2023-05-24 126 瀏覽
食足2.5小時半自助午餐 好適合傾野或者想慢慢坐下既朋仔主食叫左2款🐖香煎豬柳配玉桂蘋果紅酒汁豬肉都入味 小小乾可以點汁 個醬汁幾特別🐟香煎盲鰽魚配茴香汁魚煎得好脆皮,茴香汁夠味配上魚肉滑上加滑2樣我比較我比較推薦魚🐟自助種類唔算好多不過大致上要有既都有好似炸物有薯條,八爪魚丸,栗米肉食,豬肉,排骨等等湯,沙律,甜品,雪糕,生果都會有雪糕有3隻味仲有朱古力噴泉可以夾埋生果食 🍫順帶一提佢個八爪魚丸好好食😆
食足2.5小時半自助午餐

茴香汁夠味配上魚肉滑上加滑
2樣我比較我比較推薦魚🐟

自助種類唔算好多
不過大致上要有既都有
好似炸物有薯條,八爪魚丸,栗米
肉食,豬肉,排骨等等
湯,沙律,甜品,雪糕,生果都會有
雪糕有3隻味

仲有朱古力噴泉可以夾埋生果食 🍫

順帶一提佢個八爪魚丸好好食😆

同媽媽補足母親節, 揀左銅鑼灣協奏坊半自助午餐同媽媽享用~Main Course 有三至五款揀, 價位係HK$168-HK$188, 同媽媽就揀左香煎豬柳配玉桂蘋果紅酒汁(幾鍾意, 玉桂味幾出令到普通煎豬柳冇咁單調)同香煎盲鰽魚配茴香汁(煎得好香脆👍) 另外再加HK$78 蚊升級食左個龍蝦米多(蝦肉keep 住爽口亦有d 龍蝦糕)🤭半自助餐,除咗門口有沙律號同小食吧外~仲有維記雪糕,少量甜點同朱古力噴泉😍~ 總括: 唔升級~ HK$200蚊內,又有半自助沙津少食~都算唔差👍

同媽媽補足母親節, 揀左銅鑼灣協奏坊半自助午餐同媽媽享用~

• 龍蝦
  • 龍蝦米多
2023-05-20 425 瀏覽
餐廳:協奏坊西餐廳地點:銅鑼灣香港珀麗酒店菜式:半自助午餐,每日12-2:30供應。星期六日價錢$188加一。包括沙律吧+中西式湯+熱盤+主菜三選一+甜品+咖啡和茶,好豐富!主菜三選一,可以加$78升級龍蝦米多或者燒肉眼扒。香煎盲鰽魚配茴香汁 香煎盲鰽魚配茴香汁係用碗上,一大片煎得脆皮既盲鰽,面頭加上新鮮菜苗,下底係四片薯仔,伴有車厘茄兩粒同洋蔥絲。個茴香汁又滑溜又香,好邪惡。個人鍾意呢款主菜多d。香煎豬柳配玉桂蘋果紅酒汁豬柳一大條,切開有好多肉食。個汁果然好香蘋果味,甜甜地。伴有四片薯仔,兩粒車厘茄同洋蔥絲。沙律吧有7款,包括沙律雜菜、羽衣甘藍、粟米粒、雜果沙律、鷹嘴豆、火腿、西瓜哈密瓜菠蘿粒,羽衣甘藍中途換左做南瓜奇亞籽提子乾沙律,甜甜地好好食。配有兩款沙律醬汁。中西式湯有是日中湯同意大利雜菜湯兩款,隔離有兩款圓麵包配湯食。是日中湯係菜乾豬骨湯,好多料。意大利雜菜湯都有好多雜菜,酸酸地好開胃。有主菜居然都仲有熱盤任食。熱盤區有咖喱牛肋條、牛油蒸粟米、烤豬肉腸、燒豬肋骨、鴨胸、豉油皇炒麵。咖喱牛肋條炆得算淋,咖哩味唔錯,完全唔辣,可以食多d。燒豬肋骨都幾好,淋淋地而個燒汁味唔錯。咖喱
餐廳:協奏坊西餐廳
地點:銅鑼灣香港珀麗酒店
主菜三選一,可以加$78升級龍蝦米多或者燒肉眼扒。

