2021-08-26 131 瀏覽
覆完診來吃飯沒想到沒上班身體狀況也沒有說太好只有理所當然的好很多大概多年累積下來的勞損傷痛就是要時間去沖洗..正正方方的一家店什麼都好像不錯但沒有洗手間這回事在下就大打折扣了店員說在對面寿司X商場裡有但其實..不能去的不是去右邊的酒店就是過對面街的百貨公司有點遠早知先處理好自己再過來而在下就只點下一杯香滑綿綿花生咖啡 $45和那把在下吸引過來的爆炸芝士黑松露厚切烤多士 $48咖啡☕️的花生味真的好香濃整杯都佈滿了花生粒不能吃花生的人請勿做傻事入口的泡泡的確綿綿的扎實感稍弱口感幼滑細緻跟花生粒粒形成巨大的對比厚多士有點太燶?但的確讓它變得很酥鬆脆黑松路味道不多在在下過度期望拉出芝士絲的狀況下這片多士帶有點失望食物只能說不過不失卻讓在下沒了再加點的慾望好吧去別家再吃🤭
覆完診來吃飯
沒想到沒上班身體狀況也沒有說太好
只有理所當然的好很多
大概多年累積下來的勞損傷痛就是要時間去沖洗..

正正方方的一家店

入口的泡泡的確綿綿的
扎實感稍弱
口感幼滑細緻
跟花生粒粒形成巨大的對比

厚多士有點太燶?
但的確讓它變得很酥鬆脆
好吧
去別家再吃🤭
2021-08-26
2021-08-22 200 瀏覽
📍冚棒唥📍冚棒唥喺一間非常有驚喜嘅小店💛首先聽個名就知道玩味十足🤣從餐牌上可以留意真喺乜都有咁,好多fusion元素,令人覺得幾好奇想試下,好欣賞小店嘅創意同用心!雖然小店空間有限,座位數目都唔算多,但係裝修好特別,有啲懷舊嘅鐵皮車仔,窗台位置又有啲復古嘅感覺🤣今次食咗蝦飯堡配薯角&雜菜沙律($118)由於無薯角,店員轉咗薯條,賣相非常出色💁🏻‍♀️ 飯堡裏面落咗蒽,同行友人話食到蛋,總之唔係只有飯咁簡單🤤兩面都煎得好脆口,配埋塊巨厚蝦餅,一啖無可能食得晒😂真心誠意之作,從賣相同味道都感覺到廚師果份用心💛(好似係8月1日換新menu先出 快啲去試🤤)另外推介啱啱好全日早餐($128)🥣之前食過一次已經念念不忘,都喺果句,食得出廚師嘅用心!大啡菇唔係就咁煎下就算,上面有芝士超滿足,裏面超級juicy!焦糖香蕉🍌上面嘅焦糖咬落係脆口🤤最後要講埋令我非常震驚嘅青檸·湯力水·咖啡冰($65)雖然價錢偏貴,但係係我目前飲過最好飲嘅!!espresso變咗做咖啡波波冰,倒入tonic water時會慢慢溶化,咖啡味仍然好濃郁,再加上淡淡青檸味🤤總括而言,個人覺得小店製作食物非常用心,值得支持💛題外話
📍冚棒唥📍

總括而言,個人覺得小店製作食物非常用心,值得支持💛題外話,之前又黑蒜雞翼都超級好食,但依加已經冇賣嚕😢

本身想食壽司郎、排隊排到餓又未到就見到附件有間可以食All day breakfast, 一於入去醫肚!同男朋友兩個人,一人叫左一杯野飲,叫左一個All day breakfast Set 同埋一件Cake。左邊係美式咖啡,右邊係海鹽焦糖咖啡。炎炎夏日嘆返凍咖啡的確好~極~可惜右邊嘅海鹽焦糖有啲太甜 如果少返啲糖會更好叫左個乜都有啲嘅All day breakfast ,唔係講笑,份量都唔少,要讚個大啡菇,上面嘅芝士同忌廉好豐富,一切開簡直要流晒出黎🤤另外有塊蒜蓉多士仔,外脆內軟,食完再想食!最後個甜品不過不失!甜度適中。👍蒜蓉多士外脆內軟好滋味👍All day breakfast 水準之上👍環境舒適👍店內裝飾特別(有好多車仔,大哥大,連的士個車頂燈都有)👍價錢合理🥲野飲略食🥲自助式取餐具,客人容易取錯即棄和環保餐具大家下次去都可以試下個All day breakfast

