這晚想食壽喜燒為主,加了年糕和雞肉,誰知加送了烏冬,但又叫了炒烏冬哈哈。反而另加的年糕不算很好吃,且分量亦不多,反而送的烏冬更好吃。湯底是不錯的,但略咸了一點,有點口渴。雞肉烏冬都好好味,一定要加蛋,當蛋纏着菜的時候非常好味🥰意外驚喜是這個牛肉炒烏冬,味道有點像炒牛河,有鑊氣的那種,牛腩肉非常入味和軟軟的。炒雜菜加鰹魚碎,感覺和風,一樣有獲氣,味道就是鰹魚的味道😂😂整體食物質素算不錯的,早點到就不用排隊等位,和有機會坐卡位,價錢亦中規中距。
年糕

牛肉炒烏冬

炒雜菜

牛肉炒烏冬
炒雜菜
這家餐廳以前我跟妹妹一直會去,而且他們的飲品放題的確很吸引,但是今次再去真的有點難受。一來我們最喜歡吃的火鍋餐只有出現在學生那邊,而妹妹所喜歡的也沒有在學生出現,只好吃牛肉鍋,但沒想到是已經煮好不用加熱那種。二來,當中的菜有點大,彷彿就是沒有考慮過鍋大小就加下去一樣,而且我覺得湯比之前有點失色,彷彿加了很多水,只不過還是不足夠呀!湯很快就沒有,彷彿吃飯像打仗一樣。最後一點,可能是剛好而已,我那邊的電磁爐剛好壞了,不管怎樣都沒法正常運作,始終這個沒什麼問題,畢竟他們有那麼多爐,大可以換。我覺得最讓我無奈的是,那個男侍應或者經理(衣服不一樣)居然跟我說已經在煮了,不知道這是善意的謊言,還是不想麻煩的敷衍。

2020-03-28 195 瀏覽
收工諗住買外賣返屋企食行左一陣 決定買之前食過 覺得都還可以既別府研究左一陣menu, 決定叫個鰻魚炒飯食下但我諗應該係依家既疫情關係,生意少左,所以佢都有推出啲外賣自取既優惠鰻魚炒飯原價$76 外賣就有85折,姐係$6x諗住都幾平呀 點知返到屋企一打關個外賣盒呆左!個份量少得驚人但個飯既味道都正常既另外,鰻魚炒飯仲有跟個細細碗既麵豉湯仔 味道有啲過咸 我明白依家個環境 生意係難做既但都唔好縮水縮到咁啦半個外賣碗既份量
收工諗住買外賣返屋企食
行左一陣 決定買之前食過 覺得都還可以既別府

研究左一陣menu, 決定叫個鰻魚炒飯食下

鰻魚炒飯原價$76 外賣就有85折,姐係$6x

諗住都幾平呀 點知返到屋企
一打關個外賣盒
呆左!

