2023-09-13 40 瀏覽
岩岩先知原來佢喺太子都有分店,價錢仲依然親民☺️ 呢度有中式小菜同西式意粉同扒餐等,款式多樣化😉✨花膠雲吞雞煲 $88入面有唔少花膠,仲用咗新鮮三黃雞煲出黎,難怪湯底味道咁鮮甜🤩 雞肉滑嫩,雲吞蝦肉夠足料,飲埋d 湯都好飽🤣 點知原來佢仲跟埋一碗白飯,勁抵食‼️✨大阪風味粒粒鰻魚炒飯套餐 $128跟飲品同小食一款‼️即叫即炒,上碟已經聞到好香,而且飯粒炒得分明😍依家餐廳仲做緊感謝祭,消費滿$250送一款小食,而我另外仲加D 小食黎食下🤣味道都幾唔錯!▶️金蒜上湯白菜仔 (餐廳贈送)▶️椒鹽燒賣6粒 $12▶️日式炸餃子4隻 $28▶️日式唐楊炸雞$48

✨花膠雲吞雞煲 $88

✨大阪風味粒粒鰻魚炒飯套餐 $128

▶️金蒜上湯白菜仔 (餐廳贈送)
▶️椒鹽燒賣6粒 $12
▶️日式炸餃子4隻 $28
▶️日式唐楊炸雞$48
2023-09-11 38 瀏覽
<得意茶記>bookmark左勁耐個乳豬卡邦尼,終於都食到!唸到咁樣嘅搭配又真係幾得意~🦆焦糖爆谷鴨,有焦糖味but無爆谷~肉嫩皮香焦糖味加上鴨嘅油脂又幾惹味🔥.雲吞雞好濃郁!大大粒雲吞超足料~送飯一流.點單之後就可以坐低,會有侍應送上餐點,用餐位置好闊落光亮適合於朋友家人一同前往,別出心裁嘅menu加上相宜嘅價錢真係值得一試~.友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖

雲吞雞好濃郁!大大粒雲吞超足料~送飯一流

友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴
太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
2023-09-09 38 瀏覽
友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子) @yauleibistro 📍:太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖🚗:太子地鐵B2出口 步行2分鐘📞:+852 2338-6766💲:~HKD65-150/head for dinnerFood quality✔️:叉燒煎蛋飯、紅酒燴牛面肉焗飯、白汁海鮮焗飯、富士蘋果紅茶、檸檬紅茶👌🏼:經典西式二人餐(卡邦尼乳豬意粉、威靈頓紐西蘭草飼牛柳)❌:白酒青口焗薯蓉總結:😋我食過D2 place舊店1次 新店都食過兩次 印象都幾好 對比同類型同價位佢算做得唔錯 今次試旺角分店反而冇咁驚艷 但佢係同路人店嚟都值得各位支持✊🏼😋佢啲焗飯真係好食過同價位集團式餐廳🍴食過白汁海鮮焗飯(見佢現時menu冇呢個option)料足份量多 但最好食係紅酒燴牛面肉焗飯 係我近期食過性價比高同最好食嘅焗飯 牛面肉勁多肉味又重同時肉質唔孩口 珍珠米焗到唔會太乾亦唔會太濕 撈埋啲蛋絲芝士燴汁真係飽肚之選 我最尾係清哂🙆🏼‍♀️ (對我呢種人係幾難做到)😋今次係旺角店試咗經典西式二人餐 $218包卡邦尼乳豬意粉同威靈頓紐西蘭草飼牛柳兼飲品 換言之威靈頓百幾蚊就食
📍:太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
🚗:太子地鐵B2出口 步行2分鐘
📞:+852 2338-6766
💲:~HKD65-150/head for dinner

Food quality
❌:白酒青口焗薯蓉

總結:

😋今次係旺角店試咗經典西式二人餐 $218包卡邦尼乳豬意粉同威靈頓紐西蘭草飼牛柳兼飲品 換言之威靈頓百幾蚊就食到應該係全港性價比no.1 我食過最平都要$300幾所以真係好平😀

😋跟餐飲品選擇都多 另外有得+$8 富士蘋果紅茶同檸檬紅茶 btw餐牌寫紅茶但架上寫伯爵茶 但飲落又紅茶☕️嚟 真係玩到我笑咗 飲品品質素就有啲驚喜 富士蘋果比較清新 會較推薦

