2023-12-19 1291 瀏覽
天氣涷除了食火鍋,相信羊腩煲都應該係另一個必食菜式。今次去了一間非常HK嘅餐廳,單看那街頭塗鴉風格的裝潢,絕對能夠感受到這就是香港人的餐廳。餐廳以快餐店模式,先在收銀處點餐然後再入座,餐單選擇中西式均有,多到令人三心兩意唔知點揀好,大部分食物材料亦有註明外國進口。最終我同友人選了港式一人鍋:古法雙冬羊腩煲及花膠雲吞雞煲。如果你是腐乳控,相信一定會極鍾意他們的羊腩煲,首先真係超大煲,一個人絕對食唔晒,羊腩份量唔算少,起碼有5大嚿以上,有皮有肉有肥膏,炆得夠焾,每一啖肉入口都好軟嫩。配料仲有冬菇、冬筍、枝竹及生菜,而湯底是稍微濃稠的腐乳汁,所以羊腩幾乎不用再另外蘸點腐乳醬都已經好夠味,撈汁送飯好正。提一下,佢地仲有急凍羊腩煲賣,買返屋企拆開成煲加熱即可。至於花膠雪吞雞煲,的的確確有真才實料的養顏花膠,煮得偏向軟腍,雲吞皮薄,內裡餡料多是蝦肉,食落彈牙爽口,雞件肉質結實,湯頭清甜無味精,都唔錯㗎!下次試下佢地嘅西餐先。羊腩煲$158花膠雲吞雞煲 $98蠔油菜心苗 $28檸檬伯爵茶(自家製涷飲 跟餐 $8)*店內有急凍包可即時買走

羊腩煲$158
花膠雲吞雞煲 $98
蠔油菜心苗 $28
檸檬伯爵茶(自家製涷飲 跟餐 $8)
*店內有急凍包可即時買走

2023-12-16
2023-12-18 826 瀏覽
今晚同埋同事們去旺角買聖誕裝飾品佈置公司,買完就一齊去食晚飯,同事介紹始創中心地庫有間平靚正嘅餐廳,大家不妨去試吓,餐廳叫友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴,地方整潔又夠大。先去收銀處落單兼付款,拎住個牌行入餐廳,店員會招呼客人入座,之後店員亦會為客人送餐。餐廳設有自助區,餐具、調味品、 冷熱水都有供應。花膠雲吞雞煲非常足料,用咗上等筒形花膠,具美顏、滋陰作用。雲吞用咗原隻蝦做餡,皮滑蝦爽口。雞件嫩滑,湯底鮮甜。鮮茄厚切豬扒焗飯,將白飯加蛋炒勻,放上焗碟上,豬扒放飯面,番茄醬番茄洋蔥放豬扒面。再加芝士放面,然後放入焗爐焗至金黃色,濃郁的番茄醬汁配酥香的豬扒外,還配上金黃的蛋炒飯,啖啖都惹味非常!美國谷字叉燒炒蛋飯:用美國出產的梅頭製作叉燒,肉質柔軟而細嫩軟滑,味道較濃郁,肉質具有咬口之感,且脂肪不會太肥膩,配搭兩隻荷包蛋,更添美味!泰式無骨豬手飯:豬手有豐富嘅骨膠原,將豬手炆至肉質軟稔,配上酸辣醬汁來吃可中和油膩感,令味道更豐富。凍檸茶:茶味夠香夠濃,帶有檸檬清香。

凍檸茶:茶味夠香夠濃,帶有檸檬清香。
2023-12-18
2024-05-04 0 瀏覽
位於始創中心B1 餐廳抵食 味道不錯二人餐$200多啲 兩個餸有嘢飲 飲品可以喺水吧或者自己喺雪櫃度拎有 洛神花茶 羅漢果茶等等 不是普通紙包飲品係一樽嗰啲威靈頓有肉汁味道幾好 配薯蓉 有驚喜 而且佢係即叫即焗雖然要等耐啲,但係佢真係熱辣辣咁樣出嚟 切嘅時候都唔會散晒值得推薦。乳豬同卡邦尼意粉幾夾 蛋同芝士味重 仲有啲煙肉同埋菇咁樣 都算幾好食 意粉軟硬度適中唔會腍啤啤嘢飲正常 冇咩特別 唔會特別趕你走 。不過都有可能係因為我哋食飯嘅時候不算太多人服務正常 座位唔算迫 值得一試
位於始創中心B1