香煎豬柳配玉桂蘋果紅酒汁

香煎豬柳配玉桂蘋果紅酒汁

西瓜哈密瓜菠蘿粒

羽衣甘藍中途換左做南瓜奇亞籽提子乾沙律,甜甜地好好食。
南瓜奇亞籽提子乾沙律

配有兩款沙律醬汁。
中西式湯

圓麵包

是日中湯係菜乾豬骨湯,好多料。
菜乾豬骨湯

意大利雜菜湯都有好多雜菜,酸酸地好開胃。
意大利雜菜湯

有主菜居然都仲有熱盤任食。
熱盤

熱盤區有咖喱牛肋條、牛油蒸粟米、
熱盤

烤豬肉腸、燒豬肋骨、
熱盤

鴨胸、豉油皇炒麵。
熱盤

咖喱牛肋條炆得算淋,咖哩味唔錯,完全唔辣,可以食多d。
燒豬肋骨都幾好,淋淋地而個燒汁味唔錯。
咖喱牛肋條清左仲有豬柳漢堡添上。
燒牛肉同火腿扒

有專人切燒牛肉同火腿扒兩款,配燒汁,每次可以攞兩塊。
熱盤

炸物三寶有春卷,炸薯餅同麥樂雞。
甜品

甜品有朱古力brownie,斑斕慕斯蛋糕,木糠布丁,意式奶凍杯。基本上全部都好味。我食左兩杯意式奶凍杯,面頭有銀箔同紅桑子加藍莓,又滑溜又好味。朱古力brownie同木糠布丁都正常。
甜品

朱古力噴泉有朱古力蛋糕同棉花糖。
維記雪糕

仲有維記雪糕任食,好易畢,4款口味分別係綠茶,朱古力,芒果,雲呢拿。朱古力味有朱古力粒,綠茶味都好香,估唔到維記雪糕都咁好味。隔離有三色醬同朱古力碎,朱古力豆可以自己加。
維記雪糕

咖啡和茶係自助,有熱茶、熱水、凍水、咖啡、熱奶,伴有檸檬片。
咖啡和茶

食物種類唔算多,不過完全夠食飽飽。甜品都幾出色。外面餐廳一般只係一個主菜配飲品餐湯都要百幾蚊,呢度加少少錢就有其他野食任食,好抵食!座位舒適,枱同枱之間距離夠遠,呢餐食得夠舒服又滿足。飽到晚餐都唔洗食。
2023-05-20
西瓜哈密瓜菠蘿粒
南瓜奇亞籽提子乾沙律
菜乾豬骨湯
2023-05-20 89 瀏覽
又比小編搵到隱世食lunch好地方 🤭首先餐廳係酒店入面,服務同水準都有一定質素❤️西餐廳裝修,環境靚位置又闊落👍🏻👍🏻坐成個下就都無問題。餐廳係半自助餐形成 。費用包括一個主菜其他出面任食👍🏻講左自助區有咩食先🤭中西式湯、麵包、小食、熱食、沙律、甜品、仲有朱古力噴泉❤️小編推薦 香烤雞翼,蜜汁香甜可口👍🏻炭燒雞肉串 、意式雲吞 ,超好食 鍾意食忌廉雲吞一定要食 🤤飲品簡單啲就有咖啡、茶類主菜有幾款選擇 另外可加錢升級小編擇紅酒燴牛尾牛尾好大份,煮得很稔好軟糯,酸酸甜甜。墨魚汁海鮮意粉意粉軟硬適中,配有海鮮配料,口感爽滑。食飽飲完野就要食下甜品有蛋糕、雪糕、水果及最吸睛既朱古力噴泉❤️甜品主要都係淺嘗最重點小編係想講佢性價超高,人均$1xx-200 可以食足兩個鍾 ,非常之抵。
又比小編搵到隱世食lunch好地方 🤭

