2021-09-13 377 瀏覽
位於中環雲咸街嘅台灣餐廳What To Eat 由2位台灣媽媽主理,2019-2020年度得到米芝蓮推薦👍推介嘅係牛肉麵、滷肉飯同蛋卷😍 外省牛肉麵 - 牛腱 ($88)牛肉麵湯底唔係平時食嘅紅燒牛肉麵,所謂外省,其實就係四川口味,由四川老兵帶到台灣,再發揚光大。所以湯底帶有花椒味,呢個味都係第一次食。 滷肉飯 - 小 ($38)滷肉飯係肥肉瘦肉平均分佈,有台灣嘅味道,一碗飯都好夠飽 原味蛋餅 ($35)長長一條蛋餅,蛋餅軟孰,加上調味醬汁,熱辣辣,好滿足👍 鹽酥雞 ($49)用鳳梨形狀嘅碟裝住嘅鹽酥雞,更添加一份台灣味。鹽酥雞粒唔會太咸,味道香口 好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑打卡指數 🌕🌕🌕🌗🌑推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑

外省牛肉麵 - 牛腱 ($88)

滷肉飯 - 小 ($38)
滷肉飯係肥肉瘦肉平均分佈,有台灣嘅味道,一碗飯都好夠飽

原味蛋餅 ($35)
長長一條蛋餅,蛋餅軟孰,加上調味醬汁,熱辣辣,好滿足👍

鹽酥雞 ($49)

好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑
打卡指數 🌕🌕🌕🌗🌑
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑
2021-09-13 3941 瀏覽
放工約了Yan到中環食飯,最近仍然愛上食台灣野,今次到了出名的吃什麼,兩位台灣媽媽開設的台式店子,曾獲米芝蓮推介,講起吃什麼,除了「請坐」業權風波事件外(支持小店),就會想起當年在西環的外賣便當店,果陣係果頭返工,有時會去幫襯,回起想都差唔多8年前了...。黑色的門面,感覺型格,內堂的深藍色牆配銀色字招牌,好型又搶眼,牆上掛有店子的介紹及歷史,巨型的壁畫,據聞畫上是幫助過店子的恩人,甚有意義,另一邊是湖水綠的牆身,木系枱椅,感覺柔和。大約7:00去到,時間尚早,唔洗位即有兩位。餐牌,食物都幾多選擇,必食牛肉麵及蛋餅,同要了幾款小食。點餐紙見到:繁忙時段用餐時間控制45分鐘內,不過果日唔太多人,職員冇叫我地限時,如果太多人大家都識做既www。珍珠奶茶,$35,奶茶甜度適中,珍珠煙韌。黑糖奶茶,$34,Yan的。外省牛肉麵(半筋半肉),$89,湯底味道濃郁,麵條煙韌,牛肉口感鬆化,牛筋入味爽彈,美味。肉鬆蛋餅,$45,必食蛋餅,要了肉鬆餡,蛋餅口感香軟,配上肉鬆餡鹹鹹甜甜幾好味呢。滷大腸,$48,口感有嚼勁好,咸香入味。鹹酥雞,$49,入口酥脆,香口美味又多汁。冇收加一,太抵了~食物味道不
大約7:00去到,時間尚早,唔洗位即有兩位。
餐牌,食物都幾多選擇,必食牛肉麵及蛋餅,同要了幾款小食。
珍珠奶茶
珍珠奶茶,$35,奶茶甜度適中,珍珠煙韌。
黑糖奶茶,$34,Yan的。
外省牛肉麵(半筋半肉)
肉鬆蛋餅
滷大腸
滷大腸,$48,口感有嚼勁好,咸香入味。
鹹酥雞
鹹酥雞,$49,入口酥脆,香口美味又多汁。