乳豬意粉
  • 乳豬卡邦尼意粉
  • 一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁
2024-03-29 71 瀏覽
今晚阿仔學校晚會,之後同埋最Friend 嘅同學仔一齊去食晚飯,例牌去太子呢間自從中咗二次原之後,咳已經踏入三星期,繼續飲熱嘢,叫完飯餐以前會叫凍檸茶,今晚叫熱奶茶一試一上枱,茶色少少濃,一啖入口⋯⋯以為嚟咗杯茶色廿四味⋯⋯攪匀比多次機會⋯茶味好淡同𠲵口(可能係晚市尾近8點)⋯加埋糖之後⋯唔甜⋯無乜茶味一句講晒⋯⋯唔好飲飲到最尾,好似佢咁嘅樣

加埋糖之後⋯唔甜⋯無乜茶味

一句講晒⋯⋯唔好飲

飲到最尾,好似佢咁嘅樣
2024-01-29 99 瀏覽
見好耐無同家人食勿當奴😋周末就來到太子始創地庫位置的友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴。餐廳採用先購票後入座方式。坐下後,食物會由店員送上。✪ 招牌即燒爆谷燒鵝 ⌫剛好12點出爐。爆谷燒鵝組合獨特創新。燒鵝皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,口感豐富。搭配著香氣四溢的爆谷味道。另外,酸梅醬中加入了焦糖,味道香甜,不過會有點膩。✪ 煙三文魚香蒜忌廉意粉 ⌫三文魚的煙燻風味與香蒜忌廉醬汁相得益彰,充滿層次感。選用了扁意粉,意粉煮得剛好有嚼勁,每一口都充滿忌廉醬汁,口感奶滑。✪ 是日老火湯 ⌫今天的老火湯是合掌瓜紅蘿蔔粟米豬骨湯。紅蘿蔔粟米的鮮甜味道融入湯中,好滋味。【 友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 】📌太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖

✪ 招牌即燒爆谷燒鵝 ⌫

✪ 煙三文魚香蒜忌廉意粉 ⌫

✪ 是日老火湯 ⌫

【 友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 】
📌太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖

2024-01-28 102 瀏覽
今天我與朋友去了位於旺角的一家餐廳,我們點選了煲仔飯二人餐,他們的招牌菜是煲仔飯及古法雙冬羊腩煲。 首先,這裡的煲仔飯香氣撲鼻,米飯蓬松而有嚼勁,粒粒飽滿。每一口飯都可以感受到煲仔飯獨有的美味,加上頂部的酥脆飯鍋底,帶來極致的口感。北菇滑雞臘腸潤腸的配料入味,鮮嫩滑潤,滋味豐滿。 而另一款招牌菜,古法雙冬羊腩煲則以嫩滑的羊肉、冬菇、支竹等熬煮而成,十分濃郁。我一口一口的吃下,根本停不了。這些精心調配的配料讓我感受到家的溫馨和滿足感。 新年將至,若想在家團年,餐廳亦提供急凍羊腩煲賣。其次,談到份量。一份煲仔飯就足夠兩個人分享。每一口都感覺到飽足,使人滿意。而油菜的份量也十分充足,口感鮮脆,營養豐富。最後,洛神花茶的清甜沖淡了餐后的油膩感,為整個餐飲體驗提供了完美的結尾。

2024-01-24 74 瀏覽
呢間茶餐廳裝修好得意,午市同晚市啲嘢好唔同,晚市甚至有平價威靈頓牛扒,可惜未有時間試🧀蘑菇牛肝菌雞扒焗飯 $68拉絲芝士,非常邪惡😋🐥豉油無骨雞飯 $65雞肉細嫩,入味又唔會過鹹

🧀蘑菇牛肝菌雞扒焗飯 $68
拉絲芝士,非常邪惡😋

🐥豉油無骨雞飯 $65
雞肉細嫩,入味又唔會過鹹
2024-01-23 64 瀏覽
*:.。. .。.:* 友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴-太子*:.。. .。.:* ✨古法雙冬羊腩煲✨好耐無食過羊腩煲,估唔到呢度有得食🙈羊腩炆得夠淋無羊羶味,仲有枝竹、冬菇同馬蹄,份量誠意十足,炆得幾好味👍🏻隨餐仲跟一碟菜同白飯,羊腩汁撈白飯食勁正仲有‼️原來餐廳仲有急凍羊腩煲賣,可以買返屋同屋企人慢慢食🤭✨乳豬卡邦尼意粉套餐✨從來無諗過卡邦尼意粉可以配乳豬😂乳豬皮脆肉嫩 仲配有乳豬醬卡邦尼意粉好creamy 每條意粉都掛滿醬汁配埋煙肉🥓同香菇 ,新奇有趣又好味😋
*:.。. .。.:*
✨古法雙冬羊腩煲✨