講左自助區有咩食先🤭
中西式湯、麵包、小食、熱食、沙律、甜品、仲有朱古力噴泉❤️

小編推薦
香烤雞翼,蜜汁香甜可口👍🏻
飲品簡單啲就有咖啡、茶類

主菜有幾款選擇 另外可加錢升級
小編擇紅酒燴牛尾
牛尾好大份,煮得很稔好軟糯,酸酸甜甜。
墨魚汁海鮮意粉
意粉軟硬適中,配有海鮮配料,口感爽滑。

食飽飲完野就要食下甜品
有蛋糕、雪糕、水果及最吸睛既朱古力噴泉❤️甜品主要都係淺嘗

🥗頭盤以沙律為主,當日有四款mixed salad, 四款都新鮮好味,當中我最愛係🍅車厘茄🧀水牛芝士沙律,車厘茄大粒又多汁🤤加埋軟糯嘅水牛芝士係prefect match 丫😆熱盤選擇好多元化,🐥雞翼、炸雞、🍟薯條、腸仔、漢堡扒等甚至連炒飯炒麵都有,大胃王都唔怕食唔飽😳🥣湯是日有中湯西湯各一款~中湯係老黃瓜湯,清甜足料!西湯係雜菜湯,微微酸都幾開胃😌主菜🦑墨魚汁海鮮意粉除咗醬汁,意粉本身都用咗墨汁制成~所以都幾濃墨魚汁味😋另外配上青口、魷魚同蝦,口感幾豐富☺️🐮紅酒燴牛尾牛尾超巨大,煮得好腍🤤加入🥕紅蘿蔔同🧅洋蔥,令牛味更加突出👍🏼甜品有數款🧁蛋糕仔、🍮布甸、🍫朱古力噴泉同🍨雪糕等供應~最推介brownie 朱古力味十分濃郁~另外熱情果布甸杯也不錯,酸甜balance 得好好~雪糕有四款,當中🍵抹茶係我嘅首選🙌🏼☕️飲品各式🫖茶、水、🍋檸檬、☕️咖啡、🍼奶可以自由組合💕我就整咗杯超多奶嘅咖啡,朋友就選擇飲齊啡😆推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🥗頭盤

服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 沙律
2023-05-16 5198 瀏覽
母親節前夕,想帶媽媽食一餐開心又不會讓她覺得太貴,最終在網上找到這間幾抵食的半自助午餐,更可任食2.5小時,便預約帶她過去試試✏️位置(8/10):酒店位於中央圖書館附近,港鐵銅鑼灣站出口步行不用十分鐘✏️環境(8/10):西餐廳裝修,空間大座位多,自助餐分區清晰,一點也不迫✏️服務(8/10):侍應相當友善及有禮貌,會主動幫忙收碟,主菜亦上得很快✏️食物(8/10):主菜味道不錯,驚喜在自助區都有不少肉類及其他食物,比不少半自助餐豐富得多🌟半自助午餐 - $188/位一位只需$188,但大小同價,除了一份主菜外,自取區有不少食物選擇,而且味道不錯,一點也不馬虎,性價比相當高🍴紅酒燴牛尾第一款主菜選了燴牛尾,牛尾有兩大件,煮得很入味及很稔,酒味香,建議大家要選小飯,以免浪費及食不下自助區的食物🍴墨魚汁海鮮意粉意粉煙靭,軟硬適中,墨魚汁及牛油味超香,爽滑可口,而海鮮有青口、魷魚圈及鮮蝦,整體味道香中帶鮮,值得推薦🍴自助區🥗沙律吧有沙律菜、羽衣甘藍、粟米粒、雜果沙律、荔枝肉及鷹嘴豆,配以兩款沙律醬汁,選擇雖不多,但作為前菜已很足夠,而且也夠新鮮🫕中西式湯提供是日中湯及意大利雜菜湯兩款,同時有自取餐

