2022-09-13 215 瀏覽
文青Cafe就食得多泰式Cafe真係第一次試🇹🇭🇹🇭🇹🇭佢嘅all day breakfast 真係同普遍嘅好唔同最欣賞係佢有個菠菜菇玉子🍳仲有個細細嘅乳酪沙律😻打破千篇一律嘅All day Breakfast🥓而且超級豐富💗另外佢個泰式蝦蝦青木瓜沙律(自己改嘅名)😹成個感覺好Fresh🥗雖然本身個多士比較肥但係夾埋一齊個配搭又中和返最後覺得最最最最最好味嘅就係佢杯嘢飲😹雖然真係有啲貴💸但係覺得當中好有心思🫶🏻佢係一粒泰式奶茶嘅波波冰🧊配上打熱咗嘅椰奶🧉椰奶嘅口感非常濃厚夾埋一齊真係好好飲到落去嘅時候又好玩$60係俾佢嘅心思嘅!
文青Cafe就食得多

配上打熱咗嘅椰奶🧉
椰奶嘅口感非常濃厚
夾埋一齊真係好好飲
到落去嘅時候又好玩
$60係俾佢嘅心思嘅!
2022-09-03 109 瀏覽
Any rice burger fan?Still remember that horrible so-called rice burger by a famous ff brand……. rarely do I give up on food even they don’t taste that great… but I had to ditch half the tiny “burger” last time I tried. The bad experience caused me to believe that “rice burger” isn’t a thing for human living in this century. But here, is a shop that does the food right 🙂That’s how rice burger should be made. The chicken was tasty, and the rice was seasoned and pressed and roasted just perfectly to
Any rice burger fan?
That’s how rice burger should be made. The chicken was tasty, and the rice was seasoned and pressed and roasted just perfectly to sandwich the fillings. The rice even stuck on my teeth — 飯焦 is truly the point of real “rice bun”. I believe that even it’s served alone it still doesn’t bore people.
The chicken filling was in such good size.
The portion is gigantic — I could hardly finish a meal. It’s a “hungry man’s” portion, rice patties are stuffing. The set can indeed feed 2 girls well.

The sausage and the sauces and the salad and the iced orange chocolate are all done the great way with decent presentation.

A lot of ppl come ordering their TongYum pasta, gotta try it some day. The coconut milk tea wasn’t available, it’s on my bucket-list, too. Peach yogurt sounds awesome as well ^^

They have a new branch in Mongkok (though I kinda like it staying as a hidden gem in Jordan!), I found them on Wolipay map 🙂

Orange  chocolate  to  its  best
2022-09-03
  • 日式麻醬秋葵雞肉沙律
  • 泰式風味魷魚鬚金柚沙律配厚切蒜蓉烤多士
  • 全日早餐
2022-08-24 125 瀏覽
名字好特別既餐廳,完全睇唔出係泰式cafe首推泰式冬陰功海鮮意粉冬陰功味好出,辣左少少但味道真係好好青木瓜沙律配蒜蓉包沙律醋係酸酸辣辣好開胃泰.鴛鴦泰式奶茶配咖啡,好特別嘅配搭本身麻麻哋泰國奶茶,但係呢個配搭一d都唔討厭仲好夾添!
名字好特別既餐廳,完全睇唔出係泰式cafe首推
泰式冬陰功海鮮意粉
冬陰功味好出,辣左少少但味道真係好好

青木瓜沙律配蒜蓉包
沙律醋係酸酸辣辣好開胃

泰.鴛鴦
泰式奶茶配咖啡,好特別嘅配搭
本身麻麻哋泰國奶茶,但係呢個配搭一d都唔討厭仲好夾添!
2022-08-05 216 瀏覽
勁鍾意食呢到嘅飯堡😍兩層飯嘅面頭都煎到金黃色 脆卜卜💛中間夾住大大塊嫩滑juicy雞扒🐔配埋個千島拉差醬 夠晒惹味🔥旁邊仲有酸酸甜甜嘅乳酪水果同埋清新沙律菜🥗好豐富✨
《啱啱好全日早餐系列》$128話就話岩岩好但其實好豐富 乜都有- 丹麥多士 香口酥脆- 菠菜蛋餅 好香蛋香 嫩得黎又紮實- 花花由多塊煙三文魚砌成 真材實料- 乳酪沙律 裏面有士多啤梨🍓蘋果🍎青蘋果🍏口感爽脆清甜 感覺好light - 沙律菜- 火腿 Lunch 黎講真係好豐富好飽.《千島拉差雞肉飯堡》 $118兩塊底面都金黃色既脆卜卜飯堡🍙夾住大大塊雞扒 香口惹味大滿足奶橙色既千島拉差醬 味道幾過癮都係有配 乳酪水果 同 雜菜沙律㗎唔係淨係得肉 食埋沙律好清爽一點都唔油膩