✨乳豬卡邦尼意粉套餐✨
從來無諗過卡邦尼意粉可以配乳豬😂
乳豬皮脆肉嫩 仲配有乳豬醬
卡邦尼意粉好creamy 每條意粉都掛滿醬汁
配埋煙肉🥓同香菇 ,新奇有趣又好味😋

2024-01-19
2024-01-21 37 瀏覽
去左始創中心樓上買酒,搵左間中西合璧多元化既餐廳,仲要大部分食材係外國進口,天氣涼涼地,揀左個羊腩煲,原來仲有急凍包裝,拆開簡單加熱,真係好方便!港式一人鍋配白飯、飲品🐑古法雙冬羊腩煲巨型沙煲,羊腩份量較多,有冬菇、冬筍,炆得入味 &腍滑,唔點腐乳醬都夠哂味,撈汁伴飯好正👍🏻小炒一人餐配油菜、白飯、老火湯、飲品🦀泰式咖喱軟殼蟹原隻軟殼蟹,炸得香脆,濃厚既咖哩醬,香而不辣🥬是日油菜烚菜心嫩滑,健康之選🥣是日老火湯合掌瓜紅蘿蔔粟米湯湯底清澈,帶甜味紅蘿蔔粟米,質感順滑,完全感覺到冇落味精🥤洛神花茶🥤富士山蘋果伯爵茶兩款自家飲品,唔甜,感覺零負擔🍮 布甸食埋甜品布甸畫上完滿既一餐,布甸都係made in Japan 嫁🫶🏻✨農曆新年就到,由二月一日開始供應佛跳牆包羅萬有盆菜至二月二十九日,仲可以以優惠價追加脆皮乳豬一隻!我都決定好揀呢間訂盆菜!📍友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖

港式一人鍋配白飯、飲品
🐑古法雙冬羊腩煲

小炒一人餐配油菜、白飯、老火湯、飲品
🦀泰式咖喱軟殼蟹
原隻軟殼蟹,炸得香脆,濃厚既咖哩醬,香而不辣

🥬是日油菜
烚菜心嫩滑,健康之選

🥣是日老火湯
合掌瓜紅蘿蔔粟米湯
湯底清澈,帶甜味紅蘿蔔粟米,質感順滑,完全感覺到冇落味精

🥤洛神花茶
🥤富士山蘋果伯爵茶
兩款自家飲品,唔甜,感覺零負擔

🍮 布甸

📍友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)
太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖

花膠雲吞雞 (98hkd)Cp值好高,呢個價錢可以食到花膠,仲有原粒鮮蝦雲吞同雞件,跟個白飯,一個人食真係好飽,雞唔鞋口,個湯好好飲🤤帶少少甜味,雞味幾出,冬天食好正😍招牌乳豬卡邦尼意粉 (98hkd)醬汁偏杰,但味道上就唔係好咸,有4塊乳豬,個脆皮做得好好,薄脆,加埋層厚厚脂肪好邪惡🙈軟殼蟹鮮茄羅勒意粉 (98hkd)原隻上嘅軟殼蟹🦀入面完全唔乾,好欣賞🥰外酥內嫩,加咗好多茄膏同少少辣椒炒,所以更加惹味,連平時唔鍾意蕃茄🍅嘅我都好滿意👍🏻#foodiblum港式
花膠雲吞雞 (98hkd)

招牌乳豬卡邦尼意粉 (98hkd)

軟殼蟹鮮茄羅勒意粉 (98hkd)

#foodiblum港式
2024-01-10 74 瀏覽
都唔係第一次食呢間餐廳,對上一次就係觀塘食,上次印象分已經好好,今次就黎到始創分店,落地下一層就見到架啦呢間一樣係去收銀俾錢落左單先,跟住就拎個號碼牌擺檯面,職員就會將食物拎到你面前套餐可以去旁邊飲品櫃任揀飲品,有好多自家製養生飲品,我地就揀左羅漢果茶同富士山蘋果伯爵茶,一d都唔甜夠健康金蒜上湯白菜仔($38)份量都唔少,出街食菜黎講算好抵食,仲有好多蒜頭係入面花膠雲吞雞煲($98)金黃色雞湯無味精,$98有幾舊花膠加大約半隻雞都真心抵食,一個人食就曬飽古法雙冬羊腩煲($158)估唔到呢度有羊腩煲食,羊腩炆得夠淋無咩so味,跟一碟生菜,入面仲有唔少枝竹仲有冬菇同馬蹄,又估唔到炆得幾好味

