試吓蒸魚雲,點知出嚟嘅效果超乎想像,大大嚿好好食。👍👍其實食小炒小菜呢啲嘢,最緊要夠火候夠味道趁熱食已經加晒分,佢哋冇特別追求極致嘅擺盤,因為時間一來溫度就會減,上到嚟可能已經唔係應有嘅味道。呢度除咗食物出品味道好食之外,侍應嘅人情味都係好值得一提,雖然唔係星級水準,但係每一次嚟食都食得,非常之開心!唔知幾時開始訂枱,可以要半年以上,但係可以食嘅就趁機會係賣盤之前食,各位街坊唔知有冇食過呢?

口水雲吞皮蛋
麻婆白子
羊腩煲
2023-11-16
2023-10-05 5074 瀏覽
🇭🇰合時小廚·呢間真係長期都好多人推介 所以前排我地就同朋友仔一齊book左呢間 因為我地13個人要坐大檯 所以我地3月中訂 訂到9月先有得食 超誇張😂😂不過佢野食都真係幾好味 而且佢仲有啲簡單啲既小炒 不過我地今次就主要嗌左最多人推介既菜式😎 ·百花蝦多士$63/件 l 韭菜花銀魚小炒王$180 l 金銀蛋浸勝瓜 l 菜膽杏汁燉豬肺湯$80/位佢個蝦多士真係超巨型 係好似手板咁大個 而且上面真係好多蝦🦐之後佢啲蝦都幾新鮮 好彈牙 不過我哋大家都覺得其實兩個人食一嚿已經好夠 因為佢實在太大件 自己食會有啲膩🤣🤣之後佢個小炒王都好有鑊氣 而且個銀魚味好香 好惹味 不過蔬菜嚟講我自己就鍾意老闆娘推介嘅金銀蛋浸勝瓜多啲 佢呢個勝瓜唔知點整 真係超甜 而且超多汁 好好食🥒🤤🤤最後佢個豬肺湯都係勁滋補 佢係勁濃杏汁味 係好似食緊杏仁露咁 如果大家鍾意杏汁一定好鍾意😂😂之後佢入邊嘅豬肺都處理得好乾淨 口感好好😎·雞油花雕火腿絲蒸馬友$490/條 l 極品茶王雞$630/隻 l 薑蔥焗肉蟹煎腸粉$600之後個蒸馬友係全餐我自己個人最鍾意既😍😍😋佢條魚蒸得勁靚 蒸到岩岩好 油分豐富滑得黎完全唔會油膩
🇭🇰合時小廚
l 極品茶王雞$630/隻
極品茶王雞
l 薑蔥焗肉蟹煎腸粉$600
薑蔥焗肉蟹煎腸粉
之後個蒸馬友係全餐我自己個人最鍾意既😍😍😋佢條魚蒸得勁靚 蒸到岩岩好 油分豐富滑得黎完全唔會油膩 而且超嫩 個雞油花雕汁都好正🤩🤩之後佢個茶王雞都好特別 佢個雞整到好嫩 而且係真係好重茶味 幾驚艷🍵佢個焗肉蟹煎腸粉都唔錯佢個肉蟹好大隻 啲肉勁結實 勁多肉 成疏蟹肉咁食好滿足🦀️
焗少爺豬扒飯$85/位
煎雞蛋
l 南瓜芋頭西米露
南瓜芋頭西米露
最後我地13個人個日仲安排左8位焗豬扒飯 佢個焗豬扒飯都幾好食既 豬扒好厚肉 肉質好好 而且個汁都幾正 撈埋佢個煎雞蛋好正 不過我自己覺得呢個就無我想象中特別 雖然佢都好味 🍳🤣🤣而且佢真係太大份啦 我地最後都食淨左1/4 可能我地嗌6位就夠😂最後我地個嘅甜品就係南瓜芋頭西米露 但係我自己麻麻地芋頭 而且我覺得南瓜同芋頭唔係好夾 雖然其他人話呢個正常😂
#rbyeat
雞油花雕火腿絲蒸馬友
極品茶王雞
煎雞蛋
南瓜芋頭西米露
朋友早半年訂枱先食到的合時小廚,門面非常低調不起眼,第一次行差少少miss左入口。準時8pm入去,店舖唔大,得三張大枱及兩張二人枱,環境都幾逼,坐得唔算舒服。朋友亦已經提早預訂了幾道菜。特色帶子煲仔翅 每位$268每碗一粒大帶子,非常爽甜,好足料!必點百花炸釀蝦多士 每件$63好大舊蝦多士,裏面全是蝦肉,配合甜酸醬,非常開胃!菠蘿千層咕嚕肉 $148千層肉口感特別,咕嚕汁不過不失,可以一試。韭菜花銀魚小炒皇 $180最令我驚喜的一道菜!入面有韭菜、魷魚、合桃及銀魚,脆卜卜的銀魚,提升了整道菜的口感!好食😋椒鹽焗吊片 $168外脆內軟,外面炸得很鬆脆,不油膩,吊片唔韌,有鮮味!極品茶皇雞 $300 半隻外表平平無奇,但係唔提早預訂係冇得食的茶皇雞。太驚喜,雞件非常嫩滑,帶有濃烈的煙燻香氣!好好食!生炒糯米飯 $185有少少太濕,但味道不錯的糯米飯!總結,果然名不虛傳,成餐都好好食。晚市會每位奉上自製糖水。

