2K
2024-02-21 202 瀏覽
光榮速食一流夠晒快,不過食親都肚痛,由坐低點餐到食完埋單都唔洗15分鐘,食飽又立即開工﹗豉油滑蛋雞扒飯,終於發掘到光榮名物﹗炒滑蛋真心出色,加上自家調製甜豉油,仲有肥美半煎焗厚厚嫩滑多汁靚雞扒,全部撈埋一齊嘆堅係不得了!食到乾乾淨淨,只係白飯略濕要扣點分數。炸雞中翼沙律,這個擺盆非常有創意,各散東西?分道揚鑣?眾叛親離?懷舊港式沙律勁落沙律醬,將薯仔及雜果浸死去﹗瘦瘦翻炸雞翼發育不良瘦猛猛,乾柴迆無肉食,厴味混濁。咖哩汁豬扒意粉,突然想食港式咖哩撈意粉,不幸地狠狠中伏了﹗貌似深色濃郁多汁,估您唔到入口無味既?水汪汪淡茂茂咖哩水,唯有加胡椒粉吧﹗不過反魂乏術、無補於事。無味全熟白烚意粉,加上無味咖哩,都幻想都係咩味道。恩惠地有骨豬扒唔難食,肉質鬆化不過咸。鮮茄汁雞扒意粉,橫掂試完咖哩就順便試埋鮮茄汁雞扒意粉。見有一兩舊鮮番茄角,顏色濃濃深深的茄汁,但入口無味十足番茄水。立即加兩包不香不辣既辣椒油,完全沒有幫助,早知加地捫茄汁啦。雞扒最穩陣,真煎不是翻炸,肥美濕潤彈牙滑溜而醃味道清爽,啖啖肉好舒服。豉油三眼仔火腿炸雞髀飯,再試炸雞髀比多次機會您﹗依舊翻炸乾硬鞋燶無得救。甜豉油火腿太陽蛋撈飯

豉油三眼仔火腿炸雞髀飯,再試炸雞髀比多次機會您﹗依舊翻炸乾硬鞋燶無得救。甜豉油火腿太陽蛋撈飯無得輸,白飯依舊過濕要扣分。滑蛋鮮茄牛肉飯,炒滑蛋必食﹗鮮番茄汁水水的不要搏了,勁鬆腍劈劈粉味牛肉都算了吧﹗吉列豬扒,太瘦太乾太硬免強落肚,沒有肉汁乾爭爭,外層又硬又刮嘴。

豉油滑蛋叉燒飯,我都估會有蔥架喇﹗早知係咪都講走蔥先,續粒挑出黎好攰呢!普普通通沒什麼特別,茶記叉燒唔夠靚,色香味欠奉。豆卜火腩飯,中規中矩燒肉,部份太肥部份太咸部份適中,撈汁撈多一點飯都還可以,豆卜嚥韌吸汁比燒肉可口。外觀賣相單調乏味不吸引,最可取之處係突快﹗快餐兩分鐘送到面前,暖暖地易入口食得更快﹗

全條鰻魚滑蛋飯,膠感十足的即食叮叮鰻魚﹗薄衣衣乾爭爭用匙羹都吉唔穿鋸唔開,夾起大大力咬再用力扯終於可將其分解。深啡色味道甜笠笠帶點魚腥味,叮到燶燶的。全熟炒蛋不是滑蛋,差一丁點就過晒火變乾乾紙皮,炒蛋比鰻魚可口,撈飯還是滿意。揚州炒飯,賣相異常地嚇人﹗無蝦仔既?青豆都無粒?火腿叉燒炒飯,幸好夠鑊氣無炒到一舊舊夠乾爽,有肉味有蛋香。

