2016-06-29 2716 瀏覽
裝修後首次光顧,雖然店內環境無太大改變,但午市已經無咗$42嘅套餐 (4選1餸菜跟菜飯或白飯一碗,再配冷/ 熱豆漿一杯。) 。新套餐價錢略為提高,$45-$50嘅套餐跟白飯一碗,豆漿一杯及餐湯一碗,若跟菜飯需另加$5。豆漿嘅豆味無以前咁香濃,失色咗,有啲失望。酸辣湯就一般。3個人點咗3個套餐 (上至下: 糖醋魚塊、魚香雞柳、回窩肉),每款餸都比以前大碟。糖醋魚塊不過不失,魚塊肉質尚算嫩滑。魚香雞柳就完全食唔到魚香嘅味道,只係普通嘅西芹炒雞柳。而回窩肉就稍為多油。
豆漿嘅豆味無以前咁香濃,失色咗,有啲失望。酸辣湯就一般。

2016-06-29
2016-05-28 2565 瀏覽
今天中午行過紅磡,買完涼鞋後就周圍到附近找地方食lunch,行過一間叫「五芳齋」的餐廳,門外玻璃窗都有貼上不是供應齋的,看來都真是好有趣,於是在門外看了一陣餐牌,午餐都是一些家常中式菜式,都吸引了我入去食個飯。環境都好簡約整齊,夠光猛又寧靜,感覺都好舒適。 是日是星期三,午餐($42 net )可以選擇有南乳肉、魚香肉絲或香辣牛腩,我最後選擇了南乳肉,等了一陣,店員已經好快把食物送到客人枱上,南乳肉是用上五花肉煮成,五花肉色澤鮮艷,味道濃淡得宜,口感嚼勁鬆軟,非常入味有陣陣的南乳香,配上油潤光澤的菜飯伴食都真是不錯,天氣熱再加杯冰凍豆漿就是最佳配搭,凍豆漿味道好香甜,豆味都算是濃郁,不過就嫌份量未夠滿足。
南乳肉配菜飯
凍豆漿
2016-05-04
凍豆漿
南乳肉配菜飯
2016-04-10 1898 瀏覽
屢屢於蕪湖街逸·酒店對面巴車站下車,看見「五芳齋」,還以為是吃齋菜的地方。畢竟,附近有一間觀音廟。今日,走到門前,見門口貼有「本店提供食品非素食」,始知真相。上網搜尋,「五芳齋」是源於浙江嘉興的百年老店,寓意「五穀芳馨」,以售賣當地特產 - 鮮肉糭和八寶粥聞名,最近進駐紅磡逸.酒店。餐廳裝潢平實簡約,最吸引之處還是牆上的圖畫,呈現出嘉興昔日魚米之鄉的盛況。甫坐下,店員送上一壼檸水。酥炸雞排麵$55,炸雞與湯麵分開上枱奉客。上海麵浸在乳白色高湯中,配以兩條嫩菜。麵條浸在湯中,還擔心會易糊易爛,入口發覺麵條竟不糊不爛,囗感柔軟滑順。雞排炸粉極薄,外層炸得酥香皮脆,內裏肉質則嫩滑有肉汁,味道不錯,只略嫌炸得有點兒油膩。

上網搜尋,「五芳齋」是源於浙江嘉興的百年老店,
甫坐下,店員送上一壼檸水。
炸雞排麵$55炸雞與湯麵分開上枱奉客。
2016-04-09
2016-03-30 843 瀏覽
紅磡真係一個覓食既好地方,雖然一個禮拜因為返學既關係要出黎4日,但係永遠都可以有新野試我本身係一個好長情既人,食開邊間就會一直好想繼續去,仲要比人話我係咪當左個間野係canteen個種今日收工係對面海搭巴士未夠6點就到左紅磡,唔知點解想食得清淡D同一條街既上海麵又未開,於是就決定試下五芳齋,因為可以坐得舒服D由於唔係食飯時間既關係,都係得幾檯人,所以唔使等位講返正題,下午茶主要有3個價位,最貴既刨冰系列我諗到天氣熱D既時候再食啦最平個個就係$35包凍/熱豆漿,轉野飲另計,下午茶時段免加一今次就叫左津白肉絲炒年糕配熱豆漿豆漿應該係最基本既野,但唔知點解唔係間間飲落都正常,太甜、冇味、太稀甚至有燶味既都有,而個D鋪頭仲分分鐘係野食整得唔錯既餐廳而五芳齋既熱豆漿無論甜度定濃稠既程度都恰到好處,值得一讚至於主菜方面,雖然我本身對下午茶既份量都唔會有太大期待,但上碟第一眼見到個時我都有少少嚇親,個一刻我係度諗返屋企使唔使再搵D野食下......但後來食食下又OK喎,可能我早食同埋D年糕都飽肚啦不過最令我驚喜既唔係津白、唔係肉絲亦唔係年糕,反而係冬菇蠔油同冬菇不嬲都係絕配,而全碟最入味既竟然就係D