🤔$218可以食到威靈頓同卡邦尼乳豬意粉🍝都唔會太高期望 但出到嚟都幾靚仔嘅 酥皮味都好香 最驚訝到我係百幾蚊都竟然有上蘑菇泥 好有誠意 食落牛就當然唔高質 不過呢個價錢都算係畀我哋啲窮人有機會平平哋都食到呢尾餸🙊

🤔作為招牌嘅卡邦尼乳豬意粉如果係帶有期望值去食會小失望嘅 但普通去食就幾特別 冇諗過中式乳豬加落卡邦尼到 未到夾 但至少唔特兀

🤔燈光通明且牆上都係佢哋餐廳特有嘅設計 畫風行卡通浮誇風 餐具飲品區係自助 員工都幾熱心助人 唔係hea9你嗰款👍🏼

😨二人餐有得跟配小食 試咗$68 白酒青口焗薯蓉 麻麻哋 青口都唔夠新鮮 重點係威靈頓都跟咗一大件薯蓉 有點重覆咗🥲
  • 美國穀飼叉燒煎蛋飯
  • 紅酒燴牛面肉焗飯
  • 富士蘋果紅茶
2023-09-07 30 瀏覽
很久之前去過荔枝角分店,burger味道不錯,本來想在太子分店再食一次,但當天去並沒有供應,所以唯有試其他。軟殼蟹鮮茄羅勒意粉本來並沒有抱太大期望,但沒想到這個是主場最佳,比起平時cafe吃到的並不失色,甚至更出色!原隻軟殼蟹上,炸得很酥脆,炸粉亦不厚。意粉鮮茄味突出,不過羅勒味不重,但因為有了少少辣,所以味道更惹味,這個是必食之選。西蘭花炒黑松露日月貝這個是跟意粉的一人餐,日月貝應該是帶子,想吃菜的話可以點這個。蜜椒雞中翼一人餐這個一人餐比想像中大份,除了有油菜,更有燉湯,雞翼有8隻,一個人吃真的吃不完,建議叫小菜的話,和朋友share比較好。雞翼用了無激素雞翼,食材大部分由外國入口,確實有點意料不到。我們另外加錢要了布甸,雖然是即食布甸,但10蚊一個亦不貴。

軟殼蟹鮮茄羅勒意粉

西蘭花炒黑松露日月貝

蜜椒雞中翼一人餐

我們另外加錢要了布甸,雖然是即食布甸,但10蚊一個亦不貴。
2023-09-07 18 瀏覽
日前行經旺角, 好耐都無試過食茶餐廳的小菜, 當然要搵間試下啦😍。 睇到外觀特別, 看似是快餐又是港式茶餐廳。 一於去試試❤️(5⭐️最高)小炒一人餐配中式牛柳(5⭐️)藉得一試, 份量滿足一位男士, 大大碗飯, 有油菜及湯(當日是花膠螺頭燉雞💕)好好飲, 無味精, 仔仔勁喜歡飲🥰。 中式牛柳又滑又入味, 酸甜適中, 好正🤘🏻友利雜扒盛宴(5⭐️)(豬扒、雞扒、牛扒、腸仔、火腿配黑椒汁)頂級足料份量, 有齊豬🐽,牛🐮,雞🐓扒在當中, 更有腸仔、 午餐肉、 薯蓉、 沙津菜在當中❤️‍🔥。 雞扒幼滑, 豬扒、牛扒好juice 🥰. 美國穀飼叉燒炒蛋飯(5⭐️) 是半肥瘦叉燒, 利用勁滑滑蛋在面, 加少少鼓油。😍連仔仔都搶住食。 叉燒滑而多汁。 正呀😝

小炒一人餐配中式牛柳(5⭐️)
小炒一人餐配中式牛柳
中式牛柳
花膠螺頭燉雞

友利雜扒盛宴(5⭐️)
友利雜扒盛宴

(豬扒、雞扒、牛扒、腸仔、火腿配黑椒汁)

美國穀飼叉燒炒蛋飯(5⭐️)

