2021-04-21 581 瀏覽
以前曾經喺上環返工嘅時候試過lunch去呢度食 超多人😀今次係weekend嘅夜晚諗起呢度 一search之下仲要發現係黃店💛💛怕多人於是較早入座 19:00就過黎😁呢個時間就冇乜人 不過食到一半開始正常食飯時間 就開始爆曬棚😂🌽玉米蛋餅 $39蛋餅有多款選擇 今次就先揀粟米🌽餅皮薄薄地煙韌🌮入面就包住厚厚嘅煎蛋🍳同埋粟米🌽蛋味香濃🤩再加埋甜甜地嘅粟米 味道好夾😍🤍百頁豆腐 $30呢個就正正常常 重豆腐味 但係個醬汁就冇乜味😅🍜雞排乾拌麵 $73雞扒嘅份量多到有點過分🤣咁大塊總共分到12份 2個人食都嫌多😂雞排唔會覺得有好多粉漿嘅感覺 而且炸得非常脆 不過雞肉就略嫌有少少鞋身😅麵條質感適中彈牙🍚滷肉飯(小碗)$42雖然佢係寫住小碗 但係佢嘅份量我係食唔哂😜滷肉唔會覺得特別油膩🤎亦唔會特別鹹 撈飯食絕對覺得係台灣嘅原味道🇹🇼🥤荔枝冰茶 +$14完全估佢唔到係咁好飲 淡淡嘅荔枝味 加埋濃嘅茶香 好Fresh好解渴🤩好夠凍🧊完全適合食完咁飽之後飲😍😍😍🔺小插曲: 中間發現咗佢有2塊雞扒紅紅地 唔敢食 因為佢食物質素都好 嗰2件都係打算就咁放埋一邊 然後職員發現咗呢兩塊紅紅地嘅雞扒 佢話拎入

🌽玉米蛋餅 $39
蛋餅有多款選擇 今次就先揀粟米🌽

🤍百頁豆腐 $30
呢個就正正常常 重豆腐味 但係個醬汁就冇乜味😅

🍜雞排乾拌麵 $73
麵條質感適中彈牙

🍚滷肉飯(小碗)$42

🥤荔枝冰茶 +$14

🔺小插曲: 中間發現咗佢有2塊雞扒紅紅地 唔敢食 因為佢食物質素都好 嗰2件都係打算就咁放埋一邊 然後職員發現咗呢兩塊紅紅地嘅雞扒 佢話拎入去教訓吓個廚師然後俾份新嘅我哋😅我哋話唔駛啦唔緊要😅
之後佢話咁請我哋飲嘢 所以嗰兩杯嘢飲冇收錢🥰🥰
結論係..又!有!人!請!我!飲!嘢!了!🤣
問過在中環工作的友人,她說這家台菜好吃,尤其是卥肉飯,太久沒旅行的我實在是很想念台灣的味道,不惜走上長長的斜路試一下在外面已經有餐牌讓你想想「吃什麼」卥肉飯 $68大大碗已包含了燙青菜(即油麥菜)、蝦米冬菇粉絲+春卷、和份量不少的卥肉帶點肥油的豬肉粒充滿油脂香氣,軟腍的口感非常邪惡,混入爽口的菜甫,好吃如果多吃會膩,幸好有其他配菜中和一下,特別一讚是蝦米冬菇粉絲,雖然是配菜但毫不馬虎,蝦米和冬菇很香,吃得出真材實料,令我想起當年在台灣吃的便當,同樣是一個主菜再加自選的3個配菜,的確有台灣的味道香雞扒牛肉湯麵 $80掙扎了好久,吃鹽酥雞還是牛肉麵好呢?最後決定2樣都試先喝一口湯,味道濃郁帶點藥材的味道,十分對我的胃口,麵條彈牙味道不錯,但麵條不夠掛湯,可是自己和著湯吃,還是覺得很好味鹽酥雞扒則是略嫌有點薄身,導致雞肉有點乾,味道也較淡,不太香鹽酥的味道,這款是失望的鮪魚蛋餅 $43煙韌的蛋餅皮厚薄剛好,包住足料的雞蛋和吞拿魚,配上咸咸甜甜的醬油醬,非常出色!原本還覺得$43的蛋餅有點略貴,吃完覺得物有所值,值得一試水蜜桃冰茶 +$14跟餐可加配飲品,味道偏甜的水蜜桃冰茶,沒什麼特別,下次