冇收加一,太抵了~食物味道不俗,價格合理,坐得幾舒服,服務態度有禮貌,開飯之選。
2021-09-10 239 瀏覽
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻喺中環想搵間唔使排長龍而且平民價啲嘅嘢食?🤩可以試下What to Eat!呢到限咗每枱嘅用餐時間為45分鐘,咁就唔怕等到熱死都未有枱啦🥰✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ 1)起司蛋餅 HK$39起司蛋餅賣相簡直係💯見到好多嘅起司溶晒係蛋餅入面,仲多到係兩側到流晒出黎添呀😍溫度唔會太熱辣辣,一上枱即食都唔會怕辣親!成件擺入口,成個口腔都充斥住香濃嘅超司🤤啱晒一眾嘅起司迷呀😚😍賣相:🌕🌕🌕🌗🌑😋味道:🌕🌕🌕🌕🌗2)外省牛肉麵(牛腱)HK$88牛肉麵賣相都唔錯,仲聞到好香嘅香辣湯底味🤪麵條硬度適中,頗有口感😚牛腱唔會太淋身,亦唔會好多筋👍🏼個香辣湯底十分之惹味,又唔會太辣令到成件事唔過癮,啱晒鍾意小辣嘅大家😍😍賣相:🌕🌕🌕🌑🌑😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑總括黎講,吃甚麼嘅上菜速度十分之快!嘢食賣相同味道都唔錯🤤大家去開中環,要食餐便飯,可以過黎一戰㗎💪🏼✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ ✨整體評分✨(5分滿分!)🏠環境:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻服務:🌕🌕🌕🌑🌑💲抵食:🌕🌕🌕🌕🌑💯總分:🌕🌕🌕🌗🌑➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍽 吃甚麼 🍽📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖☎️
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

2)外省牛肉麵(牛腱)HK$88

😍賣相:🌕🌕🌕🌑🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

✨整體評分✨(5分滿分!)
🏠環境:🌕🌕🌕🌑🌑

🍽 吃甚麼 🍽
📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
☎️ 2810 9278
2021-09-05 363 瀏覽
✨起司蛋餅 $39搵到好岩我口味嘅蛋餅啊!!!好多時喺出面食嘅蛋餅好薄,餡料又少,食落好空虛但呢間嘅真係食得出好實在、好足料!入面有滿滿嘅蛋同芝士,仲有拉絲嘅效果~真係要趁熱食!✨外省牛肉麵 (牛肋) $85台灣老闆娘見到我影耐咗相,提我個麵要快啲食果然真係要趁熱起筷,牛肋太好食了……牛味超級濃郁!而且口感好好!滿滿膠質嘅感覺~~~湯底都頗濃,少少辣幾惹味!麵條軟硬度適中,幾有咬口同幾彈✨墨魚香腸 $48呢個香腸幾surprise地好食!甜甜哋,外脆內軟~✨脆皮大腸 (唔記得咗價錢~)好食啊!!豬大腸愛好者要食!!雖然佢個皮唔太脆,但比港式嘅豬大腸會更煙韌~中間夾住啲蔥一齊食,又幾夾喎~🔹皮蛋豆腐 $45個汁太過杰撻撻太重口味唔小心浸太多一食好鹹好甜皮蛋同豆腐係分開嘅,個人比較鍾意剪好mix埋一齊多啲咁樣就可以好平均地一啖皮蛋加一啖豆腐~🔹鹹酥雞 $49非常之咁普通,唔建議叫嚟食覺得豪大大會好食啲(可能因為唔係太新鮮熱辣出爐🔹荔枝烏龍 (飯、麵類+$18)呢個配搭比我想像中夾同好飲!烏龍茶中和咗荔枝嘅甜,所以飲落都幾fresh~🔹茉香奶綠茶 $30叫咗微糖,茶味奶味balance得幾好
✨起司蛋餅 $39
搵到好岩我口味嘅蛋餅啊!!!
好多時喺出面食嘅蛋餅好薄,餡料又少,食落好空虛
但呢間嘅真係食得出好實在、好足料!
入面有滿滿嘅蛋同芝士,仲有拉絲嘅效果~
真係要趁熱食!
外省牛肉麵(牛肋)

✨外省牛肉麵 (牛肋) $85
台灣老闆娘見到我影耐咗相,提我個麵要快啲食
果然真係要趁熱起筷,牛肋太好食了……
牛味超級濃郁!而且口感好好!
滿滿膠質嘅感覺~~~
湯底都頗濃,少少辣幾惹味!
麵條軟硬度適中,幾有咬口同幾彈

✨墨魚香腸 $48
呢個香腸幾surprise地好食!
甜甜哋,外脆內軟~
脆皮大腸
✨脆皮大腸 (唔記得咗價錢~)
好食啊!!豬大腸愛好者要食!!
雖然佢個皮唔太脆,但比港式嘅豬大腸會更煙韌~
中間夾住啲蔥一齊食,又幾夾喎~

🔹皮蛋豆腐 $45
個汁太過杰撻撻太重口味
唔小心浸太多一食好鹹好甜
皮蛋同豆腐係分開嘅,個人比較鍾意剪好mix埋一齊多啲
咁樣就可以好平均地一啖皮蛋加一啖豆腐~

