2020-09-05 1123 瀏覽
話說甘耐無去日本旅行,忍唔住都要食番d日本野頂下癮。這間別天神一入門口已經見到一部自助下單機,可以用八達通等既電子貨幣比錢,非常方便同親切,恍如置身日本既拉麵店!食物總類簡而精,主食拉麵只有2款,或者可能係老闆想專心做好拉麵質素既取捨。🇯🇵今次叫左最基本既豚骨湯麵,拉麵上枱賣相唔錯,拉麵碗微暖,應該係師父事前整熱過個碗令拉麵無甘容易失溫。麵質叫左我最喜愛既超硬,無得輸!豬骨湯底亦比起日本傳統既味道淡口,相信係為咗配合番香港人口味而作出既改變。整體而言黎碗拉麵不過不失,有機會都會再黎食過!🇯🇵
話說甘耐無去日本旅行,忍唔住都要食番d日本野頂下癮。

🇯🇵
🇯🇵
2020-06-13 1028 瀏覽
日本拉麵,喺香港少食,十居其九會中伏,無謂失望!呢排無得翻鄉下,終於忍唔住,啱啱喺附近,見呢間食評極高,趁午飯過後時段,人少少去,門口有部自助點餐機,果然日式風格,店員主動幫忙,三兩下就搞掂(主要係選擇唔多😂)。環境:木吧檯高櫈全日feel,調味料冰水壺水杯,熟口熟面。碗麵:可能就翻香港人口味,個湯底淡咗少少,但係唔影響佢散發濃濃嘅豚骨香味,我揀硬身麵,基本配料係櫻花蝦、叉燒、粟米、蔥,而其實我個目標係調味架上面嘅辣芽菜,所以,即落,雖然唔係肥仔芽菜,但係我已經好滿足,因為落咗唔少,真係唔好意思!成碗日本味道,完成。(哎呀!唔記得加糖心蛋)結語:有heart製作,支持支持。
環境:木吧檯高櫈全日feel,調味料冰水壺水杯,熟口熟面。
結語:有heart製作,支持支持。
2020-06-13
下午茶
2020-06-01 758 瀏覽
上一次食別天神係大半年以前今日經過北角,想食拉麵,咁岩有位就衝左入去食。我同朋友分別叫左 (其實係得呢2款選擇)1. 蝦味噌豚骨湯麵2. 別天神套餐配餃子1. 蝦味噌豚骨湯麵個湯底好濃,好鮮味。上邊仲有櫻花蝦。麵底有軟,普通同硬底比你選擇敗筆之處係個燒。我個人就覺得硬左少少,同埋唔滑2.別天神套餐配餃子我朋友飲哂個湯底。好鮮甜。餃子就不過不失,普通味道以前食開拉麵都會覺得好咸好口乾,但別天神個湯底真係唔會口乾。佢地標榜湯底係豚骨加水,唔用味精。環境黎講雖然細細地,但都乾淨企理。下次再食
上一次食別天神係大半年以前
今日經過北角,想食拉麵,咁岩有位就衝左入去食。

