💛 光榮冰室💛飯都可以轉菜底!?光榮冰室可算是最樸實的茶餐廳了,除了食物味美外,價格也經濟實惠,可以用「快、靚、正」來形容。平常車仔麵轉菜底就吃得多,有沒有想過吃飯也隨時轉菜底?現在光榮冰室的任何煩款,只要加$00就可以轉菜底,迎合一眾愛美的減肥人士享用。📍叉燒炒蛋飯 $51 ,轉菜底 +$8 (包凍熱飲品)以往點叉燒滑蛋飯,筆者一定會叫小飯,因為正常份量的話,基本上都吃不完,造成浪費。而愛美的女士們又不應吸收太多澱粉質,現在飛雲來了!減肥的女生不用怕,因為現在只是加$8 就可以轉菜底,而且光榮選用瘦淋叉燒,吃後也不覺一絲罪疚感。炒蛋滑溜,加上秘製的甜鼓油和爽脆的生菜🥬,吃畢也相當飽肚。🔸小總結:慶幸光榮冰室能與時並進,推出健康的餐飲,令注重健康和想減重的人士都可以吃到美味的大餐。👅 味道:4.7/5💰CP值:4.7/5🕴🏻服務:4.7/5🔰餐廳環境:4/5🍽 餐廳:光榮冰室🌐地址: 尖沙咀厚福街5-6號地下6號舖🐮 #cowing吃在尖沙咀#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #hkfood #hkfoodblo
💛 光榮冰室💛飯都可以轉菜底!?

📍叉燒炒蛋飯 $51 ,轉菜底 +$8

🔰餐廳環境:4/5
🍽 餐廳:光榮冰室
🌐地址: 尖沙咀厚福街5-6號地下6號舖

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #hkfood #hkfoodblogger #foodblogger #相機食先 #光榮冰室 #叉燒滑蛋飯菜底 #叉燒滑蛋飯
2022-05-07
2022-05-09 442 瀏覽
超出色叉燒滑蛋飯$51食物美味,價格相宜,是性價比俱備的一間餐店,依個價錢,依個質素,真係世一!叉燒瘦得黎又唔韌!仲有好多舊!👍🏻炒蛋又滑又香,仲保留到蛋汁!啲飯嘅硬度啱啱好,有咬口,配埋甜豉油,正呀!叉燒炒蛋甜豉油嘅配搭絕對係perfect match!!!仲包埋飲品,冷熱同價!唔係唔整返杯凍奶茶呀嘛🤤📍尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪其他地區都有分店— 元朗、荃灣、九龍灣、觀塘、銅鑼灣、旺角
超出色叉燒滑蛋飯$51

叉燒瘦得黎又唔韌!仲有好多舊!👍🏻
炒蛋又滑又香,仲保留到蛋汁!
啲飯嘅硬度啱啱好,有咬口,配埋甜豉油,正呀!
叉燒炒蛋甜豉油嘅配搭絕對係perfect match!!!
仲包埋飲品,冷熱同價!唔係唔整返杯凍奶茶呀嘛🤤

📍尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪
其他地區都有分店— 元朗、荃灣、九龍灣、觀塘、銅鑼灣、旺角
2022-04-20 669 瀏覽
厚福街一向都多食肆😍 因爲今日早去,冇乜人,好好彩唔洗排隊😙💛椒鹽豬扒飯 ($55)椒鹽偏向濃味,會有少少辣,但唔食辣嘅🐡都接受到 (我懷疑佢食曬成碟就唔同講法🤫) 有好多舊豬扒,多數冇骨,肉食獸必食😋個飯都寫到明只有豬扒同飯🍚 如果想食得比較健康,想要兩條菜🥬 或者多啲唔同嘅食物種類就未必適合🤔💛開心 ($58)即係蔥油雞扒飯 + 三隻太陽蛋🍳啲蛋好香好滑,我淨係偷咗啲蛋白嚟試下都覺得好掂👍🏻 個蛋白少少燶邊,脆脆地;啲蔥油香,雞扒嘅皮唔厚,有肉汁😋 🐡:呢個飯太多豉油,因為本身已經有啲蔥油,食到尾就比較漏💭兩個飯都比較多油,送冷/熱飲