由於唔係食飯時間既關係,都係得幾檯人,所以唔使等位

今次就叫左津白肉絲炒年糕熱豆漿
津白肉絲炒年糕、熱豆漿
而五芳齋既熱豆漿無論甜度定濃稠既程度都恰到好處,值得一讚

不過最令我驚喜既唔係津白、唔係肉絲亦唔係年糕,反而係冬菇
蠔油同冬菇不嬲都係絕配,而全碟最入味既竟然就係D冬菇,就咁食落應該唔似係鮮菇,唔錯
津白同肉絲都不過不失,我個人偏好腍少少既津白,而呢碟入面既就介乎爽口同腍之間,豐富成碟炒年糕既口感
至於年糕我就反而有少少失望,大家都知上海年糕本身都係由一條切成一片片,可能係因為炒個時冇兜得好勻,所以有幾片都仲係痴埋一齊,導致有其中一面都係白色冇沾到D汁 當然35蚊既下午茶我唔會有咁高要求,但如果用正價黎食既話就未必過到我個關
整體黎講都炒得幾香幾入味,我一邊夾黎食一邊玩手機都好快食哂

總括黎講,以$35食到酒店餐廳既上海菜絕對係超值,而且環境又乾淨坐得又舒服,睇黎都可以考慮將五芳齋加入我既canteen list再試哂其他野...哈哈
題外話/補充資料: 其實我一直對五芳齋呢個名都有一個迷思,因為平時成日經過都會同朋友點解門口會貼住唔係素食餐廳的notice,後來無聊揭下個main menu就恍然大悟了,我仲影埋比我fd睇,我諗D人見到我呢個行為應該覺得我唔太正常haha
2016-03-30
津白肉絲炒年糕、熱豆漿
2015-12-29 915 瀏覽
紅磡最近開了好多食堂,好壞都有,真係要睇你好唔好彩。事關個個都話自己有幾好味又幾出名。雖然個個口味唔同,但好鐘意杜如風金句,我好似領左你嘢。四小拼的四喜烤夫賣相普通、入口比較腍口、質感都還可以、但味道就咸到入唔到爆!花雕醉雞、完全沒有花雕酒味只得咸味!糖醋小排骨、切得大細粒、入口乾身、入口只有酸味。涼拌木耳汁芡比較稠,欠缺了木耳清爽的口感。 餐廳定價貼近尖沙咀同類型餐廳、但味道就不能相比。

餐廳定價貼近尖沙咀同類型餐廳、但味道就不能相比。
2015-12-03
2015-12-13 630 瀏覽
在一九七幾年時彌敦道未曾經有間五芳齋,味道美味,雖然當時年少但美味的東西是印象猶新。星期日下午想起紅磡有間同名的店子,就去試下,一食就出事。首先叫了排骨菜飯,薺菜素飽,烤夫,雪菜炒年糕。排骨菜飯ok,薺菜飽只見薺菜及幾粒豆腐乾,如果加少許冬菇就更好,飽也很鬆軟😋,烤夫為何有薑絲😓,雪菜炒年糕,居然用上醬油芽菜😮,一股年糕都是炒到醬汁乾身,才會做到濃油赤醤,不會見到有汁的,這裡你可見到汁而且年糕破😱,而且雪菜炒年糕一般都不會用醬油炒,本人也是祖藉上海, 大大話話吃上海菜也吃了幾十年😅。
星期日下午想起紅磡有間同名的店子,就去試下,一食就出事。
首先叫了排骨菜飯,薺菜素飽,烤夫,雪菜炒年糕。
2015-12-13
2015-11-19 662 瀏覽
因為媽媽是上海人的關係,常去上海和嘉興旅遊,所以認識了上面很出名的「五芳齋」品牌,最喜歡吃他們的粽子,用醬油拌過糯米才包的粽子,香港真的吃不到!沒想到,現在進駐香港了!開心!必叫的薺菜包!香港沒有的薺菜,我在上海食完後,完全愛上了那清香的味道!飛返香港當日還特地買2斤薺菜返香港呢!哈哈! 不得不讚的薺菜包,包軟熟,薺菜很清香,真的很好吃! 然後就到我最愛的粽子,今次點了大肉粽!完全是嘉興的味道嘛!好吃好吃!😍三絲春捲,剛炸出來的,脆脆的,餡料熱熱的,是上海的味道,椰菜香菇餡,我最愛這個組合!令我意外的是,這裡有咖啡,雪花冰和窩夫!OMG!即刻點左杯咖啡和窩夫試下,竟然有韓國的味道! 下次可以帶姐妹們來嘆杯靚靚拉花咖啡,吹下水!