梅菜扣肉飯,心血來潮試試,外購翻熱貨色,沒甚樣擺盤賣相,極速一分鐘到站﹗極大量甜梅菜,五花腩薄切,肥膏沒有甘香溶化的感覺,瘦肉沒有香口鬆化的感覺,食落油膩不開胃。蔥油鴛鴦扒飯,甜豉油最美味、蔥花太大粒太腥食唔到﹗厚切有骨豬扒、肥美雞扒香煎有誠意,不是求其掉落炸爐由得自生自滅,不幸地白飯有點爛有點過濕啊。
炸雞中翼沙律
鮮茄汁雞扒
豉油三眼仔火腿飯
2K
2024-01-15 146 瀏覽
食親榮光都肚痛﹗無緊要,我會堅持落去食晒個餐牌先。首次的光榮冰室,雖然感覺照明微弱陰陰沉沉,而且衛生情況欠佳又沒怎樣的服務,都支持一下吧﹗個個後生仔唔係圍埋賭馬就係獨自打機,坐晒係度都唔知仲乜?實在令人側目。凍檸茶走甜,低於記水平,紅茶濁而不清,顏色暗啞。冰要有咁大粒得咁大粒、飲管要有咁粗得咁粗,張枱要有咁細得咁細,食客們咪快快食完閃囉。煎雙蛋沙嗲牛肉出前一丁,獨立包裝辣椒油不香不辣,油味霸道。沙嗲牛肉入口即化,乸到腍啤啤滑潺潺味道混濁。煎雙蛋,即煎焦香燶邊熱辣辣,微脆香口蛋汁黏黏入口即爆好舒服﹗白烚粉口過腍出前一丁,散發滾水味道。滾水白烚翻滾出前一丁,入口即溶霉腍濁咸滑潺潺沙嗲牛肉,無渣無味淡口獨立包裝外購辣椒油。煲仔雙太陽蛋沙嗲牛肉即食麵,比起普通碗上出前一丁更好味更滋味﹗雖然沙嗲牛肉依舊腍到入口即溶而味道濃濁,不過沙嗲湯汁厚厚和味美麗。雙太陽蛋嫩滑甘甜,吉穿再用麵條拖著大大力啜入,高溫燙嘴天堂的味道。煲仔窩蛋牛肉即食麵,試過荷包蛋、太陽蛋,就試試窩蛋吧﹗室溫的生雞蛋要跟滾滾濃湯混合吸引熱力,再讓麵條帶著入口才會美味﹗濃稠黏黏沙嗲湯夾得天衣無縫。豬扒公司出前一丁,咸到跳舞的腸仔及午

豬扒公司出前一丁,咸到跳舞的腸仔及午餐肉,放入口有種咋一聲既感覺。翻炸豬排乾鞋咸硬兼刮口,白烚出前一丁自撈湯粉,腍腍充滿滾水味。可否比一點誠意比一點熱誠烹調食物好嗎?尊重食材、珍惜食物好重要。雞扒公司出前一丁,跟豬扒公司出前一丁百份百一樣,質素未如理想。

火腿雙太陽蛋叉燒湯意粉,湯意粉比起即食麵及出前一丁更美味,大愛﹗湯汁濃厚而意粉彈滑,焦香燶邊太陽蛋及油淋淋的煎火腿,雖然叉燒唔叫好食,起碼夠腍帶甜唔乾硬唔過肥。生炸雞髀,生炸雞髀?依隻係翻炸雞髀先係真!其實真身為翻炸雞髀。不用5分鐘送到,乾硬鞋燶刮傷我的嘴仔,用多少力慢慢嘴嚼吧。已提醒幾次我要加太陽蛋,侍應們都唔聽人講野既!我隻蛋呢?

巨形火腿奄列,食多個巨型奄列﹗蛋卷咁大碌,真係好巨型啊!有無5隻蛋呢?蛋漿與火腿絲混為一骿,並不是馬虎地用蛋皮包著火腿絲就出貨,值得一讚﹗外層香口而內面嫩嫩,微微濕潤食得自在,搭上咸鮮火腿剛剛好啊﹗趁熱食大啖大啖地釀入嘴仔,塞得脹卜卜好滿足﹗
煎雙蛋
火腿荷包蛋
火腿荷包蛋沙嗲牛肉出前一丁
火腿荷包蛋沙嗲牛肉出前一丁
2022-09-22
$80 (早餐)
火腿雙太陽蛋叉燒湯意粉
2023-09-17 1063 瀏覽
Came here to support a great local cha chaan teng beloved by the people 👍🏼💚好耐冇返嚟啦~有少少懷舊又同時想支持呢家親民嘅小店...果然名不虛傳!蔥油雞扒飯 加三蛋:必食、10/10好完美。雞扒又脆又juicy、蔥油香、三蛋都煎得好靚靚。老公突然無聲無息底下頭、幾分鐘食晒、我都搶唔到幾口~😅滑蛋叉燒飯:都好完美!蛋又黃又滑、叉燒啱啱夠、唔會太油膩可惜每人得一個肚腩~希望下次來食煲仔飯🍲
開心餐(蔥油雞扒飯 加三蛋)
滑蛋叉燒飯
滑蛋叉燒飯:都好完美!蛋又黃又滑、叉燒啱啱夠、唔會太油膩