個份量少得驚人
但個飯既味道都正常既
另外,鰻魚炒飯仲有跟個細細碗既麵豉湯仔 味道有啲過咸

我明白依家個環境 生意係難做既
但都唔好縮水縮到咁啦

半個外賣碗既份量
外賣自取
星星戲院看戲過後, 到附近午餐. 看到這店門的茶餐價格很吸引, 而且內有大量座位, 所以入內就座了. 下單後, 小米馬上到自助飲品區, 拎汽水囉!!!!!牛丼     想食個有米氣的午餐, 加上餐牌標示<日本晴岡米>使用, 所以來一碗牛肉飯.大大碗牛肉丼來了! 牛肉半肥瘦, 肉質質纖維和脂肪收縮率不同, 在加熱之時已變得彎彎曲曲. 而且牛肉不太厚, 至少用筷子夾起之時, 可夾出一塊完整的牛肉. 個人覺得牛肉品質合格!下方的白飯, 即是餐牌所標示的<晴岡米>, 外形橢圓形, 口感柔軟粘度高, 有飯味,還可以用筷子夾出一團白飯呢! 跟味如嚼蠟, 没有飯味的東北肥仔米有明顯分別. 可是, 最希望這碗牛丼有更多牛肉汁. 下方的飯都偏白! 來到最後, 放棄底部的白飯了!還有一堆牛的脂肪!!!!!牛肉湯烏冬   小米點的烏冬, 又係牛肉.指定飲品放題   多款汽水和茶啡, 自助任飲. 對細路仔來講, 任飲汽水很吸引. 自己少飲汽水, 又唔想飲咖啡, 唯有將紅茶溝冰變冰凍的茶吧! 加一後是HKD 94.6
星星戲院看戲過後, 到附近午餐.
下單後, 小米馬上到自助飲品區, 拎汽水囉!!!!!
牛丼
想食個有米氣的午餐,
加上餐牌標示<日本晴岡米>使用,
所以來一碗牛肉飯.
大大碗牛肉丼來了!
牛丼
個人覺得牛肉品質合格!
牛丼
下方的白飯, 即是餐牌所標示的<晴岡米>,
外形橢圓形, 口感柔軟粘度高, 有飯味,
還可以用筷子夾出一團白飯呢!
跟味如嚼蠟, 没有飯味的東北肥仔米有明顯分別.
可是, 最希望這碗牛丼有更多牛肉汁.
下方的飯都偏白!
來到最後, 放棄底部的白飯了!
還有一堆牛的脂肪!!!!!
牛肉湯烏冬
小米點的烏冬, 又係牛肉.

加一後是HKD 94.6
下午茶
2019-07-31 434 瀏覽
早兩日同同事去左將廣別府食午餐,因為佢做緊4個午餐1個免費。由於會送4個中比較平的1個,所以4個同事都叫同1個款,大家都係牛肉便檔餐。飲品係任飲,自由選擇汽水、奶茶、咖啡。個牛肉便檔有牛肉粒、魚生、炸餅同卷物,夠晒飽,平均每人70幾,算抵食。

2019-07-26
2019-05-24 396 瀏覽
星期日約左同朋友係屋企附近打邊爐 因為諗住吉野家會好爆 又坐唔耐 跟住有朋友提議呢間野就走左入去試下 果然呢間野冇令我地失望 我地差唔多七點入到去 基本上係得一兩枱客食緊 我地心諗可以慢慢食慢慢傾 唔洗好似吉野家咁食食下比人寒住望下餐牌 選擇唔多 最尾都揀左壽喜燒 因為個朋友之前試過三文魚 佢話三文魚好似係平時擺係壽司上面個啲刺身 放係個鍋入面 聽完都驚驚地 所以壽喜燒就穩陣同埋價錢平啲 可是原來係唔包主食烏冬或者飯既 加一碗飯要十幾蚊 加個烏冬仲要廿幾蚊 都幾唔抵下 味道中規中矩 所以同類型黎講 會有其他選擇 但就勝在唔洗等位既
2019-04-19 331 瀏覽
今天放假和老公想吃個早餐,很多餐廳都需要排隊,經過這一間別府原來都有早餐供應而且不用排隊,所以便進去試一試早餐選擇有10款,但是都是沒有圖,只能憑感覺去點,我點了早餐H,老公點了早餐G,大概等了10分鐘便上菜香煎雞扒配煎蛋火腿厚多士 - 本來想要炒蛋,但餐廳只有太陽蛋或煎蛋供應,有點失望。已烘的厚多士配上牛油,口感十足。香煎雞扒配上蜜糖汁亦非常美味,但雞扒份量比較細。奶茶不是很滑,不過不失築地昆布牛肉烏冬- 牛肉份量算多,咪道亦是普通。這個早餐只有一碗烏冬,沒有多士或蛋,有點不化算整體來說味道尚可接受,但沒有很驚喜。唯一可取是環境舒適及不用排隊

香煎雞扒配煎蛋火腿厚多士

築地牛肉昆布湯烏冬

2019-04-19
$35 (早餐)
香煎雞扒配煎蛋火腿厚多士
2019-03-21 220 瀏覽
是日因工作關係,要同老闆共進晚餐,去左公司對面既商場,求其見到乜就食乜,結果去左扶手電梯直上第一間既別府。入到去睇下餐牌,一碗麵要大約$80包飲品,而個人邊爐就$70左右,加$18就任飲同有烏冬/拉麵,結果叫左2個邊爐,豬肉蕃茄同元貝牛肉。我就食蕃茄豬肉,豬肉肥瘦適中,蕃茄湯底幾濃,仲有啲金菇、菜、豆腐等等,拉麵就係幼麵,吸湯吸味,整體味道唔錯。而飲品就只得凍飲,各式汽水,可以自行加冰,同埋無限添飲,飲完可樂飲芬達都得。

