壽喜燒2人餐 $488 🥹我真係未食過咁平美國🇺🇸頂級prime 牛板腱 2 碟 100g/碟 美國極黑豚 100g 吉列西班牙豬扒名古屋粟米野菜盤 蘋果果汁追加稻庭烏冬$28 職員會為客人開爐,會有1枝壽喜燒汁,1枝清湯,仲有一人一隻日本蛋去沾牛肉食壽喜燒好甜,記得要加適當份量,不然會燶呀牛肉好嫩滑,唔算薄,食落有口感,牛肉味濃郁,色澤唔錯,點左蛋汁會更好味豚肉都好稔身,比一般豬肉味道更濃,要煮耐少少吉列豬扒炸到好酥脆,豬扒厚身,有肉汁,豬扒同外層的吉列習唔會一咬開就分離,點完芥末蛋黃醬更惹味椒鹽粟米粟米大粒香甜,配椒鹽粉更惹味野菜盤非一般嘅野菜籃,擺得好靚,菜新鮮有南瓜,粉絲,冬菇,金菇,日本滑豆腐,洋蔥,白菜等呢間CP 值高,服務態度好既店,我會再約朋友,家人再食
壽喜燒2人餐 $488
🥹我真係未食過咁平
美國🇺🇸頂級prime 牛板腱 2 碟 100g/碟
美國極黑豚 100g
蘋果果汁
追加稻庭烏冬$28

壽喜燒好甜,記得要加適當份量,不然會燶呀

豚肉都好稔身,比一般豬肉味道更濃,要煮耐少少

吉列豬扒

椒鹽粟米
粟米大粒香甜,配椒鹽粉更惹味

野菜盤
非一般嘅野菜籃,擺得好靚,菜新鮮
有南瓜,粉絲,冬菇,金菇,日本滑豆腐,洋蔥,白菜等

呢間CP 值高,服務態度好既店,我會再約朋友,家人再食

2023-12-30
  • 野菜拼盤
  • 壽喜燒二人餐
2024-01-09 30 瀏覽
今天,我和老婆來到了一家精緻的日式餐廳~「八不。壽喜燒」,簡簡單單吃下燒牛肉及豚肉來慶祝我們相識28週年的重要時刻。「八不」以其傳統的日本壽喜燒食品而聞名。我們點的壽喜燒是美國和牛封門柳和美國極黑豚肉。店員講解壽喜燒的程序後,我們先把壽喜燒醬汁放在窩上,汁滾熱後將精選的和牛及黑豚薄片放在熱窩上,隨著柔嫩的肉片逐漸變色,夾起肉片再浸入蛋汁,品嚐時完全感受到滑膩且豐富的肉香口感,可口的肉香味充滿了整個餐廳,不禁垂涎欲滴。我們感受到了正宗的日本風味和獨特的口感。在這個特殊的日子里,這道菜更是增添了慶祝的氛圍。在享受美食的同時,我們還感受到了餐廳的舒適環境和貼心的服務。我們在這家日式餐廳慶祝相識28週年紀念,品嚐著壽喜燒食品的美味,讓這個特殊的時刻更加難忘和珍貴。

我們點的壽喜燒是美國和牛封門柳和美國極黑豚肉。

2024-01-09 61 瀏覽
今日朋友約左我到太子八不·壽喜燒食午餐餐廳以日式裝修 簡約雅致,店內掛滿日本掛飾 令人猶如置身日本 極具心思壽喜燒套餐日本A5黑毛和牛-5佐賀和牛135g野菜拼盤日本雞蛋A5黑毛和牛油脂分佈平均 肉質幼嫩 牛味濃 配上壽喜燒汁 提升和牛味道層次感 有驚喜野菜拼盤有冬菇、豆腐、南瓜、娃娃菜、金菇菜、白菜仔、薯粉等等 非常豐富吉列廣島蠔烏冬 $98日本吉列廣島號3本配稻庭烏冬(咖哩湯底)吉列廣島蠔炸得非常鬆脆 廣島蠔夠新鮮 配上咖喱湯底烏冬 超滑烏冬口感一流 好鍾意呢款湯底 濃而不膩日本Sangaria玄米茶 $15日本Sangaria烏龍茶 $15整體來說,環境舒適,食物水準高,值得推介
今日朋友約左我到太子八不·壽喜燒食午餐