《啱啱好全日早餐系列》$128

奶橙色既千島拉差醬 味道幾過癮
都係有配 乳酪水果 同 雜菜沙律㗎
唔係淨係得肉 食埋沙律好清爽一點都唔油膩
2022-07-29 121 瀏覽
嚟到呢到 一定要食超特別有特色嘅別人笑我泰布甸🍮泰式奶茶布甸茶底好香 仲好軟滑🧋咖啡凍好爽口彈牙☕️再加埋雲呢拿雪糕同窩夫脆餅🍦成個賣相勁靚 口感味道層次好豐富💕
2022-07-29 99 瀏覽
呢一間Cafe嘅fusion菜 真係好特別✨推介泰正冬陰功海鮮意粉🍝意粉口感我勁鍾意❤️煙韌又彈牙😍個冬陰功醬汁酸酸辣辣 意粉炒得好香口 勁惹味!再加埋啲juicy嘅雜菇、蕃茄同海鮮 成個意粉份量十足 真係好豐富🥳
2022-07-20 101 瀏覽
透光小店☀️入到去有令人放鬆既氣氛樓底都幾高 唔會有壓迫感會想呆坐既店 TOM YUM SPAGHETTI W/ SEAFOOD $118份量足夠 味道酸酸辣辣 好惹味🦐絕對滿足到想食冬蔭功既你麵質適中仲好掛汁 青口等等都好入味ARM-ARM-HO ALL DAY BREAKFAST $128烤多士 薯餅好鬆脆蛋餅厚身 食落有少少菇味 花形煙三文魚🐟煙腿片 沙律菜加黑醋 絕配 唔怕肥膩乳酪水果 啱晒健康飲食既你尼個SET絕對系啱啱好啊LIME & MINT SODA $45酸而清爽既凍飲品 夏天咁熱一定點啊透晒心涼🧊ORANGE CHOCOLATE $50 ICED見到朱古力飲品 都以為會好甜但系尼個唔會 個有橙香有回甘味 令你回味 配其他嘢食 一食一飲又一番風味🍫🍫🍫店員都會問下食評㗎大家有咩建議 都可以反映吓佢哋都好有禮貌😆
透光小店☀️

店員都會問下食評㗎
大家有咩建議 都可以反映吓
佢哋都好有禮貌😆

2022-07-15 98 瀏覽
呢一間Cafe嘅食物選擇都幾多 仲幾fusion好特別🥳推介佢個別人笑我泰布甸🍮成個甜品好正 有軟滑嘅布甸 Q彈嘅咖啡啫喱☕️冰凍嘅雲呢拿雪糕🍦配埋個泰式奶茶🧋口感味道層次好豐富🥰
朋友介紹這間咖啡很特別,所以閒日冇咁多人去Cafe 游閑一下。早上11時到,職員有禮貌地表示餐牌中有四樣食物暫定供應。例如蒜香牛柳粒意大利粉都沒有。見前兩台客也是食這款式,可能Cafe沒有預備足夠嘅材料。網上食評有些特色的咖啡,可是因為轉左餐牌所以都沒有了。例如:碟豆花椰香咖啡。最後叫了:青木瓜蝦沙律配厚切蒜蓉多士:丹麥吐司烤得外脆,蝦不夠爽口,青木瓜和蕃茄仔好入味。少辣的朋友會覺得夠辣,酸酸辣辣好岩胃口。啱啱好全日早餐:個蛋好實,寧願佢炒滑蛋薯餅唔脆,其他不過不失看圖以為份量大,其實係隻碟細冬蔭公海鮮意大利粉冬蔭公味幾有創意,辣辣地好好食,意粉爽口。食得8899 ,杯飲品還沒來。見到職員遞上兩杯飲品比後我們兩台的外國客人。以為漏單了,通知一下她。職員表示:知道的,已整好。並加插一句「手,我係得一對。」☹️我和另兩個朋友互望,大惑不解,她會這樣說話。又沒有罵你,為何要這樣說話?朋友問係咪歧視我哋香港人🥲來Cafe 飲下咖啡食下野,都係想放鬆一下心情,都要比氣顧客受。由於杯凍飲太過滿,職員一路拎過來的時候,梳打水不斷滴出來,滴濕朋友的袋。職員也看不到。關顧不足夠,可以拿個小盤盛載。菠蘿梳打