特色帶子煲仔翅 每位$268
特色帶子煲仔翅

每碗一粒大帶子,非常爽甜,好足料!

必點百花炸釀蝦多士 每件$63
百花炸釀蝦多士

好大舊蝦多士,裏面全是蝦肉,配合甜酸醬,非常開胃!
菠蘿千層咕嚕肉

菠蘿千層咕嚕肉 $148
千層肉口感特別,咕嚕汁不過不失,可以一試。

韭菜花銀魚小炒皇

韭菜花銀魚小炒皇 $180

椒鹽焗吊片

椒鹽焗吊片 $168
外脆內軟,外面炸得很鬆脆,不油膩,吊片唔韌,有鮮味!
極品茶皇雞

極品茶皇雞 $300 半隻
生炒糯米飯

生炒糯米飯 $185
有少少太濕,但味道不錯的糯米飯!

總結,果然名不虛傳,成餐都好好食。晚市會每位奉上自製糖水
2023-09-24
韭菜花銀魚小炒皇
極品茶皇雞
因看到 Youtuber 的介紹,誠讚此店小菜特別且好味,縱然難book,也硬著頭皮試一試.只預早一星期訂下星期日的午市,居然有檯, 立即訂了. 若電話預訂晚上吃餐的話,相信要等三個月呢! 當日連同我一共5人, 叫了出名的咕嚕肉, 蝦煎腸粉, 半隻茶皇雞和焗豬扒飯. 肚子滿載而歸,非常滿足! 我很怕那些超級市場用白色粉調出來的糖醋酸汁,故此很怕吃咕嚕肉. 坦白說, 合時小廚的咕嚕肉非常好味,酸甜度和粉槳包得剛剛好! 我很滿意.蝦煎腸粉火候剛好,若腸粉少些咸就滿分了😅. 茶皇雞送上檯時茶香薰味濃郁,不愧此店其中一項最受歡迎的食品. 我喜歡吃雞胸,一吃雞胸就知大廚的廚藝和功夫如何🧐! 如五星滿分, 我給予滿分評分👍🏻.焗豬扒飯是戲肉,我十分期待! 當年張曼玉的一齣電影"白玫瑰",男主張耀揚為了討女主(張曼玉)的歡心,去不同大酒店跟大廚學藝,製作焗豬扒飯給女主吃. 在此小店,終於可吃到大廚級的焗豬扒飯配煎荷包蛋. 不好飯的我,亦吃了兩碗飯😂