左邊係美式咖啡,右邊係海鹽焦糖咖啡。

炎炎夏日嘆返凍咖啡的確好~極~
可惜右邊嘅海鹽焦糖有啲太甜
如果少返啲糖會更好

另外有塊蒜蓉多士仔,外脆內軟,食完再想食!

最後個甜品不過不失!甜度適中。

👍蒜蓉多士外脆內軟好滋味
👍All day breakfast 水準之上
👍環境舒適
👍店內裝飾特別(有好多車仔,大哥大,連的士個車頂燈都有)
👍價錢合理

🥲野飲略食
🥲自助式取餐具,客人容易取錯即棄和環保餐具

大家下次去都可以試下個All day breakfast

2021-08-02 316 瀏覽
隨機係搵食地圖上搵到正野😍舖頭細細原來臥虎藏龍,食物質素出色💯〽️芝士多士係牛角包鬆脆嘅質感,看似其貌不揚但原來芝士同包中間有層松露醬,大驚喜🥰🍔飯堡好厚身,兩邊煎香夾住入面泰式辣腸、洋蔥、生菜,一啖咬好滿足!🍤海鮮冬蔭宮意粉,酸酸辣辣,炒得好乾身,意粉又有咬口,兩隻蝦又大大隻❤️
隨機係搵食地圖上搵到正野😍

舖頭細細原來臥虎藏龍,食物質素出色💯

2021-02-15
2021-08-01 272 瀏覽
🌟🍴冚棒唥🍴🌟~泰西fusion cafe☕️❤️香蒜蟹肉蘆筍意大利粉 $108Spaghetti w/ Crab and Asparagus🦀️🍝❤️脆炸粗薯條配忌廉黑松露蛋黃醬 $68French Fries w/ Black Truffle Mayonnaise好大份,兩個人都食唔晒🤣🙈❤️🥭芒果熱情果慕絲🍰$58Mango & Passion Fruit Mousse好清新嘅味道,輕盈而不膩😙❤️玫瑰&荔枝&蝶豆花梳打 $52Rose & Lychee & Blue Pea Soda好靚,係夢幻嘅顏色🥰❤️泰式青檸紅茶 $52Lime & Thai Tea🌟餐廳嘅裝修好舒服😌,幾有特色風格,適合去影下相打下卡,食個下午茶同朋友聚聚🤪。📍 冚棒唥 (佐敦)佐敦西貢街3-5號昌華商業大廈地下2號舖
🌟🍴冚棒唥🍴🌟
~泰西fusion cafe☕️

❤️香蒜蟹肉蘆筍意大利粉 $108

❤️脆炸粗薯條配忌廉黑松露蛋黃醬 $68
好大份,兩個人都食唔晒🤣🙈

❤️🥭芒果熱情果慕絲🍰$58
Mango & Passion Fruit Mousse
好清新嘅味道,輕盈而不膩😙

❤️玫瑰&荔枝&蝶豆花梳打 $52
Rose & Lychee & Blue Pea Soda
好靚,係夢幻嘅顏色🥰

❤️泰式青檸紅茶 $52
Lime & Thai Tea

📍 冚棒唥 (佐敦)
佐敦西貢街3-5號昌華商業大廈地下2號舖
2021-07-26
下午茶
2021-07-31 404 瀏覽
🥓啱啱好全日早餐 $138基本野+ 最愛既薯餅+焦糖香蕉+蒜蓉包,好豐富🙆🏻‍♀️材料絕對唔hea,不過有d貴🦑泰式風味魷魚鬚金柚沙律 $88呢個fusion 唔錯wor, 酸酸甜甜好開胃,都幾辣~泰. 碟豆花椰香咖啡 $50賣相好靚好岩打卡😆, 味道都唔錯泰. 鴛鴦 $50朋友話幾好飲海鹽焦糖泡沫鮮奶 $40個人偏愛熱既咖啡,就算大熱天時都係飲熱🤣呢杯焦糖味幾重,喜歡😍總括雖然呢間黃店cafe地方狹窄,但無論食物定係咖啡都幾有誠意幾特別,唔係純for打卡有d貴,不過值得一試味道: 7.5 / 10性價比: 7 / 10
🥓啱啱好全日早餐 $138