最後叫了:

青木瓜蝦沙律配厚切蒜蓉多士:

啱啱好全日早餐:
個蛋好實,寧願佢炒滑蛋
薯餅唔脆,其他不過不失
看圖以為份量大,其實係隻碟細

冬蔭公海鮮意大利粉
冬蔭公味幾有創意,辣辣地好好食,意粉爽口。

食得8899 ,杯飲品還沒來。
見到職員遞上兩杯飲品比後我們兩台的外國客人。
以為漏單了,通知一下她。

朋友問係咪歧視我哋香港人🥲

菠蘿梳打
玻璃杯邊貼上少少辣椒粉作點綴,外形很討好
2022-06-28
2022-07-09 106 瀏覽
朋友推介呢間小店嘅Dirty好飲,所以專登去佐敦試。Dirty💯將Espresso倒入凍奶,因為奶夠凍先至可以將Espresso同奶分開,咁飲落就會首先飲到香濃嘅咖啡味,過多一陣就會飲到奶同咖啡交融嘅味,咖啡同奶香層次分明,到最後先至會飲到咖啡同奶完全融合嘅味,一杯咖啡有幾個層次,所以都幾鍾意飲dirty。All day Breakfast份量大,當lunch咁食就啱,味道ok,想食薯餅就去冚棒唥喇!
朋友推介呢間小店嘅Dirty好飲,所以專登去佐敦試。

Dirty💯

All day Breakfast
  • Dirty
2022-07-02 122 瀏覽
比呢見cafe嘅名吸引左同朋友黎試試。鋪位細, 檯都好細張,坐得逼小小。 我食野係要自己渣住隻碟食,呢點麻麻。叫左個泰式青木瓜蝦沙律,調味好足夠不過好辣,食唔到辣嘅朋友就唔好叫啦。蝦爽口嘅唔錯。蒜蓉多士都好香口。我覺得泰式冬陰功海鮮意粉好食啲,唔辣,反而蕃茄醬味重。 不過整體唔錯。朋友叫嘅泰式奶茶打卡一流, 玩味重, 味道都唔錯, 不過就要慢慢等舊冰融,邊上一開頭茶味冇咁濃。我杯peach and cinnamon tea 好香cinnamon味, 偏甜,微微桃味, 解辣唔錯🤣成餐最欣賞佢嘅布丁。 重泰奶茶味, 滑漏香濃, 配埋咖啡果凍好清熱同另個甜品有多一種口感。
比呢見cafe嘅名吸引左同朋友黎試試。

泰青木瓜蝦沙律配厚切蒜蓉烤多士

泰正冬陰功海鮮意大利粉

清萊薄霧

泰布丁

泰青木瓜蝦沙律配厚切蒜蓉烤多士
泰正冬陰功海鮮意大利粉
泰布丁
2022-06-22 1039 瀏覽
12-6-2022 (Sun),決定同老公去佐敦嘅喜多娜買流心布丁泡芙,好彩打過電話去問,店員話呢日只做12:30pm出爐嗰轉,於是快快同老公出佐敦附近食早餐,然後過去買.我俾幾間未懲罰嘅老公揀,老公就揀咗呢間,我哋嚟到時,都已經7,8成滿,因為店舖唔大,我哋就坐bar枱,睇完menu後,決定要:1. $48.00嘅爆炸芝士菠菜野菌厚切烤多士呢個個邊係烤得好脆,菠菜唔少,芝士又烤得juicy亦唔會太鹹,好味.味道:5分2. $128.00嘅素素全日早餐睇見五角形嘅碟都已經好特別,而佢嘅材料有芝士吉列茄子,翠肉瓜,菠菜芝士蛋餅,薯餅,乳酪水果,雜菜沙律,厚切蒜蓉烤多士.菠菜芝士蛋餅好厚,同樣juicy又唔太鹹;芝士吉列茄子有少少辣味;薯餅同翠肉瓜都正常冇問題;厚切蒜蓉烤多士同樣係烤得脆亦夠味;乳酪水果同雜菜沙律都新鮮.味道:5分3. $50.00嘅香橙朱古力唔太甜,佢就係液體版朱古力橙餅.味道:4分4. $65.00嘅泰 椰奶紅茶冰須自己將熱椰奶勘落去放有比乒乓波大約一倍嘅紅茶冰嘅杯喥,令紅茶冰溶解.椰奶香濃唔太甜,紅茶冰慢慢溶,令杯嘢變成粉紅色,不過一路飲就飲唔到紅茶味,要將粒冰放入口