咕嚕肉
蝦煎腸粉
荷包蛋
茶皇雞
題外話/補充資料: 溫馨提示一句,在此店要人多才可試更好佳品! 另海鮮需預定呀!
2023-08-20
咕嚕肉
蝦煎腸粉
荷包蛋
  • 半隻茶皇雞和焗豬扒飯
2023-09-08 1955 瀏覽
9月5號、朋友生日、她的女兒已早在半年前訂枱、一行11人、在逼夾的環境下進食。我無意中見到原有一層有兩間包房、我多口問一句侍應、最低消費多少、他說$8000元、當時我沒理會因為這間小店不可能吃$8000的晚飯。我們等上菜的時,背着枱後,有一位四眼女人說、為什麼要給枱我們、又話我們這張枱之後有大客到、原來我們八點要交枱⋯⋯19:45才上三隻的避風塘炒蟹、六人份的豬扒飯!😏終於全部打包、蛋糕都沒有切、就已經交枱….總共消費了8000多元、這個價已經可以包房⋯⋯上菜慢、嘢食一般、一路食一路俾人鬧、下張枱只是一個明星仔、應該都係彼此彼此😏差平!米之連😏大家都說不會再有下次……..

終於全部打包、蛋糕都沒有切、就已經交枱….
總共消費了8000多元、這個價已經可以包房⋯⋯
差平!米之連😏大家都說不會再有下次……..
2023-09-05
2023-08-27 1356 瀏覽
今次第三次同朋友嚟食合時,每樣招牌味道都一樣咁出色,唯一有啲批評係其中一道菜,牛肉炒菜心(啲牛肉那到爛晒,亦冇牛味,炒完亦冇獲氣,冇收好水),同埋冷氣比較凍建議係,招牌不得不試😊👍👍會再食!價錢就唔算平啦,人均要$600左右

建議係,招牌不得不試😊👍👍會再食!

價錢就唔算平啦,人均要$600左右
  • 蝦多士
  • 少爺焗豬扒飯
  • 極品茶皇雞
  • 生炒糯米飯
  • 雞油花雕蒸馬友
2023-08-01 1759 瀏覽
筲箕灣|合時小廚 . 有貴人相助,今晚有食神😎位於筲箕灣電車路嘅小店 大枱訂位已經排到出年1月😂細枱4位可以碰碰運氣😂 嚟到當然食翻佢拿手野啦 . 🔺蝦多士這個這枱都有點,蝦多士炸得金黃香炸,咬落脆卜卜,蝦膠採用蝦膠跟半膠粒,有咬口,蝦份量異常嘅多😂.🔺雞油花雕蒸蟶子王 雞油之外仲加入酒糟去蒸,上枱時候滿滿酒香,蟶子仍保持鮮甜彈口,完全無沙,洗得好乾淨😎.🔺豉油雞半隻 豉油雞上色好靚,夠味而不過咸,配有雞肝,味道好香濃,雞肉嫩滑💞.🔺濃湯浸芥菜 湯有有啲似胡椒豬肚湯,芥菜選用最嫩芯位置,煮出來青翠嫩綠,入口腍甜🫶🏻.🔺薑蔥焗肉蟹煎腸粉 選用新鮮肉蟹,先以薑蔥煮,再加入白煎腸粉,腸粉於底部吸收晒所有蟹汁精華,非常美味😂.🔺焗少爺豬扒飯四位又係枱枱必叫,一放上枱個個舉手機影相之作,原煲上份量非常之大,芝士入量滿滿,豬扒厚身又不會過腍,有肉味再有滿滿芝士味,重點再每位一隻煎荷包蛋😂 瘋癲之作😂 . 餐廳 : 合時小廚 地址: 西灣河筲箕灣道39號麗灣大廈地下
筲箕灣|合時小廚 . 有貴人相助,今晚有食神😎
位於筲箕灣電車路嘅小店 大枱訂位已經排到出年1月😂
🔺雞油花雕蒸蟶子王
🔺豉油雞半隻
🔺濃湯浸芥菜
🔺薑蔥焗肉蟹煎腸粉
🔺焗少爺豬扒飯四位
2023-07-31
終於食到呢間要2個月前訂位既合時小廚店員會係1-2日前打黎確認及寫菜單,我地一行4人預留左最出名既少爺焗豬扒飯、香葱焗肉蟹煎腸粉。少爺焗豬扒飯(每位計$90)👉🏻果然有驚喜,面層鋪滿芝士,全個飯都充滿蕃茄汁,每粒飯都好juicy,豬扒亦好入味及淋軟。份量亦唔止每人一碗,但唯一食完之後,會覺得好口渴,須要飲番一大杯水。香葱焗肉蟹煎腸粉(時價:$600)👉🏻 肉蟹非常新鮮,肉質彈牙,份量亦十足,煎腸粉索哂啲汁。煎蓮藕餅($130)👉🏻蓮藕新鮮爽口&煎得香口。沙嗲芥蘭炒牛肉 ($130)👉🏻沙嗲味好出,唔太辣。京葱炒牛肉($130)👉🏻 牛肉唔會炒得過老,夠入味。茶位每人$15,連加一後每人大約$400元。PS:餐廳比較細,全間餐廳大約4至5張枱,每張枱之間比較近。
終於食到呢間要2個月前訂位既合時小廚

