2024-05-02 335 瀏覽
久仰匠心廚房聞名,知道他們以匠心製作食物,特意前來一試,令我和朋友都十分驚喜!翡翠花雕蒸蝦球($228)使用翡翠花雕酒來蒸煮蝦球,並將蒸好的蝦球放在水蛋上面再進行蒸煮。蝦球被蒸煮在翡翠花雕酒中,酒有一種獨特的香氣,能夠使蝦球更加鮮美!蝦球被蒸煮後,放在水蛋上方再進行一次蒸煮。這樣做可以使蝦球的鮮味和花雕酒的香氣滲入到水蛋中,增加了整道菜的層次感和口感。特色富豪鮑魚燜飯($288)這道菜以鮑魚為主要食材,將鮑魚燜煮在米飯中,帶來豐富的海味和口感。鮑魚質地結實,肉質鮮嫩,帶有微妙的甜味,具有嚼勁和鮮美的口感,米飯吸收了鮑魚的鮮味,完美融合,是一道非常奢華和精緻的主菜。姜蔥豆腐燜斑頭腩($268)這道菜以斑頭腩和豆腐為主要食材,並加入了姜蔥的香氣,是一道濃郁而具有層次感的主菜!斑頭腩有豐富的油脂和濃郁的肉質,非常入味,而且能夠與豆腐的柔軟口感形成對比,姜蔥則能提供一種獨特的香味,使菜式更出色!南瓜雲耳炒蘆筍($138)這道菜結合了南瓜、雲耳和蘆筍,應有豐富的口感和營養價值。南瓜的甜味和蘆筍的鮮嫩能夠提供一種獨特的風味。雲耳則可以增添菜色的口感和可口度,是一道清爽又健康的素菜!總體而言,匠心廚

翡翠花雕蒸蝦球($228)

特色富豪鮑魚燜飯($288)

姜蔥豆腐燜斑頭腩($268)

南瓜雲耳炒蘆筍($138)

總體而言,匠心廚房所有菜式都非常精美且豐富多樣。每道菜都有其獨特的特色和風味,能夠滿足你對美食的期待。不妨過來好好享受用餐的時刻吧!

匠心廚房 (尖沙咀)
地址:尖沙咀北京道71-77號誠信大廈1樓
  • 翡翠花雕蒸蝦球
  • 特色富豪鮑魚燜飯
  • 姜蔥豆腐燜斑頭腩
1天前 0 瀏覽
餐廳在公司附近,久仰大名一直未有機會試,今晚就約了同事一起來吃晚飯。餐廳是中式設計,帶有小小西式元素。一出電梯就看到”匠心廚房”的招牌,很有霸氣。另有有幾個酒櫃,中國酒和洋酒都有供應,最適合和朋友小酌幾杯😋餐廳menu有很多套餐,由2人聚會到12人聚餐也有選擇。今晚就選了海鮮小菜自選套餐,一個海鮮和兩款小菜。香辣牛筋腩沙鍋上枱,熱辣辣。牛筋份量挺多,適合喜歡牛筋的朋友。牛腩都是一口大小,很方便,肉質挺軟,濃味,辣味剛好,超滋味的!蝦乾瑤柱雜菜煲上等蝦乾超大,還有瑤柱絲,很慷慨。還有有娃娃菜,白菜和菜心,湯底挺鮮甜👍🏻清蒸大石斑超大的魚!3-4個人吃最適合。即叫即蒸,十分新鮮。蒸的時間剛剛好,魚肉鮮甜超嫩滑👍🏻麦冬人參燉雪蓮飯後甜品非常滋補,人參味挺重,清清甜甜。總括來說,餐廳裝修有心思,食物質素比媲高級酒樓👍🏻

香辣牛筋腩

蝦乾瑤柱雜菜煲

清蒸大石斑

麦冬人參燉雪蓮
飯後甜品非常滋補,人參味挺重,清清甜甜。

總括來說,餐廳裝修有心思,食物質素比媲高級酒樓👍🏻
5天前
  • 香辣牛筋腩
  • 清蒸大石斑
  • 麦冬人參燉雪蓮
4天前 0 瀏覽
一個星期只過了一半,需要同朋友食飯放鬆下,才可繼續捱埋剩下嘅工作日😆😆本身想嚟個快閃 happy hour 放鬆下,點知朋友話有時間可以慢慢食,所以就去咗匠心廚房,貪佢唔限時又坐得舒服,食過幾次,食物都好味。朋友第一次嚟,我地坐窗邊,佢一坐低就話環境唔錯👍自己帶咗支酒,所以先食住頭盤,飲下酒,傾下偈,之後再點主食和甜品。(掛住食,只隨意影咗幾張相)輕鬆的一個晚上,明天繼續努力返工💪