在外面已經有餐牌讓你想想「吃什麼」

卥肉飯 $68

香雞扒牛肉湯麵 $80
掙扎了好久,吃鹽酥雞還是牛肉麵好呢?最後決定2樣都試

鮪魚蛋餅 $43

水蜜桃冰茶 +$14
跟餐可加配飲品,味道偏甜的水蜜桃冰茶,沒什麼特別,下次可試別的
  • 滷肉飯
  • 鮪魚蛋餅
每次去到大館都會見到對面嘅小店排晒隊終於有機會試吓台灣媽媽嘅味道—————————————————————🔸香雞扒飯($78)好有媽媽味道嘅一個飯唔似普遍台灣店嘅配菜而係改咗炒粉絲、炒菜同鹹蛋粉絲有驚喜唔會炒到好乾酥炸雞扒肉質唔會太淋,仲有啲juicy推介程度:3.5⭐️—————————————————————🔸起司蛋餅($39)超級超級好食‼️蛋餅皮完全唔乾身餡料超級足,芝士做到拉絲效果食完一直念念不忘好想再食喺其他店舖都食唔番呢種味道推介程度:4.5⭐️—————————————————————💛吃什麼 (中環)💛中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖

每次去到大館都會見到對面嘅小店排晒隊
終於有機會試吓台灣媽媽嘅味道

—————————————————————
🔸香雞扒飯($78)
好有媽媽味道嘅一個飯
唔似普遍台灣店嘅配菜
而係改咗炒粉絲、炒菜同鹹蛋
粉絲有驚喜唔會炒到好乾
炸雞扒肉質唔會太淋,仲有啲juicy
推介程度:3.5⭐️
—————————————————————
🔸起司蛋餅($39)
超級超級好食‼️
蛋餅皮完全唔乾身
餡料超級足,芝士做到拉絲效果
食完一直念念不忘好想再食
喺其他店舖都食唔番呢種味道
推介程度:4.5⭐️

💛吃什麼 (中環)💛
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
2021-04-10 817 瀏覽
食左咁多間台灣野 這間印象最深刻 名符其實 價錢合理仲有濃厚台灣人情味😍1.雞排蔥油伴麵 $73雞排脆口粉薄 咸度適中 2. 原味 $35/ 九層塔蛋餅 $43蛋餅口感軟綿 3. 黑豆玄米抹茶 $18好有𡁻口 唔會死甜 好抵飲下次一定要試牛😋
食左咁多間台灣野

下次一定要試牛😋

• 雞排蔥油拌麵
  • 黑豆玄米抹茶
2021-03-31 778 瀏覽
知道這裡得到米芝蓮推介,初頭擔心要大排長龍,幸好昨晚早來,不用排隊就能入座首選一定要試牛肉麵,這裡是用牛肋條的,因此不會太瘦,口感軟腍入味,味道正常,沒太深刻印象,麵頗彈牙,初嚐湯底覺得好淡,有點失望,但當加了辣椒油後,神奇地令湯底變得濃郁,好好味!完全像換了湯底一樣,大家一定一定要試辣椒油!本身沒抱太大期望,覺得一定不會難食,結果是出奇的好食,是用了腐乳腌嗎?味道比平時的鹽酥雞多了個層次,而且雞肉炸得好好,不鞋口乾身,反而熱辣辣之餘保留到肉汁最後是火雞肉飯,出奇的濃味,加上酸菜很開胃,配上帶濕的米飯,很有古早味,不錯,主觀覺得比肉躁飯健康,大家有肚可以試試

鹽酥雞

火雞肉飯

鹽酥雞
火雞肉飯
2021-03-30 538 瀏覽
▫️滷牛腱 ($52)推介!手腱好入味又重牛味,而且肉質好淋!▫️雞扒蔥油麵 ($73)雞扒炸得好脆而且唔油,蔥油麵好食,蔥油好香,個人覺得個麵出色過雞扒😂▫️小魯肉飯 ($29)魯肉係半肥瘦,而份量一定可以好均勻地撈晒成碗飯!▫️火腿蛋餅 ($39)都算大件,而味道就正常水準,但皮薄啲會好啲。
▫️滷牛腱 ($52)
推介!手腱好入味又重牛味,而且肉質好淋!