我同朋友分別叫左 (其實係得呢2款選擇)
1. 蝦味噌豚骨湯麵
2. 別天神套餐配餃子

1. 蝦味噌豚骨湯麵
個湯底好濃,好鮮味。
上邊仲有櫻花蝦。麵底有軟,普通同硬底比你選擇
敗筆之處係個燒。我個人就覺得硬左少少,同埋唔滑

2.別天神套餐配餃子
我朋友飲哂個湯底。好鮮甜。
餃子就不過不失,普通味道

環境黎講雖然細細地,但都乾淨企理。下次再食

2020-06-01
餐廳格局好似日本當地拉麵店 全部都係吧檯坐位😌門口設有自助點餐售賣機 揀好邊款拉麵直接俾錢就可以啦👏🏻👏🏻叫咗兩款拉麵🍜湯底唔一樣 試吓有咩分別🥰豚骨湯麵豚骨湯底 有濃郁嘅豚骨味 餐廳用豬骨煲左好耐炮製出嚟嘅 所以冇添加任何額外嘅味精 加埋香蔥 湯底味道更加香口☺️拉麵幼身口感都幾彈牙爽口麵質軟硬適中 而且非常掛湯👍🏻叉燒半肥瘦😻口感淋淋地幾好味!另外叫咗蝦味噌湯麵蝦味噌湯底加入大量櫻花蝦🦐令到湯底嘅蝦味同埋海鮮味增加咗唔少湯底飲落更加濃郁!推介👍🏻👍🏻小食方面叫咗小龍蝦蟹籽沙律好好味啊!沙律醬混入左小龍蝦同埋蟹籽 口感十足😋而且小龍蝦味道十分鮮甜!煎餃子🥟每次食拉麵都要嗌餃子☺️餃子🥟煎至金黃色 好香口而且好juicy!!!
餐廳格局好似日本當地拉麵店 全部都係吧檯坐位😌

叫咗兩款拉麵🍜湯底唔一樣 試吓有咩分別🥰
加埋香蔥 湯底味道更加香口☺️
拉麵幼身口感都幾彈牙爽口
麵質軟硬適中 而且非常掛湯👍🏻
叉燒半肥瘦😻口感淋淋地幾好味!

另外叫咗蝦味噌湯麵
蝦味噌湯底加入大量櫻花蝦🦐
令到湯底嘅蝦味同埋海鮮味增加咗唔少
湯底飲落更加濃郁!推介👍🏻👍🏻

小食方面叫咗小龍蝦蟹籽沙律
好好味啊!沙律醬混入左小龍蝦同埋蟹籽 口感十足😋
而且小龍蝦味道十分鮮甜!

煎餃子🥟
每次食拉麵都要嗌餃子☺️
餃子🥟煎至金黃色 好香口而且好juicy!!!
2020-05-08 301 瀏覽
之前係尖沙咀分店已經試過一次,感覺幾正,咁啱去開北角見冇乜其他嘢啱食,一於再會一會別天神!環境:食過別天神嘅人一定知道佢入面的環境設計,一貫地細細間舖頭,入面得十個面壁思過位左右,配合埋近日疫情關係要放埋膠板,更加有自修室感覺!服務:一句講哂,冇服務可言!原因係因為呢度係走日本自助點餐風格,客人自己係店外部大平板點餐,點完入去坐等野食來,就係咁簡單,不過值得一贊係佢用緊嘅點餐機收款服務都足,有信用卡 (Visa Master 銀聯) 及其它 QR Payment.食物:呢度食物選擇可以話極少,一係蝦味拉麵,一係普通豬骨拉麵,可以選加配小食餃子或者沙律。不過我就係貪冇選擇,因為有時選擇多都未必係好事!蝦味噌豚骨拉麵:豚骨拉麵:

環境:

2020-05-01
蝦味噌豚骨拉麵
  • 蝦味噌套餐
2020-05-04 216 瀏覽
別天神係一間比較多人熟悉的黃店,其實我也吃了好幾年,味道不過不失。但隨着拉麵及沾面的興起,香港先後有很多湯底多選擇或是有特色的拉麵店,而此店的豬骨湯不算濃郁,不過叉燒就住得算林而且亦幾大塊,但偏偏做不到與眾不同的感覺。價錢算親民,約$100碗,期待以後推出更多新湯底或重新改良配方,加油💪🏻
2020-05-04 1599 瀏覽
重臨這間在工作附近的拉麵🍜店,看看水準有沒有變。它一直以來就只出產兩款麵,所以今次叫的都跟之前一樣。🍜蝦味噌豚骨湯麵 配小龍蝦蟹子沙律🥗 $115🍜別天神豚骨湯麵 配餃子🥟 $105話說有網民話別天神水準退步👎🏾,今日蘋果日報🍎出了一篇專訪搵了別天神老闆Rocky,仲搵埋居港日本人Soko和拉麵老行尊鄭師傅🙏解謎。從訪問中我很欣賞由日本學做拉麵🍜歸來的老闆,唔怕被挑戰被批評,態度謙虛👌。首先要講兩年前開設中央工場🏢,日本🇯🇵訂做每個廿萬元壓力煲,調味肉汁都是自日本,筒骨就由歐洲🇪🇺運來,想不到由中央工場製作出來的湯底都一樣高水準👍!而在運送過程🚚中也安然無恙,半小時路程只是由85度降至80度🌡。即是由工場製造到運輸兩方面都沒問題🤷🏿,原來問題可能因為店員煮麵手勢參差😯,湯底溫度不夠高。得到鄭師傅提供建議後,老闆Rocky有所改良✅,買部脫水機,務求改善品質之餘,每位員工都懂得用。連鎖經營就要步驟制度化,減少出錯機會💯。👉分享完篇專訪,話說回頭,我去的時候相信已經有所改良,香濃嫩滑的奶白豚骨湯底🍜,還有溏心蛋和叉燒三塊。我最愛是小龍蝦蟹子沙律🥗,沙律醬的wasabi甜而不辣,粒粒小龍蝦富