朋友第一次嚟,我地坐窗邊,佢一坐低就話環境唔錯👍

輕鬆的一個晚上,明天繼續努力返工💪
2024-05-29 29 瀏覽
醇厚細膩的牛腩 - 一道無法抗拒的美味佳肴在這家餐廳,他們的牛腩絕對是亮點菜色。這道看似平凡的家常菜,在師傅們的巧手下變成了一道讓人難忘的美味佳肴。首先,牛腩本身的肉質極其柔嫩,完全沒有一絲乾澀感。每一口都能感受到肉汁在口中流淌,散發出陣陣牛肉的香氣。這歸功於餐廳採用的是上等牛腩,並經過數小時的悶燉,令肉質軟嫩不柴,口感如絲般細膩。而餐廳獨特的調味手法也是這道菜的一大亮點。醬汁融合了多種香料,如八角、桂皮等,既帶有濃郁的肉香,又添加了獨特的中式香料味,口味層次豐富。在此基礎上,師傅們還精心調配了蔬菜,如土豆塊和蘿蔔條,相得益彰,層次豐富,讓人食指大動。最令我驚艷的是,這道牛腩即使流連於餐桌半個多小時,肉質仍然保持著最佳的口感狀態,一點也不會乾硬。這足見餐廳在烹飪工藝上的精湛技藝。總的來說,這道牛腩無疑是這家餐廳的一大驚喜菜品。精湛的烹飪技藝和講究的食材選擇,讓這道看似簡單的家常菜成為了一道無法抗拒的美味佳肴。我由衷地向主廚致敬,這道牛腩實在是太過美味了!
醇厚細膩的牛腩 - 一道無法抗拒的美味佳肴

2024-05-27 3 瀏覽
之前朋友都推薦過呢間中菜館,就喺 iSQUARE 對面的大廈,搭𨋢上一樓。一入到去就見到裝修好別緻典雅,服務同環境都係走高級粵菜路線。🌟翡翠花雕蒸蝦球整個菜式嘅呈現好大氣!呢個係招牌菜,係蒸蛋、花雕酒同蝦仁的組合。蒸蛋的表面非常光滑,平整~雖然好似是簡單的蒸蛋,不過蒸蛋加了花雕酒的香甜味和酒香味,再加咗蝦仁,更突顯了海鮮的鮮味。值得一讚嘅係花雕酒的份量剛好,醇厚甘香👍整個組合好匹配蝦仁好爽口彈牙,我估應該事先有用花雕酒去醃製蝦仁,所以蝦仁中的花雕酒都好入味!蒸蛋滑嘟嘟,突顯大廚的功夫,平凡中突顯不平凡的菜式,值得一試!🌟推薦大家必試薑蔥生蠔煲個人覺得薑蔥配搭生蠔最有風味,生蠔的肉質肥美多汁!而且生蠔處理得好好,唔會有任何腥味,好明顯係來貨新鮮👍值得一讚!!👍🌟酥炸美國生蠔啲生蠔好大隻多肉~我估應該係美國珍寶筒蠔!炸蠔表面見到有七味粉,應該還有少許胡椒粉,調味配合得好好👍生蠔炸得外表金黃色,炸粉配合得非常完美~薄薄的一層炸粉,一食落去就有卜卜脆嘅聲,外脆內軟!🌟脆皮牛坑腩呢個都係招牌菜!感受到餐廳用心挑選牛肉嘅部位,牛坑腩即係牛肋條,係牛腩之中牛味最濃郁嘅部位!肥瘦適中,腍中帶爽!👍👍