🔹鹹酥雞 $49
非常之咁普通,唔建議叫嚟食
覺得豪大大會好食啲(可能因為唔係太新鮮熱辣出爐

🔹荔枝烏龍 (飯、麵類+$18)
呢個配搭比我想像中夾同好飲!
烏龍茶中和咗荔枝嘅甜,所以飲落都幾fresh~

🔹茉香奶綠茶 $30
叫咗微糖,茶味奶味balance得幾好~
加埋茉莉花味,整體幾好飲~
起司蛋餅
外省牛肉麵(牛肋)
脆皮大腸
  • 墨魚香腸
2021-08-29 258 瀏覽
同朋友一齊去食晚餐 叫咗鹽酥雞 排骨拌麵 滷肉飯炒四季豆 同埋九層塔蛋餅 全部都好味😋另外個珍珠奶茶茶底非常純正 完全有驚喜朋友叫嘅梳打水同埋熱黑豆茶都聽聞好好飲下次想去再試吓其他
另外個珍珠奶茶茶底非常純正 完全有驚喜
朋友叫嘅梳打水同埋熱黑豆茶都聽聞好好飲
下次想去再試吓其他
_中環米芝蓮推介🐷台灣人開嘅正宗台灣菜❣️半斤牛肉麵滷肉飯🥰甜不辣炸四季豆全部都好食😋冬瓜茶好好飲👍🏻好香又唔太甜暫時喺香港飲過最好飲嘅一間_但不幸嘅係就食完嘅時候見到有小強出現😖😖😖喺舖頭入邊,唔係喺食物入邊_經常都有人排隊建議預留時間而且限時45分鐘,有啲趕
中環米芝蓮推介🐷
暫時喺香港飲過最好飲嘅一間
但不幸嘅係
就食完嘅時候
見到有小強出現😖😖😖
喺舖頭入邊,唔係喺食物入邊
經常都有人排隊
建議預留時間
而且限時45分鐘,有啲趕

2021-06-22
  • 滷肉飯(小碗)
  • 甜不辣
2021-08-19 434 瀏覽
今日大約12點半左右去到門口大約有10個人排緊隊,我地都係等左10分鐘左右已經可以入去坐。排隊期間職員已經比左落單紙我地諗食咩,所以到有位既時候就即刻落埋單,D野食都好快速係10分鐘內送到你面前,非常有效率。有樣嘢需要注意係,呢度用餐時間係45分鐘。我地Order左鹹酥雞肉飯、滷肉乾拌麵、九層塔蛋餅同兩杯飲料。鹹酥雞肉飯,雖然鹹酥雞肉係炸,但食落冇油膩既感覺都有少少啖啖肉。賣相方面,我認為鹹酥雞肉可以放整齊少少。滷肉乾拌麵,滷肉夠味,拌麵既汁唔鹹。

鹹酥雞肉飯
滷肉乾拌麵
九層塔蛋餅
滷肉乾拌麵 $65肉鬆蛋餅 $45/喺蘭桂坊上面嘅台灣小店午飯時間去到 好多人呀 不過唔係等左好耐 上菜超快 好快食完台灣嘢黎講佢都幾貴 可能地區問題啦嘢食味道好local啲店員差唔多全部都係台灣人~個拌麵幾足料 個汁唔會太鹹 夠撈曬全部麵蛋餅啲肉鬆俾得好慷慨!!! 好食好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
滷肉乾拌麵 $65
肉鬆蛋餅 $45
喺蘭桂坊上面嘅台灣小店
台灣嘢黎講佢都幾貴 可能地區問題啦
嘢食味道好local
啲店員差唔多全部都係台灣人~
個拌麵幾足料 個汁唔會太鹹 夠撈曬全部麵
2021-07-29 520 瀏覽
Lunch同朋友黎食飯,撞正附近一眾打工仔既放飯時間,唯有排下隊,位唔係話好多,所以都等左一陣,不過等既時候服務好好,因為適逢個幾日都好熱,個姐姐會問大家要唔要雨遮擋太陽,又會拎啲凍水出黎比大家飲,好細心。入到去之後已經閘時落左單,所以都唔係等左好耐,上菜都快,叫左個鹽酥雞飯,配菜有好多菜,飲食均衡既重要性!鹽酥雞咬落都好鬆軟,不會話鞋,不過就略為覺得雞既份量有啲少,得6/7粒左右,同埋可能食開台灣野會撈啲肉燥,今次冇肉燥,食落就好似有啲Dry咁。不過整體都唔錯,下次再黎試其他款!

