2023-11-24 96 瀏覽
十十四川料理元朗元龍街9號形點I G樓G005號舖位於yoho mall的川菜,一行4人晚飯,餐廳環境舒服😌酸菜魚👉🏻酸菜魚可選辣度,叫了小辣,都幾夠辣,份量有好多,又厚身而且肉質好滑👉🏻湯底配料有萵筍同埋薯粉樟茶鴨👉🏻好香好脆口,而且好入味,必點的農家炒米粉👉🏻米粉係用幼身既米粉,炒得勁乾身蔥爆牛肉👉🏻送飯一流,牛肉入味,而且份量好多,抵食之選
十十四川料理
元朗元龍街9號形點I G樓G005號舖

位於yoho mall的川菜,一行4人晚飯,餐廳環境舒服😌

酸菜魚
👉🏻湯底配料有萵筍同埋薯粉

樟茶鴨
👉🏻好香好脆口,而且好入味,必點的

農家炒米粉
👉🏻米粉係用幼身既米粉,炒得勁乾身

蔥爆牛肉
👉🏻送飯一流,牛肉入味,而且份量好多,抵食之選
之前食過幾次都覺得幾好味😋突然間好掛住佢既涼瓜炒肥腸🥹又再一次去食啦😆😆😆涼瓜炒肥腸💰68Set配有涼菜、白飯、配飲品雖然味道仲可以,味道同之前有啲唔一樣🙈有機花菜炒腩肉💰68Set配有涼菜、白飯、配飲品味道尚算可以,但腩肉極度乾身,比較失望🥲 雞絲粉皮💰68好普通,個醬似只係比丘比胡麻沙律醬🥲⭐️ Openrice訂位午市時段主餐牌既食物有5折,所以雞絲粉皮其實只係$34😁 但如果以而家質素,OpenRice 5折優惠都可以食下🥹 正價既話就…..
之前食過幾次都覺得幾好味😋
突然間好掛住佢既涼瓜炒肥腸🥹
又再一次去食啦😆😆😆

涼瓜炒肥腸💰68
Set配有涼菜、白飯、配飲品
雖然味道仲可以,味道同之前有啲唔一樣🙈

有機花菜炒腩肉💰68
Set配有涼菜、白飯、配飲品
味道尚算可以,但腩肉極度乾身,比較失望🥲

雞絲粉皮💰68
好普通,個醬似只係比丘比胡麻沙律醬🥲

⭐️ Openrice訂位午市時段主餐牌既食物有5折,
2023-09-18 141 瀏覽
今日係元朗雞地果邊行去yoho,甘岩想食辣野!就入左去呢間 食四川菜既午餐👍🏻我2個人,一人揀左一個午市套餐!真心抵食,大商場地鋪- 六十幾蚊一個套餐有前菜、小菜、飲品。估吾到佢午餐啲小炒都甘大碟,兩碟餸三個人食都夠食!貢菜好入味,京蔥同酸豆角送飯啱啱好,酸豆角亦唔會太鹹。豬頸肉同牛肉都好好味,牛肉比較鮮甜肉嫩,豬頸肉就香口👍🏻 我仲加多個白飯😋食左兩碗飯!店舖嘅辣唔算好辣,我自己就啱啱好,如果超鍾意食辣,記得加辣😆黑糖椰汁芋丸冰粉,真心好好味!黑糖醬好香,配冰涼爽口既冰粉,夏天好啱食,芋丸煙煙韌韌非常有咬口🤤🤤鍾意食芋圓嘅我一定要食呢個!伯爵烏龍茶好香,我飲到有桃駁李香味😆豆漿都好多人飲,我去到埋單嘅時候已經賣晒🙌🏻我哋今日兩個二人套餐就係以下嘅選擇:前菜- 貢菜- 酸辣土豆絲酸豆角炒豬頸肉 $68京蔥牛肉 $68黑糖椰汁芋丸冰粉 $45飲品-伯爵烏龍茶-豆漿十十四川料理 (元朗)📍元朗元龍街9號形點 I G樓G005號舖