2019-03-21
2018-12-20 532 瀏覽
想食日本菜做午餐,記得別府有個自助飲品吧,我哋可以傾耐少少,坐得幾舒適而且價錢唔貴,就決定去將軍澳廣場食午餐啦。去到大概點半左右,仲有好多學生喺度食緊午餐,睇過吓餐牌,學生優惠真係幾抵。我哋每人叫咗個午巿定食,由於自助飲品吧嘅飲品任飲,仲有我最鐘意嘅奶茶,所以我哋都無叫追加小食。滑蛋豬扒定食,豬扒唔係醃到好滑嗰種,不過唔鞋,蛋係全熟,但都算滑,唔錯。安格斯牛肉烏冬,仲見到半熟嘅牛肉,浸多陣就啱啱好熟,烏冬都幾爽滑。牛肉壽喜陶板鍋,一鍋有肉有菜,有飯,營養齊全,點埋生雞蛋,入口滑嘟嘟。黑蒜油腩肉拉麵,兩塊大概半厘米厚嘅腩肉,雖然肉少啲,但好滑好味。自助飲品吧有凍飲熱飲。鐘意飲奶茶嘅我飲咗三大杯,我都沖得幾好味,真係飲奶茶都抵。

牛肉壽喜陶板鍋,一鍋有肉有菜,有飯,營養齊全
,點埋生雞蛋,入口滑嘟嘟。

自助飲品吧有凍飲熱飲。

鐘意飲奶茶嘅我飲咗三大杯,我都沖得幾好味,真係飲奶茶都抵

2018-12-20
2018-12-03 282 瀏覽
好記得呢一餐係颱風山竹吹襲香港之前一晚,個個都好似打仗咁衝返屋企,我就接男友收工食飯。當晚喺將軍澳廣場食,我同男朋友非常之肚餓,點左一個牛肉壽喜燒同埋小食拼盤。小食拼盤份量都唔錯㗎,有薯餅、炸年糕同雞軟骨,每樣都少少,因為兩個人食量少但又想食小食,所以呢個小食拼盤相當Good啦。炸蠔好好味,好新鮮。年糕好煙韌,而雞軟骨係爽脆嘅!至於牛肉壽喜燒鍋好出個,佢個湯底係類似吉野家濃湯湯底咁甜甜地,仲有1隻雞蛋,牛肉淥到好熱嘅時候,浸落啲蛋漿即刻涼涼地可以放入口。當晚颱風山竹吹襲,其他店舖已經提早閂門,但呢間餐廳侍應完全冇趕收工嘅感覺,仲係好努力,好爽快咁收晒食完嘅碟。呢一點係值得加分嘅!下次我經過會再嚟食:)
呢一點係值得加分嘅!下次我經過會再嚟食:)
2018-09-15
2018-11-20 203 瀏覽
光顧位於將軍澳廣場的別府好幾次,對上一次大約是一個月前,午巿定食中,有一款是網燒牛肉定食($76)及免費通享用自助飲品區,有汽水,咖啡和奶茶。這份網燒牛肉定食差不多是我每次到別府必點的套餐! 網燒牛肉是以便當盒盛著的,看似份量很少,但其實吃完後很飽! 網燒牛肉燒的火候控制得非常好,會有丁點血絲,不會過生或過熟,能夠保持其中的肉汁!! 加上少許的檸檬汁,令每一塊薄薄的網燒牛肉味道再昇華!🤤🤤而今日當然也是為了重嘗網燒牛肉定食而來別府都!! 星期六大約二時的時候,見旁邊的餐廳排了很長的隊,幸好別府不需等多久就可以入座😛抱著興奮的心情正想落單之際發現餐牌上的網燒牛肉不見了!!!!!!!!😭😭😭 以為眼花,或者看漏眼,並仔細再翻閱餐牌,今次就連主餐牌都找不到單點的網燒牛肉😭😭😭一瞬間從天堂既興奮跌進深淵的失落😖唯有再翻閱餐牌選擇其他食物。主餐牌的牛肋粒炒稻庭烏冬有個推介的icon,便落單了。等了約十分鐘就可以吃了。抱著牛肋粒必定過熟,過靭的心態,因為為免抱過大希望換來再次的失望。結果,有驚喜!! 牛肋粒不但不會過熟過靭,而且肉質非常淋,很易咀嚼,牛肉味都非常重。而且配上似不會過酸的茄汁底烏冬,