壽喜燒套餐
日本A5黑毛和牛-
5佐賀和牛135g
日本雞蛋

吉列廣島蠔烏冬 $98
日本吉列廣島號3本配稻庭烏冬(咖哩湯底)

日本Sangaria玄米茶 $15
日本Sangaria烏龍茶 $15

整體來說,環境舒適,食物水準高,值得推介

2024-01-05
2024-01-08 22 瀏覽
【太子•八不·壽喜燒】@babu8hkππππππππππππππππππππππππππππππ太子壽喜燒主打料理店壽喜燒套餐 368$【經典】日本A5黑毛和牛野菜拼盤當壽喜燒套餐端上桌時,首先映入眼簾的是極致肉質的日本A5黑毛和牛。這等級的和牛知名於其細緻的大理石紋(即肉中脂肪的分佈),在口中提供了既豐富又柔滑的口感。A5等級代表了這種牛肉在肉質、光澤、肉紋和肉色方面都達到了幾乎完美的標準。輕輕將這些薄切片牛肉浸在醬汁中短暫煮煮,肉片迅速吸收了醬料的精華!而套餐中的野菜拼盤也不可小視。包含如蘿蔔、蔥、金針菇、菇類,以及豆腐和粉絲等多種食材,其新鮮度和質量成為提升整體口味的重要基石。新鮮的蔬菜擁有脆嫩的質地和清新的風味,這與柔嫩的和牛形成了互補的對比。在品嚐的過程中,壽喜燒的甜鹹調味汁是一個關鍵角色。傳統上,這種調味汁是由醬油、糖和清酒製成,其濃郁香甜的風味貫穿整道菜的始終。A5黑毛和牛的豐厚肉汁與醬料融合後,創造出令人無法抗拒的深層風味。這種搭配既能讓和牛的鮮美升華,同時亦不會蓋過蔬菜的天然味道。日本Tominaga神戶100%葡萄汁 16$追加稻庭烏冬 28$餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
【太子•八不·壽喜燒】@babu8hk

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#太子美食 #八不·壽喜燒 #web3太子
八不·壽喜燒
2024-01-06 25 瀏覽
朋友推介這間日式餐廳,食材及衛生各樣都非常唔錯,木系裝修簡潔又舒適,牆上掛滿日式料理名字嘅木牌,主打壽喜燒及各式各樣日本菜。日本A5黑毛和牛+野菜拼盤 服務員先用牛油脂燒熱鐵鍋,放入京蔥和洋蔥煎香,再加上壽喜燒醬汁A5黑毛和牛油脂比較多,肉質鮮甜,沾上蛋汁入口即溶。野菜拼盤份量多,有嫩滑豆腐、南瓜、紅蘿蔔、金菇、冬菇、娃娃菜、白菜仔和蒟蒻麵,吸收咗壽喜燒醬汁,特別好味。吉列千層豚(日式沙嗲)烏冬 吉列千層豚係用五花腩一層一層捲起,中間加咗芝士醬,非常鬆脆可口。湯底濃郁,烏冬爽口彈牙,有蟹柳、昆布和櫻花蝦等等,味道的確唔錯。2支日本神户100%蘋果汁 日本神戶蘋果汁,味道濃郁,好飲。

