一向中意食拉麵🍜,上次試左紅磡分店今日行開北角,見到別天神拉麵既分店,又想食多次啦!鋪仔細細,坐位唔多。枱上有調味料同筷子🥢仲有得自助拎水上次食左蝦味噌,今次要點招牌⭐️別天神拉麵🍜套餐,拉麵一碗加小食餃子🥟材料有叉燒、溫泉蛋🥚、木耳絲、粟米粒🌽、蔥粒、紫菜,湯🥣底奶白色叉燒厚度適中,非常入味,不會太硬木耳絲、蔥粒同拉麵🍜一齊食好香。牆壁上既調味教學,係用蒜蓉同辣芽菜調味,其實淨係加蒜蓉都已經好好味😋上次試左沙律🥗,今次點餃子🥟餃子底煎得微脆餃子既餡料唔算多,唔使點醬油都已經好好食呢度啱晒一人或二人黎食,下次再黎北角食拉麵,應該又諗起呢度啦⋯
一向中意食拉麵🍜,上次試左紅磡分店

今日行開北角,見到別天神拉麵既分店,又想食多次啦!

鋪仔細細,坐位唔多。

枱上有調味料同筷子🥢仲有得自助拎水

別天神拉麵

叉燒厚度適中,非常入味,不會太硬

木耳絲、蔥粒同拉麵🍜一齊食好香。

上次試左沙律🥗,今次點餃子🥟
餃子底煎得微脆
餃子

餃子既餡料唔算多,唔使點醬油都已經好好食

2020-02-22
別天神拉麵
2020-02-22 17 瀏覽
有幾日home office,就可以食個好d既lunch,唔洗成日食飯盒🤪同home office朋友去食拉麵,呢間拉麵都幾黃🥰🥰同係先買飛,甘就店員就可以接觸少啲錢,都幾好!叫左2個套餐,2個女仔黎講飽到嘔😂😂小龍蝦沙律,呢間做得好好食!因為龍蝦肉偏多,又唔會太多醬!餃子,煎好好脆,肉汁又多!我就要左豬骨豚肉拉麵,湯底香濃唔太喊。豚肉唔會太薄,燒得幾靚!拉麵份量正常,最正係溏心蛋!好好食!朋友個個係蝦味噌,偏重口味,都幾鮮甜,不過我就唔太好,因為太重口味😂。通常食呢個麵都會加佢既辣芽菜,令成個麵昇華不少!原來除左水,仲有麥茶可以自己斟😍😍😍,所以CP值都不錯❤️💛最緊要係,夠黃🤚👆

叫左2個套餐,2個女仔黎講飽到嘔😂😂

小龍蝦沙律,呢間做得好好食!因為龍蝦肉偏多,又唔會太多醬!

餃子,煎好好脆,肉汁又多!

通常食呢個麵都會加佢既辣芽菜,令成個麵昇華不少!

原來除左水,仲有麥茶可以自己斟😍😍😍,所以CP值都不錯❤️

💛最緊要係,夠黃🤚👆
2020-02-18 13 瀏覽
路過亂入之黃店🌟首先係門口拉麵售賣機買飛,之後揀位坐,再比張飛店員,然後等食。入面位置唔多,跟足日本style。呢個蝦味噌豚骨湯麵套餐,聲稱所有湯底無加味精/化學調味料,所以味道比其他拉麵鋪淡。套餐跟餃子,很普通,唔係特別好味。
路過亂入之黃店🌟
入面位置唔多,跟足日本style。