2021-07-29 397 瀏覽
Lunchtime去了吃「吃什麼」,午餐時間三個人只能坐一張二人檯再加一張摺凳,係會迫啲,但繁忙時間可以理解點了紅糟豬排飯($78),在中環這個價錢是合理的,也無須加一。豬排的酒味十足,味道也不錯,但配菜方面令人失望。炒菜全是油,便當飯居然搭配咖哩魚蛋?咖哩充滿味精,完全和豬排飯不搭,吃完真的十分口渴火腿蛋餅正常發揮,試過一次就算了但最不滿意的是服務員態度,餐牌上寫用餐45分鐘,等到食物到齊其實也只有二十多分鐘了,平常餐廳至少有一小時用餐時間。趕著吃服務員還催了三次,說我們太慢外面很多人排隊,我們還未離開已經幾個店員站在身後,我們食物一吃完,他們沒問就直接收走趕客,如果你們上菜快點,客人要吃得那麼趕嗎?而且環境十分狹窄、吵鬧,店員說話很大聲也沒有禮貌這裡的食物值得一試,不是差也沒有特別出色,但服務態度真的令人失望,米芝蓮餐廳服務水準有目共睹,不會再來了如果像試又不想被趕,最好別選繁忙時間
火腿蛋餅正常發揮,試過一次就算了

如果像試又不想被趕,最好別選繁忙時間
紅糟豬排飯
2021-07-26 392 瀏覽
一心諗住食壽司郎,拎唔到飛唯有轉戰中環~成日講起中環都覺得無咩野好食,原來上左扶手電梯係另一個世界!咩餐廳都有,各有特色仲好多外國人幫襯!.台灣鋪都有2間,今次食左吃什麼,比想像中出色.蛋餅係世界級好味!個蛋餅可以話係比台灣食到嘅更加好味!個皮超香蛋味,有微微地脆~同肉鬆好夾!牛肉(牛展)麵湯底少辣,麵質屬於粗麵,牛展好入味,可惜嘅係湯底偏油,見到都覺得肥🙈雞扒拌麵好出奇地鹽酥雞扒竟然係雞胸!! 我本身有食開雞胸,所以都接受到,但真係唔屬於大眾口味🙈反而個拌麵好好味,拌麵個蒜味勁出,味道好有層次,唔似即拌麵個啲咁單一,個拌麵睇落細細個都幾飽肚台灣野黎講,價錢少少貴,最推薦蛋餅~
台灣鋪都有2間,今次食左吃什麼,比想像中出色
蛋餅係世界級好味!

牛肉(牛展)麵

雞扒拌麵

台灣野黎講,價錢少少貴,最推薦蛋餅~
2021-07-22
  • 肉鬆蛋餅
  • 皮蛋豆腐
2021-07-19 576 瀏覽
-{黃店💛中環台灣菜🍜}第一次係中環食台灣野😆依間係米芝連推介😋就黎左食lunch😆🤤半筋半牛肉麵🤤 ($85)價錢偏貴 有好多牛筋同牛肉😂牛肉有兩大條😚夠淋😛個麵幾有咬口!啲湯幾濃牛味😌同埋有啲辣🤨不過夠惹味🤪👖褲評: 7.3/10🤤鹽酥雞肉飯🤤 ($78)個鹽酥雞炸得外皮好脆 入面都好多肉☺️另外啲配料好特別 有蕃茄蛋同菜好有住家菜嘅味道😂同埋有嘅蕃薯 不過蕃薯唔夠甜👀👖褲評: 7/10🤤起司蛋餅🤤 ($39)芝士拉倒絲😍😍🥰蛋同芝士係1:1 同落蛋味都好香🥳個餅皮又唔會好厚😛👖褲評: 8/10🤤冬瓜粉條🤤 ($18)冬瓜茶幾清甜 另外啲粉條好有咬口🤓飲落幾消暑🤩👖褲評: 7.5/10定價偏貴 食完人均130🤨性格比低啲 同埋用餐時間好趕得45分鐘 試一次就得😗性價比: 6.5/10服務: 7/10環境: 8/10🚩吃什麼🚩地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖 #fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai台灣菜 #fuudjai中環
{黃店💛中環台灣菜🍜}

🤤半筋半牛肉麵🤤 ($85)

👖褲評: 7.3/10

🤤鹽酥雞肉飯🤤 ($78)

👖褲評: 7/10

🤤起司蛋餅🤤 ($39)