日本A5黑毛和牛+野菜拼盤
A5黑毛和牛油脂比較多,肉質鮮甜,沾上蛋汁入口即溶。

吉列千層豚(日式沙嗲)烏冬

2支日本神户100%蘋果汁
日本神戶蘋果汁,味道濃郁,好飲。

🇯🇵太子高CP值關西風壽喜燒🇯🇵-有朋友推介大子有間專食關西風壽喜燒 而且價錢相宜👀 所以特登揾日去會一會佢😎-🐮壽喜燒套餐 SRF美國和牛封門柳 $288壽喜燒有好多唔同款嘅套餐 我地㨂咗個偏入門中價位嘅SRF美國和牛封門柳 肉味偏濃肉質有咬口😛 一上菜店員會首先幫手開爐 同介紹點燒 好細心❤️ 佢嘅壽喜燒汁甜甜地好濃厚 下次會encore😎-🐷日本茶美豚腩片 追加價$48跟餐會有蔬菜拼盤 不過亦都可以加少少錢 用追加價轉其他肉類 我地呢啲食肉獸當然追加咗多一碟肉啦😎 豚腩片爽口彈牙 同壽喜燒汁都好夾🥳-🐖吉列千層豚 $80另外我地都點咗啲小食 呢個都係好多人推嘅吉列千層豚 外層炸衣好酥脆 而入面係包咗好多層芝士嘅豚肉 所以食到千層嘅感覺 好有心思😍-🌽雜錦吉列野菜 $68吉列野菜都好多款 豐富度滿滿 而且炸衣都係薄薄一層 蔬菜都好甜 不過因為超新鮮出爐嘅關係 如果可以再等瀝乾多一陣油等炸物再乾身多一啲會更正😚-📍八不·壽喜燒 (太子)太子大南街52號地舖-
🇯🇵太子高CP值關西風壽喜燒🇯🇵
🐮壽喜燒套餐 SRF美國和牛封門柳 $288

🐷日本茶美豚腩片 追加價$48

🐖吉列千層豚 $80

🌽雜錦吉列野菜 $68

📍八不·壽喜燒 (太子)
2024-01-05 15 瀏覽
喺OpenRice訂咗位,結果打電話嚟話冇位喎,然後態度極度惡劣,好明顯係冇人train過要點樣同客人溝通,仲要叫客人自己去取消返個訂位,但取消原因係餐廳滿座!表示極度不滿!同埋佢地解釋竟然係因為有人取消原訂位,所以我能夠喺OpenRice訂到啦,但係最尾又同我講佢係full,喺呢度奉勸大家唔好喺OpenRice訂位,反正訂完都係冇位!
2024-01-03 30 瀏覽
今日同朋友出太子經過見到好吸引,裝修好別緻叫左一個經典日本A5黑毛和牛壽喜燒套餐$368配日本生雞蛋同埋野菜拼盤店員先用牛脂肪起鑊,再將大蔥,洋蔥煎香,話一陣煎牛會再香d~再教我地等汁收乾左d,再落壽喜燒汁煎牛會香dA5和牛油脂分佈好靚,牛味重配埋壽喜燒汁甜甜地,好幸福。放落去好快就熟,吸晒d汁無得頂。蘸埋日本生雞蛋食中和膩滯追加日本茶美豚腩$98/100g咁樣牛豬都試到,唔算太肥牛同豬一齊送入口~食完和牛豚肉當然要食番菜平衡下有南瓜、嫰豆腐、冬菇、金針菇、雜菜加埋清湯落去滾,昇華左另一個層次赤蝦刺身$88有5大隻有手指公咁粗,肉質新鮮,鮮甜爽口店員服務好好,詳細咁講解,下次會再嚟