可惜每人得一個肚腩~希望下次來食煲仔飯🍲
2023-09-17
$54 (早餐)
開心餐(蔥油雞扒飯 加三蛋)
滑蛋叉燒飯
  • 叉燒滑蛋飯
  • 蔥油雞扒飯
2023-08-24 989 瀏覽
有個上左年紀既男侍應態度超級惡劣,差到爆差到無朋友,只係叫左兩次落單姐就話你催佢,‘’你催我都無用,我唔入電腦落單你一樣無得食‘’xx你xx呀~#%&!@*%#+\|~係要逼我講粗口,野食又唔係好好食,環境又差到極,又唔係好生意又唔忙,都唔明做咩事要甘鬼死躁底,唔想做你麻執咗佢囉,改左名叫光榮結業啦,結左佢啦,真係越諗越嬲xxxx,真唔明點解仲可以繼續營業落去,千祈千祈唔好幫襯,千祈千祈唔好幫襯,千祈千祈唔好幫襯,一定唔會有下次,睇返評價先知甘差~~
▫️鹹牛肉蛋治_$24(下午茶價)「睇橫切面就見到三文治係幾咁足料,由第一啖到最後一啖都食到滿滿嘅餡料!雞蛋軟嫩呈金黃色,小編配咗鹹牛肉平衡味道,雖然邪惡但好滿足~」識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡▫️生炸大雞脾配薯角_$31(下午茶價)「手掌咁大嘅炸脾,依然做到嫩滑爆汁!怕肥嘅可以轉薯角做沙律(雖然分別應該唔大~),美足不足嘅係雞肉較重雪味。」識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤.環境:🧡🧡🧡🧡🖤🖤服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤抵食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡//光榮冰室作為知名黃店,應該好多人都試過。除咗三蛋飯,原來佢哋嘅下午茶都好多選擇,仲又平又高質添~尖沙咀分店環境光猛,尚算整潔,食個快飯完全冇問題。//.🍽光榮冰室 (尖沙咀分店)🚪@gloryfandb📍尖沙咀厚福街5-6號地下6號📍旺角花園街3-5號鴻威大厦地下12-13號📍荃灣兆和街18號地下📍銅鑼灣登龍街37號地📍九龍灣常悅道23號地📍元朗教育路44, 46及50號兆明樓地下B號📍深井深井村54-55號地📍觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號.喜歡《揀飲擇食》的圖片和文字🤍不妨點一下like和follow @picky.eaterrr
▫️鹹牛肉蛋治_$24(下午茶價)
識食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡

▫️生炸大雞脾配薯角_$31(下午茶價)
識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

環境:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
服務:🧡🧡🧡🧡🖤🖤
抵食:🧡🧡🧡🧡🧡🧡

🍽光榮冰室 (尖沙咀分店)
🚪@gloryfandb
📍深井深井村54-55號地
📍觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號
喜歡《揀飲擇食》的圖片和文字🤍
2023-07-20 906 瀏覽
都聽講過呢期啲服務好差,但因為冇得揀唯有照入去食,點知咁就真係中咗。入面兩個侍應由頭到尾都係呼呼喝喝,特別係後生着黑衫嗰個,真係好似欠咗佢咁,仲要全程坐喺度講粗口,叫先識埋你收錢,嘢食本身已經難食,就連最基本個少少嘅服務態度都冇,根本就係趕客!
早餐
2023-07-17 780 瀏覽
I came here for breakfast one morning, and I was not disappointed. The staff is not the friendliest, and if you don’t speak or read any Chinese (there’s no English on the menu) then I don’t know if you’ll have the best experience. So if that’s the case, then I would recommend going with a local friend. I entered and waited to be seated but even after making eye contact, the server didn’t say anything, so I just sat myself down haha (it was pretty empty).After less than 30 seconds of looking at t

After less than 30 seconds of looking at the menu, they came up to me and asked what I wanted in a pretty aggressive manner lol.

As everyone else here is recommending, I ordered (and highly recommend) the 叉燒滑蛋飯 (char siu scrambled egg rice). And to drink, I got an iced lemon tea.