🦑泰式風味魷魚鬚金柚沙律 $88
呢個fusion 唔錯wor, 酸酸甜甜好開胃,都幾辣~

泰. 碟豆花椰香咖啡 $50
賣相好靚好岩打卡😆, 味道都唔錯

泰. 鴛鴦 $50
朋友話幾好飲

海鹽焦糖泡沫鮮奶 $40

總括
有d貴,不過值得一試
味道: 7.5 / 10
性價比: 7 / 10
2021-07-29 219 瀏覽
冚棒(唪)唥,睇完個名諗咗好耐,望埋個粵拼都係唔明,google完先知——哦!原來即係「陷辦爛」!正字係咁寫🤪話時話大家知唔知冚唪唥一詞嘅出處到依家仲係粵語研究中嘅一個謎,更加有人話可能係嚟自古代波斯語(下省三千字,有興趣可自行google🤣)。估唔到去搵嘢食都可以增長文化知識😹✧ 椰奶泰式紅茶冰 $𝟞𝟠夏天飲呢個真係好!爽!一嘢將啲香噴噴嘅暖椰奶倒入粒泰式手標牌紅茶波波冰到,隨住粒波波慢慢融化每一啖都有啲唔同口感同味道!又可以跟個人喜好控制返落幾多同埋幾時落啲椰奶,真係好玩又好飲😻不過如果粒紅茶波波冰個味可以再濃少少就perfect喇!✧泰式風味魷魚鬚金柚沙律配厚切蒜蓉烤多士 $𝟠𝟠個名長到呢⋯⋯證明呢碟嘢真係好豐富呀吓😹個秘製辣汁有驚喜,帶出到魷魚嘅鮮味同埋令個金柚沙律變得不平凡,蒜蓉多士烤得好香好好食。仲有啲蝦米仔吊味。雖然呢幾樣嘢好似九唔搭八咁但食落原來又幾夾㗎喎🙈✧ ʙᴇꜰᴏʀᴇ ꜱᴜɴʀɪꜱᴇ黑夜 $𝟞𝟠呢杯係喺espresso入面加咗咖啡甜酒同埋vodka,望落黑黑沉沉,飲落又有啲苦苦甜甜同醉醉地咁所以叫黑夜真係好襯🤪仲有一杯係叫before sunset,但係就無bef

✧ 椰奶泰式紅茶冰 $𝟞𝟠

泰式風味魷魚鬚金柚沙律配厚切蒜蓉烤多士

✧泰式風味魷魚鬚金柚沙律配厚切蒜蓉烤多士 $𝟠𝟠

黑夜

✧ ʙᴇꜰᴏʀᴇ ꜱᴜɴʀɪꜱᴇ黑夜 $𝟞𝟠
呢杯係喺espresso入面加咗咖啡甜酒同埋vodka,望落黑黑沉沉,飲落又有啲苦苦甜甜同醉醉地咁所以叫黑夜真係好襯🤪仲有一杯係叫before sunset,但係就無before midnight,如果唔係就儲齊Richard Linklater導演嘅before系列三部曲電影名了😹

✧ 爆炸芝士黑松露厚切烤多士 $𝟜𝟠
嘩!真係好耐無食過咁好食嘅cheese toast🥰
D芝士多到⋯條拉絲長到⋯⋯真係好滿足🤪不過係完全食唔到黑松露味嘅😹但唔緊要啦,其實淨係啲芝士同個香脆嘅厚多士已經令人欲罷不能🙈

不得不說,呢間冚棒唥係少數會令我想再幫襯嘅cafe,佢啲嘢食同飲品有創意多花款得嚟又真係好食㗎喎!呢一點真係好難得!!