🌟半自助午餐 - $188/位

🍴紅酒燴牛尾

🍴墨魚汁海鮮意粉

🍴自助區
沙律前菜

🥗沙律吧

湯品

🫕中西式湯
提供是日中湯及意大利雜菜湯兩款,同時有自取餐包,其中中湯是青紅蘿蔔煲豬骨,味道有驚喜的香甜,媽媽很喜歡喝,而且又不用她自己煲呢

🍡小食
章魚燒及雞塊兩種,章魚燒味道正宗口感軟滑,雞塊亦炸得香脆

🥘熱盤
熱盤區有咖喱牛肋條、牛油蒸粟米、鰻魚炒飯、烤豬肉腸、洋蔥豬扒及蒸黃芽白六款,有菜有肉更有炒飯,而且味道正常以上,特別是鰻魚炒飯香甜惹味,一定要試

燒肉眼牛扒及火腿扒
另外周六日有BBQ區,當日有燒肉眼牛扒及火腿扒兩款,可自取燒汁,味道不錯,讓人滿意

🍨甜品
有三款蛋糕、一款慕絲、一款燉蛋、水果粒及朱古力噴泉,還有維記雪糕任食,以半自助午餐來說選擇十分多,甜品也能吃飽

☕️咖啡和茶
飲品選擇不多,只有咖啡、熱茶、檸檬茶、牛奶及水,不過對媽媽只會喝熱飲來說,已經很足夠

🏠協奏坊西餐廳Sonata Western Restaurant
📬地址:銅鑼灣信德街8號香港珀麗酒店2樓
2023-05-13
沙律前菜
湯品
燒肉眼牛扒及火腿扒
2023-05-15 89 瀏覽
位於銅鑼灣既栢麗酒店🏩,平日只需HK$168就可享受Semi Lunch Buffet 😋 半自助餐包括自選主菜,更有任食沙律吧,中西式湯,熱盤,甜品🍮,飲品等,任君選擇🤩沙律吧🥗除左有新鮮蔬菜,仲有蘑菇南瓜🎃,蕃茄,芝士等,全部都新鮮爽脆🥬另外當日仲有炸物如雞塊,章魚小丸子薯餅等,熱盤更包括排骨,豬軟骨,雞球,蔬菜等等。紅酒燴牛尾🍷三大舊牛尾,牛尾炆得好入味軟腍,咬落啖啖骨膠原既感覺。紅酒醬汁不錯,配飯一流,午餐呢個份量夠晒飽肚😋香煎雞扒配香草忌廉汁🐥香煎雞扒煮到恰到好處,雞扒好易切開,雞肉非常嫩滑,口感軟綿。雞扒下仲有菠菜苗作擺盤,菠菜苗本來沒什麼味道,但有較為濃味的香草🌿忌廉汁中和返,味道不錯!甜品有朱古力噴泉,雪糕,各款小蛋糕,等等🍰 順帶一提,餐廳位置寬,坐得舒舒😇

紅酒燴牛尾🍷

香煎雞扒配香草忌廉汁🐥

甜品有朱古力噴泉,雪糕,各款小蛋糕,等等🍰

順帶一提,餐廳位置寬,坐得舒舒😇
2023-05-13 112 瀏覽
入到Rosedale hotel, 坐電梯到2/F, 一打開𨋢門就見到間餐廳🤩 整潔乾淨的裝潢,柔和嘅音樂,令到心情都放鬆哂咁開開心心食個lunch. Buffet area:沙律吧,、中西式湯、熱盤、甜品、咖啡和茶沙律吧有4款沙律🥗,我覺得個蕃茄芝士沙律又清新又開胃。今次嘅西式湯係minestrone soup, 足料又好味。Main course: 聽waiter 說每星期都會變的😏紅酒燴牛尾牛尾炆得有咬口,味道剛好,份量足夠,配有白飯👍🏻👍🏻 香煎雞扒配香草忌廉汁雞扒煎得香口,菠菜底配忌廉汁都很襯!甜品一次過試哂5款再加埋新鮮水果同埋chocolate fountains 😋😋 仲有4款雪糕可揀,我就食咗綠茶同埋朱古力味🤩 非常滿足😊 最後歎埋杯齋啡為呢個午餐作完美句號!

Buffet area:
沙律吧,、中西式湯、熱盤、甜品、咖啡和茶

沙律吧有4款沙律🥗,我覺得個蕃茄芝士沙律又清新又開胃。

紅酒燴牛尾
牛尾炆得有咬口,味道剛好,份量足夠,配有白飯👍🏻👍🏻

香煎雞扒配香草忌廉汁
雞扒煎得香口,菠菜底配忌廉汁都很襯!