🌟翡翠花雕蒸蝦球
翡翠花雕蒸蝦球

整個菜式嘅呈現好大氣!
呢個係招牌菜,係蒸蛋、花雕酒同蝦仁的組合。
值得一讚嘅係花雕酒的份量剛好,醇厚甘香👍整個組合好匹配

🌟推薦大家必試薑蔥生蠔煲
薑蔥生蠔煲

🌟酥炸美國生蠔
酥炸美國生蠔

啲生蠔好大隻多肉~我估應該係美國珍寶筒蠔!
炸蠔表面見到有七味粉,應該還有少許胡椒粉,調味配合得好好👍

🌟脆皮牛坑腩

薑蔥生蠔煲
酥炸美國生蠔
脆皮牛坑腩
環境清靜,適合任何形式的活動。位置在尖沙咀鬧市當中,行完街同屋企人或朋友上黎食飯。呢度海鮮都比較出名 如果唔食海鮮可以選擇單點小菜 豐儉由人。餐單上有中式小菜、川蜀風味等現在做推廣,小菜單點,還有八折!特色富豪鮑魚燜飯 $288用鮑魚汁去炆這個飯,淡淡都有鮑魚汁的香甜味道!炆得非常好食 😋 每幾啖就有一粒小鮑魚,份量絕不吝嗇。 如果叫砂鍋的 3-4個人都可以用膳。咕嚕蝦球 $198不得了!咕嚕蝦球的粉漿非常薄,而且香脆!蝦球非常新鮮,炸完都非常爽脆,好正啊😍脆皮牛坑腩 $238這裏的炸物都做得非常出色,脆皮牛坑腩賣相一流,外層脆皮鬆化 內裏香口軟腍 加上七味粉辣辣地好過癮。砂鍋碎肉啫時蔬 $158上枱的時候 香氣撲鼻🤩芥蘭是幼苗的那種,幼嫩爽甜!椰汁香芒黑糯米(凍) $38x2芒果粒非常甜 而且椰汁同黑糯米味道香但不太甜中和一下,為這餐美食畫上完美的句號😬推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫

環境清靜,適合任何形式的活動。

位置在尖沙咀鬧市當中,行完街同屋企人或朋友上黎食飯。

餐單上有中式小菜、川蜀風味等

現在做推廣,小菜單點,還有八折!

特色富豪鮑魚燜飯 $288

每幾啖就有一粒小鮑魚,份量絕不吝嗇。

如果叫砂鍋的 3-4個人都可以用膳。

咕嚕蝦球 $198

不得了!咕嚕蝦球的粉漿非常薄,而且香脆!

蝦球非常新鮮,炸完都非常爽脆,好正啊😍

脆皮牛坑腩 $238

這裏的炸物都做得非常出色,脆皮牛坑腩賣相一流,

外層脆皮鬆化 內裏香口軟腍 加上七味粉辣辣地好過癮。

砂鍋碎肉啫時蔬 $158

上枱的時候 香氣撲鼻🤩

芥蘭是幼苗的那種,幼嫩爽甜!

椰汁香芒黑糯米(凍) $38x2

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫
週末和朋友們一起去尖沙咀的匠心廚房吃晚餐,大滿足!-匠心廚房的菜式以粵菜為主,每道菜都做得非常精緻。菜式精緻,擺盤也很用心,看得出廚師的功底我們點了招牌菜韮菜煎蠔烙、羌蔥豆腐班頭腩煲、瑤柱雜菜煲和匠心海鮮炒飯。韮菜煎蠔烙:這道菜是必點的!外焦裡嫩,蠔仔鮮甜多汁,鮮味十足,讓人一口接一口。**羌蔥豆腐班頭腩煲:這道煲仔菜料十足,有班頭腩、豆腐和羌蔥。班頭腩肉質鮮嫩,非常入味。豆腐滑嫩,羌蔥的香味也很好地去除油膩。瑤柱雜菜煲:用料豐富,瑤柱鮮甜,這道菜的用料也很豐富,有瑤柱、蝦乾等。瑤柱鮮甜,蝦肉好咸香, 蔬菜鮮甜翠綠,湯底也鮮甜非常下飯。3..匠心海鮮炒飯粒粒分明,米飯炒得香氣十足,海鮮也很新鮮,食落帶微微辣度, 好惹味麥冬人蔘燉雪蓮子:甜而不膩,滋潤補身。
週末和朋友們一起去尖沙咀的匠心廚房吃晚餐,大滿足!
匠心廚房的菜式以粵菜為主,每道菜都做得非常精緻。
菜式精緻,擺盤也很用心,看得出廚師的功底