小炒一人餐配中式牛柳
中式牛柳
花膠螺頭燉雞
友利雜扒盛宴
  • 美國穀飼叉燒煎蛋飯
2023-09-04 22 瀏覽
友利坊除咗出名係好有本土特色之外,原來佢嘅燒味都好出名,用料食材都係全部外國進口嘅🤭新蒲崗就去得多,原來太子始創地庫都有間而且好大!佢係外面叫咗餐先,再入去坐底等餐送到!一入去比已經見到好多香港特色嘅擺設,slogan!好有回憶呀‼️都好多人,坐滿場,一家大小,年輕人,老年couple都有!乳豬卡邦尼意粉 $128係一個餐嚟!包咗小食+飲品😆性價比高!好有特色呀!!竟然係乳豬,平時要去飲先有得食,今次可以一個人獨享啦🤭乳豬好肥,個皮勁脆!!就算放到最耐先食,都係脆卜卜㗎!而意粉係我鐘意比較硬小小嘅,好食!小食:西蘭花炒黑松露帶子份量唔算多,但係好好食!炒得好香,落咗好多蒜係入面!帶子有成3粒㗎!高貴😆飲品梗係叫咗檸檬伯爵茶☕️都係佢哋自家製,好出名!必試🥰好香而且飲落好舒服!朋友要咗枝蘋果伯爵茶,相對都係檸檬香啲同解口渴多啲❤️而加仲可以加$10,要個布甸😍its my fav!!!森永焦糖布甸!!好抵!完美句號😝

佢係外面叫咗餐先,再入去坐底等餐送到!

