2024-04-30 33 瀏覽
呢間coffee shop平時經過都覺得幾有feel,有個種舊香港味?啲凳都會用以前學校嘅凳🤭環境都舒服,可以chill下~嘢食方面就叫咗三款✨🍳Scrambled egg, 🥓bacon on sourdough $118🦐Prawn pasta with homemade 🍅tomato source $118🥑Avocado smoked salmon onsen egg 🥚on sourdough $128擺盤真係好靚 食慾大增🤣雖然味道都唔錯,但係個sourdough係我人生食過最硬嘅🥹 朋友咬到個嘴都流血🩸唔夠牙力嘅朋友唔太建議叫了~嘢飲方面🍵☕️Halfway啲杯真係不論凍飲或者熱飲都打卡able~ 熱飲通常都係會用以前爺爺嫲嫲屋企嘅杯碟🍵Flat White $45Matcha Latte $55另外個menu,睇得都有啲困難~總括而言,想飲杯啡hea下都係個好選擇!有外國朋友嚟香港都可以帶佢嚟飲杯嘢,打個卡!

啲凳都會用以前學校嘅凳🤭環境都舒服,可以chill下~

嘢食方面就叫咗三款✨

擺盤真係好靚 食慾大增🤣

嘢飲方面🍵☕️
Flat White $45
Matcha Latte $55

另外個menu,睇得都有啲困難~

2024-04-07 78 瀏覽
假期應該要好好休息。呢間咖啡店位於何文田,裝修環境舒適,有一份特別嘅寧靜感。適合假日嚟到休息一下,放空腦袋。咖啡店嘅餐牌亦都十分嘅有心思,配上可愛嘅手繪圖案,雖然一望落去令人眼花撩亂,但令人喺點餐嘅時候不得不欣賞一下手繪嘅動物。咖啡店除咗裝修靚之外,杯子碟具都非常特別,令人心情放鬆。呢一杯凍咖啡,杯子上面有可愛動物嘅圖案,令人會心微笑。除咗咖啡,呢間咖啡店亦都有提供其他茶同埋果汁可以選擇。當日點了一杯Sun Juice ,裏面有紅蘿蔔同埋檸檬汁等等材料,一望顏色已經令人十分醒神。飲落去微微嘅檸檬酸味,令人十分開胃,亦有夏日嘅感覺。
假期應該要好好休息。

2024-03-17 91 瀏覽
何文田半路係我另外一間常去放狗飲啡嘅地方,用有本地特色嘅瓷器同埋木傢俬,坐佢門口外面嗰個小空地,同路過放狗嘅街坊傾吓偈,好休閒寫意,呢樣係隔離幾條街嘅cafe 做唔到嘅,所以就算呢度嘢食選擇唔多,我都寧願返嚟呢度。我同屋企人次次都係叫 Sun Juice, latte, Shrimp pasta, 同埋avocado toast with smoke salmon and egg。shrimp pasta 正常發揮,acidity 比較重咗啲,至於個sourdough toast 係好食嘅,沉實得來個邊夠脆,麵包個心仲係moist, 淨係食個包都已經OK。真心希望佢哋可以轉下Menu,尤其係savoury dishes, 咁就無敵了👍
2024-03-16 53 瀏覽
店員因繁忙黑面,呼喝不同客人數次。再好的咖啡都趕客 ☹️ 不再光顧,買難受 😤空有座位也要客人亁等,食物提供到4:45 pm,因為佢哋6 pm 收工。希望店員多改善態度及語氣,好似客人們欠咗佢哋,實在令人費解。一杯咖啡都平均 $45- $60 / 杯,有需要晦氣甘對待每個客人嗎?環境尚可,食物普通兼小份,不能感受到性價比高。
環境尚可,食物普通兼小份,不能感受到性價比高。
2024-03-15
2024-02-20 143 瀏覽
年初一見到Cafe竟然都有開 特登去飲番杯 當係開年呀嘛🍊🍵 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 綠茶出奇地濃郁👍🏻 面頭有幾粒朱古力碎點綴🍫 本身帶微甜 個人飲開無甜 下次應該會request走甜🍯 ʟᴏɴɢᴀɴ ʜᴏɴᴇʏ ʟᴀᴛᴛᴇ唔太飲到龍眼味 純粹係帶微甜嘅Latte☕️✨最開心係可以免費轉skimmed milk🥛✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ☕ 半路咖啡▸ 何文田梭椏道4號榮英大廈地舖✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢ ~ ✢
年初一見到Cafe竟然都有開 特登去飲番杯 當係開年呀嘛🍊

✨最開心係可以免費轉skimmed milk🥛

☕ 半路咖啡
▸ 何文田梭椏道4號榮英大廈地舖

2023-11-05 405 瀏覽
Latte 整體表現不俗,入口順滑,有不錯的層次感,味道完全不酸,頗對我的口味。不過同時nutty感也偏低,可能因為steamed milk奶的比例過多,拉低了咖啡存在感。$50份量也偏少,性價比只是平平。另外店員整體表現只是average,一入門口也沒有人招呼,餐牌我也是自己在空桌拿,收銀時態度也正正常常,沒有很有service的感覺。環境的話,雖然我沒有堂食,整體也是不錯的,工業風也頗有特色,燈光也主要採納自然光,氛圍不錯。