泰式風味魷魚鬚金柚沙律配厚切蒜蓉烤多士
黑夜
2021-07-28 125 瀏覽
餐廳座位較小(open rice booking 好滿)walk in 就要避多人時間(最好預約)啱啱好全日早餐$128初時覺得價錢偏貴,但真身~好大份(其實食份早餐,可以飽到唔食午餐)煙肉(比較瘦~但啱女生(唔肥)煎得好香口香腸(好味~咬開有肉汁漏出)薯餅最爱薯餅脆卜卜(這個薯餅炸得好香脆)炒蛋職員细心🤰,將蛋改為熟(炒蛋)多士size好厚(蒜蓉好香烤到金黃色~)可以先食沙律(p.s.)沙律(配上少少檸檬汁)好開胃焦糖香蕉比較少見~好香甜的焦糖配上香蕉(好正)芝士大啡菇好大隻啡菇(.好多菇汁)芝士好香海鹽焦糖泡沫鮮奶淡淡海鹽味配上濃郁焦糖(好正)加上熱牛奶(好暖胃)型格梳化打卡位~~📸朋友推介~酸酸腸一口一粒外皮香脆,咬開有泰式腸的香味,配上泰國式酸汁(好惹味)
餐廳座位較小(open rice booking 好滿)
walk in 就要避多人時間(最好預約)
啱啱好全日早餐$128

煙肉(比較瘦~但啱女生(唔肥)煎得好香口

香腸(好味~咬開有肉汁漏出)

薯餅
最爱薯餅脆卜卜(這個薯餅炸得好香脆)

炒蛋
職員细心🤰,將蛋改為熟(炒蛋)

多士
size好厚(蒜蓉好香烤到金黃色~)

可以先食沙律(p.s.)
沙律(配上少少檸檬汁)好開胃

焦糖香蕉
比較少見~
好香甜的焦糖配上香蕉(好正)

芝士大啡菇
好大隻啡菇(.好多菇汁)
芝士好香

淡淡海鹽味配上濃郁焦糖(好正)加上熱牛奶
(好暖胃)

海鹽焦糖泡沫鮮奶(熱)

型格梳化
打卡位~~📸

朋友推介~酸酸腸
一口一粒
外皮香脆,咬開有泰式腸的香味,配上泰國式酸汁(好惹味)
泰北酸酸腸
海鹽焦糖泡沫鮮奶(熱)
泰北酸酸腸
一個啱啱好全日早餐 加 一杯熱黑朱古力呢個全日早餐真係啱啱好有甜食有鹹食 食完啱啱好飽咗😂最中意佢個大啡菇入面有cream cheese 勁好食 菇又香又juicy 加埋cream cheese 💯好似有得單獨叫黎食 好值得再食!仲有條焦糖香蕉口感都好得意 上面脆下面軟 👍🏻仲有多士 薯餅 腸 煙肉 炒蛋同沙律一個早餐滿足晒幾個願望😍😍杯黑朱古力好重朱古力味但係唔會好甜😋環境都好舒服 好chill細細地 好似得3-4枱自己一個食都好自在🥰
一個啱啱好全日早餐 加 一杯熱黑朱古力
呢個全日早餐真係啱啱好
有甜食有鹹食 食完啱啱好飽咗😂
最中意佢個大啡菇入面有cream cheese
好似有得單獨叫黎食 好值得再食!
仲有條焦糖香蕉
口感都好得意 上面脆下面軟 👍🏻
仲有多士 薯餅 腸 煙肉 炒蛋同沙律
一個早餐滿足晒幾個願望😍😍
杯黑朱古力好重朱古力味但係唔會好甜😋
環境都好舒服 好chill
細細地 好似得3-4枱
自己一個食都好自在🥰
呢間cafe細細間,座位唔算太多,但lunch去都算少人。┄┅┄┅┄┅┄┅┄❦ 吉列素菜豆腐扒飯堡 配脆脆薯角&雜菜沙律 $118呢個burger外層係用飯黎整成,都算紮實,輕輕煎過有d飯焦feel咁幾好食!吉扒係用豆腐整,食落又幾香!淋埋佢個醬食好惹味~評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❦ 啱啱好全日早餐 $138貴到。。碟野咁細都要$138超貴。個包幾好食,但得半塊;焦糖香蕉幾好食,但都係得半條。大啡菇入面有cream cheese,上面有燒溶嘅芝士,好香好juicy。其實成碟都幾好食,但份量少又太貴。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-樓底幾高所以感覺好空曠,但張枱同隻碟都勁細,d野食好易飛出街,而且價錢都有d貴😂但食物質素唔錯。
呢間cafe細細間,座位唔算太多,但lunch去都算少人。
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
❦ 吉列素菜豆腐扒飯堡 配脆脆薯角&雜菜沙律 $118
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
吉列素菜豆腐扒飯堡 配脆脆薯角&雜菜沙律