👖褲評: 8/10

🤤冬瓜粉條🤤 ($18)
冬瓜茶幾清甜 另外啲粉條好有咬口🤓飲落幾消暑🤩

冬瓜粉條
半筋半牛肉麵
冬瓜粉條
  • 鹽酥雞肉飯
  • 外省牛肉麵 (半筋半肉)
2021-07-19 4719 瀏覽
呢間係我一直好想食,無睇清楚原來星期一只係開lunch,傻仔地走左去。再接再厲跟住星期四晚再去,去到都8點半,仍然有人排緊隊,好熱鬧。職員好快手,排緊隊已經叫你睇定食咩。好快就有位,俾完佢仲勁快上枱,服務態度好好,而且好細心。滷肉飯(小),32元,非常夠味又夠汁,再多啲嘅飯都無問題,唔會咸,配料又多,唔會齋肉。鹹酥雞,49元。同鹽酥雞唔同,佢炸粉無咁勁,咸道係出小小,肉味會出番多啲。雞係多肉㗎,有小小麻味,好好食。原味蛋餅,35元,上面個汁襯落好食。皮唔厚,而且蛋味夠又厚,口感好好,熱上食落最好味。百頁豆腐,32元,豆腐係滑,小小麻,配多葱,好好食。水蜜桃綠茶,16元,大大杯,甜度剛好,水蜜桃味都出。都唔少人嚟㗎

職員好快手,排緊隊已經叫你睇定食咩。

好快就有位,俾完佢仲勁快上枱,服務態度好好,而且好細心。

雞係多肉㗎,有小小麻味,好好食。

原味蛋餅,35元,上面個汁襯落好食。

皮唔厚,而且蛋味夠又厚,口感好好,熱上食落最好味。

百頁豆腐,32元,豆腐係滑,小小麻,配多葱,好好食。

水蜜桃綠茶,16元,大大杯,甜度剛好,水蜜桃味都出。

都唔少人嚟㗎

2021-06-30 702 瀏覽
滷肉飯(小碗) / 32味道符合香港人口味 唔會太重口味好啱送飯雖然佢細細碗 但加埋蛋餅一個人嘅lunch非常滿足 火腿蛋餅 / 39外皮煙韌有咬口 蛋煎到金黃色好香蛋味——————————————————推介度: 7/10——————————————————中環雲咸街77號——————————————————

滷肉飯(小碗) / 32
味道符合香港人口味 唔會太重口味好啱送飯
雖然佢細細碗 但加埋蛋餅一個人嘅lunch非常滿足

火腿蛋餅 / 39
外皮煙韌有咬口 蛋煎到金黃色好香蛋味

推介度: 7/10

中環雲咸街77號

——————————————————
呢間野近大館附近,仲要喺中環 就算係平日都要排隊等一陣!🤣而且知道呢間野係兩位台灣媽媽開🥳緊要支持下🙌🏻💛❶ 滷肉飯 $𝟔𝟖滷肉飯嘅調味啱啱好 唔會好鹹 啲肉有肥有瘦🌟但又唔會覺得好膩 飯嘅質感都唔錯 唔乾唔濕😚而且側邊仲有啲菜脯 增加咗個口感😆好神奇🤣唔知點解會有蕃茄炒蛋⁉️🤣但係啲蛋唔會炒到好老👍🏻蕃茄味都有 唔酸唔甜岩岩好 仲有幾舊蕃茄添🍅成個飯嘅感覺好家常便飯嘅感覺🥰仲要幾健康咁🤣因為有炒菜心😆仲要送咗個冬瓜湯 冬瓜好淋 仲有啲魷魚吊起返個鹹味🤣幾好飲🥰幾消暑嘅感覺🏖❷ 外省牛肉麵(牛展) $𝟖𝟖牛展係薄切大概有六至七片 個湯有啲似譚仔麻辣豬耳嗰種辣味🤣🤔唔算好正宗重藥材味 麵係扁身啲嘅麵 質感啱啱好🤣相比之下滷肉飯就出色啲🤣❸ 肉鬆蛋餅加芝士 $𝟒𝟓(+$𝟓)首先佢個外皮真係好煙韌!🤤薄薄地咁😚芝士仲要有得拉絲🧀❗️平時其他舖頭嘅蛋餅都唔會有呢個效果🤣唔係爆餡🤣份量岩岩好所以唔會太膩👍🏻個醬汁加埋都幾正~🤣呢個蛋餅都真係幾好食🤤🥰➍ 炭培烏龍茶 $𝟏𝟒烏龍茶幾濃幾重炭培感覺😚而且跟餐價黎講都好大杯🤣❺ 青梅綠茶 $𝟐𝟎好甜好甜 好似細個飲嗰啲藥水味..🙀🙀

❶ 滷肉飯 $𝟔𝟖

❷ 外省牛肉麵(牛展) $𝟖𝟖

❸ 肉鬆蛋餅加芝士 $𝟒𝟓(+$𝟓)

➍ 炭培烏龍茶 $𝟏𝟒

烏龍茶幾濃幾重炭培感覺😚而且跟餐價黎講都好大杯🤣