$50份量也偏少,性價比只是平平。

外賣自取
我很喜歡上Cafe!那一份寧靜,那一份悠閑,配上滿室的咖啡香氣,實在是一種純粹的享受!可惜,在寸金尺土的香港,縱然不難找到咖啡室,但滿滿的卻只是擠逼、嘈吵,與咖啡室的環境與本意都充滿著巨大的違和感。那天與朋友聚舊,隨意的進了半路咖啡。那沒有半點商業裝潢、反之帶點藝術氛圍的環境,已經給人一種很舒服的感覺☺️。牆上掛着大大小小的照片,都是昔日香港的足跡,那份淡淡的懷舊情懷,與泛黃的燈泡和七八十年代的天花板吊扇相互呼應著。店員禮貌地帶我們到座位上,再給予餐牌。這裏主食只有三款,選擇不多。我選了茄汁大蝦意粉+伯爵茶,朋友則選了特色的牛油果煙三文魚溫泉蛋酸種麵包+泡沫咖啡。食物的各樣材料也十分新鮮,尤其是麵包的那個醬汁,絕對是畫龍點睛之作,咖啡的味道當然也不在話下,看得出廚師和咖啡師的那份認真和熱誠。這裡還是動物友善餐廳,見到有狗主與一隻金毛尋回犬到來。可能是中午天氣炎熱的關係,狗狗不停地喘氣。這時候店員竟主動地遞上一盤清水給那隻狗狗,實在太有愛了🥰💖!就這樣,我與朋友促膝詳談了三個多小時!這份寧靜和悠閑,深深地在我的腦海裏盤旋!深究這裡人流不多的原因,我想除了是因為平日,就是食物選擇不多。於我來

深究這裡人流不多的原因,我想除了是因為平日,就是食物選擇不多。於我來說,就算給我整本的菜單,如果出品都是粗製濫造,完全沒有質素可言,那又怎樣呢?

這裏就像是一個綠洲,給人在這個節奏急促、街道繁華的鬧市中一個喘息的角落!有機會,我一定會再造訪!
2023-10-31
2023-09-12 269 瀏覽
帶狗狗落樓下chill🥰去既時候係平日中午,餐廳人流唔多,正好比狗狗喺地下行下打下咭都唔會影響到其他食客🫶🏻意粉煮得岩岩好,番茄醬好入味👍🏻牛油果比好多🥑👍🏻Affogato既presentation好靚,放埋菠蘿乾好有誠意!👍🏻唯獨是食物價錢有點太高🥹
帶狗狗落樓下chill🥰
意粉煮得岩岩好,番茄醬好入味👍🏻
牛油果比好多🥑👍🏻
唯獨是食物價錢有點太高🥹
Affogato、牛油果煙三文魚水波蛋麵包
大蝦蕃茄意粉
2023-09-11
大蝦蕃茄意粉
2023-06-02 505 瀏覽
又係即興搵餐廳,下次帶埋兩隻狗過嚟絕對係一間#petfriendly嘅餐廳坐喺出面都可以嘆咖啡同食嘢咖啡正正常常又唔記得咗影相但我覺得食物嘅份量就少咗啲會唔夠飽同埋有D慢。。。。但係叫三個又覺得唔抵😅😅不過黎放下狗,買下咖啡又OK或者下次大狗來做body check嘅時候買埋咖啡同埋隔離就帶咪表位, 夠方便#boxingday#晨咁早起身試新野
又係即興搵餐廳,下次帶埋兩隻狗過嚟
絕對係一間#petfriendly嘅餐廳
坐喺出面都可以嘆咖啡同食嘢
咖啡正正常常又唔記得咗影相
但我覺得食物嘅份量就少咗啲會唔夠飽
同埋有D慢。。。。
但係叫三個又覺得唔抵😅😅
不過黎放下狗,買下咖啡又OK
或者下次大狗來做body check嘅時候買埋咖啡
同埋隔離就帶咪表位, 夠方便

#boxingday
#晨咁早起身試新野
2022-12-26
2023-05-21 332 瀏覽
超級pet friendly餐廳🐶星期日chill chill哋 去呢間咖啡店☕️裡面有超級多寵物🐈‍⬛ 同埋小朋友👶🏻真係放假既一個好地方🫂室內設計都比較復古 而且係open restaurant而且都有唔少人係到帶埋電腦做野~我叫左杯ice latte ($50) 咖啡比較重水果味 奶味都出的我就覺得普普通通🥹味我都叫左個熟食 salmon avocado toast ($128)👀 可惜我覺得熟食選擇都比較少得兩個toast同埋一個pasta🥲 而且價錢都幾進取下 以呢個質素同埋份量 我覺得有d貴得離譜😀 佢只係得一塊sourdough 應該係wheat sourdough 同埋2-3塊三文魚、半舊牛油果🥑、一隻溫存蛋🥚(仲要唔流心的….)隔離個汁應該係芒果味 幾夾🥭但係我真係覺得幾失望🙍而且呢個價錢我會期望三文魚質素好少少 我個人覺得唔係太新鮮 無咩煙三文魚味🪖我唔肯定呢個係咪個別例子 可能咁啱個入失手 希望有進步 而呢間咖啡店有幾間分店係上環 旺角etc 唔肯定佢哋既質素~味道🤤:3/5 價錢💰:$100-200~回顧指數🚶🏻‍♂️:65%
超級pet friendly餐廳🐶
星期日chill chill哋 去呢間咖啡店☕️
裡面有超級多寵物🐈‍⬛ 同埋小朋友👶🏻
真係放假既一個好地方🫂
室內設計都比較復古 而且係open restaurant
而且都有唔少人係到帶埋電腦做野~