主餐牌的牛肋粒炒稻庭烏冬有個推介的icon,便落單了。等了約十分鐘就可以吃了。抱著牛肋粒必定過熟,過靭的心態,因為為免抱過大希望換來再次的失望。結果,有驚喜!! 牛肋粒不但不會過熟過靭,而且肉質非常淋,很易咀嚼,牛肉味都非常重。而且配上似不會過酸的茄汁底烏冬,味道很夾!!稻庭烏冬比一般烏冬更滑溜,正! 雖然這份烏冬都非常美味,不過還是比較喜愛網燒牛肉,哈哈。希望再有機會在別府吃網燒牛肉定食😭

2018-11-17
2018-09-13 200 瀏覽
三文魚腩係最早黎到望到之後嚇一嚇 望望個餐牌...係有啲走樣$74 五塊既薄片三文魚 無咩口感海膽壽司無食 我就唔評論了我叫既山地獄拉麵同平時甜品後上時間差唔多大家食完我個麵先黎入面有牛肋肉 我叫左4辛拉麵唔掛湯 肉質比較韌 似食緊煲湯肉壽喜燒份量唔多 另加白飯要$14 有點太貴自家製餃子 一般般 入面肉質唔夠結實飲品分別叫左黑牛膽巨峰提子梳打超勁藥水味既梳打 飲唔出係巨峰提子味最唔伏既應該就係黑牛可樂加雪糕無得輸....似食平民日本餐廳咁成餐黎講又貴又食得唔開心
三文魚腩係最早黎到

自家製餃子 一般般 入面肉質唔夠結實
飲品分別叫左黑牛膽巨峰提子梳打
超勁藥水味既梳打 飲唔出係巨峰提子味

最唔伏既應該就係黑牛
可樂加雪糕無得輸....
似食平民日本餐廳咁
成餐黎講又貴又食得唔開心

三文魚腩
山地獄拉麵
自家製餃子
黑牛
2018-09-08
2018-09-08 136 瀏覽
其實全部野都唔好份量少特別係拉麵 $78與同食西九龍質素絕對唔會推介大家食入咗去都好後悔環境冇特別正常餐廳一間流心玉子變咗一隻蛋拉麵中既叉燒咬唔開如同香口膠一樣加埋冬菇味嘅黑蒜🤬🤬🤬🤬
2018-09-08
2018-07-11 166 瀏覽
夜晚嚟到呢間冇咁多人排隊等位嘅餐廳,見佢都有一人火鍋側邊條走廊唔知係做咩嘅(?)我叫咗個蕃茄湯豚肉鍋嘩,一上到嚟,個湯底極濃!!!完全feel到佢係用蕃茄打蓉嚟做嘅,或者係用咗n倍嘅濃縮蕃茄汁有切得好薄嘅紅蘿蔔,大蔥,金菇,冬菇,豆腐,娃娃菜同皇帝菜(唔知點解要落皇帝菜,但本人唔食的底下仲有啲薯粉,煲到有啲痴底,如果佢係另上就好蕃茄湯太濃郁,所以好難滾起,好彩個爐有得調校大小兩個鍋嘅肉都係另上嘅,豚肉唔係好靚,有少少鞋,要淥兩淥就立即拎上嚟,否則就好難咬朋友叫咗個牛肉壽喜燒鍋,配生雞蛋,其餘嘅配料幾乎一樣牛肉都幾靚,薄切,呢個配搭冇得輸
夜晚嚟到呢間冇咁多人排隊等位嘅餐廳,見佢都有一人火鍋

側邊條走廊唔知係做咩嘅(?)