煎蓮藕餅($130)👉🏻蓮藕新鮮爽口&煎得香口。

沙嗲芥蘭炒牛肉 ($130)👉🏻沙嗲味好出,唔太辣。

京葱炒牛肉($130)👉🏻 牛肉唔會炒得過老,夠入味。

茶位每人$15,連加一後每人大約$400元。

2023-05-25 2082 瀏覽
每次來都有驚喜,今次最愛係蟹汁水晶粉!菜單由嬌姐設計-百花椒鹽吊片 - 送酒一流花旗參玉竹螺頭燉豬展雞腳湯 - 足料👍蒜子火腩豆腐炆龍躉翅 - 男人的浪漫茶王煙燻乳鴿四隻 - 香氣四溢雞油花雕蒸紅蟹配水晶粉 - 警喜!有機會再食薑蔥大蝦炒腸粉 - 可能係最好食嘅腸粉金銀蛋浸勝瓜 - 清清地黯然銷魂飯加煎雞蛋 - 已經好飽,但見到完美荷包蛋,還是忍不住!色香味俱全,連隔離的哥哥都要過嚟影相!最重要係大家都食得好開心,已經訂了下來再來!
每次來都有驚喜,今次最愛係蟹汁水晶粉!

菜單由嬌姐設計-

雞油花雕蒸紅蟹配水晶粉 - 警喜!有機會再食
薑蔥大蝦炒腸粉 - 可能係最好食嘅腸粉
金銀蛋浸勝瓜 - 清清地

2023-05-07 2136 瀏覽
. [🇭🇰香港- 西灣河].多謝carry先有得初訪🥺當晚八餸一湯一飯 超滿足, 呢幾款都幾愛: 👉🏻 雞油花雕火腿絲蒸馬友👉🏻 茶皇乳鴿👉🏻 咕嚕肉但最❤️都係”焗少爺豬扒飯” 芝士多到每次都拉到絲, 配埋濃郁嘅番茄醬, 好味又唔會膩 (前面食左咁多嘢都食左兩碗🙈 你就知我幾鐘意)! .🔻🍽 合時小廚📌 地址: 西灣河筲箕灣道39號麗灣大廈地下.#tummysreadyatsaiwanho #tummysreadyforchinese

[🇭🇰香港- 西灣河]
多謝carry先有得初訪🥺
當晚八餸一湯一飯 超滿足, 呢幾款都幾愛:
👉🏻 雞油花雕火腿絲蒸馬友
👉🏻 茶皇乳鴿
👉🏻 咕嚕肉
🔻
🍽 合時小廚
📌 地址: 西灣河筲箕灣道39號麗灣大廈地下

2023-05-06 5300 瀏覽
Thanks for a friend inviting me, finally can visit Hop Sze which I am dying for. My friend already preordered the dishes so we can just sit back, relax and enjoy some wine. Handwriting menuPrawn ToastClassic dish! Really generous amount of prawn paste on top of the toast. Super crispy! Great start for the dinner! Pig lung, almond, soupThis soup is what I need exactly. Never had one with strong flavour of almond like this one. Deep fried Pak ChoyAnother classic Chinese dishes. Crispy outside, sof

Handwriting menu

Prawn Toast

Pig lung, almond, soup

Deep fried Pak Choy
Another classic Chinese dishes. Crispy outside, soft inside

Threadfin, chicken oil, Xiao Xing Wine
This is one of the signature dish I was dying for to try and it didn’t disappoint me. Threadfin is so tender and it was cooked just right. The fragance from chicken oil with Xiao Xing wine was amazing! It spread across the dining room right away. Very impressive!