Minestrone   Soup
雪糕
甜品及新鮮水果
2023-05-09
Minestrone   Soup
甜品及新鮮水果
2023-05-12 85 瀏覽
今日同同事試咗一間酒店嘅半自助午餐(12:00-14:30),$168/位,選一款主菜,外面沙律菜、炸物、熱盤、甜品任拎,性價比極高。沙律菜主要有粟米、蕃茄、南瓜粒、茘枝、Mix Vegatables,醬汁主要有芝麻/凱撒沙律汁,任意配搭。炸物當天有3 款 - 薯餅、麥樂雞、章魚小丸子,食落去嘅時候香脆熱辣辣,好高質。主菜今次主菜揀咗紅酒燴牛尾同埋墨魚汁海鮮意粉,牛尾煮至軟腍,而且非常入味,另外墨魚汁海鮮意粉同樣高質,意粉吸收左海鮮嘅鮮味。甜品一去到甜品區已經比朱古力噴泉吸引住,仲有大大個維記雪糕櫃,可以自由DIY,另外Titamisu、apple crumble、Opera蛋糕,選擇豐富。

沙律菜

炸物

主菜

2023-05-11
2023-05-11 62 瀏覽
呢一間位於銅鑼灣附近嘅餐廳上次試過佢嘅下午茶幾滿意🤪,今次就黎試下佢地嘅半自助午餐啦🤣半自助午餐 $188/位呢度嘅半自助餐包左每位一份嘅主菜🌟,而自助區就會提供沙律吧、中西式湯、各種熱盤、甜品、咖啡或茶等等😙,另外最正嘅係呢度仲有即切嘅烤肉同埋烤火腿,我自己就最鍾意佢地嘅烤牛肉,牛肉味好濃郁而且肉質唔會太瘦🤤香煎比目魚配露荀紅花汁 比目魚我自己一向都好鍾意❤️,今次嘅呢件比目魚火候煎得啱啱好,外皮夠曬香脆,而且肉質依然嫩滑😎哥頓布豬扒配義式茄蓉汁 呢一個菜式嘅擺盤都好有特色🤩,豬扒上面仲鋪上火腿同埋芝士,味道上更加豐富👍

半自助午餐 $188/位

香煎比目魚配露荀紅花汁

哥頓布豬扒配義式茄蓉汁
Semi Buffet最吸引的地方,係一個主餐的價錢,就有任食前菜、沙律、湯、小食、甜品、餐飲等。《協奏坊西餐廳》嘅半自助餐,仲有埋數款中式小菜選擇。平日價係$168,星期六、日/public holiday $188。沙律菜新鮮爽脆今日有我至愛的紅酒燴牛尾,牛尾色澤紅亮,味道醇厚,牛尾燉至軟腍,加上香濃的汁撈飯,非常美味滿足。中式小菜有煎豬扒,炒雞,炆煮豬軟骨,魚片炒菜這幾小菜中,炆煮豬軟骨較出色,豬軟骨非常入味,軟骨脆口肉質軟腍小食就有日式章魚丸、香脆炸雞、薯餅甜點細細件,有朱古力蛋糕,Terimisu,果撻Terimisu入口軟綿,甜度適中檸檬布丁,底層配上酸味突出檸檬味啫喱,美味的餐後甜品雪糕

沙律菜新鮮爽脆

中式小菜有煎豬扒,炒雞,炆煮豬軟骨,魚片炒菜

小食就有日式章魚丸、香脆炸雞、薯餅

甜點細細件,有朱古力蛋糕,Terimisu,果撻
Terimisu入口軟綿,甜度適中

檸檬布丁,底層配上酸味突出檸檬味啫喱,美味的餐後甜品

雪糕

心情大好,諗住去食個semi lunch buffet~銅鑼灣呢間酒店第一次嚟~見到佢餐牌有豬安、魚柳、或者牛肉都有~都幾多唔同嘅選擇😆同個friend揀咗一個豬鞍同埋牛扒餐,上菜嘅時間都幾快👍🏻👍🏻👍🏻嗰個豬鞍好好味,好厚肉但係又唔會好韌🤓🤓••至於佢自助嘅嘢食比我想像中多,除咗有雪糕同埋朱古力噴泉、水果、沙律吧~連中式嘅一啲菜式都有😳😳😳串燒、炒飯~仲有中湯同埋泰式椰子湯😆😆👏🏻👏🏻
嗰個豬鞍好好味,好厚肉但係又唔會好韌🤓🤓