套餐跟餃子,很普通,唔係特別好味。
2020-02-17 20 瀏覽
有日男朋友懶係神秘咁話要帶我去食間黃到金的餐廳, 然後就懶神秘咁捉左我黎"別天神"!!車, 我一早食過啦~不過見真係幾好食, 所以我地又食多次~點解會話佢黃到金, 其實大約6月的時間, 已經見佢話"因為香港病了"而罷過工. 然後見佢成間舖都貼滿Memo紙真係感動到喊....作為一間餐廳, 食物當時先係最重要!餐廳有講明, 佢地的豬骨湯係用豬骨同純水用高壓煲炖出黎, 真心, 飲一啖你就知咩叫真材實料, 每一啖你都飲得出佢"漿"口, 真係好想叫佢落多D水~叉燒有少少焦香, 一咬就化; 木耳係爽口; 麵底好多~另外因為叫餐, 仲有個餃子~餃子除左面脆香無咩特別~男朋友要的是蝦味噌拉麵配蟹子蝦沙律~沙律有少少"哇沙B"吊味, 講真, 真係唔中意"哇沙B",但夾埋紫菜食, 陣味出奇地唔見左~蝦味噌湯底無豬骨咁"漿"口, 就咁飲會有少少鹹, 可能始終係味噌啦~送麵食就岩岩好啦
車, 我一早食過啦~不過見真係幾好食, 所以我地又食多次~
叉燒有少少焦香, 一咬就化; 木耳係爽口; 麵底好多~
另外因為叫餐, 仲有個餃子~餃子除左面脆香無咩特別~

男朋友要的是蝦味噌拉麵配蟹子蝦沙律~
蝦味噌拉麵
蟹子蝦沙律
豬骨湯拉麵
蝦味噌拉麵
蟹子蝦沙律
豬骨湯拉麵
2020-02-15 11 瀏覽
平時好少去港島東,唔知有咩好食,咁岩行過又見到別天神。就唔諗咁多入左去。因為拉麵一直都係我至愛,食極都唔厭。同其他分店一樣,位置唔多,大約得十個位。可能最近大家都少出街,所以都唔需要等,直接就入得。點餐一樣係用自助機,用credit card or 八達通比錢。同朋友分別叫左一個豬骨湯底同一個蝦湯底,再叫多個小食。拉麵跟一隻糖心蛋,切分一半,加兩塊叉燒。除非好大食,否則份量夠飽的。整體味道絕對是好味,上餐速度亦好快。另外,佢提供既免費芽菜都好惹味

tried this place in another branch before but had to try it again cause it was so good before! this time in the branch in North point, didn't realise they have one here too!the shop decoration is so Japanese, exactly like what you will see in the ramen shops in Japan, so a very authentic experience. not many seats though, and you can buy the meals off the machine! another thing that is the same in Japan!ordered the pork broth ramen this time and it didn't disappoint! the quality is consistent ac

ordered the pork broth ramen this time and it didn't disappoint! the quality is consistent across different branches and it was a very generous portion, tasty ramen! I prefer this over the sakura shrimp ramen, and to pair it with gyoza was splendid! there was also plain iced water for your own enjoyment, and certainly not forgetting to add additional spices to make it even more delicious!

consistent high quality ramen and very fulfilling meal! not a bad choice for lunch at all!

豬骨叉燒拉麵

日式餃子

2020-02-12
豬骨叉燒拉麵
日式餃子
2020-02-08 35 瀏覽
心血來潮想食日式拉麵, 喺北角梗係嚟 別天神 ,佢專注做拉麵 只提供兩款拉麵和幾款日式小食!店舖不大只有十多個吧檯坐位,可見師傅席前製作。店內有許願牆,提供便利貼 供客人留言。使用電子售賣機點餐,先付款後取餐,方便快捷!我哋選擇咗 兩款拉麵套餐連小食,較為划算!豚骨湯麵、 蝦味噌豚骨湯麵兩款拉麵 均為豬骨湯底,味道濃沃稠口 順滑,咸度適中。 拉麵為幼麵,麵質細緻彈牙有嚼口!配料有日式叉燒 厚切軟熟入口即溶。半熟玉子 用日本雞蛋,半熟流心、蔥花、粟米粒和紫菜。 蝦味噌口味 灑上大量櫻花蝦乾,香脆可口甘香味濃,增加添湯麵口感!小龍蝦蟹子沙律大盤賣相吸引 沙律混合小龍蝦肉 鮮甜清爽 彈牙 用紫菜包裹嚟食 充滿日式口味!煎餃子日式煎餃子 底部微微煎焦,香脆內軟,肉質鮮嫩多汁,有飽足感!