Infused tea chicken
Chicken is soft and juicy. Skin is slightly crispy. The infused tea did dilute creasy feeling. We do enjoy this dish a lot.

Crab with rice roll
Crab is huge and meaty. Easy to get the meat out as kitchen smashed the shell a bit. The rice rolls absorbed all those seafood juice and sauce. I can exchange crab with more rice rolls!

Stir fried glutinous rice
This dish shows how skilful this kitchen is. Each rice just slightly stick with each other. Texture is just right. Not too high nor too soft. Definitely a very strong finish for the dinner.

Thumbs up to all the staffs there. All of them are very friendly and caring. Feel like taking care by own uncles and aunties. Such a warm atmosphere.
🔱米芝蓮推介的地道香港私房菜⚜️係未去品嚐呢間係西灣河開業十五年有多既米芝蓮推介之前,透過朋友口中得知呢度除左係名人飯堂之外,亦係打爆米缸常滿一位難求!單單今次食飯個booking就已經係講緊將近半年前留座,今次有幸可以親自一試大廚權哥手藝,可謂不枉此行!來到門口已經比招牌吸引住,名正言順係“金漆招牌”,紅底金字,已經散發緊富麗堂皇典雅既氣息。入到大廳,地方唔大得幾張枱,可謂係麻雀雖小,五臟俱全!食客個個都傾得興高采烈,氛圍都好有人情味!Menu上無過多既點綴,樸實無華清楚羅列所有菜色,細心留意就發現全部都係好有特色😍杏汁白菜豬肺湯一個非常有口感既湯,你係可以飲到有顆粒狀杏仁,奶白色湯裏面浸住軟軟既豬肺🫁⚜️韭菜銀魚小炒王🔱小炒王係每間中菜既考試菜色,呢度既材料就有腰果,銀魚仔,韭菜,蝦乾🍤,冬菇味道香口,小小辣,十分惹味😝⚜️花彫雞油蒸🐟馬友🔱呢道菜好多私房菜都有,即管試下個分別。醬汁💦呈現淡淡清澈金黃色,伴有蔥花/紅椒絲,馬友皮銀雪色,🍖肉質嫩滑,濃厚雞油伴住花彫既清新醉人,正!⚜️千層咕嚕肉🔱來之前睇menu📋已經想試,千層既意味原來係薄薄幾層脆皮包裹住嫩豬肉🥩,正當外脆內軟,伴碟菠蘿/
🔱米芝蓮推介的地道香港私房菜⚜️

杏汁白菜豬肺湯

⚜️韭菜銀魚小炒王🔱

⚜️花彫雞油蒸🐟馬友🔱

⚜️千層咕嚕肉🔱
來之前睇menu📋已經想試,千層既意味原來係薄薄幾層脆皮包裹住嫩豬肉🥩,正當外脆內軟,伴碟菠蘿/各色燈籠椒🚦,色彩繽紛。

⚜️姜蔥焗肉蟹煎腸粉🔱
大大隻肉蟹🦀,濃濃姜蔥香味,炒粉吸收曬肉蟹味道,成道菜融會貫通毫無違和,可謂今晚點睛😎之作!

⚜️生炒糯米飯🔱
生炒糯米飯都係一道考驗師傅功架菜色,出品不油不膩,糯米飯質感乾身,吸收曬臘肉🥜花生等其他材料,甘香可口!

食完飯就一如既往講下服務,在場姐姐基本上服務好到加零一!茶水紙巾上菜全程可謂完全無怠慢過,照顧周到!🤗
2023-04-06