叉燒滑蛋飯

The portion size was so good and the ratio of everything (char siu, egg, sauce, rice) was perfect.
2023-07-16
早餐
叉燒滑蛋飯
2023-07-16 408 瀏覽
平時有幫襯其他分店,今日去到呢一間尖沙咀,體驗極差,以後唔會幫襯餐廳,一嚟就話冇炒嘢,冇公仔麵,唔緊要食其他然後一位中年男侍應態度極度惡劣,坐低30秒,再大聲問食乜?叫凍檸茶少甜變咗走甜人哋想叫小飯,有位後生仔話得㗎喇少咗㗎啦總之,唔會再幫襯尖沙咀呢一間分店但其他分店依然會繼續幫襯
餐廳,一嚟就話冇炒嘢,冇公仔麵,唔緊要食其他
然後一位中年男侍應態度極度惡劣,坐低30秒,再大聲問食乜?
叫凍檸茶少甜變咗走甜
人哋想叫小飯,有位後生仔話得㗎喇少咗㗎啦
總之,唔會再幫襯尖沙咀呢一間分店
但其他分店依然會繼續幫襯

2023-07-11 394 瀏覽
第一次寫評語就係俾哩個極品侍應,其中一個侍應態度真係好差,叫佢幫手落單好似欠佢錢咁,聲大夾惡,趕客咁款,野食都未到,已經俾佢激到無胃口🤮食食下野仲會無啦啦怒啤你,真係莫名其妙😵‍💫未見過一個侍應態度係咁垃圾。食物質素比起之前差左,年幾前食過扒餐算ok, 今次食物質素好差,一粒大大老鼠屎侍應實在太趕客,第一次幫襯一間餐廳感覺係俾錢買難受,不知所謂,唔明點解咁多好評,永世都唔會幫襯!

疫情時係旺角光榮嘅常客,但而家好耐無去光榮,因為嘢食水準每況越下,真係越嚟越唔好食😓,差不多價錢嘅選擇响旺角或尖沙咀都仲有唔少,不過今日唔知撞咗咩邪,竟然夠膽死走入呢間挑戰食客EQ的垃圾餐廳。平時有食開光榮嘅都知佢都係得嗰幾樣嘢食,照計點叫都唔會容易出錯,如果你地都認為係咁,咁你就大錯特錯!😖入去的時候差不多full,但隔咗好一陣先有人招呼你坐低。幫我哋落單嘅係一個後生仔,面青口唇白無梳頭嗰種⋯anyway我哋叫咗三眼仔雞扒菜底,三眼仔(雞蛋)講明要太陽蛋,然後凍檸水走甜,仲有沙爹牛麵同凍奶茶。先嚟嘢飲,放低咗一杯熱檸水,我心諗三十幾度真係有人飲熱嘢?好啦,叫個侍應嚟,OK落錯單,咁換過囉,佢入返廚房(好明顯)將杯熱檸水倒落啲冰度,然後拎返出嚟嘅時候已經係無哂啲冰嘅暖檸水⋯唯有叫佢加返少少冰啦⋯到三眼仔嚟到,一見面頭嘅炒蛋,灰咗😓,叫返個面青口唇白侍應嚟,佢話落錯單,再整過,我話明明要太陽蛋點解咁樣?佢竟然回答話:我都係唔記得咗要太陽蛋啫!一啲歉意都無!OK,唯有再等,到拎返碟核突(自己睇相)嘢嚟嘅時候,掀起啲太陽蛋,發現下面嗰塊係豬扒唔係雞扒😤😤😤😤😤,我朋友嬲到…呢刻已經胃口盡失,

入去的時候差不多full,但隔咗好一陣先有人招呼你坐低。

到三眼仔嚟到,一見面頭嘅炒蛋,灰咗😓,叫返個面青口唇白侍應嚟,佢話落錯單,再整過,我話明明要太陽蛋點解咁樣?佢竟然回答話:我都係唔記得咗要太陽蛋啫!一啲歉意都無!OK,唯有再等,到拎返碟核突(自己睇相)嘢嚟嘅時候,掀起啲太陽蛋,發現下面嗰塊係豬扒唔係雞扒😤😤😤😤😤,我朋友嬲到…呢刻已經胃口盡失,無再食落去😓,但照俾錢,當買個教訓!