▫️雞扒蔥油麵 ($73)

▫️小魯肉飯 ($29)
魯肉係半肥瘦,而份量一定可以好均勻地撈晒成碗飯!

▫️火腿蛋餅 ($39)
都算大件,而味道就正常水準,但皮薄啲會好啲。
2021-03-29 655 瀏覽
慕名而來,早知道這是一家台灣地道味道的人龍店。一個人叫了起司蛋餅、甜不辣、鳳梨火龍果汁。起司蛋餅份量好大,超多蛋和芝士,芝士不但拉絲,更加"必”出來,入口飽滿超好味,個人覺得比在台灣吃的更好味。對甜不辣沒有什麼期望,但入口好驚喜,口感QQ地,外面撒上味粉好惹味。鳳梨火龍果汁是店員推介的,是由新鮮火龍果和鳳梨打成,甜甜酸酸,而且有鳳梨果肉纖維,好fresh,又是另一個驚喜。另外一提,一入店內,已聽到老闆娘用國語跟我說話,但說完之後怕我聽不懂,又補上兩句廣東話,濃濃的台灣腔和人情味,幫我們這些暫時去不到台灣的香港人一解鄉愁😜。
  • 起司蛋餅
2021-03-17 948 瀏覽
鹹酥雞肉飯 $68長期都好多人排隊既一間傳統台式餐廳💛~個飯比我想像中健康, 又有豆腐又有菜😂但味道就中規中矩🤔不過聽人講佢蛋餅幾好食, 下次會再試-珍珠奶茶 $35個人覺得偏甜, 大家可以嗌半糖/無糖~
鹹酥雞肉飯 $68
珍珠奶茶 $35
個人覺得偏甜, 大家可以嗌半糖/無糖~
2021-03-13 968 瀏覽
中環必食米芝蓮良心店💛 — 吃什麼✨#90cp台灣篇 #90cp中環篇➖➖➖➖➖如果喺中環返工嘅你又諗唔到食乜 絕對可以呢一間”吃什麼” 試一試😋 已經連續幾年獲得米芝蓮推介嘅佢哋 係有兩位台灣寶島媽媽開嘅 齋睇背景都知你間舖頭唔嘢少😏 所以小編都即刻嚟試一試!美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔸外省牛肉麵 (半筋半肉) $85首先湯底方面都有少少辣 但係就絕對係非常地道嘅牛肉麵湯底😛 味道亦都十分濃郁 佢嘅牛肉都真係好淋 係真係唔錯🤤 不過小編就真係唔算好食得辣 食到中後段有少少麻嘅感覺 可能真係我太廢😂但整體係唔錯嘅!🔸鹽酥雞肉飯 $78相比起牛肉麵呢個絕對係清淡好多 佢嘅旁邊會有啲翠玉瓜 粉絲 同埋枝豆做配菜😎 網上面都見到人哋話佢個粉絲幾好食 但係又真係幾好食🤣 味道有啲似韓式粉絲 鹽酥雞方面都唔算太油膩 食落亦都唔會好”鞋” 整體都算中上👍🏻✨肉鬆蛋餅 $35最令有驚喜嘅絕對係呢一個蛋餅🤩 佢嘅蛋餅本身煎得幾好 唔會好油膩 加上入邊嘅肉鬆極多 食落口感非常
中環必食米芝蓮良心店💛 — 吃什麼✨
#90cp台灣篇 #90cp中環篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔸外省牛肉麵 (半筋半肉) $85

🔸鹽酥雞肉飯 $78

✨肉鬆蛋餅 $35
最令有驚喜嘅絕對係呢一個蛋餅🤩 佢嘅蛋餅本身煎得幾好 唔會好油膩 加上入邊嘅肉鬆極多 食落口感非常豐富好滿足🤤👍🏻 呢個一定要試試佢!