我叫咗個蕃茄湯豚肉鍋

底下仲有啲薯粉,煲到有啲痴底,如果佢係另上就好

蕃茄湯太濃郁,所以好難滾起,好彩個爐有得調校大小

朋友叫咗個牛肉壽喜燒鍋,配生雞蛋,其餘嘅配料幾乎一樣

牛肉都幾靚,薄切,呢個配搭冇得輸
有關在港首間營業運作的日本拉麵餐廳之說,一直都是眾說紛紜,各執一詞。人人都各有自己的看法,各自有屬於自己的香港「日本拉麵店」開荒牛,有些人會說是著名的拉麵店「豚X」。或許亦有人會認為,香港「日本拉麵店」的始創者,應該是「別府麵館」。「別府麵館」經過多次起起落落,到了現在業務終於變成了全新面目,連店名都與時俱進,變成了「別府駅前料理」。其實我早在年多兩年之前,已經在牛頭角「淘大商場」地下,就已經見過「別府駅前料理」的分店,只是我當時對「別府駅前料理」的興趣不是很大,所以一直都未有考慮光顧和試食。直到最近,我因緣際會地途經將軍澳「尚德商場」,跟「富康花園」之後,最後我返回了「將軍澳站」的另一個主要商場,「將軍澳廣場」,冥冥之中註定又給我遇上了「別府駅前料理」。我本來是想在「富康花園」尋找某間目標食店「你真識食」,奈何那間「你真識食」早已經在無聲無息,「零食評」的情況下無聲無息地消失,結業收場。結果我失望地離開了「富康花園」,徒步回到港鐵「將軍澳站」附近的「將軍澳廣場」,最後我在無意中發現了,「別府駅前料理」的將軍澳分店。恰巧我來到「將軍澳廣場」,光顧「別府駅前料理」的時候正值下午茶時間,所

恰巧我來到「將軍澳廣場」,光顧「別府駅前料理」的時候正值下午茶時間,所以我在「別府駅前料理」享用的食品,亦變得順利成章,變成了日本拉麵烏冬。

但是現在的「別府駅前料理」,已經不再是單純只做日本拉麵,而是變成了一間綜合日本料理的日本菜餐廳,賣的食品變得很「家庭化」,變成了很適合「合家歡」的家庭菜式料理。

例如我在將軍澳「別府駅前料理」選擇的下午茶,下午茶除了有「炸雞髀烏冬」之外,「別府駅前料理」還另外附上「自助飲品吧」的無限添飲機會,另外我還加了十元,換購了一件「咖喱薯餅」。

期間我本來也很想嚐試,很久未食過的「別府」拉麵,可惜「別府」的拉麵的午市套餐價錢都會偏向比較昂貴,價錢比烏冬昂貴了一點點。

「別府駅前料理」的拉麵始終都跟烏冬不一樣,不能夠做到在下午茶時間都能夠輕易品嚐,所以我今次只好忍痛放棄「別府」的拉麵。

結果我在「別府駅前料理」的下午茶裡面,選擇了一款「炸雞髀烏冬」下午茶定食。另外「別府駅前料理」下午茶可以加錢追加一款小食。

「別府駅前料理」下午茶裡面可以加錢追加的四款裡面,我又嫌「飛魚子沙律」,「餃子」未必能食得飽,我又未搞清楚究竟「八爪魚球」是什麼玩意,結果我只選擇「咖喱薯餅」一件。

反而享用「別府駅前料理」下午茶無論是選擇什麼食品,都可以免費獲得,自由取用「別府駅前料理」「自助飲品吧」飲品的機會。

當然「別府駅前料理」「自助飲品吧」有個很重要的大前提,就是「別府駅前料理」「自助飲品吧」飲品選擇比「薩莉X意式餐廳」為之少,主要飲品只有汽水而已。

所以我只選擇了一些,肯定不會有提神成份的汽水,例如白檸味的汽水就算數好了。不過我發現自己已經是時候食藥,所以另外請「別府駅前料理」侍應,另外送上免費的清水給我送藥。