今日同朋友出太子經過見到好吸引,裝修好別緻

叫左一個經典日本A5黑毛和牛壽喜燒套餐$368
配日本生雞蛋同埋野菜拼盤

A5和牛油脂分佈好靚,牛味重配埋壽喜燒汁甜甜地,好幸福。

放落去好快就熟,吸晒d汁無得頂。

蘸埋日本生雞蛋食中和膩滯

追加日本茶美豚腩$98/100g
咁樣牛豬都試到,唔算太肥
牛同豬一齊送入口~

食完和牛豚肉當然要食番菜平衡下
有南瓜、嫰豆腐、冬菇、金針菇、雜菜
加埋清湯落去滾,昇華左另一個層次

赤蝦刺身$88有5大隻有手指公咁粗,肉質新鮮,鮮甜爽口

店員服務好好,詳細咁講解,下次會再嚟

2023-12-28
  • 日本A5和牛壽喜燒套餐
無得去日本旅行😭只好係香港搵啲正宗既壽喜燒黎食😌美國和牛封門柳壽喜燒套餐有一碟油脂分布好靚既和牛+野菜拼盤+日本雞蛋🥚首先會有店員開爐同講解點食然後幫我地煎香左個洋蔥同京蔥再倒啲壽喜燒汁落去,比我地自己燒肉🤤和牛牛味好重,壽喜燒汁甜甜地,配埋一齊好好食😋燒完牛再落水烚下烚下🤤烚埋啲菜 南瓜 菇 豆腐 薯粉😆芝士燒生蠔~蠔肉都好大隻好肥上面唔係蒜蓉面😆係芝士沙律醬😌怕唔夠飽叫左個八不烏冬配三文魚刺身🤫簡左辛辣湯都辣既,烏冬都好彈牙,唔會話煮到過火林哂
無得去日本旅行😭只好係香港搵啲正宗既壽喜燒黎食😌

美國和牛封門柳壽喜燒套餐
有一碟油脂分布好靚既和牛+野菜拼盤+日本雞蛋🥚

首先會有店員開爐同講解點食
然後幫我地煎香左個洋蔥同京蔥
再倒啲壽喜燒汁落去,比我地自己燒肉🤤
和牛牛味好重,壽喜燒汁甜甜地,配埋一齊好好食😋
燒完牛再落水烚下烚下🤤烚埋啲菜 南瓜 菇 豆腐 薯粉😆

芝士燒生蠔~蠔肉都好大隻好肥
上面唔係蒜蓉面😆係芝士沙律醬😌

怕唔夠飽叫左個八不烏冬配三文魚刺身🤫
簡左辛辣湯都辣既,烏冬都好彈牙,唔會話煮到過火林哂
2024-01-02 19 瀏覽
天氣咁凍最啱食壽喜燒,過一個暖笠笠假期🥰。呢度有唔同嘅壽喜燒套餐,我地揀咗壽喜燒二人餐($488)👫,套餐包括美國頂級Prime牛板腱2碟共200g、美國極黑豚100g、吉列西班牙豬扒、椒鹽粟米同飲品,好豐富啊🥳!店員細心介紹壽喜燒套餐之餘仲會幫你開爐,用牛油將京蔥煎香,然後就可以放肉同壽喜燒汁落去,燒一陣就食得💥。燒牛板腱肉質柔軟,重牛味,用微甜嘅壽喜燒汁燒完特別香,點蛋汁食甚有風味🤤;黑豚肉油脂分佈剛好,比一般豬肉更有鮮味,入口香濃💯。吉列西班牙豬扒炸得外脆內軟,咬落去會爆出肉汁💥,椒鹽粟米都有驚喜,香甜粟米加上惹味椒鹽,真係食唔停口呢🫶!食完肉之後就可以加入野菜同清湯一齊煮,野菜鮮甜,食得出好新鮮🤩特別欣賞餐廳嘅環境,和風日系嘅裝飾擺設都非常用心,令我地猶如置身日本‼️

2023-12-21
•SRF美國和牛封門柳壽喜燒 Hanger steak sukiyaki set (⭐️7/10)成個壽喜燒set好豐富✨,有牛肉🥩、蔬菜盤、生雞蛋🥚、壽喜燒汁加埋Shabu shabu湯底。蔬菜盤入面已經包咗:南瓜🎃、娃娃菜、小棠菜🥬、大蔥、洋蔥🧅、紅蘿蔔🥕、蘑菇🍄、薯粉🍜。壽喜燒汁煎應該牛肉加埋蛋液食真係好幸福🥰,南瓜好甜。The sukiyaki set was packed with, beef🥩, vegs plate, raw Japanese egg🥚, sukiyaki sauce and shabu shabu broth. The vegs plate features: pumpkin🎃, vegs🥬, leeks, onions🧅, carrot🥕, mushroom🍄 and noodles🍜. Beef was cooked in the sukiyaki sauce paired amazingly with the egg, so satisfying! 🥰Pumpkin was also very sweet.•追加:美國安格斯板腱 / 鹿兒島茶美䐁梅肉