椒鹽豬扒飯

💛椒鹽豬扒飯 ($55)

開心

💛開心 ($58)
即係蔥油雞扒飯 + 三隻太陽蛋🍳
🐡:呢個飯太多豉油,因為本身已經有啲蔥油,食到尾就比較漏

💭兩個飯都比較多油,送冷/熱飲
2022-04-11 360 瀏覽
尖沙咀厚福街有好多野食,要搵平價又飽肚既就可以食光榮冰室😛雖然開係尖沙咀其中一條最多人流既街,但光榮冰室都保持住茶記既價格,而且碟頭飯都大大碟,上菜時間快,當速食快餐都可以😂今次叫左新野 - 鰻魚炒蛋飯 同 三蛋雞排飯先講鰻魚飯,鰻魚有三大片,碟頭飯黎講算多。炒蛋正常發揮,加埋燒汁一齊食,味道都還可以👌三蛋雞排飯就一直都係佢地招牌菜。照樣都係3隻太陽蛋,冇穿冇爛咁上碟,可能會有人覺得太生,但我地覺得都接受到。雞排都幾滑同大塊,如果唔係好肚餓都隨時食唔晒😋
尖沙咀厚福街有好多野食,要搵平價又飽肚既就可以食光榮冰室😛

今次叫左新野 - 鰻魚炒蛋飯 同 三蛋雞排飯

鰻魚炒蛋飯
三蛋雞排飯
鰻魚炒蛋飯
三蛋雞排飯
  • 開心餐
2022-03-05 601 瀏覽
📍光榮冰室______在家隔離的日子裏,最想念的不是什麼山珍海味,微小願望是能再堂食一碟叉燒炒滑蛋飯。。。。______叉燒炒蛋飯連熱飲 HKD 50______📍 光榮冰室 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪______#旦食在香港 #旦會再來 #egginhk #eggfoodie #相機食先 #hkfood #hkfoodie #hkfoods #foodie #foodphoto #叉燒炒蛋 #Yellow
📍光榮冰室

叉燒炒蛋飯連熱飲 HKD 50
______

📍 光榮冰室 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪
叉燒滑蛋飯
  • 叉燒滑蛋飯
2022-03-02 407 瀏覽
⚠️而家疫情嚴重大家要保重身體,唔出街就bookmark定遲d去,再吾係可以買外買返屋企慢慢食⚠️ 💛黃店📜”光榮冰室 (厚福街) (尖沙咀)📍地址:尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪🤍 分店地址: 尖沙咀 旺角 九龍灣 元朗 銅鑼灣觀塘 荃灣 深井📝評價💬📢 光榮早餐$40蜜汁叉燒通粉 $35第一次係光榮度食早餐😂😋光榮早餐比較豐富😍雖然都係比較普通嘅一份早餐😂😂但係比起叉燒通粉勁加出色少少💛💛不過不失😂 建議都係食返午餐會比較好👅🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩 #美食推介 #尖沙咀美食 #尖沙咀黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow尖沙咀 #foodieksk尖沙咀 #foo

💛黃店
📜”光榮冰室 (厚福街) (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪

🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

#美食推介 #尖沙咀美食 #尖沙咀黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow尖沙咀 #foodieksk尖沙咀 #foodieksk茶記 #黃店茶記
火榮冰室
火榮冰室
2022-02-28 265 瀏覽
平靚正超邪惡茶記🤤📍光榮冰室 (厚福街) (尖沙咀)- 尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪💰$55 每次黎光榮冰室點餐,好多時都會點三眼仔扒餐,簡直係大件夾抵食!份量每次都超級足,塊扒仲大過面,飯又多餸又多,基本上食完超級飽肚,超級滿足🥰。味道亦都非常好,唔會太過鹹,食落去好juicy ,蛋汁同蔥油加豉油一齊連個飯食,真係好邪惡,好夾呀,塊扒肉質以價錢來講都算不錯,好抵食😋。$55連野飲,價錢合理,推薦!👍
平靚正超邪惡茶記🤤