蔥爆牛肉 $68

京蔥牛肉 $68
飲品
-伯爵烏龍茶
-豆漿

十十四川料理 (元朗)
📍元朗元龍街9號形點 I G樓G005號舖

蔥爆牛肉 $68
黑糖椰汁芋丸冰粉 $45
每次行過yoho 都好想試下呢間川菜😆😆今日lunch 終於捉到個鍾意食辣嘅朋友同我試下🤭🤭入面環境好舒服‼️午市套餐,有好多選擇😍花多眼亂,樣樣都好想試😂😂前菜我哋叫左土豆絲同埋木瓜酸酸辣辣,青瓜好爽口,食完即刻好開胃🥰酸菜魚飯🐟🌶️佢有得揀飯或者米線,不過我覺得一定要有飯撈埋啲汁先至過癮🌶️🌶️🫰🏻🫰🏻上菜嘅時候份量超大碗,嚇親我😂如果以午市套餐嘅價錢來講真係好抵‼️入面仲要真材實料🥹每次食酸菜魚都最驚會有骨但係一啲骨都冇,魚仲要好滑好有魚味🥹👏🏻入面居然仲有我最鍾意食嘅萵筍😍真係有驚喜‼️唔會浸到林晒,爽脆好食‼️蕃茄海鮮湯米線🥰朋友唔係好食辣,所以少咗個蕃茄湯麵!個湯底真係好好飲‼️蕃茄湯一啲都唔偷工減料‼️湯底仲有啲蕃茄蓉,唔怪得知咁香蕃茄味!海鮮都有幾隻大蝦同埋硯😍😍食到飽一飽🤣下次一定要同朋友嚟食下其他川菜同埋烤魚🐟🐟🐟
每次行過yoho 都好想試下呢間川菜😆😆

今日lunch 終於捉到個鍾意
食辣嘅朋友同我試下🤭🤭

入面環境好舒服‼️

午市套餐,有好多選擇😍
花多眼亂,樣樣都好想試😂😂

前菜我哋叫左土豆絲同埋木瓜
酸酸辣辣,青瓜好爽口,食完即刻好開胃🥰

酸菜魚飯🐟🌶️

佢有得揀飯或者米線,
不過我覺得一定要有飯
撈埋啲汁先至過癮🌶️🌶️🫰🏻🫰🏻

上菜嘅時候份量超大碗,嚇親我😂
如果以午市套餐嘅價錢來講真係好抵‼️

入面仲要真材實料🥹
每次食酸菜魚都最驚會有骨
但係一啲骨都冇,魚仲要好滑好有魚味🥹👏🏻

入面居然仲有我最鍾意食嘅萵筍😍
真係有驚喜‼️唔會浸到林晒,爽脆好食‼️

蕃茄海鮮湯米線🥰

朋友唔係好食辣,所以少咗個蕃茄湯麵!
個湯底真係好好飲‼️
蕃茄湯一啲都唔偷工減料‼️
湯底仲有啲蕃茄蓉,唔怪得知咁香蕃茄味!
海鮮都有幾隻大蝦同埋硯😍😍

食到飽一飽🤣
下次一定要同朋友嚟食下其他川菜同埋烤魚🐟🐟🐟
2023-09-10 77 瀏覽
和朋友於元朗食晏,佢介紹十十川菜餐廳,坐落於yoho mall地下;門面幾吸引,有戶外座位亦都有室內座位;裝修所有特色,而午市套餐有十多樣款式可以選擇!我們就選了水煮牛肉米線和小竹筍五花腩套餐,再加豆漿和白桃烏龍茶,還有餐前小菜:麻辣魚皮和土豆絲,魚皮爽脆配麻辣味真係絕配,土豆絲小辣食落都爽口;水煮牛肉米線,份量相當大,牛肉淋滑,米線彈牙,是極佳之選!竹筍五花腩份量亦不少,竹筍爽脆,五花腩肥瘦均勻,兩樣一起吃十分滋味!熱豆漿尚算味道濃沃;白桃烏龍茶,茶香濃,加上白桃嘅香味,十分醒胃!
餐前小食
麻辣魚皮
米線
小竹筍五花腩套餐
豆漿和白桃烏龍茶
餐廳位於📍Yoho Mall,食四川菜😍 環境靚樓底好高,空間感夠,可以坐得舒服,而且價錢又唔貴,就去食下啦😈 原本Openrice有一人前火鍋套裝優惠券,點知去既當日,已經發現無左喇~咁我地轉食其他Lunch Set喇🥹涼瓜炒肥腸💰68Set配有涼菜、白飯、豆漿加💰3我揀左辣,一啲都唔辣😣下次要叫特別講加辣先不過唔辣都好好味,好惹味🤤 配飯一流~一人前乾鍋(揀左肥腸、豬腩肉、豆卜)💰75Set配有涼菜、白飯、豆漿👨🏻揀唔辣,味道調得幾好,相信辣會仲好味~可惜佢唔食得辣🤣🤣🤣 雜錦串燒18串💰138職員稱當日串燒係豬+羊,本身以為串燒串燒會有好多款,點知…. 唔緊要啦~試下啦,不過失望🥲羊好騷同埋太乾喇,豬就可以接受,另外,我食落覺得佢地係炸既,成枝籤都係油。真係唔太好食,我地食左幾串就無食了😣😣⭐️ 整體黎講,呢個價錢、環境、味道絕對推薦☺️我會再回頭幫襯,但真係唔會再叫串燒😂😂😂
餐廳位於📍Yoho Mall,食四川菜😍
環境靚樓底好高,空間感夠,可以坐得舒服,
而且價錢又唔貴,就去食下啦😈