韮菜煎蠔烙:
這道菜是必點的!
外焦裡嫩,蠔仔鮮甜多汁,鮮味十足,讓人一口接一口。

羌蔥豆腐班頭腩煲:
豆腐滑嫩,羌蔥的香味也很好地去除油膩。
瑤柱雜菜煲:
用料豐富,瑤柱鮮甜,
這道菜的用料也很豐富,有瑤柱、蝦乾等。
瑤柱鮮甜,蝦肉好咸香,
蔬菜鮮甜翠綠,湯底也鮮甜非常下飯。3
匠心海鮮炒飯
粒粒分明,米飯炒得香氣十足,海鮮也很新鮮,
食落帶微微辣度, 好惹味

麥冬人蔘燉雪蓮子:
甜而不膩,滋潤補身。
朋友👱🏻‍♀️帶咗我嚟呢間喺樓上嘅中菜廳食晚飯,食完真係有小驚喜,叫咗幾樣小菜全部都好味🤣呢度有「海鮮小菜自選套餐」,我哋揀咗 $638「清蒸石斑仔」,包自選小菜兩個,咁揀咗「蝦乾蝦醬蒸腩片」同埋「薑汁蒜蓉炒芥蘭」,另外再加一個 $228「黑松露帶子炒滑蛋」🤣「清蒸石斑仔」:石斑仔新鮮,蒸得啱啱熟,味道鮮甜,肉質嫩滑,蒸完之後加埋香蔥豉油,好好味😋「蝦乾蝦醬蒸腩片」:豬腩片7成瘦肉3成脂肪,加埋蝦醬蝦乾一齊蒸,甘香得嚟又有鹹香😁「薑汁蒜蓉炒芥蘭」:芥蘭菜新鮮爽脆,加埋薑汁同埋蒜蓉一齊炒,簡單又好食😁「黑松露帶子炒滑蛋」:帶子新鮮爽滑😋,雞蛋亦都炒得好滑😋,又加咗啲切成小粒嘅四季豆喺雞蛋裏邊一齊炒,增加口感層次😋,仲加咗唔少黑松露醬,有淡淡的黑松露香味😋

2024-05-03 116 瀏覽
位於尖沙咀的匠心廚房是一家令人驚艷的餐廳,以其精湛的烹飪技巧和獨特的菜單吸引了無數食客。最近在這裡品嚐了他們的幾道招牌菜,包括椒鹽豆腐、咕嚕蝦球、椒鹽雞軟骨和水煮龍躉。首先是椒鹽豆腐。這道菜以香脆的外皮和柔軟的內裡為特色,每一口都散發著濃郁的豆腐香氣。豆腐本身鮮嫩滑順,椒鹽的調味使得它更加美味。這道菜的獨特口感和香辣的風味絕對令人滿意。接下來是咕嚕蝦球。這道菜以新鮮的蝦球為主角,外層炸得金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。蝦球與濃郁的咕嚕醬相結合,帶來一種香甜和微辣的味道。每一口都散發出鮮美的海鮮風味,絕對是海鮮愛好者的一大享受。椒鹽雞軟骨是另一道令人難以忘懷的菜品。這道菜以雞軟骨為主料,外層炸得酥脆,內裡嫩滑。椒鹽的風味使得這道菜更加香辣,每一口都帶來一種令人興奮的口感。這道菜的独特味道和脆嫩的質地絕對會讓人回味無窮。最後是水煮龍躉。這道菜以新鮮的龍躉為主料,搭配上辣椒和各種香料的湯汁,呈現出一道香辣開胃的菜品。龍躉的肉質鮮嫩彈牙,湯汁則帶有豐富的辣味和鮮美的海鮮風味。這道菜的味道濃郁而鮮美,絕對能滿足那些喜愛辛辣菜品的人。