•追加:美國安格斯板腱 / 鹿兒島茶美䐁梅肉 / 稻庭烏冬 Beef Tendon / Pork / Udon (⭐️6/10)
板腱肉有牛味帶有咬口😥,豚肉油脂好豐富。推介大家一定要追加稻庭烏冬,好食!👍🏻

Beef tendon was beefy but less tender😥, pork was fatty. Lastly, highly recommend you to add-on udon, really delicious!👍🏻

📍 八不·壽喜燒
⭐️𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜:6.5/10
💸𝘼𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩:$100-200
2023-12-21 42 瀏覽
壽喜燒黎講依間性價比同質素都幾好值得一試。店員服務很好會主動幫忙起鍋,也會簡單說明進食的先後次序。唔怕唔識食牛肉脂肪分布平均,肉質新鮮用甜甜的壽喜燒醬汁煎香,加上新鮮鮮甜的生雞蛋液一齊吃,牛肉味依然濃郁豚肉好大一塊厚身新鮮,煮好後肉質爽口不乾柴,也沒有豬腥味加點鹽和七味粉更好吃吉列豬扒很有水準外脆裡嫩,爽口多汁的豬肉,酥脆的吉列外層,加上芥末蛋黃醬,好吃又惹味炸過的粟米配上炸過的蔥蒜,香甜又香口是一道很適合送酒的小食蔬菜菇菌都很新鮮最後加到鍋中連湯汁一齊煮熟就可以。所有蔬菜都吸收了壽喜燒及高湯的味道,果然蔬菜才是壽喜燒的精華
壽喜燒黎講依間性價比同質素都幾好
值得一試。店員服務很好
會主動幫忙起鍋,也會簡單說明進食的先後次序。唔怕唔識食

美國頂級prime牛板腱

牛肉脂肪分布平均,肉質新鮮

美國極黑豚肉

豚肉好大一塊
厚身新鮮,煮好後肉質爽口不乾柴,也沒有豬腥味
加點鹽和七味粉更好吃

吉列豬扒很有水準

名古屋粟米

炸過的粟米配上炸過的蔥蒜,香甜又香口
是一道很適合送酒的小食

蔬菜菇菌都很新鮮

2023-12-20
美國頂級prime牛板腱
美國極黑豚肉
  • 美國安格斯板腱壽喜鍋
對這間在大南街尾的壽喜燒小店聞名已久,今日終於去探訪。餐廳裝修雅緻,乾淨企理,注重細節,充滿日本風情。服務又細心,讓我有如置身久違了的日本。*當埋單時知道原來不用加一,確實令我有點驚訝。因為無論食物質素和服務質素,都絕對對得起價錢,不用加一的話,更加抵食。一出門口我便對朋友說:下次再來。*我們點了🔸壽喜燒二人餐($488),包括有:🏅美國頂級prime牛板腱 200g🏅美國極黑豚 100g🏅野菜盤🏅吉列西班牙豬扒🏅名古屋粟米🏅日本雞蛋 2隻🏅果汁 2罐*二人餐份量足夠兩個人食到飽飽。*🔸服務一流:店員會先用牛脂開鍋,爆香京蔥和洋蔥,然後加入壽喜燒醬汁,放下兩片牛板鍵。每個步驟都細心講解,同時指導我們之後如何加入清湯來享用野菜盤。清晰而溫柔的說明後,才放手讓我們自己慢慢煮,慢慢食。*🔸食材高質:🏅牛和板腱和極黑豚:這個價錢的二人餐雖然只是美國牛而不是日本和牛,但其實都好好食。質素高的牛板腱脂肪較少,有咬口、肉味濃郁,中間有一條透明的嫩筋。牛板腱和味道較濃的極黑豚吸收了甜甜的壽喜燒醬汁,再蘸點雞蛋蛋液,嫩中帶爽,非常美味。*🏅野菜盤:份量足,蔬菜、豆腐和烏冬吸收湯汁後清甜好味,日本南瓜片尤