我俾幾間未懲罰嘅老公揀,老公就揀咗呢間,我哋嚟到時,
決定要:

1. $48.00嘅爆炸芝士菠菜野菌厚切烤多士

2. $128.00嘅素素全日早餐
睇見五角形嘅碟都已經好特別,
素素全日早餐
芝士吉列茄子
芝士吉列茄子

3. $50.00嘅香橙朱古力
香橙朱古力
唔太甜,佢就係液體版朱古力橙餅.
味道:4分

4. $65.00嘅泰 椰奶紅茶冰
泰 椰奶紅茶冰
椰奶香濃唔太甜,紅茶冰慢慢溶,令杯嘢變成粉紅色,不過一路飲就飲唔到紅茶味,要將粒冰放入口嗒至嗒到濃濃嘅紅茶味.
味道:3分

5. $58.00嘅泰布甸
泰布甸
由於呢個有雪糕,所以揀後上,雪糕係雲呢拿味,而果凍係咖啡,布甸就應該係紅茶味,
紅茶味布甸
成個配搭好創新亦好味.

抵食係2.5分

其他:
呢喥有黑朱古力飲,照顧到唔飲咖啡嘅人(如我),就唔使焗飲甜嘅普通朱古力.
題外話:
呢喥都著重環保,堂食嘅飲管係鋼做,外賣嘅係紙做,盒亦都係.
2022-06-12
$174.5 (早餐)
素素全日早餐
香橙朱古力
泰布甸
紅茶味布甸
2022-06-16 203 瀏覽
🍽️啱啱好全日早餐 🥗去cafe最鍾意就係叫All Day Breakfast, 貪佢咩都有D多選擇, 佢既腸係香草豬肉腸🥓 蒜蓉包夠而且蒜蓉🧄牛油醬亦夠香濃🥖, 雜菜沙律🥙配黑醋酸酸地好開胃, 🥔薯餅炸得好勁脆大有粒粒薯仔肉, 🍳炒蛋又香又嫩滑,🍄但最好食係個芝士大啡菇😍 佢中間鋪滿左cream cheese既醬同好多芝士🧀, 咬落去仲勁多菇汁好juice🤤 最特別既係仲有條焦糖🍌香蕉上面係燒到脆脆既焦糖,外脆內軟爆炸芝士🧀黑松露厚切烤多士🍞多士夠酥夠鬆脆, 表面睇好似好多cheese, 但唔好期待切開會有好拉絲既效果😂 黑松露味亦冇乜, 當食芝士脆多士, 有D失望😅🥥🧊椰奶泰式紅茶冰 呢杯係叫黎影相既😂 味道OK, 但真心係有D貴唔係太值, 佢係用泰式紅茶雪成冰波波🧊 再有一杯加熱左嘅椰奶🧉 比你自己慢慢加落個紅茶波波到去完成一杯泰式奶茶🧋整睇黎講呢間係偏貴, 份量亦比較細份, 但D食物係可以影下相既 📸 🤗
🍽️啱啱好全日早餐 🥗

爆炸芝士🧀黑松露厚切烤多士🍞
🥥🧊椰奶泰式紅茶冰
  • 椰奶泰式紅茶冰
  • 啱啱好全日早餐
2022-05-30 342 瀏覽
最近見到呢一間fusion Cafe都幾出名 上次就去食咗佢哋個泰正冬陰功海鮮燉飯😋本身都好鍾意食risotto 竟然呢間有冬陰功味 夠晒特別!食落好惹味 酸酸辣辣!每一粒飯都包滿冬陰功醬 入面仲有好多海鮮 都幾足料