2024-05-01 93 瀏覽
有朋自遠方來,帶佢食好啲先。搭地鐵喺尖沙咀站iSquare出口出咗之後對面馬路就已經到餐廳。我哋6:00嚟到尖沙咀匠心廚房。餐廳環境高雅,有氣派。黃金脆豆腐($78):豆腐豆味濃。趁熱食時個皮更脆。脆皮牛坑腩($238):坑腩肥瘦相間,牛味重。炸皮簿,口感鬆脆。薑蔥生蠔煲($288):大量嘅薑蔥蒜,香味滲入生蠔入邊,想唔好味都幾難。蠔有大概5-6隻。咬開肉質Creamy。避風塘炒海蝦($288):海蝦有大概七隻。配以大量嘅香蔥炸蒜同辣椒一齊炒,香味四溢。海蝦經過油泡後依然保持到肉質。

有朋自遠方來,帶佢食好啲先。

黃金脆豆腐($78):豆腐豆味濃。趁熱食時個皮更脆。

在繁華的尖沙咀,匠心廚房以其精緻的裝修和窗外璀璨的夜景迎接每一位食客。這裡不僅是品嘗美食的地方,更是一個享受香港夜色的絕佳位置。一進門,就被椒鹽雞軟骨的香氣所吸引,每一塊雞軟骨都炸得金黃酥脆,椒鹽的味道恰到好處,讓人忍不住一塊接一塊。接著是鹽酥台生蠔,外層的鹽酥包裹著鮮嫩的生蠔,一口咬下,海洋的鮮味立刻在口中爆發。上湯娃娃菜的清新,為這頓豐盛的晚餐帶來了一絲清爽,娃娃菜在上湯的滋潤下,更顯得脆嫩可口。而羅望子乾蔥炆腩排則是這頓宴席的重頭戲,腩排經過長時間炆煮,肉質鬆軟,羅望子和乾蔥的香氣深入肉中,每一口都是滿足。滷水小拼盤則匯集了多種滷味,每一樣都吸收了滷水的精華,味道豐富而不單調。在這裡,每一道菜都是匠心獨運,每一個細節都透露著廚師的用心。服務員的周到服務,讓人感到賓至如歸。無論是菜品的介紹還是對客人的關心,都體現了匠心廚房的專業與熱情。這裡不僅是味蕾的盛宴,更是一次視覺和心靈的享受。

匠心廚房 - 精心炮製嘅高質小菜今次我哋去咗尖沙咀嘅匠心廚房,位置就喺尖沙咀isquare對面! 因為係樓上舖所以可能好少人發現到,但係今次我哋試完幾款小菜之後覺得非常出色 , 每一道都非常出色。絕對係尖沙咀值得一試嘅海鮮中菜館💦:1. 翡翠花雕蒸蝦球 $228🦐🥚🍾呢道菜賣相成個藝術品咁,個花雕冇掩蓋蛋香,而係恰到好處融合埋,有一陣淡淡嘅酒香,蒸蛋口感滑嫩,而蝦球肉質彈牙鮮嫩,令成個蒸蛋口感好豐富。2. 脆皮牛坑腩 $238🐮🥩呢款係絕對值得推薦嘅招牌菜。牛坑腩外脆內嫩,一口咬落去,脆皮仲要有肉汁。牛腩重肉味 ,最重要係外面嘅脆皮炸到啱啱好薄!絕對冇揸流灘!3. 荷葉蒜蓉蒸頭腩 (炒飯底)7$268🐟🍃🍚呢道菜以荷葉包裹著鮮嫩嘅頭腩,再淋上濃郁嘅蒜蓉醬汁,荷葉,頭腩同埋蒜蓉醬,比下面嘅炒飯底完全吸收曬, 雖然頭腩非常新鮮 , 但係下面嘅炒飯絕對先係主角。4. 鹽酥臺山蚝$288😋呢款蚝外皮炸得好脆入面又嫩又多汁,搭配鹽酥調味,一食就上癮,入面個蚝好多汁,一啲都唔腥,十分推薦。匠心廚房絕對係尖沙咀值得一試嘅中菜館🐉。佢哋精心挑選嘅食材、烹調技巧絕對可以話係尖沙咀上級嘅級數。無論係食飯定
匠心廚房 - 精心炮製嘅高質小菜
1. 翡翠花雕蒸蝦球 $228🦐🥚🍾

