2024-05-31 0 瀏覽
古早台居,位於九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 5樓L504-L505號舖FOODMUSE內。 古早台居有台式料理和飲品,點了鹵水雞髀肉肉燥飯、芝芝百果、珍珠奶茶。 ▪️鹵水雞髀肉肉燥飯 ~ 鹵水雞髀唔算入味,肉燥用作拌飯, 份量剛好。 ▪️芝芝百果 ~ 超多冰粒,味道好淡。 ▪️珍珠奶茶 ~ 味道正常,珍珠都算煙韌。 整體味道普通, 但經過可以一試。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。 古早台居地址: 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 5樓L504-L505號舖FOODMUSE內
鹵水雞髀肉肉燥飯、芝芝百果、珍珠奶茶

鹵水雞髀肉肉燥飯

▪️芝芝百果 ~ 超多冰粒,味道好淡。

▪️珍珠奶茶 ~ 味道正常,珍珠都算煙韌。
芝芝百果、珍珠奶茶

整體味道普通, 但經過可以一試。

古早台居
2024-05-29
2024-03-30 174 瀏覽
Airside Food court入面既第一間,見佢係主打台灣肉燥,同埋價錢親民,就叫左個飯試下。黎到發現肉燥偏少,不過都好夠味,可以送到飯。如果個飯可以多番啲菜食就會更好。
2024-03-27 119 瀏覽
Food court好多選擇,座位舒適。我叫咗個普通肉燥飯,但完全唔似滷肉飯味,只可以話係肉醬飯。份量好大份,要填飽肚係OK,但個味道令人覺得失望,個蛋都偏乾好柴。珍珠奶茶正常。
珍珠奶茶正常。
2024-03-01 198 瀏覽
琴日第一次去airside 發現都有唔少嘅餐廳最後揀咗food court嘅呢間台灣野嚟食叫咗個香酥大雞扒肉燥飯 雞扒份量都唔少而且外脆內軟 d雞肉食落都好嫩滑 不過肉燥嘅份量可以再多少少另外加配嘅珍珠奶綠係超級大杯 珍珠亦好煙韌 質素拍得住街邊嘅手搖
琴日第一次去airside 發現都有唔少嘅餐廳
最後揀咗food court嘅呢間台灣野嚟食
不過肉燥嘅份量可以再多少少
2024-01-27 227 瀏覽
去到airside ,一定上五樓美食廣場揾嘢食,今次嗌咗個巨人鐵路肉燥丼飯,超巨型,大大塊雞扒併大大件豬扒,香脆多汁,肉燥又多送飯一流,叫多咗個滷水雞翼小食,居然有大大個四隻,滷水好够味雞又滑,30蚊咋!好滿足,仲有杯珍珠奶茶又係好叉巨型,奶滑茶香
巨人鐵路便當
滷水雞翼
巨人鐵路便當
滷水雞翼
2024-01-19 175 瀏覽
今日放補假,工作日大家都要返工,一條友冇嘢搞,落街行一陣。樓下個商場mikiki 行到悶,食嚟食去又係嗰啲,所以行咗去新埸airside,平日個新場都好少人行,本來打算睇埸戲,時間又唔啱,行咗一陣有啲肚餓,就走咗入去五樓個美食廣場,估唔到咁多嘢食,壽司,冰室,越式,韓國。。。睇完咁多間,最想食間台灣嘢,主食唔貴喎仲有半價飲品。今日試下香口嘢,嗌咗個鹽酥魷魚鬚🦑肉燥飯同加$12有杯巨型珍珠奶茶🧋。出餐都幾快。鹽酥魷魚鬚肉燥飯非常正,包住魷魚嘅酥皮非常鬆脆又入味,魷魚鬚好彈牙,一啲腥味都冇,處理得好好,肉燥量都足,冬菇粒配豬腩肉,啖啖油香,撈飯吃一流,巨滿足大杯珍珠奶茶🧋,好鬼大杯,同茶飲店一樣用外賣杯裝,好有心思係反轉擺,唔易跌落地。奶味好濃,茶甘香可口,珍珠好軟身又有小小嚼勁,唔錯有水準估唔到依家香港仲有咁質素價錢又唔算貴嘅餐廳,值得推介