2023-05-09 68 瀏覽
銅鑼灣地鐵站往維園方向行,看到電車站上有行人天橋就可以留意酒店入口,電梯上2樓一出看見取食物的地方非常寬敞,座位都非常整齊舒適!半自助餐主題是泰式風味菜餚,提供三款主菜,其中有以下兩款:香煎金獅魚配泰式酸辣汁:金獅魚賣相非常吸引,擺盤精緻,以綠色白色為主,有新鮮的感覺!金獅魚魚肉鮮甜和白滑,煎香兩邊非常香口,而且厚切魚塊啖啖肉!值得一讚是酸辣汁,極具泰式風味,酸酸辣辣,提升魚肉香味!燒豬鞍扒配露絲瑪莉汁:厚切豬鞍不但有燒肉香味,還有香濃的豬肉香味,肉質鬆軟沾上露絲瑪莉汁帶點香濃甜味,配菜能夠點綴平衡肉膩!亦可以選擇升級$78紅咖喱龍蝦尾配飯或燒肉眼牛扒配燒汁。除此之外,餐廳設有沙律吧、熱食、甜品區和飲品區。朱古力噴泉和軟雪糕都是不錯之選。

今日去咗大坑嘅協奏坊西餐廳食嘢,真係大驚喜啊!依家個價錢咁貴,佢嘅主菜平均只係$100幾,真係好抵食呀!😱我嗌咗煎封油鴨腿伴紅酒汁,呢道菜好正!鴨腿肉好滑嫩,煎到啱啱好,連鴨皮都煎到好香脆,再加上紅酒汁嘅香味,真係令人食到嘴爆炸!😋另一道菜係黃咖喱海鮮飯,飯粒濕潤唔太硬,咖喱醬香辣味道好正,海鮮仲有鮮甜嘅感覺。好飽好食呀!😍自助餐區有好多唔同嘅食物,包括沙律、中湯等等。最令我欣賞嘅係佢地仲有涼茶飲,清熱解毒,真係好貼心呀!🍵總括黎講,協奏坊西餐廳真係好抵食,又唔會影響到食物嘅質素,真係值得一試!👍
今日去咗大坑嘅協奏坊西餐廳食嘢,真係大驚喜啊!
我嗌咗煎封油鴨腿伴紅酒汁,呢道菜好正!

另一道菜係

自助餐區有好多唔同嘅食物,包括沙律、中湯等等。
最令我欣賞嘅係佢地仲有涼茶飲,清熱解毒,真係好貼心呀!🍵

2023-04-27
  • 沙律
  • MOVENPICK
2023-05-06 85 瀏覽
同同事去銅鑼灣做完野,邊行邊搵野食,行到珀麗酒店見到原來入面有Lunch半自助餐,而且價錢仲唔貴,岩哂大食既我地半自助餐(星期一至五$168)半自助餐有基本3款豬扒、比目魚同意大利雲吞三種。如果想食得豐富d可以加$78升級,會多左龍蝦米多同燒肉眼扒選擇。另外子左主菜之外,出面仲會有熟食、沙律、甜果、餐湯同甜品等等,大胃王都一定夠飽~🐽哥頓布豬扒配意式茄蓉汁哥頓布豬扒好入味,肉質鬆軟多汁。意式茄蓉汁夠濃郁,味道酸酸甜甜,好開胃🐟香煎比目魚拼紅花汁魚肉好鮮甜,煎得恰到好處,皮煎到好脆口。加上紅花汁,令味道更加豐富

自助餐(星期一至五$168)

🐽哥頓布豬扒配意式茄蓉汁

🐟香煎比目魚拼紅花汁