兩個人叫少少嘢食竟然有三樣嘢錯,個侍應一係未瞓醒一係嗨咗嘢,無道歉而且態度輕挑,三條友挨挨憑憑掛住吹水,啲嘢又唔係特別好食,唔好扮黃喇,呢間咁嘅垃圾餐廳呢世唔會再去!!!!!!!!!!!!
(原本雞扒) 頹爆豬扒三眼仔
2023-06-22
本身好支持間餐廳嘅理念Lunch路過諗住再嚟支持下。叫咗個椒鹽豬扒飯,點知中曬伏。首先佢炸到塊豬扒乾曬,在無經任何烹調,喺豬扒上面淋上炸蒜同鹽就完成。食到好似咬緊柴咁樣。飯就太多水,啲飯變咗一pat pat。唉,點解會搞成咁。。。希望快啲改善返,靠理念經營一間餐廳唔掂,始終都係要講食物嘅質素
本身好支持間餐廳嘅理念
Lunch路過諗住再嚟支持下。
叫咗個椒鹽豬扒飯,點知中曬伏。

飯就太多水,啲飯變咗一pat pat。
唉,點解會搞成咁。。。

椒鹽豬扒飯
2023-05-11 831 瀏覽
尖沙咀厚福街出名多野食,除左肥仔小食,其他都好少試。每次經過尖咀呢間光榮冰室都係好多人等位同外賣。今次兩點黎到,岩岩完左lunch 時間,兩位唔洗等,座卡位,happy !叫左一位三眼仔煎雞扒飯同一位滑蛋叉燒飯,兩杯凍奶茶😌等左一陣就黎左,兩位都好靚仔❤️三眼仔其實係指三個太陽蛋,真係煎得好完美,睇見就想一啖啜落去,下面埋藏左驚雞扒,都係煎得滑既~最正飯底都好多 甜豉油 再加埋蛋黃漿撈飯,真係別有一番風味,好食呀!試左朋友既滑蛋叉燒,又係唔錯,份量好多。不過奶茶就差啲喇,都無咩茶味。平時自己過黎食個快靚正既午餐都唔錯,因為食完係滿足既👍🏻😂
尖沙咀厚福街出名多野食,除左肥仔小食,其他都好少試。

試左朋友既滑蛋叉燒,又係唔錯,份量好多。

不過奶茶就差啲喇,都無咩茶味。

平時自己過黎食個快靚正既午餐都唔錯,因為食完係滿足既👍🏻😂
2023-05-10
2023-05-01 530 瀏覽
光榮茶餐廳人氣極高,試咗佢哋嘅餐蛋麵,好好味呀!啲麵煮得岩岩好,有啲Q彈嘅口感。餐蛋煎得香脆,裡面嘅蛋味又好香濃,真係好好食。湯底唔係太濃郁,但都有啲淡淡嘅雞肉味,同埋配埋啲蔥花,味道好豐富。茶餐廳嘅餐蛋麵真係好適合做午餐啊!

星期一打算叫個外賣食下,但食左2啖真係食唔落🤢-招牌香煎雞扒粉麵轉通心湯底係十級咸,一食落去好辛苦,請問師傅有冇試食過再賣比人?雞扒真係世界級難食,係好大塊,但同樣係咸到爆炸,食落仲會有膻味係咩事….係我食過咁多間茶餐廳最難食既常餐。-方包係好厚個隻 但得少少牛油😂食落同食冇牛油一樣-火腿奄列又出出地事,料係好多,但唔完全關餐廳事,相信係凍左變得麻麻。--真心希望會有所進步,唔好只靠信念去經營生意。老闆,我想講真係好難食。
星期一打算叫個外賣食下,但食左2啖真係食唔落🤢
招牌香煎雞扒粉麵轉通心
方包係好厚個隻 但得少少牛油😂食落同食冇牛油一樣

招牌香煎雞扒粉麵

火腿奄列
外賣自取
2023-04-01 669 瀏覽
尋日喺附近做完嘢,就突然之間諗起附近有間光榮冰室再行過去食,可能晚餐時間都比較多人,所以都係等咗5分鐘到就即刻安排入去坐,一坐低就叫咗個三眼仔雞扒飯同一個東坡肉飯,三眼仔係不嬲嚟到呢度一定要食嘅,因為個蛋撈埋啲飯度食係好好味,我諗係其他茶餐廳都未必食到呢個味道,佢個雞扒煎得好香脆食落有幾好食,東坡肉飯個醬汁有少少甜蛋撈落啲飯到都幾好餸飯,個肥豬肉炆得好淋,好適合鍾意食肥豬肉嘅朋友仔。所以你都一定唔可以錯過,之後就去深水埗再encore食甜品

,之後就去深水埗再encore食甜品
2023-03-31
  • 三眼仔雞扒飯