估唔到依家香港仲有咁質素價錢又唔算貴嘅餐廳,值得推介
鹽酥魷魚鬚肉燥飯
珍珠奶茶
2024-01-18
鹽酥魷魚鬚肉燥飯
珍珠奶茶
2024-01-15 112 瀏覽
上次去台灣旅行已是半年前的事,那裏的肉燥飯,牛肉麵,魚肚湯,大雞排,鹽酥雞等等,令人回味。今日行開新商場airside ,見到五樓美食廣場有間台灣檔,行埋去見人哋叫嘅餐賣相都幾吸引,見到都想食,於是我又排隊買嚟食,都幾多人排,但都唔會等好耐。我叫咗杯半價茉茶鮮奶同鹽酥雞滷肉飯,女友就去另一個檔嗌咗個芝士漢堡包🍔。好快攞到餐,杯茉茶好濃茉茶味,配上軟糯嘅紅豆真好好夾,鹽酥雞最精彩,咬落去仲要好熱,非常鬆脆,雞肉多汁軟滑,令我回想起係台北夜市食嘅嗰間美味小店!以後係香港都食得返啦肉燥見到有冬菇粒同腩肉粒,肥美多汁而不膩,食落滿口油香同冬菇,有惊喜,下次嚟睇戲一定會再幫襯呢間台灣小店
,下次嚟睇戲一定會再幫襯呢間台灣小店
2024-01-14
  • 鹽酥雞滷肉飯
2024-01-14 114 瀏覽
我哋今日去左啟德Airside嘅食堂試下台灣菜,結果有啲失望。我哋兩個人叫咗紅燒牛肉麵同紅燒豬軟骨麵,加埋一杯所謂減壓嘅洋甘菊花果茶。湯底都係味精湯,飲落去好濃郁,但係感覺有啲噎喉,唔知係咪味精。至於配料,同菜單上嘅圖片唔太一樣,冇咗啲紅蘿蔔,只有一條青菜同榨菜,再加一粒細細粒嘅蕃茄。真係有啲失望。至於洋甘菊花果茶,就冇咩特別,就係一個茶包加上凍水,浸咗好耐先有啲味。感覺好求其好Hea。整體黎講,呢次食飯嘅經歷真係令人失望,唔太想再去第二次㗎。下次喺food court揀另一樣嘢食。

2024-01-10 87 瀏覽
啟德區變化真係好大,起咗同起緊好多好多新building ,今日放假同屋企人行下個新商場airside,商場好有特色,雖然小咗啲零售舖,但商場起得好特色好有心思,係一定非常之合適行一行冇失望嘅商場,對出仲有個大公園,天氣好,好啱行埋個公園。行得攰攰哋入返商場揾嘢食,嚟到food court ,都幾多嘢揀,價錢可以接受。見到有人食緊台灣嘢,出餐都幾靚,所以都想試試。嗌咗個牛三寶米粉同花支丸台灣麵,半價叫咗杯熱珍珠奶茶好抵玩牛三寶啲米粉好入味,食得出湯底落咗啲功夫,牛肉好冧身,牛肚同牛丸都有水準值得推介埋花支丸麵,花支丸好大粒食到入面有好多墨魚粒,真材實料熱奶茶就正常,同街邊茶飲店出品差不多。food court 環境都好舒服,真係假日好去處

牛三寶新竹米粉
花枝丸台灣麵
2024-01-08
牛三寶新竹米粉
花枝丸台灣麵
2023-12-29 63 瀏覽
今日嚟到airside food court叫左個肉燥雞髀飯,好鬼少肉燥,雞髀又好鬼柴不過飯嘅份量就相對多 但嚟個價位我食茶記仲開心 但食白飯咩個飯餸都算啦,起碼都叫餓起上嚟有啲野可以頂肚餓但杯野飲真係世界級難飲配左杯芋頭鮮奶,芋泥好好好少,啲鮮奶稀到溝水咁成件事唔係鮮奶 係奶水 係奶白色嘅水個味係可立克飲完一杯你仲要格硬加多杯水咁我願稱嚟杯芋頭鮮奶為洗杯水嚟間絕對無下次 好伏 點解可以開到有分店 真係嬲到第一次留comment
今日嚟到airside food court
叫左個肉燥雞髀飯,好鬼少肉燥,雞髀又好鬼柴
不過飯嘅份量就相對多 但嚟個價位我食茶記仲開心 但食白飯咩
個飯餸都算啦,起碼都叫餓起上嚟有啲野可以頂肚餓
但杯野飲真係世界級難飲
配左杯芋頭鮮奶,芋泥好好好少,啲鮮奶稀到溝水咁
成件事唔係鮮奶 係奶水 係奶白色嘅水
個味係可立克飲完一杯你仲要格硬加多杯水咁
我願稱嚟杯芋頭鮮奶為洗杯水
嚟間絕對無下次 好伏 點解可以開到有分店
真係嬲到第一次留comment