乳豬卡邦尼意粉 $128

小食:西蘭花炒黑松露帶子

飲品梗係叫咗檸檬伯爵茶☕️

• 招牌乳豬卡邦尼意粉
  • 檸檬伯爵茶
2023-09-02 609 瀏覽
🍴經典西式二人餐 218 蚊1.韓式辣醬脆炸豬仔脾 🐷一上枱好香辣醬味 有 d似韓式辣醬 豬仔脾有三大隻 好彈牙煙 un辣醬好入味好 match配埋 芝麻醬新鮮生菜粟米粒 中和番豬仔脾既肉味 仲有軟滑薯蓉🐷2. 香辣蒜片花甲蝴蝶粉蝴蝶粉足料 個醬汁類似卡邦尼 但加埋 d辣醬 食落好惹味 花甲粉夠新鮮 盡吸辣汁 正🌶️3. 加配花膠螺頭燉雞 20 蚊🐥花膠彈牙 個湯好多瘦肉 湯肉味夠 螺頭煲得夠甜 唔錯👍🏻4. 金蒜上湯白菜仔38 蚊🌿白菜仔菜湯好香濃 菜夠新鮮 蒜味夠 正#白菜 #蝴蝶粉 #蒜片 #豬仔脾 #白菜 #花甲Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~友利坊*友利冰室*勿當奴太子彌敦道750 號始創中心地庫 b1 樓 b02 至06 鋪~~~~~~~~~~~~
🍴經典西式二人餐 218 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
友利坊*友利冰室*勿當奴
~~~~~~~~~~~~
2023-09-02
平日午市在始創中心和友人冇咩心水見到呢間餐廳有很多種類的菜式 快餐 燒味 西餐 中餐都有就入嚟先揀首先喺旺角價錢偏貴可以理解 位置也明亮舒適 點餐後會有一個數字牌放喺當眼地方俾店員送餐 幾方便首先叫左個瑞士汁無骨雞飯 本身以為咁多款菜式 對於單品燒味質素不抱太大期望 點知反而有啲小驚喜 燒味一般有個問題比較多碎骨 一口下去不能好好爽爽 呢間既師傅好細心 除左雞翅骨之外真係去得乾淨 更顯得雞肉肉質嫩滑 調味適中 仲有啲薑蔥蒜油更多層次 好快就食哂成碗飯第二樣係比較複雜既軟殼蟹咖哩蛋包飯 分開三個部份都有技巧 組合埋一齊更加顯出功力本身諗住挑戰廚師一下 點知成為左佢展示自己實力嘅機會 一上台軟殼蟹非常香脆 即叫即炸感覺炸得剛好又不會太多油 味道正常 本身調味不算很多 配合咖哩濃郁的香氣 加上增加層次的薯仔等配菜 看出做菜的一絲不苟 用來做蛋包飯的蛋漿也有下鹽脫水 令雞蛋包飯更有質感單獨拿出來也有自己的特色 每一個部份加起來也很和諧 呢餐實在出乎意料
平日午市在始創中心和友人冇咩心水

瑞士無骨雞飯
軟殼蟹咖哩蛋包飯
  • 日式咖哩吉列軟殼蟹日本蛋包飯
2023-08-26 21 瀏覽
平時去友利食開燉湯餐,今次想食西餐,叫左軟殼蟹羅勒蕃茄意粉,味道同賣相都幾好,蕃茄汁份量適當,意粉唔會dry, 而友利嘅嘢食一向份量都足夠,但如果軟殼蟹再大隻啲就更好。
2023-08-24 41 瀏覽
最初在荔枝角試過蔽店, 未想到太子都有分店, 選擇好像比最初時期多了很多 🙂 不只有叉燒飯, 漢堡包薯條, 更有焗飯和蛋包飯等等! 這邊同樣要在櫃枱先點餐才能走進餐廳內, 不過這邊櫃枱的職員服務態度比較差 🙄鼓油無骨雞飯 $62同事推介下試了這個雞飯, 雞肉蠻嫩滑的, 加上甜鼓油, 也不錯, 無骨雞方便食用。不過雞肉就比較少, 最後吃完雞還剩下少量飯 日式咖喱吉列牛柳日本蛋包飯 $72餐廳用的是紐西蘭牛肉, 炸粉不厚, 不過可能炸過龍, 眼看已覺得比較“榎口”, 吃就好一點 😅 咖喱汁沒什麼特別, 就是少了點。磨菇牛肝菌雞扒焗飯 $62牛肝菌醬汁濃, 磨菇味突出, 芝士溶化其中, 味道不錯, 不過雞扒沒有鼓油雞般嫩滑。餐廳比荔枝角大, 同樣有很多“勿當奴公仔”壁畫, 還有家燕媽媽, 但這邊感覺有點像飯堂及food court, 荔枝角會坐得較舒服。我只在荔枝角試過叉燒炒蛋飯, 所以很難比較兩邊味道, 不過叉燒炒蛋飯暫時最好吃的 😄
鼓油無骨雞飯 $62
鼓油無骨雞飯
日式咖喱吉列牛柳日本蛋包飯 $72
日式咖喱吉列牛柳日本蛋包飯
磨菇牛肝菌雞扒焗飯 $62
磨菇牛肝菌雞扒焗飯
2023-08-23
2023-08-19 60 瀏覽
自設工場,自家製燒味冇得輸呀💛💛💛🐖燒味系列:🌟美國穀飼叉燒煎蛋飯🌟🌟招牌即燒爆谷燒鵝🌟🌟乳豬卡邦尼意粉🌟燒味系列好正,叉燒燒焦味好香,肉質幾彈牙;燒鵝肥脂多得黎,外皮又薄又脆,上碟仲暖暖地,肉質都好好。🍡小食:🌟黑松露日月貝炒西蘭花🌟🌟蜜糖烤雞翼🌟雞翼大大隻,辣辣地 🥤飲品:🌟檸檬伯爵茶🌟自家製,茶味都好香,有埋檸檬就好清新➡️重點推介佢地既燒味,香港製造,味道出色‼️

自設工場,自家製燒味冇得輸呀💛💛💛

🐖燒味系列:

🌟蜜糖烤雞翼🌟
雞翼大大隻,辣辣地

🥤飲品:
🌟檸檬伯爵茶🌟
自家製,茶味都好香,有埋檸檬就好清新

➡️重點推介佢地既燒味,香港製造,味道出色‼️
2023-08-15 38 瀏覽
餐廳主打中西合璧創意香港Fusion菜,另加入了快餐的元素。價位親民,難怪已經成為街坊的飯堂。餐廳內有Q版「勿當奴」叔叔,感覺置身在童年懷舊的麥當勞中。韓式辣醬脆炸豬仔髀豬仔髀大大件啖啖肉,肉質嫩滑,配上韓式辣醬焗香後很惹味,飽肚又滋味。秘製冬陰功海鮮炒意粉海鮮份量很多,有青口、蝦、魷魚、蜆肉,意粉軟硬度適中,意粉掛滿香濃微辣的冬陰功醬汁。日式唐揚炸雞即叫即炸熱辣辣,但炸的時間過長,導致肉質有點乾身。飲品自助區
價位親民,難怪已經成為街坊的飯堂。
餐廳內有Q版「勿當奴」叔叔,感覺置身在童年懷舊的麥當勞中。
韓式辣醬脆炸豬仔髀
日式唐揚炸雞
即叫即炸熱辣辣,但炸的時間過長,導致肉質有點乾身。
飲品自助區
爆炸頭創立的「友利坊×友利冰室×勿當奴」,主打燒味、扒餐、漢堡、老火燉湯及小菜等菜式,所有燒味都在自家工場製作,燒味師傅有多達30年經驗,製作出統一的味道直送各分店,所以現場所選都好多人食燒味👍🏻 今日去咗太子店朝聖,就係為咗食佢地既招牌乳豬卡邦尼意粉😋🍝▪️招牌乳豬卡邦尼意粉 Fusion乳豬卡邦尼,乳豬皮夠香脆,沾上乳豬醬超正,配上Creamy彈牙的意粉,中西合璧,意想不到咁好食😋🥩▪️友利雜扒盛宴材料多多,牛扒、豬扒、雞扒、腸仔、火腿、薯蓉、沙律菜配黑椒汁,滿滿懷舊風味,抵食夾大件,啱晒食肉獸🥦▪️黑松露日月貝炒西蘭花 好想食菜,就炒碟菜食吓先,估唔到份量咁多,西蘭花超香蒜蓉味夠爽脆,配上日月貝和黑松露醬更惹味🍹這𥚃的飲品除咗一般茶餐廳咖啡奶茶之外,仲有一系列健康飲品,自取型式夠方便▪️洛神花▪️午後之紅茶

🍝▪️招牌乳豬卡邦尼意粉

🥩▪️友利雜扒盛宴

🥦▪️黑松露日月貝炒西蘭花
好想食菜,就炒碟菜食吓先,估唔到份量咁多,
西蘭花超香蒜蓉味夠爽脆,配上日月貝和黑松露醬更惹味

▪️洛神花
▪️午後之紅茶

• 招牌乳豬卡邦尼意粉
2023-08-12 44 瀏覽
好多時候唔想食老麥. 就會嚟呢間勿當奴🥰因為佢嘅薯條真係幾好食依家愈嚟愈多選擇. 進化到中西日式都有😂而且價錢重好平民化🐮一人威靈頓紐西蘭草人飼牛柳配秘製蜜椒汁一切開就見到鮮嫩嘅粉紅色. 肉質唔會太乾滿滿嘅松露蘑菇夾咗係酥皮同埋牛柳中間. 令到成個威靈頓都好香沾上帶有點點甜味嘅蜜椒汁立即食到另一種感覺呢個主菜性價比好高😆🍝招牌乳豬卡邦尼意粉係好fusion 嘅配搭😂乳豬皮燒到脆卜卜. 唔會有太多肥膏卡邦尼用咗扁意粉. 都幾掛汁個醬汁偏向creamy但唔會太膩🥔白酒青口配薯蓉四大隻青口. 每隻都好飽滿薯蓉上面鋪滿厚厚嘅芝士😆薯蓉即充滿牛油香. 超邪惡呀🥤富士山蘋果伯爵茶 &檸檬伯爵茶每次嚟都超鍾意飲佢嘅自家製樽仔飲品🙈又香又清甜

依家愈嚟愈多選擇. 進化到中西日式都有😂而且價錢重好平民化

薯蓉上面鋪滿厚厚嘅芝士😆薯蓉即充滿牛油香. 超邪惡呀

🥤富士山蘋果伯爵茶 &檸檬伯爵茶
每次嚟都超鍾意飲佢嘅自家製樽仔飲品🙈又香又清甜
2023-08-12 710 瀏覽
行過見到門口圖案以及毛筆字體已經感受到香港文化以及玩味性,進店後見到牆上壁畫及掛飾佈置,更加有股熱血湧上心頭。唔知係咪因為呢個關係,餐牌上好多食材都標明由外國入口。.今次兩個人去撐枱腳點個經典西式二人晚餐 $218 包一個扒餐,一個意粉及兩杯飲品。① 一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁上餐望落覺得幾大份,切開見到粉嫩牛柳,夠晒軟腍,牛柳與酥皮之間夾住蘑菇蓉以及巴拿馬火腿碎,唔覺鹹但有好香蘑菇味!呢個威靈頓牛本身唔加醬汁都已經好好味,不過呢個秘製蜜椒汁都要試,係平時大排檔小炒蜜椒牛柳粒果種味道,正!伴碟仲有薯蓉同胡麻醬沙律菜,好豐富。② 秘製冬陰功海鮮炒意粉我鍾意佢用扁意粉,比較掛汁,建議食之前撈一撈匀,因為見個冬陰功汁響個底,個味幾出,食落有少少辣。而海鮮都算多料,有蝦,蜆,青口同魷魚。跟餐加$8轉飲自家製凍飲,羅漢果茶同富士山蘋果伯爵茶都幾好飲,唔會太甜。③ 蠔油菜心苗 $28均衡飲食好重要,平時出街食菜都知唔平,好彩碟油菜都有番咁上下份量。④ 椒鹽炸燒賣 $12無諗過冰室竟然有呢啲小食,好耐無食脆卜卜炸燒賣,12蚊6粒絕對係街邊價,抵食。

秘製蜜椒汁

① 一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁
伴碟仲有薯蓉同胡麻醬沙律菜,好豐富。

② 秘製冬陰功海鮮炒意粉

蠔油菜心苗