原本Openrice有一人前火鍋套裝優惠券,
點知去既當日,已經發現無左喇~
咁我地轉食其他Lunch Set喇🥹

涼瓜炒肥腸💰68
Set配有涼菜、白飯、豆漿加💰3
我揀左辣,一啲都唔辣😣下次要叫特別講加辣先
不過唔辣都好好味,好惹味🤤 配飯一流~

一人前乾鍋(揀左肥腸、豬腩肉、豆卜)💰75
Set配有涼菜、白飯、豆漿
👨🏻揀唔辣,味道調得幾好,相信辣會仲好味~
可惜佢唔食得辣🤣🤣🤣

雜錦串燒18串💰138
職員稱當日串燒係豬+羊,
本身以為串燒串燒會有好多款,點知….
唔緊要啦~試下啦,不過失望🥲
羊好騷同埋太乾喇,豬就可以接受,
另外,我食落覺得佢地係炸既,成枝籤都係油。
真係唔太好食,我地食左幾串就無食了😣😣

⭐️ 整體黎講,呢個價錢、環境、味道絕對推薦☺️
我會再回頭幫襯,但真係唔會再叫串燒😂😂😂

2023-08-16 65 瀏覽
耐唔耐就會想食辣野,近近地去yoho食番個川菜,十十四川就好方便啦!餐廳戶外都好好feel涼菜拼盤(鎮江肴肉,燒椒皮蛋,口水雞,蒜拍青瓜,酸辣小木耳)拼盤上的鎮江肴肉口感鮮嫩,搭配燒椒皮蛋和酸辣小木耳,層次豐富。特別要提到的是口水雞,醬汁濃郁,肉質鮮美。蒜拍青瓜的清爽口感平衡了整個拼盤的辣味!老壇酸菜魚魚肉非常嫩滑搭配酸菜和香辣的湯底,口感豐富。湯底中的酸菜帶來一股清爽的酸味,與魚肉的鮮甜味形成完美的對比黑醋排骨排骨肉質鮮嫩,入口即化,外層酥脆,搭配黑醋的酸甜味道,非常開胃❣️十十四川料理元朗元龍街9號形點I G樓G005號舖

老壇酸菜魚

黑醋排骨

❣️十十四川料理
元朗元龍街9號形點I G樓G005號舖
2023-08-04 59 瀏覽
呢到環境幾好,坐得好舒服。黎到緊係要試下佢個招牌酸菜魚。酸菜魚簡左小辣,比想像中強既辣度,魚肉冇骨,而且好嫩滑,肉質唔散! 個湯汁有層次,食到酸菜既酸味,又有麻辣感,但唔會死咸。入面有萵荀同埋寛粉。萵荀浸咁耐都仲好爽口,寛粉強烈建議要加,好吸汁,好好食。蔥爆牛肉(小辣)原來仲可以簡辣/唔辣! 一上台已經聞到好香,牛肉好滑,個汁好香口,一啖牛肉再配蔥段,可以中和少少油膩咁,食到好想配白飯! 食落都覺牛肉份量其實都幾多架!回鍋肉炒面呢個唔算好辣,面質係類似伊麵,回鍋肉份量多,每片肉都炒得好香口! 涼拌萵荀絲調味係帶少少酸,好開胃,好爽口! 果然萵荀係不敗! 呢到d staff 好有禮貌~ 而且時不時會主動加茶,留意客人,抵讚!