Food court好處就係可以邊行邊八掛下人地食乜🤭見到都幾多人食呢間台灣野,其實望張餐牌真係唔吸引,但係見到人地食,湯底又好似幾濃同幾多餸🤔🤔🤔一於Trytry 叫左碗牛三寶麵,比較貴既一款,無加飲品已經63蚊🍜碗麵有牛丸、牛肚、牛展,牛丸彈牙牛肚同牛展都幾入味,仲有小棠菜同紅蘿蔔🥕麵比較闊身,軟硬剛好~湯底幾濃唔會死咸,帶微微酸菜既酸味,整體幾好👍🏻唔係特別出色食food court就係平+醫肚🫣不過相比起已前既food court 依家物價真係好貴,同基本上都係集團式

叫左碗牛三寶麵,比較貴既一款,無加飲品已經63蚊

🍜碗麵有牛丸、牛肚、牛展,牛丸彈牙
牛肚同牛展都幾入味,仲有小棠菜同紅蘿蔔🥕
牛三寶麵

牛三寶麵
2023-12-02 90 瀏覽
food court 要11:30先開去到無咩人行左個圏就決定食台式台南牛三寶麵牛三寶肉 新竹米粉大甲芋泥鮮奶(熱)鹽酥魷魚鬚蕃茄味幾濃牛肉又夠嫩滑本來係麵底轉左新竹米粉大甲芋泥鮮奶吾記得走甜都吾係好甜魷魚鬚的炸粉太厚
food court 要11:30先開
去到無咩人行左個圏就決定食台式

台南牛三寶麵
牛三寶肉 新竹米粉
大甲芋泥鮮奶(熱)
鹽酥魷魚鬚

蕃茄味幾濃
牛肉又夠嫩滑
本來係麵底轉左新竹米粉

大甲芋泥鮮奶吾記得走甜都吾係好甜
魷魚鬚的炸粉太厚

2023-12-01
2023-11-20 110 瀏覽
今日帶👵🏻婆婆同細細👶🏻去行嚇啓德新商場AIRSIDE啓德港鐵站C出口一出就到推嬰兒車或輪椅都有𨋢可以直達商場👍🏻真系好方便!AIRSIDE商場除咗有飛機展覽睇✈️仲有雲集各地美食嘅美食廣場FOODMUSE 今日我哋Order咗📍古早台居 🍴台南牛三寶面 $78三寶是指牛肚、牛展、牛丸牛肚、牛展都好稔牛丸好彈牙👍🏻最正系湯底勁濃牛肉香味劉媽都忍唔住飲埋啲湯🍴梅甘地瓜條 $20甜甜地嘅粗身蕃薯拈上酸味味嘅梅粉😋食落好開胃🍴炸澎湖花枝丸 $22好Q彈 花枝丸內仲有花枝塊 口感一流🥤養生牛蒡茶(熱) +$15系用養生牛蒡大茶包衝調 越浸越出味🥤青蘋果綠茶加珍珠(凍) $27
今日帶👵🏻婆婆同細細👶🏻去行嚇啓德新商場AIRSIDE

仲有雲集各地美食嘅美食廣場FOODMUSE
今日我哋Order咗
📍古早台居
🍴台南牛三寶面 $78
三寶是指牛肚、牛展、牛丸
牛肚、牛展都好稔

系用養生牛蒡大茶包衝調
越浸越出味
🥤青蘋果綠茶加珍珠(凍) $27
2023-10-29 135 瀏覽
印象麻麻行新商場,經過買杯珍珠奶茶,行完去洗手間返嚟都未到我,見後面都攞晒餐,期間見到有杯珍珠奶茶做好放咗一邊,終於忍唔住問到我末,個員工隨手攞嗰放咗一邊嘅奶茶比我,做完又唔比客,唔知等咩😭講返杯奶茶,珍珠好硬麻麻地。
印象麻麻

外賣自取
2023-10-24 165 瀏覽
難得來到啟德,就嚟到Airside商場行吓,之後就嚟到美食廣場Foodmuse睇吓有咩嘢食,見到台灣菜這間古早台居都好多人排隊,就諗住試吓,估唔到質素都很不錯🫶🏻🔅鹽酥魷魚鬚肉燥飯鹽酥魷魚鬚份量非常多!每一條魷魚收到包裹着炸粉,不會太厚身,而且炸得非常酥香💗好好食!滷蛋滷蛋十分入味,肉燥好有台灣的味道,濃郁香甜,配飯一流😋🔅黑糖珍珠奶茶食台灣菜,點可以少得珍珠奶茶🥰這款黑糖珍珠奶茶,黑糖珍珠有咬口,有淡淡的甜味飲這款珍珠奶茶前要搖多幾下,可以讓奶茶互相融合💗奶茶不會太甜,奶香味重,大大杯,可以慢慢飲🧋

🔅鹽酥魷魚鬚肉燥飯
滷蛋滷蛋十分入味,肉燥好有台灣的味道,濃郁香甜,配飯一流😋

🔅黑糖珍珠奶茶