📍光榮冰室 (厚福街) (尖沙咀)
- 尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪
💰$55

$55連野飲,價錢合理,推薦!👍
2022-02-28 261 瀏覽
不解釋呢間唔係唔撐下話!!🤷🏻‍♀️冇得晚市堂食咪六點前黎食囉期待緊有返晚市,可以黎食煲仔飯!!🤤🤤炸雞髀配薯條+熱谷咕 $31 😋😋8.5分光榮炸髀真係世界級好食!!皮脆內嫩!!💦💦唔係炸得太乾身食落仲好juicy!!食過荃灣、觀塘、尖沙咀分店個人認為觀塘同荃灣比較正雞髀好似大隻啲haha😂😂啲薯條都勁脆仲要係我最鍾意嘅波浪薯條!!超正!!谷咕好苦😂😂我下次乖乖哋飲返熱朱古力/紅豆冰算🤗🤗
不解釋
呢間唔係唔撐下話!!🤷🏻‍♀️
冇得晚市堂食
咪六點前黎食囉
期待緊有返晚市,可以黎食煲仔飯!!🤤🤤
炸雞髀配薯條+熱谷咕 $31 😋😋
8.5分
光榮炸髀真係世界級好食!!
皮脆內嫩!!💦💦
唔係炸得太乾身
食落仲好juicy!!
食過荃灣、觀塘、尖沙咀分店
個人認為觀塘同荃灣比較正
雞髀好似大隻啲haha😂😂
啲薯條都勁脆
仲要係我最鍾意嘅波浪薯條!!超正!!

谷咕好苦😂😂
我下次乖乖哋飲返熱朱古力/紅豆冰算🤗🤗
聖誕節果陣黎過一次,點知因為禁晚市堂食而摸門釘,所以今次趁住同女朋友去staycation之前黎食個lunch,平日lunch時間冇咩人,唔洗排隊就可以入去嗌左佢最出名既叉燒蛋飯同三眼仔雞扒飯,賣相好吸引,而且個份量非常足夠,同女朋友食完已經飽左8成味道方面佢調味並唔係好重,只係少少鼓油同蔥油去吊味,食落去會感覺上健康D,不過比較可惜既係佢個飯偏濕,影響左整體口感茶餐廳通常都係用大桶去煲飯,好容易出現上面乾下面濕既情況,我地應該係咁啱食到底果D,不過為左保持品質,我建議餐廳可以將D飯撈勻左先裝碟,咁就可以令到D飯質軟硬適中不過總括而言,佢整體表現仍然算係唔錯,只要改善返個飯質絕對可以比佢4-5星,因為我好中意食飯,所以飯既分數佔比好高

2022-02-18 314 瀏覽
難得經過見到冇人排隊就入去試吓呢間好多好評嘅茶餐廳。食完之後,覺得並唔係我想像中咁好….可能係我選擇錯嘅食物….▫️爆荽肥牛煲仔麵(HKD52) - 賣相同菜式名完全符合,真係有成堆芫荽做出爆茜效果。芫荽下面隱藏咗公仔麵同埋數片肥牛。比較大片嘅肥牛係好靭同埋咬唔開嘅🤦🏻‍♀️煲身容量唔大,放咗個麵加幾片牛肉後只能落少少汁….▫️吉利魚柳漢堡(HKD38) - 老實講,呢個飽真係好好麻麻,魚柳又乾又鞋,個麵包都唔好食。不過$38一個下午茶套餐有薯條及熱飲一杯,以價錢嚟講仲可以要求啲咩😂