🥤抹香珍珠奶綠茶 $35 + 清香抹香綠茶 $10
本身係一個主食就可以加指定飲品 而且只需要$10🤪 所以就加咗一杯抹香綠茶 茶香非常濃郁都不錯👍🏻 另外亦都叫多咗杯珍珠奶綠 都係啲普通野啦勝在唔算太甜

💰Total: $253

✅ 食物嘅質素絕對係非常地道 而且喺中環地段來講價錢都算係咁🤑

💡溫馨提示💡午餐時間嚟嘅話就真係早啲到啦😵 大家都知中環多人 一放晏真係多人到痴線 小編係即刻沖出嚟先至可以順利入座😏

➖➖➖➖➖
📍 吃什麼 (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈地下A號舖
外省牛肉麵 (半筋半肉)
肉鬆蛋餅
外省牛肉麵 (半筋半肉)
肉鬆蛋餅
  • 起司蛋餅
  • 外省牛肉麵
2021-02-20 1737 瀏覽
由于最近得了米芝莲奖,令它的人气急得,经常有客人在店外排队。餐厅中午12点开门营业,我也是刚好这个时间来,不用等候就有座位了。暂时不到百分之五十的入座率,但不到半个小时已经全满了,怪不得他们要求客人用餐不超过45分钟。用点餐纸下单,全部都是台湾口味,种类不多,价钱属偏高。先来的椒盐猪血糕,黑漆漆的条状,上桌前先煎过。糕应该是掺了糯米粉,有点烟韧,口感是不错。可惜的就是除了表面的淮盐,没有感受到糕身的味道。虽然份量不多,但吃完很饱很腻。另外本来是想吃原味的牛肉面,但餐单上只找到外省牛肉面。牛肉和牛筋又腍又好吃,没有可挑剔之处。只是汤是带辣味,掩盖了原味。听说他们的蛋饼做得不错,下次多带几个朋友试试其他东西。

用点餐纸下单,全部都是台湾口味,种类不多,价钱属偏高。

椒盐猪血糕

外省牛肉面(半筋半肉)

听说他们的蛋饼做得不错,下次多带几个朋友试试其他东西。
2021-02-20
外省牛肉面(半筋半肉)
2021-02-11 1661 瀏覽
外省牛肉麵 (半筋半肉)$85 湯底帶有少少辣,麵質帶有少少煙韌似手工麵,我幾鍾意!不過最差就係牛筋!!韌到呀媽都唔認得😭😭真係好晒牙力咬唔開!牛肉有兩三舊都係偏韌🙄無其他餐廳咁稔,唔排除有人鍾意食有咬口既肉,不過唔係我地🤨🤨滷肉乾拌麵 $65 呢個有驚喜🤩滷肉肥美而且非常稔!!配菜有青蔥及辣菜譜,撈埋係勁惹味好食喎😍份量好足夠撈到手工麵🤪🤪不過食到底就比較油膩啦,但整體都正既🥰粟米蛋餅 $39 餅皮帶有少少厚度煙煙韌韌,我麻麻地🥲不過係台灣食過都係咁,食落充滿蛋香,而粟米無咩味🤨🤨我會形容成個蛋餅比較平庸簡單低調etc🤷🏻‍♀️珍珠奶茶 $35好耐無飲🧋叫左杯少甜,有奶茶香,珍珠煙韌,正常發揮囉😬原來佢係米芝蓮😨或者係咁岩當日餐廳不在狀態,我地就覺得一般般!另外繁忙時段原來只有45分鐘用餐😯😯😯係我見過最短既用餐時間⋯⋯⋯一心本住黎食個牛肉麵可以當去左轉台灣,點知都係衝唔出香港🥲