我們點了🔸壽喜燒二人餐($488),包括有:
🏅美國頂級prime牛板腱 200g
🏅美國極黑豚 100g
🏅野菜盤
🏅吉列西班牙豬扒
🏅名古屋粟米
🏅日本雞蛋 2隻
🏅果汁 2罐
二人餐份量足夠兩個人食到飽飽。
🔸服務一流:

🔸食材高質:
🏅牛和板腱和極黑豚:
美國頂級牛板腱
美國極黑豚

🏅野菜盤:份量足,蔬菜、豆腐和烏冬吸收湯汁後清甜好味,日本南瓜片尤其好吃。
野菜盤

🏅吉列豬扒:大大塊,炸得非常香脆,西班牙豬扒脂肪不多,但不會乾爭爭,也不覺油膩。
吉列西班牙豬扒

🏅名古屋粟米:超級好吃,完全停唔到口,粟米本身清甜,椒鹽蔥花又惹味不過鹹。
名古屋粟米

🏅日本Tominaga神戶100%果汁,單點要$16呀,現在超抵。
2023-12-14
2023-12-18 22 瀏覽
好耐無去過日本旅行,好懷念壽喜燒,竟然俾我發現太子開咗間壽喜燒,裝修格局都好日式,即刻衝去食❤️❤️⭐️封門柳壽喜燒配野菜拼盤 $288封門柳油脂分布均勻,肉質靚🤤🤤,配上燒汁,燒到8,9成啱啱好!沾少少日本生雞蛋好滑溜!👍🏻👍🏻⭐️追加美國安格斯板腱 100g $88呢個好有牛味,咬落有口感,唔沾生雞蛋,原汁原味😋😋⭐️冷烏冬 $58個冷汁好好味,冷烏冬做得好爽身,唔會過淋,唔錯!👍🏻👍🏻⭐️野菜拼盤,追加烏冬 $28燒完肉,最後加高湯煮菜同烏冬,索晒啲精華🤤🤤🤤好飽好滿足!⭐️日本蜜桃汽水 $26幾好飲,一枝兩分飲,唔夠飲😂😂小店值得支持,服務好,環境靚,會再回頭😊😊

⭐️封門柳壽喜燒配野菜拼盤 $288

⭐️追加美國安格斯板腱 100g $88
呢個好有牛味,咬落有口感,唔沾生雞蛋,原汁原味😋😋

⭐️冷烏冬 $58
個冷汁好好味,冷烏冬做得好爽身,唔會過淋,唔錯!👍🏻👍🏻

⭐️野菜拼盤,追加烏冬 $28
燒完肉,最後加高湯煮菜同烏冬,索晒啲精華🤤🤤🤤好飽好滿足!

⭐️日本蜜桃汽水 $26
幾好飲,一枝兩分飲,唔夠飲😂😂

小店值得支持,服務好,環境靚,會再回頭😊😊
2023-12-16 29 瀏覽
12月14日中午天氣炎熱,完成了一個會議後,匆忙趕往太子“八不”日本料理店,享受美味既日本料理。點了焗日本兵庫縣蠔($58/隻),以新鮮的日本蠔為主角,配上豐富芝士,在烤箱中烤至金黃酥脆。每一口都散發出濃郁既蠔香,蠔肉鮮嫩多汁,回味無窮。壽喜燒套餐,美國和牛封門($288)和日本茶美豚腩肉(加$48,不要雜菜轉為腩肉)。以和牛油起鑊,激起味覺神經, 注入少許濃郁壽喜燒醬汁, 先放兩片和牛封門柳,滿口肉香油香,好味. 然後, 品嚐日本茶美豚腩肉,甜美豬肉香味,十分出色。”八不”,食材不错外,店員店長熱情親切招待,度過了一個開心午餐時光。

2023-12-14