我叫左杯ice latte ($50)
咖啡比較重水果味 奶味都出的
我就覺得普普通通🥹

隔離個汁應該係芒果味 幾夾🥭
但係我真係覺得幾失望🙍

味道🤤:3/5
價錢💰:$100-200~
回顧指數🚶🏻‍♂️:65%
avocado  and  salmon  sourdough
地處何文田的一家社區咖啡店,在上環,中環也均有店鋪。毫不誇張說,半路咖啡(halfway Cafe)是港風咖啡廳代表了。店內不光裝修設計十分貼港風,咖啡用具也很用心,創始人據說是收藏愛好者。入店客人基本都是周邊居民,或者是開車來chill的兩三好友。作為一家dog-friendly的店裡,常有不少🐶到店,十分可愛溫馨。飲品不管是flat white還是matcha latte,都可圈可點。如果遇上午餐,意麵和酸種麵包toast都是很不錯的選擇,唯一就是意麵有時會出現煮太久太軟的情況。也許大家可以和店家說下喜歡的軟硬度。toast的蘸醬藝術又好味❤✨

2023-04-22
  • Flat  white
  • Prawn Pasta
  • Scrambled Egg
  • Bacon on Sourdough
2023-03-18 295 瀏覽
I am a faithful HC fan primarily for its perfect espresso, which harbors none of the sourness or over-roasting of so many coffee shops. The beverage menu is creative and completely delicious. The design is industrial cool and the vibe is relaxed. So transaction speed accommodates those who want to sit and absorb the experience. The HC locations all share these wonderful attributes—this morning on Soares in Ho Man Ting, and as well on Soy in YMT and both spots in Upper Lascar zone above Sheung Wan. Sublime experience.
2023-02-26 276 瀏覽
上兩個星期日 ... 逛完旺角無所事事 ...就散步去何文田嘅嘉多娜餅店碰吓運氣睇吓買唔買到人氣法式布甸包 ...買完行去搭車途中見到間半路咖啡好自然咁又入咗去嘆杯啡喇 ~~儍媽嘅 ... Flat White (HK$45)就係為了呢套萬壽無疆杯碟而入嚟 ~~見到呢套杯碟就諗起小時候嫲嫲用嘅茶具和餐具除了咖啡的味道,仲增添多份親切感和懷念的味道 ~~儍爸嘅 ... Espresso Tonic (HK$55)** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
上兩個星期日 ...
逛完旺角無所事事 ...
買完行去搭車途中見到間半路咖啡
好自然咁又入咗去嘆杯啡喇 ~~
儍媽嘅 ... Flat White (HK$45)
就係為了呢套萬壽無疆杯碟而入嚟 ~~
見到呢套杯碟就諗起小時候嫲嫲用嘅茶具和餐具
除了咖啡的味道,仲增添多份親切感和懷念的味道 ~~
2023-02-12
下午茶
長假期間只係想飲杯咖啡,結果店員全程係度捉老鼠..........坐咁耐佢地就用食物夾大力敲足牆身同櫃門咁耐,仲不斷企上櫈勁大聲討論老鼠路線,邊個天花位有老鼠屎etc...........其實真係好因擾, 亦令人好不安驚隨時有老鼠跌落嚟...........咖啡味道ok, 杯本身都好靚.........可惜, 成個老鼠事件加店員處理手法實在很有問題!!..........................

咖啡味道ok, 杯本身都好靚.........

其實一直都幾鍾意這間咖啡店,但最上星期朋友買了份意粉給我,老實說真是大失水準,由開店到現在,惠顧了很多次,不過大多數都是食三文治,又或者飲杯flat White。之前都試過食過一次大蝦意粉,水準中規中矩。但係今次再食真係不得了,我未食過咁甜的意粉,甜過一碗糖水,完全入唔到口,最後我係要把意粉扔在垃圾桶中⋯期間其實都有致電餐廳但冇人接聽,也有社交平台 message又或者WhatsApp message,但仍然冇人聯絡,所以才在OpenRice這裏反映意見。外賣一個意粉也要一百多元,入口難食到不得了,我也是第一次試。可能當天廚師放錯了糖吧⋯🫠浪費了朋友送給我的午餐⋯

Prawn  pasta