❦ 啱啱好全日早餐 $138
評分:🌕🌕🌕🌗🌑

吉列素菜豆腐扒飯堡 配脆脆薯角&雜菜沙律
2021-07-19 156 瀏覽
成日行過都見到大排長龍,今日經過見到得一個人排,即刻走去等位~等左都大概30分鐘先入到去>< 入面既裝修好得意~好多車仔~ 我地坐左係bar枱位,望住外面又幾舒服~bar枱僑櫃都有好多車仔擺設~🚗🚕🚌🚎🚐🛻🥗柚子魷魚沙律沙律有好多柚子同魷魚,上面有炸乾蔥同腰果,醬汁酸辣好清新~ 旁邊仲有兩片牛油多士~🍝香蒜蟹肉蘆筍意粉意炒掛滿香蒜白汁~有好多蟹肉係中間,仲有parmesan cheese flakes增添芝士味~意粉質感岩岩好~🧋泰鴛鴦呢杯飲品其實係泰式鴛鴦,即係泰式奶茶再加咖啡,仲有咖啡jelly增加口感,特色得來唔太甜~值得一試~

🥗柚子魷魚沙律
🍝香蒜蟹肉蘆筍意粉
🧋泰鴛鴦
2021-07-14 190 瀏覽
熱辣辣真係唔想出去食lunch🤣不過冇辦法之下局住係佐敦食嘢🌞忽然諗起呢間人氣幾高嘅cafe,諗住平日2點幾自己一個應該好快有位,好彩等咗5分鐘都冇就入得🥳呢到坐位唔多,亦唔算坐得好舒服,不過環境都唔錯同埋樓底高🥺#啱啱好全日早餐 ($138) 😋好味指數:(8/10) 呢個all day breakfast好豐富。都係有平時ADB果啲大路嘢🤣我覺得最正就係焦糖香蕉﹑芝士大啡菇﹑蒜蓉烤多士同埋炒滑蛋😆平時好少會見到焦糖香蕉,好特別似食緊焦糖燉蛋😚芝士大啡菇入面仲有忌廉芝士係到,勁邪惡🤤蒜蓉多士好驚喜,個多士好脆而且好重蒜蓉香🥺有小小貴,不過都可以嚟試下😚食到一半已經覺得好飽🤣#香滑綿綿花生咖啡 ($45) 😋好味指數:(8/10) 花生醬再加Espresso🥜花生醬嘅味道好重!!加上咖啡唔會太漏😳雖然我知呢杯咖啡好肥,但真係好好飲😢
呢到坐位唔多,亦唔算坐得好舒服,不過環境都唔錯同埋樓底高🥺

#啱啱好全日早餐 ($138)
😋好味指數:(8/10)
我覺得最正就係焦糖香蕉﹑芝士大啡菇﹑蒜蓉烤多士同埋炒滑蛋😆
平時好少會見到焦糖香蕉,好特別似食緊焦糖燉蛋😚
芝士大啡菇入面仲有忌廉芝士係到,勁邪惡🤤
蒜蓉多士好驚喜,個多士好脆而且好重蒜蓉香🥺
有小小貴,不過都可以嚟試下😚
食到一半已經覺得好飽🤣