🍜蝦味噌豚骨湯麵 配小龍蝦蟹子沙律🥗 $115
🍜別天神豚骨湯麵 配餃子🥟 $105

我最愛是小龍蝦蟹子沙律🥗,沙律醬的wasabi甜而不辣,粒粒小龍蝦富有質感。

原來我去的分店還有新攪作,引入全港🇭🇰首部現金食卷機,唯北角別天神獨有🏅,以往用八達通/信用卡付款💳,現在紙幣硬幣💰都沒問題,方便所有人使用👨‍👩‍👧‍👦!

另外為紀念五周年🏵,只要上傳圖片至Instagram並tag朋友🐷,就能獲得別天神日本🇯🇵毛巾。
2020-04-30 228 瀏覽
呢段時間真係好少出門,今日同朋友出北角剪頭髮都無突登話想去搵野食,咁岩俾我係轉角位見到間拉麵店,淨係個門口都已經令我地引唔住衝入去,太耐無食拉麵了一入黎就見到兩部自助機,店員都好有心機教我地用。我就點佐一個招牌別天神拉麵餐,都幾抵,連沙律 或者餃子 加埋野飲都係105 ,朋友就點佐個蝦味噌豚骨湯麵餐,我叫餃子,佢叫沙律,咁就可以SHARE食。先黎係個沙律,賣相真係同相一樣咁靚,仲要俾想像中大份,夠曬兩個人SHARE呢個叫小龍蝦蟹子沙律,紫菜脆卜卜就基本野啦,但估唔到個沙律真係起多小龍蝦,大大舊,用紫菜包住食真係超級正跟住就到我個別天神拉麵啦細麵,非常足料,佢唔係個種非常杰身同埋好重油脂既湯底,幾岩香港人口味,而且食得出真係好渨厚豬骨湯味,唔錯。值得一提係呢間店雖然係小店,但佢既配料俾好多大型名店都多,任你自己去調配適合自己既口味,當然少不了我最愛既辣芽菜啦朋友既蝦味噌豚骨湯面都相當出色。用佐超級多櫻花蝦,好鮮好足料。呢個份料呢個料但賣緊都係115 已經有曬成個SET 真係超級抵,其實剩係呢個面都已經值回票價。餃子都做得好好,夠熱,皮底都仲好脆。估唔到咁耐無出黎,一出黎又俾我試到間好野。

一入黎就見到兩部自助機,店員都好有心機教我地用。

小龍蝦蟹子沙律

跟住就到我個別天神拉麵啦
別天神套餐

蝦味噌豚骨湯麵

餃子都做得好好,夠熱,皮底都仲好脆。
估唔到咁耐無出黎,一出黎又俾我試到間好野。
同埋佢地用曬膠板去隔開曬D位,大家可以方心開餐啦
2020-04-25
小龍蝦蟹子沙律
別天神套餐
蝦味噌豚骨湯麵
2020-04-25 140 瀏覽
💛北角 - 別天神這家店在北角一條小街中,頗不起眼,要多留意才看到。但猜不到他的拉麵十分出色。♥️一入到店,須自己在一部自助點餐機點餐,和日本的拉麵店一樣。店內大約有十多張椅子,疫情下只可坐六至八人。點完餐就靜靜坐在吧檯等廚師煮餐。廚房是開放式的,一眼已經見到整個廚房都非常整齊清潔。👍🏻我和朋友點了別天神套餐和蝦味噌套餐。🍜首先湯底很濃郁,我兩個湯底也有品嚐,個人就比較喜歡蝦味噌🦐🦐的湯底。另外拉麵是用幼麵,我喜歡它有點硬的口感。另外,小龍蝦沙律真的很好吃,另外有紫菜可包起沙律來吃,很surprised!餃子亦肉汁豐富。🥟💬這餐我十分滿意。下次亦會再來,但中午時間呢要早點到,不然就要排隊入座了————————————————.🏡博多拉麵別天神 (北角)📍地址:北角書局街22號地下
💛北角 - 別天神