外省牛肉麵 (半筋半肉)$85

滷肉乾拌麵 $65

粟米蛋餅 $39

珍珠奶茶 $35
好耐無飲🧋叫左杯少甜,有奶茶香,珍珠煙韌,正常發揮囉😬

2021-02-07 1517 瀏覽
呢間台灣野又係bookmark 左好耐,次次見到都大排長龍,今次突登12點黎到,一開門就入去終於唔洗排💛鹽酥雞肉飯 $78 呢間嘅鹽酥雞比起上一間台灣野更好味,比較香口同juicy,雖然呢到配菜種類唔係好多,但質素搭夠,粉絲好好味💛外省牛肉麵(半筋半肉)$85牛肉好淋好入味,但朋友就覺得個湯好味精,食完好口渴💛起司蛋餅 $39 呢個蛋餅不得了,超好味,勁多芝士,蛋味同芝士味都好香,口感亦都好煙韌,面頭嘅汁都岩岩好,之前食過一啲係會太鹹,我覺得暫時香港食過嘅蛋餅佢係最好食

💛鹽酥雞肉飯 $78
外省牛肉麵
外省牛肉麵

💛外省牛肉麵(半筋半肉)$85
牛肉好淋好入味,但朋友就覺得個湯好味精,食完好口渴

💛起司蛋餅 $39
2021-01-30 1519 瀏覽
出開中環睇醫生,又到午餐時間,行行下,行到大管附近,又突然好想有米氣,於是食吓台式嘢。滷肉飯:店員放下滷肉飯,我都有啲驚訝,因為這個滷肉飯和我平時吃開的台式滷肉飯完全不相似,因為上面有香港特式的白菜仔,又有一些粟米粒,豆腐,中間仲有一「劈」紫薯,滷肉少許。賣相十分古怪,而飯的口感好濕,完全變了「港式滷肉飯」。味道方面真的一般,不太突出沒有驚喜。黃金蕎麥茶:不似一般蕎麥茶的味道,味道10分濃郁,不太適合我本人口味。

滷肉飯

黃金蕎麥茶

2021-01-25
好想念台灣 唯有去呢間台式良心餐廳尋找台灣的味道🇹🇼 吃什麼由兩位台灣媽媽開設 而且由2018年連續四年獲得米芝蓮必比登推介 有返咁上下保證 👍🏻午市台式便當都有幾多選擇 試左滷肉飯 紅糟豬扒飯 鹹酥雞肉飯 都好有台灣風味😋 炸物香口得黎又唔會好乾 滷肉嘅油份同肥瘦程度比例恰當配上大量蔬菜 健康感⬆️⬆️⬆️食台灣野當然唔少得蛋餅🍳 肉鬆芝士蛋餅熱辣辣 煙靭有蛋香加上肉鬆同芝士 大推!
好想念台灣 唯有去呢間台式良心餐廳尋找台灣的味道🇹🇼

2021-01-24 807 瀏覽
成日見有人排隊,咁近自己屋企,都諗住一定要試吓!約朋友星期六12:15左右去到,被安排坐門口,入座率已經8成。叫咗牛肋麵,湯底好好味,牛夠淋之餘又又有少少筋,好正。🤤原味蛋餅好有蛋味😂水蜜桃紅茶加珍珠,少冰少甜,對我嚟講都太甜,下次我會試走甜😌朋友嗌咗甜不辣,好煙韌☺️啱啱開始食,門外就開始有人排隊😳食咗1個鐘,杯嘢未飲完,店員就話用餐時間到,要交枱,不過入座時冇講可以坐幾耐..反正都想有多啲人試吓呢間咁好味嘅餐廳,我哋就走啦😅本身想星期日再食,但好似唔開🥲唯有下星期wfh lunch嗰陣去啦🧡🥰
成日見有人排隊,咁近自己屋企,都諗住一定要試吓!

叫咗牛肋麵,湯底好好味,牛夠淋之餘又又有少少筋,好正。🤤
原味蛋餅好有蛋味😂
朋友嗌咗甜不辣,好煙韌☺️

啱啱開始食,門外就開始有人排隊😳
反正都想有多啲人試吓呢間咁好味嘅餐廳,我哋就走啦😅

牛肋麵
原味蛋餅