別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律

蝦味珍套餐配餃子

豚骨湯麵、 蝦味噌豚骨湯麵

別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律
蝦味珍套餐配餃子
2020-02-05 17 瀏覽
過去大半年一直都有聽過好多人推介別天神拉麵,可惜一直未有機會到訪。最近的事情,令我明白到,想做的事不要再等。所以今天去了北角分店快快地試一試。我點了蝦味噌套餐配餃子。拉麵的擺盤好有心思,令人想立刻開餐。蝦子作為配料令拉麵整體的層次更豐富,而且令到湯底的鮮味更加突出。最值得一讚的是湯底濃度適中,沒有味精,吃完整碗拉麵不會覺得口渴。整體來說,如果在附近工作,是絕對可以來到這間小店用膳。特別是在這段時間,想吃點暖身又不用待在外面太久的。
2020-01-30 13 瀏覽
近排天氣凍想食拉麵,上網見到啲人介紹呢個有幾間分店嘅拉麵店,特登過嚟試一試別天神套餐 ($105) + 蝦味噌套餐 ($115)同朋友一人叫一個餐,想每樣都試下小龍蝦蟹子沙律廚師將小龍蝦肉同蟹子切成蓉整做一個波,用紫菜包住幾特別。煎餃子餃子煎得幾香脆,咬落唔算多肉汁但都好食。豚骨湯麵套餐有我最愛嘅溏心蛋,另外叉燒都好厚好有咬口,唔會太冧,湯底頗為清香。蝦味噌豚骨湯麵比起普通豚骨湯麵,呢個湯底更香濃,重有一大堆櫻花蝦,推薦比較鍾意濃味啲嘅人試呢個。

別天神套餐 ($105) + 蝦味噌套餐 ($115)
同朋友一人叫一個餐,想每樣都試下

小龍蝦蟹子沙律
廚師將小龍蝦肉同蟹子切成蓉整做一個波,用紫菜包住幾特別。

煎餃子
餃子煎得幾香脆,咬落唔算多肉汁但都好食。

2020-01-27 43 瀏覽
同日本食拉麵一樣,首先要喺門口售賣機點好餐比完錢,再張收據畀職員。之後職員會將餐送到你面前。😉 而且係唔同區都有分店,方便晒大家。--🍜 蝦味噌豚骨拉麵 HK$115配原隻溫泉蛋 小龍蝦蟹子沙律湯底係幾有豚肉味道,但又稱不上好濃郁咁,勝在唔會係好鹹個種。而蝦味噌應該就係係豚骨湯底上面加啲蝦乾。豚肉相對厚身,而且幾重味道,都幾淋身。拉麵量正常,質感正正常常。.個人反而特別鍾意個小龍蝦蟹子沙律。🤤 雖然原本見到個份量唔係特別多係有啲失望,但一食落口,每一啖都係小龍蝦肉好正,整體鹹咗少少。
蝦味噌豚骨拉麵 配小龍蝦蟹子沙律

🍜 蝦味噌豚骨拉麵 HK$115
配原隻溫泉蛋 小龍蝦蟹子沙律

蝦味噌豚骨拉麵 配小龍蝦蟹子沙律
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2020-01-24 18 瀏覽
我地係禮拜五晚去既,佢個舖頭唔大,有十個位左右。我地都等左大概一陣,建議早d去會容易d搵位,不過好食既野要等一陣,是常識吧!好多選擇,樣樣都好好食咁,搞到我地唸左好耐先決定到!別天神套餐:分別有碗豚骨湯麵,4隻餃子同埋個小龍蝦蟹子沙津🍜豚骨湯麵,蝦味噌豚骨湯麵:個湯底佢話明無味精,無奶素嘅 但係我就覺得個湯好重奶味😂 味道都濃郁既 每碗本身跟既配料有粟米,蔥,兩塊叉燒同紫菜。豚骨湯麵仲跟木耳添,而蝦味噌湯麵就有一堆乾蝦米喺麵。整體黎講都好夾既,味道唔錯!特別要讚既係塊叉燒,超厚超有肉味仲好嫩添 有驚喜!🥟餃子:我又覺得比起其他拉麵店好味喎,都多汁同埋即叫即做所以好夠熱,皮唔太厚同埋有口感既。🥗小龍蝦蟹子沙津:呢道小菜好有誠意!係用佢提供既紫菜包住黎食,有啖啖小龍蝦肉。口感又脆又嫩,味道好Fresh!!呢間值得推介👍🏻 價錢都特惠,佢仲有提供辣芽菜同埋酸菜配拉麵食既。好唔錯!