2. 脆皮牛坑腩 $238🐮🥩

3. 荷葉蒜蓉蒸頭腩 (炒飯底)7$268🐟🍃🍚
荷葉蒜蓉蒸頭腩

4. 鹽酥臺山蚝$288😋
鹽酥臺山蚝

匠心廚房絕對係尖沙咀值得一試嘅中菜館🐉。佢哋精心挑選嘅食材、烹調技巧絕對可以話係尖沙咀上級嘅級數。無論係食飯定係聚會,匠心廚房都係一個絕佳嘅選擇。🍽️🎉✨
荷葉蒜蓉蒸頭腩
鹽酥臺山蚝
2024-04-18 159 瀏覽
朋友難得返香港,好掛住中菜。專登約咗佢嚟食呢一間私房菜。環境闊落坐得好舒服,可以慢慢傾偈。見佢個蠔餅幾吸引,好快就上咗菜,啱啱炸起好脆。佢個汁太鹹,建議大家唔好點咁多,如果係甜酸醬更好。我見唔同餐廳嘅蠔餅配嘅汁都有啲唔同。仲嗌咗個桂花瑤柱炒蟹肉,鑊氣好粥上菜仲出梗煙,如果蟹肉嘅份量多啲會更好。仲有個滷水拼盤,反而呢一個係最出色,所有配料都炆得好入味,滷水鵝夠冧。最後嗌咗三個甜品,好在份量唔多,如果唔係一定食唔晒。最鍾意芒果糯米飯,唔太甜,而且糯米係煙煙韌韌嗰種。朋友就鍾意食個紅豆沙。

我们是上海来的游客,相信hk每家饭店都很好吃,所以孩子都不动了,我们就路边找了一家吃,并没有做什么攻略。进去之后说了信仰不吃活杀,就开始区别对待!对本地人脸色和对我们明显不一样!菜也没有觉得多好吃!一个短发女的每桌问好,唯独对我们桌态度恶劣,和光头老板一个样,呵呵!最后买单的时候信用卡刷不了想问下原因,还没开口,那个女的就说支付宝汇率会自动算,不好意思,我还没问问题好吗?看本地人好评挺多的,但是在大众点评上看到很多差评的意思是区别对待游客。给大陆同胞避雷下,阿拉不要出钱还要被歧视自讨苦吃了!
菜也没有觉得多好吃!
给大陆同胞避雷下,阿拉不要出钱还要被歧视自讨苦吃了!
2024-03-11 378 瀏覽
想要食海鮮,大多會聯想到鯉魚門,但每每想到繁複的交通安排,而為之卻步;近日發現尖沙咀也有高質海鮮小廚,方便就腳,即訂枱開餐。環境乾淨企理,座位舒適,滿有中國風,甚風雅!多款高質海鮮可供選擇,是間真材實料的海鮮小廚 😂😂點了二人套餐 $1,288,比較化算 🥰🥰瑤柱蟹肉冬茸羹,夠熱,夠鮮味,夠份量,絕對滿意滿足!桂花瑤柱炒蟹肉手工菜,芽菜有剪頭尾,瑤柱炸香、鮮蟹拆肉,好味道!啖啖都是心機作,超讚 😍😍😍😍避風塘炒龍蝦避風塘炸蒜辣椒香口惹味,澳洲龍蝦肥美厚肉,加起來就成了極品美味 😍😍😍特色砂鍋啫啫芥蘭、鹹香惹味,芥蘭嫩綠無渣 😋😋😋特色鮑魚富豪燘飯,大大只鮑魚,燘飯濕潤,完美!絕對值得推介朋友再來大涮一餐 👍👍👍

環境乾淨企理,座位舒適,滿有中國風,甚風雅!

多款高質海鮮可供選擇,是間真材實料的海鮮小廚 😂😂

點了二人套餐 $1,288,比較化算 🥰🥰
二人套餐

瑤柱蟹肉冬茸羹,夠熱,夠鮮味,夠份量,絕對滿意滿足!
蟹肉冬茸羹

避風塘炒龍蝦

特色砂鍋啫啫芥蘭、鹹香惹味,芥蘭嫩綠無渣 😋😋😋
特色砂鍋啫啫芥蘭

特色鮑魚富豪燘飯,大大只鮑魚,燘飯濕潤,完美!
特色鮑魚富豪燘飯

絕對值得推介朋友再來大涮一餐 👍👍👍