蔥爆牛肉(小辣)

回鍋肉炒面

涼拌萵荀絲
調味係帶少少酸,好開胃,好爽口! 果然萵荀係不敗!

2023-08-02 33 瀏覽
本身好鍾意食麻辣野,今日咁岩同朋友約左係YOHO度食飯,我就二話不說揀左呢間四川野黎試下。入到去覺得環境同裝修唔錯,感覺都幾高質咁。 🟥酸菜魚今次叫左小辣,因為怕朋友食唔到咁辣,但係對於我食辣食到癲左既人黎講都唔會覺得好淡無乜味咁,麻度同辣度都幾好。而且份量好大,魚片又俾好足,仲有大量既大豆芽同粉,好抵食。🟧尖椒皮蛋食辣野必叫小食之一,夠晒惹味。啲皮蛋浸晒係D辣汁,夠晒入味。🟨川北涼粉夏天好鍾意食呢個,又凍又辣😂簡單又惹味,食完感覺都唔會好滯。🟩口水雞我地叫左例牌不過份量都唔細,雞肉嫩滑,而且夠辣。🟦炸饅頭我既最愛,熱辣辣再加上外皮炸到脆卜卜,再點煉奶,就算好飽都要食晒佢,有成六舊,同朋友share 岩晒!🟪農家炒米粉好大碟,而且好有鑊氣,用料好簡單,但係好食。🟫荔枝雜果賓治估唔到枝飲筒咁cute 。荔枝雜果賓治夠晒甜,幾岩女仔飲😍❤️

🟥酸菜魚

🟧尖椒皮蛋

🟨川北涼粉

🟩口水雞
我地叫左例牌不過份量都唔細,雞肉嫩滑,而且夠辣。

🟦炸饅頭

🟪農家炒米粉
好大碟,而且好有鑊氣,用料好簡單,但係好食。

🟫荔枝雜果賓治

2023-08-01 40 瀏覽
係元朗站既yoho mall形點1期有一間專營川菜的餐廳。十十四川料理打破傳統風格,有戶外座位同室內座位。室內裝修打造西餐廳風格,類似咖啡廳,令人輕鬆。餐廳招牌酸菜魚,魚肉無骨幼嫰叫中辣都唔會好辣酸菜魚入面有寬粉,索晒湯汁非常美味仲有芽菜,萵笋等配菜,非常豐富麻婆豆腐必食推薦豆腐滑碎肉香辣煮得非常美味同白飯係絕對涼拌魚皮麻香魚皮彈牙爽口涼拌萵笋絲蒜蓉麻油香解辣得黎又夠清爽酸辣湯面湯底比較酸,好開胃面質比較硬,放置一陣都唔會立刻淋晒有木耳絲辣子蝦麻麻辣辣配埋薯條蝦炸得香脆茶錢$10位提供玄米茶令口腔十分清新
係元朗站既yoho mall形點1期有一間專營川菜的餐廳。
十十四川料理
打破傳統風格,有戶外座位同室內座位。
室內裝修打造西餐廳風格,類似咖啡廳,令人輕鬆。