好多選擇,樣樣都好好食咁,搞到我地唸左好耐先決定到!

別天神套餐:
分別有碗豚骨湯麵,4隻餃子同埋個小龍蝦蟹子沙津

🍜豚骨湯麵,蝦味噌豚骨湯麵:
特別要讚既係塊叉燒,超厚超有肉味仲好嫩添 有驚喜!

🥟餃子:

🥗小龍蝦蟹子沙津:

題外話/補充資料: 這些全都是自己拍的照片!
2020-01-10
2020-01-16 24 瀏覽
好耐冇黎食拉麵🙂🙂原來餐廳已經轉用左自助下單😯😯首先,自己喺門口部機度 揀咗想食啲乜嘢,然後,可以用八達通或者信用卡俾埋錢如果剩係得現金嘅話🤔🤔都可以同店員講,佢哋會人手處理。小龍蝦蟹籽沙律✨✨實實一球 唔好睇少佢,其實份量都唔少!好足料,好多小龍蝦肉,口感唔錯。可以就咁食,或者攞紫菜包住嚟食,都一樣咁好味☺️☺️主角蝦味噌拉麵🍜別天神既拉麵湯真係好好飲無加奶,但係都可以煲到奶白色,佩服。基本上我每次都會飲晒☺️☺️☺️香濃豬骨湯,加埋粟米同埋櫻花蝦一齊飲/食My favourite ah✨✨✨
好耐冇黎食拉麵🙂🙂
原來餐廳已經轉用左自助下單😯😯
首先,自己喺門口部機度
揀咗想食啲乜嘢,
然後,可以用八達通或者信用卡俾埋錢

如果剩係得現金嘅話🤔🤔
都可以同店員講,
佢哋會人手處理。

小龍蝦蟹籽沙律

小龍蝦蟹籽沙律✨✨
實實一球
唔好睇少佢,其實份量都唔少!
好足料,好多小龍蝦肉,口感唔錯。
可以就咁食,或者攞紫菜包住嚟食,
都一樣咁好味☺️☺️

主角
蝦味噌拉麵🍜

別天神既拉麵湯真係好好飲
無加奶,但係都可以煲到奶白色,佩服。
基本上我每次都會飲晒☺️☺️☺️
香濃豬骨湯,加埋粟米同埋櫻花蝦一齊飲/食
My favourite ah✨✨✨

小龍蝦蟹籽沙律
2020-01-10 1472 瀏覽
今晚約左個舊同事去北角攞野,吹吹下水,突然佢話附近有間好正嘅日式拉麵🍜,我咁鍾意食嘢,就緊係要去試下啦😋。博多拉麵別天神,雖然鋪頭細細,只有一張L位bar枱,大約可以坐10個客倒,但位同位之間間距都好闊落,唔會有迫夾感。對住bar枱成幅牆貼滿食客寫下嘅心聲,又或者係對鋪頭食物嘅讚賞,好窩心😃。一睇門口餐牌,小食有餃子🥟、小龍蝦蟹子沙律,而湯麵只做兩款,豚骨湯麵🍜同蝦味噌豚骨湯麵🍜⋯⋯一間鋪專門只做兩款湯麵,所以今晚一定會食倒好野😋。別天神套餐,有豚肉湯麵+沙律+餃子:首先黎嘅就係小龍蝦蟹子沙律,將沙律做成一個球體,好似雪糕咁嘅造型😃,仲有準備埋紫菜包住黎食,沙律入邊嘅龍蝦粒都唔小,連埋紫菜一齊放入口,凍冰冰又脆脆咁,好正👍🏻。餃子🥟,熱辣辣又飽滿,一啖咬落去,好多肉汁,超好味。湯拉麵🍜出場:豚骨湯麵 - 有兩塊叉燒、大量蔥花同木耳絲、流心溫泉蛋。蝦味噌豚骨湯麵 - 賣相一流👍🏻,有兩塊大叉燒、大量蔥花同粟米粒、大量乾蝦仔放左麵中間,成碗麵好吸睛。先試下濃濃嘅豚骨湯底,嘩,好黏口,正到爆,拉麵嘅軟硬度非常適中,有彈性,每夾起一朿拉麵都會掛上濃濃嘅湯🍜,叉燒又大又厚,肉味濃,啖啖肉咁😋,而