「別府駅前料理」下午茶最先送到的食品,是一碟一塊的炸「咖喱薯餅」。「別府駅前料理」的廚房除了炸起了一大塊「咖喱薯餅」,還在薯餅上碟時,刻意用刀把「咖喱薯餅」先切開了兩份。

即時「咖喱薯餅」已經被廚房先切開兩份,但是「咖喱薯餅」的口感仍能做到炸皮鬆脆,薯餅本身也不會太腍。

至於「咖喱薯餅」本身,「咖喱薯餅」的咖喱味道也尚算濃厚,咖喱本身也有少許的辣味,不過如果「別府駅前料理」可以再附上多一點沙律醬就可能更好。

「咖喱薯餅」的內在質感頗為豐盈,裡面的薯蓉也充滿了濃厚而香口的咖喱濃味,就算不點太多沙律醬,我一樣可以吃到「咖喱薯餅」的咖喱微辣味道。

不過「咖喱薯餅」最重要的地方,還是薯餅的馬鈴薯口感非常之粉,所以食完「咖喱薯餅」後很難不飲水,而能夠把整個「咖喱薯餅」一口氣吞嚥下去,必須間中飲水搭救。

至於「別府駅前料理」下午茶的主菜,「炸雞髀烏冬」的炸雞髀以原隻,一刀不切的狀態製作完成。我都已經忘記了,是否曾經向「別府駅前料理」侍應要求,要求不要將炸雞髀斬件上檯了。

我只知道「別府駅前料理」炸雞髀外表又大,而且炸雞髀外表跟色水都被炸得剛剛好,而且炸雞髀沒有太多油份洩漏出來,可想而知「別府駅前料理」廚房的炸雞髀是剛剛炸好,去油後才端出來。
炸雞髀烏冬

炸雞髀入口沒有太大油份,炸雞髀唯一滲出來油份,都已經滴到鋪在碟面的隔油紙上。而且炸雞髀的肉口感頗脆,雞肉肉質新鮮,沒有任何的霉味出現。

至於炸雞髀裡面的肉,跟炸雞皮都緊緊黏附在一起,沒有雞皮雞肉自動解體的問題出現。炸雞髀的醃肉情況就差一點點,所以炸雞髀雞髀肉的味道是略為有點偏鹹,但雞髀的味道又未至於鹹到死。

不過「別府駅前料理」下午茶的真正焦點,是在另外分開上的醬油湯烏冬裡面。因為烏冬底下的醬油湯底,醬油湯底的鹹味跟炸雞髀剛剛相反,味道不太鹹,甚至可以說醬油湯底還有一絲絲的甜味。

而且「炸雞髀烏冬」的醬油湯底,因為沒有接觸過炸雞髀,所以醬油湯底完全被炸雞髀的油份所影響到,醬油湯底的質地感覺都非常清純,喝完都不覺得油膩,可以讓我完全喝下去也不成問題。

而且「炸雞髀烏冬」烏冬麵條,吸收了大量來自醬油湯底的甜味之後,烏冬麵條的味道也變得很甜。我不得不承認,我在「別府駅前料理」最後是有把醬油湯底完全喝光,一滴也沒有遺漏。

至於「別府駅前料理」的「自助飲品吧」,雖然除了汽水之外,沒有其他味道飲品即時被我發現到,但是既然我還可以不斷反覆來回取用汽水,而且「自助飲品吧」不另外收費,那麼我對「自助飲品吧」沒有什麼批評可以說了。

最後我結賬埋單,「別府駅前料理」的「炸雞髀烏冬」下午茶,連同「自助飲品吧」跟「咖喱薯餅」,所有飲品食品價錢加起上來,連加一服務費也只需要港幣五十七元有多。

最後「別府駅前料理」唯一最大的缺點,應該是「別府駅前料理」位置處於「將軍澳廣場」,「將軍澳廣場」位置離港鐵「將軍澳站」有一段頗遠的距離,無論要從港鐵站還是從「Popcorn」巴士站前往,都需要花時間才能到達,這才是幫襯「別府駅前料理」的最大阻力。
2018-05-12
$57.2 (下午茶)
炸雞髀烏冬