餐廳招牌酸菜魚,魚肉無骨幼嫰
叫中辣都唔會好辣
酸菜魚入面有寬粉,索晒湯汁
非常美味
仲有芽菜,萵笋等配菜,非常豐富

麻婆豆腐

令口腔十分清新

2023-08-01
  • 麻婆豆腐
2023-07-26 60 瀏覽
餐廳用雲石裝修,望落都幾舒服同埋寬敞,不過近睇啲餐枱其實都有啲殘舊,最出名嘅酸菜魚都只係一般,而且份量好少,兩個人都要叫多幾樣先夠飽,連埋飲品,兩個人食咗七百幾蚊🥲咁個價錢太進取,但係食物質素又未如理想。
2023-07-21 59 瀏覽
同朋友行完街係Yoho食埋晚飯,係餐廳區行咗一轉見呢間餐廳樓底好高好舒服,於是揀咗呢間食川菜嘅餐廳,夏天食川菜係特別過癮嘅。全部前菜都好吸引辣子肥腸唔係好食得辣嘅我哋,見到大大窩紅卜卜嘅肥腸放上枱覺得好震撼,肥腸外脆內軟,比炸大腸更香口更惹味,而且薯條吸引咗香料嘅香味,好香好脆,必食推!酸菜魚魚片啖啖肉,肉質嫩滑唔腥,食完個嘴麻麻哋,連續食連頭皮都得麻麻哋認真過癮,少辣嘅辣度食開十少辣嘅我覺得啱啱好,配料十分豐富,大量豆芽、酸菜、菇、萵荀同闊薯粉,豆芽萵荀好爽口,薯粉煙靱都唔錯。泡椒魚皮第一次涼拌魚皮好有新鮮感,魚皮切成一條條絲,似食緊好爽脆嘅冷麵,而且完全唔腥。糖拌蕃茄糖拌蕃茄係想像到嘅味道,由於點咗幾樣嘢都重口味,點個糖拌蕃茄中和下,酸酸甜甜嘅蕃茄可以清一清味蕾,解除油膩。黑糖椰汁芋圓冰粉芋圓煙韌,整體甜度適中,黑糖椰香好夾好出,冰粉晶瑩通透好彈,可以消除重口味嘅油膩感,夏天食好消暑。士多啤梨冰冰粉表面鋪滿乾菓同麥片脆脆,色彩繽紛,士多啤梨乾同山楂餅嘅酸甜味令到冰粉好開胃,可以解除油膩感。百香果梳打 +楊枝甘露沙冰兩杯嘢似都好開胃,食重口味嘢必點

全部前菜都好吸引

辣子肥腸

酸菜魚

泡椒魚皮

糖拌蕃茄

黑糖椰汁芋圓冰粉

士多啤梨冰

百香果梳打 +楊枝甘露沙冰
兩杯嘢似都好開胃,食重口味嘢必點

2023-07-17 901 瀏覽
今日喺元朗幾YOHO MALL搵到一間主打川菜嘅餐廳仲有我最愛嘅酸菜魚,一坐低招呼周到職員就放低咗兩杯水給我,餐廳嘅裝修非常精美仲有好多吊燈,佈置非常華麗入面有卡位,圓枱,方枱,令到周圍嘅環境清幽雅致,仲有戶外嘅座位,仲有園林既位置,環境優美,值得打卡胡椒豬肚雞湯$128,味道非常濃郁,入口有胡椒嘅香味辣味,味道溫順得嚟又唔辣口,雞湯味道香濃,豬肚爽脆肉質爽口彈牙,雞肉嫩滑雞味香濃,兩種食材配搭埋一齊除咗鮮美仲好有營養,成個雞湯味道非常清香,飲到我舐舐脷,入面仲放有幾粒紅棗,非常吸引招牌酸菜魚湯頭味道好平衡,酸度同鹹味都恰到好處,然後食到魚嘅鮮甜。選用多肉少骨嘅魚,魚肉嫩滑得嚟魚肉又唔會散晒,食得出師傅功夫,而且酸菜同魚肉份量都好足,鮮香味濃,魚片嫩滑彈牙,無骨啖啖肉,配菜有芽菜、金菇,萵筍等份量極多,好抵食呀酸辣開胃,麻同酸味道都好平衡,除咗酸菜同魚仲有大量薯粉墊底,索晒湯好入味香辣味濃的辣子蝦,蝦肉質緊韌爽脆,香味纏綿脣齒,濃重的辣和各種調料的香氣,融入充滿彈性的蝦肉中,剝開脆脆的蝦皮,嘬完蝦肉,吮完手指,不知不覺間早已大汗淋漓,連蝦殼都不捨得扔掉仲有薯條做伴菜,卜卜脆,辣得好過癮
仲有薯條做伴菜,卜卜脆,辣得好過癮。
  • 招牌酸菜魚
今日黎到yoho ,行行下街聞到好大陣好香麻辣味,去左睇下,地下位置有一間食四川菜既餐廳咁就份左去食。佢有戶外位置,都可有氣氛,唔似一般食四川菜鋪頭既格調。環境好chill ,位置好闊落,坐戶外都幾有feel。見到餐牌都好多款野食,都真係花多眼亂,我就點下以下幾款食物。招牌酸菜魚酸菜魚我就簡左小辣,送到黎賣相好好,份量都唔少,魚肉份量多,冇咩魚骨,唔腥,size都厚大,肉質滑,配料多,佢個麵低係寬薯粉,湯底酸度岩岩好,辣度對於少食辣既人都接受到,味道濃郁,十分推介。老壇四川樟茶鴨呢一道菜係必點,上菜時已好香。呢道菜係茶樹與茶葉來炮製熏鴨,食落去好香煙燻味,加上皮脆肉嫩帶鹹香,別具風味,平時係真係好少食到,而且做既功夫都好多,建議一定要試。蔥爆牛肉呢道菜用上京蔥,京蔥煮得岩岩好,唔會太生,牛肉軟冧,大大塊,而且份量都好多。紅燒乳鴿乳鴿多肉,肉質鮮嫩,多汁,肉質柔軟,好香。清炒萵筍絲食左咁多油膩野,叫翻呢道菜岩岩好,好清新,唔油膩,好爽脆,食呢個完全解哂油膩味,味道少少鹹味,日常都好少會食到呢個菜,值得一試。整體後講 環境靚,服務好,野食都好出色 ,而且都比較少機會食到,鍾意四川茶朋友都可