金蒜上湯白菜仔($38)
份量都唔少,出街食菜黎講算好抵食,仲有好多蒜頭係入面

花膠雲吞雞煲($98)

古法雙冬羊腩煲($158)
2024-01-08
2024-01-09 56 瀏覽
係太子旺角行完街就去搵下野食,見到呢間未食過就去試下啦,地方都算寬敞,點完餐就入去坐等食物黎就ok了叫左個2人餐,油雞义燒雙拼,冬蔭功安格斯牛腩,油菜,老火湯。油菜都算ok自己都比較鍾意食清d既菜唔好太油。老火湯飲落算清無味精既感覺。雞同义燒正常,义燒唔係肥,雞都算滑,可接受。牛腩唔錯,食落都算幾林唔會多渣既口感,冬蔭功味道又唔算好濃,ok不過不失。凍檸檬茶味道沒有特別。總結黎講,呢個晚餐算ok吧,正常既味道。

油菜都算ok自己都比較鍾意食清d既菜唔好太油。

老火湯飲落算清無味精既感覺。

雞同义燒正常,义燒唔係肥,雞都算滑,可接受。

凍檸檬茶味道沒有特別。

總結黎講,呢個晚餐算ok吧,正常既味道。
2023-12-26 55 瀏覽
天寒地凍時特別掛著煲仔飯 羊腩煲🤤原來友利坊都有古法羊腩煲食 而且仲有急凍羊腩煲賣 又可以系佢地website order 真系方便 想食就食👏🏼🐏古法羊腩煲套餐 $158餐包油菜同飯 野飲就要再加錢一開蓋 香噴噴 羊腩份量比想像中多連骨既羊腩肉質腍身嫩口 肥膏吾多腐竹 冬菇 馬蹄索曬汁👍🏻🔥小炒一人餐 $89幾豐富丫 有小菜一碟 飯 油菜 老火湯同野飲小炒有吾同款式簡 我地就簡左中式牛柳酸酸甜甜 洋蔥 青椒 菠蘿撈埋一齊 顏色又靚牛柳易咬 冇根😚🍗雞翼 $16/2隻小小辣👍🏻💭套餐都幾豐富 又有菜食夠曬健康 份量又多 而且食材產地都有標明 多數系外國進口💛

🐏古法羊腩煲套餐 $158

💭

古法羊腩煲
雞翼
2023-12-19 68 瀏覽
喺太子始創行街,見到始創商場地庫有呢間幾特別既中西合壁特式餐廳🥰 仲有一大隻搞鬼麥當勞先生紙板喺門口迎賓🤭好特別!😘吸引我同朋友去睇下😉😉中餐西餐都有得食😆 價錢仲好相宜😀😀 有一人餐又有二人餐😄單點都得😌😌天氣凍🤭見到古法雙冬羊腩煲既廣告牌,急不可待order 一個😆天氣凍又想食熱騰騰既中式小炒😊😊見到有中式牛柳非常吸引😊😊古法雙冬羊腩煲- 配料豐富😀除咗有大量羊肉外,仲有支竹、馬蹄等等😆好好味🤭🤭 值得推介!中式牛柳- 好味呀!叫套餐仲有燉湯,菜心和白飯☺️☺️好抵食!金蒜上湯白菜仔- 金蒜好入味😁😁 唔錯👍🏻見到隔離枱食緊威靈頓牛柳和乳豬卡邦尼意粉,好吸引😉😉下次再約朋友黎食西式😊😊友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖

好特別!😘吸引我同朋友去睇下😉😉

古法雙冬羊腩煲

中式牛柳
- 好味呀!叫套餐仲有燉湯,菜心和白飯☺️☺️好抵食!

金蒜上湯白菜仔
- 金蒜好入味😁😁 唔錯👍🏻

友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)
太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
2023-12-15
2023-12-14 58 瀏覽
呢間食lunch都會間中嚟,因為唔洗等位,食物質素正常,有蛋有汁,有意粉有飯有公仔麵,多啲選擇。但今日,我食哂碗飯之後,見到有3條好似眼睫毛既物體(((o(*゚▽゚*)o)))真心反胃仲要食哂先知,咁我之前又食左幾多條毛入肚呢???????不敢想像!!!!!!!!!!!!!!!俾大家睇下條毛啦間野本身都唔覺特別乾淨,今次有毛事件後,我應該以後唔嚟。。。。。。。我無特別投訴,因為已經食左,個餐都$70架
俾大家睇下條毛啦