#香滑綿綿花生咖啡 ($45)
😋好味指數:(8/10)
花生醬再加Espresso🥜
花生醬嘅味道好重!!加上咖啡唔會太漏😳
雖然我知呢杯咖啡好肥,但真係好好飲😢
最初係OpenRice search呢間野嘅時候都係俾佢個名吸引到。果然,真係名不虛傳,真係令到我冚唪唥都想食🤤呢間小店以Cafe形式為主,麻雀雖小但係五臟俱全,舖頭細細但係有好多唔同類型嘅裝飾擺設,建議大家如果想嚟食要預多少少時間排隊💕今次我哋各自點左一個all-day breakfast。實不相瞞,呢間餐廳嘅Menu入邊嘅所有all day breakfast都好吸引,意粉都好唔錯,真係會有好嚴重嘅選擇困難。但礙於我哋胃就係得兩個,最後就選擇左佢哋嘅招牌菜式。素素全日早餐話明係素,呢個全日早餐入邊全部都係以菜為主。尤爲吸引我嘅係嗰三條蘆筍,超脆超甜超好食,實在係難得少見嘅存量早餐入邊有呢一個食物嘅存在🤣另外一個重點所在就係佢嘅焦糖香蕉,老實講都冇咩特別就係一條香蕉上面有啲焦糖喺度😂但佢幫成個全日早餐升華咗,令到啱啱好嘅人食完條香蕉都會變到食到撐住個胃🤣同埋甜甜地好易入口。用蒜蓉包代替普通牛油多士都令我對呢一個全日早餐加咗不少分🤤飲品方面我哋就嗌咗個熱嘅焦糖鮮奶同埋泰式鴛鴦奶茶,都算係中規中矩,焦糖鮮奶偏甜,泰式奶茶就特別啲,有啲類似仙草嘅物體喺入邊,熱辣辣飲都幾舒服㗎🤭

素素全日早餐

2021-07-10 189 瀏覽
平時西式cafe就食得多,主打泰西fusion 既cafe真係無試過,加上cafe個名「冚棒唥」都好橋口好難讀,咁特別當然要試下啦店舖好細,只得幾張枱,我揀坐bar枱,相信老闆應該好鍾意mini cooper,成間cafe都放滿了大大小小既mini cooper車仔,非常搶眼蝶豆花椰香咖啡加入了泰國元素蝶豆花、椰奶,成杯顏色都好靚,攪勻後就會飲到淡淡既咖啡同椰奶既香味,幾特別既一杯特飲泰式風味魷魚鬚金柚沙律 配厚切蒜蓉烤多士魷魚鬚真係粗過我d手指,非常彈牙,金柚好甜,再加埋腰果、炸洋蔥碎、魚露,辣椒,酸酸甜甜好開胃,個辣度係有後勁的,越食越辣,好有泰國既味道蒜蓉多士鬆脆惹味,同個泰式沙律味道好夾雖然價錢唔算平,但將泰菜元素融入cafe真係好有驚喜,唔係度度都食到,淨係呢點都值得去幫襯

蝶豆花椰香咖啡

泰式風味魷魚鬚金柚沙律 配厚切蒜蓉烤多士
蒜蓉多士鬆脆惹味,同個泰式沙律味道好夾

2021-07-02 346 瀏覽
在這個時空可以呷一口咖啡,原來已經是一件很幸福的事。雨差不多下了一整個星期很多事都不太如意無力感很重的一天找一間小店,點了一咖啡和對的人傾上一個早上心情頓時放鬆了不少小店在社文平台 all day breakfast group 也有點名氣很多人為了all day breakfast  而來裝修是有心思的白色配搭上綠色感覺有點懷舊亦有不少舊物擺設, 有玩具車, 有大哥大Cappuccino奶泡打得順加上香噴噴的咖啡倒是可以令人暫時忘掉其他事
在這個時空可以呷一口咖啡,

原來已經是一件很幸福的事。

雨差不多下了一整個星期

很多事都不太如意
無力感很重的一天

找一間小店,點了一咖啡
和對的人傾上一個早上
心情頓時放鬆了不少

很多人為了all day breakfast  而來
裝修是有心思的
白色配搭上綠色感覺有點懷舊
亦有不少舊物擺設, 有玩具車, 有大哥大

Cappuccino
奶泡打得順加上香噴噴的咖啡