招牌酸菜魚
既人都接受到,味道濃郁,十分推介。

老壇四川樟茶鴨

蔥爆牛肉

紅燒乳鴿
乳鴿多肉,肉質鮮嫩,多汁,肉質柔軟,好香。

清炒萵筍絲

整體後講 環境靚,服務好,野食都好出色 ,而且都比較少機會食到,鍾意四川茶朋友都可以黎一戰。
2023-07-07 94 瀏覽
十十四川料理 (元朗)元朗元龍街9號形點 I G樓G005號舖環境清幽雅緻,還有戶外座位,晚餐時段非常Chill呀!茶位每位$10酸菜魚(例牌)微辣 $198餐牌中的酸菜魚似乎閃著光呼喚著我,剛好天氣熱沒有太多胃口,最想吃些酸酸辣辣的東西,也想喝口湯,所以毫不猶豫就點了寫道菜,果然不負眾望,上檯時已然聞到酸辣鮮香,喝一口,湯底醇厚,以鱸魚魚片做主角,肉嫩無骨,入口滑溜,果然是主打菜品農家窩窩頭(六隻)$68香甜的窩窩頭夾上特色的小菜,鹹香美味,很有特色,之前並不知道有這種主食,第一次吃,很有新意辣子肥腸薯條(小辣)$108肥腸和薯條炸得酥脆,配上鮮香的辣子,雖然只是微辣,但已經十分過癮,麻香的口味讓喜歡香辣的我吃不停口黑醋排骨$88排骨酸甜酸甜的,裹上醬汁就真的非常濃郁,而且肉質也鮮嫩,沒有肥膩的感覺,是配飯的好搭檔黑糖椰汁芋圓冰粉$45台式甜湯配上四川冰粉竟然好夾,冰粉滑溜,台式黑糖椰汁香濃但不會過甜,芋圓吃出了濃郁的芋頭及紫薯味,而且Q彈可口,欣賞廚師的創意之餘,也為精彩的一餐畫上句點士多啤梨冰粉$45忍不住再試試另一口味的冰粉,配上士多啤梨醬、士多啤梨碎、山楂餅碎、卡樂比士多啤梨

十十四川料理 (元朗)
元朗元龍街9號形點 I G樓G005號舖

環境清幽雅緻,還有戶外座位,晚餐時段非常Chill呀!

茶位每位$10

酸菜魚(例牌)微辣 $198

農家窩窩頭(六隻)$68

辣子肥腸薯條(小辣)$108

黑醋排骨$88

黑糖椰汁芋圓冰粉$45

士多啤梨冰粉$45
忍不住再試試另一口味的冰粉,配上士多啤梨醬、士多啤梨碎、山楂餅碎、卡樂比士多啤梨麥片及葡萄乾,酸甜的感覺也是很絕,無論如何都要吃冰粉呀!
  • 士多啤梨冰粉