我和朋友點了別天神套餐和蝦味噌套餐。🍜
餃子亦肉汁豐富。🥟

————————————————.
🏡博多拉麵別天神 (北角)
📍地址:北角書局街22號地下
2020-04-21
  • 蝦味噌套餐
疫情之下,救救黃店是必須的,尤其小店。今次食拉麵,因為從社交平台得知「博多拉麵別天神」曾經為左疫情及新措施而停業14天,想必造成經營問題,希望能略盡綿力。店舖細小,新措施影響之下,座位少之又少。兩款拉麵都好好味枱上貼有如何加調味料的獨特食法,個人認為可以跟隨試吓!(唔記得影相)最好食係小龍蝦蟹籽沙律,但太心急食,冇影到相... ...包住紫菜食真係好夾!牆上貼滿大家的願望,亦都係我既願望~最後埋單
疫情之下,救救黃店是必須的,尤其小店。

店舖細小,新措施影響之下,座位少之又少。

兩款拉麵都好好味

最好食係小龍蝦蟹籽沙律,但太心急食,冇影到相... ...
包住紫菜食真係好夾!

蝦味噌豚肉湯麵

餃子

牆上貼滿大家的願望,亦都係我既願望~

最後埋單

2020-04-21
蝦味噌豚肉湯麵
2020-04-18 97 瀏覽
路經北角,發現這裡有間 別天神拉麵,在門口自助購票,食個“快餐”先。❨蝦味噌套餐❩ 包含四隻❨餃子❩,皮薄又煎得脆身,肉質還很軟熟。蝦味噌麵,麵面被主菜及配菜蓋滿,包括有2片叉燒,櫻花蝦,粟米,香葱,開邊半熟蛋一隻等。湯濃,拉麵彈牙,因湯頭幾濃厚,也可以掛到係拉麵,隻半熟蛋流心做得好味,叉燒夠軟熟,帶點鹹味,食多d櫻花蝦乾可以吸收多d鈣質,加埋帶甜味粟米粒同香葱粒,好味播!另外 ❨別天神套餐❩即係❨豚骨湯麵❩ + ❨小龍蝦蟹子沙律❩單食拉麵只係$75,比不少其他的拉麵店便宜。豬骨湯底夠濃香,叉燒加上不少木耳絲同葱粒,濃中有清香。紫菜卷著含龍蝦肉的沙律,日式食法,挻別緻。枱面上還擺放了紅薑絲,辣芽菜,蒜泥,白芝麻,我無錯過,食齊晒。磨碎白芝麻散發香味,正!坐位頭頂有紙巾,方便用來包口罩,台下有掛鈎可掛袋,用得著。

❨蝦味噌套餐❩
包含四隻❨餃子❩,皮薄又煎得脆身,肉質還很軟熟。

另外 ❨別天神套餐❩
即係❨豚骨湯麵❩ + ❨小龍蝦蟹子沙律❩
單食拉麵只係$75,比不少其他的拉麵店便宜。
豬骨湯底夠濃香,叉燒加上不少木耳絲同葱粒,濃中有清香。