2022-02-10 231 瀏覽
光榮冰室係尖沙咀血拼完,又好肚餓,唯有食平d啦。咁行到厚福街見到光榮冰室就入去啦。餐廳都係普通茶記格局,地方比較逼夾少少。由於今日體力勞動實在太大,咁我就叫咗2樣嘢質飽自己。火腿巨型奄列本身諗住gimmick黎既姐,奄列可以有幾大隻。一上枱我就認輸了,原來真係可以咁太隻。奄列應該有2隻手板咁長,外表睇落好似好乾身,但夾先發覺入面原來仲好嫩滑,滲出少少蛋汁,食落算滑溜。而入面放既火腿亦都非要慷慨,啖啖都係滿滿既蛋同火腿,十分滿足。正常食量既人應該一隻就食得飽!葱油雞扒飯過咗無耐,葱油雞扒飯都上枱了。雞扒非常大塊,而且個皮烈得好香好脆。肉質方面就有少少結實,可能overcook咗少少。但成個飯既主角絕對係葱油!葱既份量都算多(可以再多少少), 配埋鼓油同白飯,簡單得黎又好食。
光榮冰室

火腿巨型奄列

葱油雞扒飯
2022-02-06 255 瀏覽
🎉大年初六,順❤️順意🤗光榮冰室💛 平 靚 正 香港原味道 📍 尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪西多士配炸魚柳$33 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5平時叫開流心西多士,今次來叫半份西多跟炸魚柳好邪惡😆~好正~好好味啊😋🙋🏻‍♀️必食之選全日常餐$45 ⭐️⭐️⭐️/5叫左叉燒湯意粉🍝配火腿奄列跟多士加左$1 轉做煉奶多士正常水準🤗🔍凍檸茶🍹凍奶茶🧋仲要埋單$76 ✌🏻無得輸👍🏻
🎉大年初六,順❤️順意🤗

光榮冰室💛 平 靚 正 香港原味道
📍 尖沙咀厚福街5-6號地下6號鋪

西多士配炸魚柳$33 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
平時叫開流心西多士,
今次來叫半份西多跟炸魚柳

正常水準🤗

🔍凍檸茶🍹凍奶茶🧋
仲要埋單$76 ✌🏻無得輸👍🏻
2022-02-05 199 瀏覽
第一次幫襯,明明唔肚餓,以為5點幾佢唔會俾我地堂食,點知咁好彩有人走有枱咪即刻坐低食Early Dinner。30幾蚊豬扒漢堡包仲包埋飲品, 尖沙咀區呢個價錢覺得好不可思議!味道真係好好,個包係軟熟,豬扒入味唔算油(有一小塊骨,要小心咬啊)不得不讚,伴碟幾條薯條乾乾地又唔熱係扣分位(咁我本來都唔知佢會有薯條,唔食都抵嘅),奶茶都好濃好飲,服務快又細心(主動俾茄汁唔駛開口問),成件事係抵食兼滿足的。另外,朋友點的奶醬多超厚多,奶醬多料到漏,見倒都想食,下次幫襯再試,加油!
2022-02-04 205 瀏覽
-喺我心目中,茶餐廳絕對係我嘅comfort food💕-今日經過尖沙咀,心血來潮好想食吓茶記,就衝左去光榮嚟返個蔥油雞扒飯💛-當然係重口味嫁啦,減肥哩啲小事就放埋一邊🤷🏻‍♀️ 䜴油汁再加埋蔥油,撈飯一流😍-再配埋大過我手掌嘅香煎雞扒,岩曬食肉獸,啖啖都係肉,配搭埋油香四溢嘅白飯,超滿足🧚🏻‍♀️
-喺我心目中,茶餐廳絕對係我嘅comfort food💕

2022-01-24
  • 蔥油雞扒飯
2022-01-27 266 瀏覽
每次經過厚福街呢間光榮冰室都好多人排隊,不過而家見到有煲仔飯食,所以我決定排。好彩晚市都好快。入到去已經聞到成間鋪好香。叫左椒鹽豬扒飯加3隻蛋,同埋豉椒排骨煲仔飯。一坐底已經聞到好香煲仔飯味,天氣凍食煲仔飯正啊,煲全個飯底既飯都變左飯焦,係脆既同埋好易刮出黎食,唔儲好黏煲底。我會覺得佢係平價版坤記!有坤記水準又唔駛等太耐。椒鹽豬扒有2塊大大豬扒,醬汁比較偏甜,不過好足料,不過記住一定要加蛋,會好味好多。

豉椒排骨煲仔飯
2022-01-03