別天神套餐,有豚肉湯麵+沙律+餃子:
小龍蝦蟹子沙律🥗

餃子🥟,熱辣辣又飽滿,一啖咬落去,好多肉汁,超好味。
餃子🥟

湯拉麵🍜出場:
豚骨湯麵 - 有兩塊叉燒、大量蔥花同木耳絲、流心溫泉蛋。
豚骨湯拉麵

蝦味噌豚骨湯麵

先試下濃濃嘅豚骨湯底,嘩,好黏口,正到爆,拉麵嘅軟硬度非常適中,有彈性,每夾起一朿拉麵都會掛上濃濃嘅湯🍜,叉燒又大又厚,肉味濃,啖啖肉咁😋,而流心蛋係拉麵嘅好朋友,冇左佢絕對唔成事😋。
豚骨湯拉麵
2020-01-08 17 瀏覽
鋪子小小,但人流不斷,長長的店面只有十多張吧檯位置,難怪繁忙時間要排隊等候。除了東西好吃,店員的笑容和細心的招待,應該也是原因之一😄別天神套餐豚骨湯面 + 煎餃子(4隻)白白的豬骨湯底湯汁濃郁,日式叉燒肥瘦相間,油脂甘香入口不肥膩,配上一顆糖心蛋,大堆木耳絲和蔥花,非常好吃。蝦味噌套餐蝦味噌豚骨湯面+小龍蝦蟹子沙律這個跟豚骨湯面差不多,只是多了櫻花蝦和木耳絲改了粟米粒。別小看這些小小的櫻花蝦,它非常鮮甜,比大蝦更甜,鈣質還很高呢!小龍蝦蟹子沙律非常喜歡,味道調得剛好,包裹紫菜吃,很讚的小食👍不得不提,小店的拉麵是幼身麵,像Angel Hair, 這樣麵條更入味,更易掛湯汁了。

別天神套餐

豚骨湯面 + 煎餃子(4隻)

蝦味噌套餐

蝦味噌豚骨湯面+小龍蝦蟹子沙律

• 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨湯麵
2020-01-06 26 瀏覽
Lunch Time行經北角.心血來潮想食日本拉麵,突然諗起好多分店嘅"別天神", 午餐時間坐滿客人,跟日本一樣喺門口點餐好方便👍🏻今次食櫻花蝦白雞湯拉麵 + 煎餃子,一如以往...奶白的湯底好濃郁,識食一定要連湯底一齊飲😋軟軟的流心雞蛋.仲有豚肉.不得不提...一定要跟著枱面嘅溫馨教程,加配蒜蓉 同埋 辣芽菜,味道更濃郁好味👍🏻餃子包著滿滿嘅菜肉,又多肉汁。餐廳牆上貼滿香港人心聲.字句,很喜歡這人情味嘅餐廳呢...
今次食櫻花蝦白雞湯拉麵 + 煎餃子,
餃子包著滿滿嘅菜肉,又多肉汁。
餐廳牆上貼滿香港人心聲.字句,很喜歡這人情味嘅餐廳呢...
2020-01-02
  • 餃子