紫菜卷著含龍蝦肉的沙律,日式食法,挻別緻。

坐位頭頂有紙巾,方便用來包口罩,台下有掛鈎可掛袋,用得著。

2020-04-17
  • 豚骨湯麵
2020-04-17 71 瀏覽
近排去左食這間博多拉麵別天神,店裡貼滿了香港人心聲,是一間黃店。這次吃了以下幾款拉麵和小食。豚骨湯拉麵🍜配料有多片叉燒,溏心蛋,粟米和紫菜。個蛋流心ga。食落是好正宗的日本豬骨湯,個湯奶白色,好清甜好好味。拉麵硬度煮得岩岩好,好香滑,好似去左日本的感覺。櫻花蝦味增豚骨湯拉麵🍜呢碗比較香濃,💛食落好有櫻花蝦味,好特別,賣相都好美,值得一試😍這裡還有冰水同各種調味料提供,枱上有教學看,可以跟住來自製一碗屬於你自己喜歡的口味,例如加辣等等。小龍蝦蟹籽沙津推介,兩者材料配合得好好,超足料,口感好軟和香濃,好味到唔捨得食。另外,餃子記得趁熱食,煎得都好香。店裡是有自助售賣機,首先可以落單先再搵位坐。好日本Feel ga💛別天神有好多分店ga, 大家記住多些食啦。
這次吃了以下幾款拉麵和小食。
豚骨湯拉麵🍜
配料有多片叉燒,溏心蛋,粟米和紫菜。個蛋流心ga。

櫻花蝦味增豚骨湯拉麵🍜

小龍蝦蟹籽沙津

2020-04-16 67 瀏覽
疫情之下有濕紙巾送好貼心☺️☺️☺️☺️本身湯底較淡味行健康路線 不過就好flexible 自己調整就okay☺️☺️☺️☺️☺️豚骨拉麵套餐 $105哩個係豚骨湯底勁多蔥 跟麵既溏心蛋都好正 有塊大大紫菜我嫌佢太淡味 就跟左餐廳既instruction 加左好多蒜蓉芝麻七味粉 然後就濃味返d lu跟set叫左個小龍蝦蟹子沙律 味道唔錯 有沙律球中又有小龍蝦肉 夾埋紫菜一齊食都幾match 蝦味噌豚骨湯麵套餐 $115餐廳只係得2款拉麵 哩碗櫻花蝦拉麵既湯底係濃味d既 所以價錢都貴少少配料有叉燒 櫻花蝦乾 紫菜香蔥 粟米 都幾多料下麵質就係幼身個隻 掛湯能力高d 餐配既餃子 味道都唔錯 點埋鼓油更入味
疫情之下有濕紙巾送好貼心☺️☺️☺️☺️

麵質就係幼身個隻 掛湯能力高d

餐配既餃子 味道都唔錯 點埋鼓油更入味
  • 豚骨湯麵
2020-04-15 65 瀏覽
今日嚟北角食Lunch, 好開心遇見別天神。二話不說走入店內點餐。疫症期間,店員做足防疫措施,為客人量體溫.分隔坐位,依然坐得好舒適👍🏻加上店內配合開放式廚房,吃得更安心。蝦味噌拉麵套餐,滿佈櫻花蝦。奶白色嘅超濃白湯底極濃郁,再跟著加上蒜蓉.辣芽菜...wow,不得了 好好食呀,忍唔住要同流心蛋影張相,實在太軟滑,真正流心🤤份量好多,大大碗,呢個價錢好抵食👍🏻可以配沙律或餃子,我揀咗餃子,即煎,外脆裡面好多汁,包著滿滿嘅菜肉,好味。下次要再試埋其他款😋
今日嚟北角食Lunch, 好開心遇見別天神。

下次要再試埋其他款😋
2020-04-15
  • 餃子
  • 蝦味噌拉麵
2020-03-31 62 瀏覽
今日就搵左間充滿日本風味既拉麵店試下-博多別天神(北角分店)呢間分店細細,就係因為細先至再貼近日本地道,一入門口已經有部食物自助售票機、再加上種類不多(日本都是啊)、長bar檯、盒裝紙巾提供.....令到因為呢個疫情未能回鄉既我可以在此思鄉一下😂咁我就叫左個別天神セット,包括左一碗有一隻溫泉蛋🥚既豚骨拉麵🍜、仲有一碟小吃(小龍蝦蟹籽沙律/餃子🥟)我就選左餃子。碗拉麵熱辣辣真心好正,重係我最鍾意既幼麵😍、餃子皮薄,肉汁多,美味しかった👍🏻靜靜地咁一個人食個晚餐,1 人で堪能し大満足です。

靜靜地咁一個人食個晚餐,1 人で堪能し大満足です。