不得不讚的薺菜包,包軟熟,薺菜很清香,真的很好吃!

薺菜包

然後就到我最愛的粽子,今次點了大肉粽!
完全是嘉興的味道嘛!好吃好吃!😍
大肉粽

三絲春捲

下次可以帶姐妹們來嘆杯靚靚拉花咖啡,吹下水!

Latte

Latte
鮮忌廉窩夫
  • 粽子
2015-11-19 563 瀏覽
因為媽媽是上海人的關係,常去上海和嘉興旅遊,所以認識了上面很出名的「五芳齋」品牌,最喜歡吃他們的粽子,用醬油拌過糯米才包的粽子,香港真的吃不到!沒想到,現在進駐香港了!開心!必叫的薺菜包!香港沒有的薺菜,我在上海食完後,完全愛上了那清香的味道!飛返香港當日還特地買2斤薺菜返香港呢!哈哈!不得不讚的薺菜包,包軟熟,薺菜很清香,真的很好吃!然後就到我最愛的粽子,今次點了大肉粽!完全是嘉興的味道嘛!好吃好吃!😍三絲春捲,剛炸出來的,脆脆的,餡料熱熱的,是上海的味道,椰菜香菇餡,我最愛這個組合!另我意外的是,這裡有咖啡,雪花冰和窩夫!OMG!即刻點左杯咖啡和窩夫試下,竟然有韓國的味道!下次可以帶姐妹們來嘆杯靚靚拉花咖啡,吹下水!

不得不讚的薺菜包,包軟熟,薺菜很清香,真的很好吃!

然後就到我最愛的粽子,今次點了大肉粽!
完全是嘉興的味道嘛!好吃好吃!😍

2015-11-19
韭菜炒蛋
咸肉粽
latte
都未有人寫食評就等我來寫寫吧!上幾個星期見到新開嘅上海菜叫五芳齋,因為佢用得呢個今日代表性嘅名,已經對佢充滿期待。難得今日早收工同屋企人嚟到五芳齋食晚飯,入到去裝修係唔錯嘅,光猛舒服,咁就開始點菜啦但係打開個餐牌後,我覺得非常失望....首先,叫得五芳齋,一定係食上海菜上海菜,點會唔叫小籠包?但原來呢間所謂的上海菜竟然無小籠包 晚上8點,想飲個上海的醃篤鮮,竟然話已經賣晒坐對面一對夫婦叫左最後的醃篤鮮就投訴醃篤鮮怎能沒有百頁,沒有百頁怎能叫醃篤鮮呀? 最後,望來望去都唔知點乜嘢好,結果我哋叫左個涼拌木耳同炒年糕,r首先講左個涼拌木耳,又無醋味又無喊味咁簡單的涼拌點解都唔花d功夫做好d叫左個年糕,唔明點解等左20分鐘都未有得食,舉手問侍應,侍應態度一般,還好個年糕還可以....食得落口,但一定唔係好食,一定唔會再黎!

都未有人寫食評就等我來寫寫吧!

但係打開個餐牌後,我覺得非常失望....

首先,叫得五芳齋,一定係食上海菜
上海菜,點會唔叫小籠包?
但原來呢間所謂的上海菜竟然無小籠包

晚上8點,想飲個上海的醃篤鮮,
竟然話已經賣晒
坐對面一對夫婦叫左最後的醃篤鮮
就投訴醃篤鮮怎能沒有百頁,沒有百頁怎能叫醃篤鮮呀?
首先講左個涼拌木耳,又無醋味又無喊味
咁簡單的涼拌點解都唔花d功夫做好d
叫左個年糕,唔明點解等左20分鐘都未有得食,舉手問侍應侍應態度一般,

非常差的涼拌
呢個回憶唔方唔好喇!
2015-11-03
2015-10-31 540 瀏覽
新開一家來試下,我們六點到已經有6家人在等inculde我們。店員解釋而家D台就完下午茶時間,要等一等。等到台個天花滴水,滴左兩次去我老爸度。差點在台上,無人理。評:勝瓜OK,正常不是特別好。6/10評:南瓜餅,內是豆沙,偏甜,可以當甜品。7/10評:春卷炸得有D lone, 我就OK,我家人不太喜歡。7/10個雲吞雞正常,個湯少許咸,夾埋雞就OK,個雞無咩味,所以都合格6/10。四小碟,味道怪怪又細,除了皮蛋豆腐。3/10年糕用沙茶炒,很奇怪味,又甜甜地。我們一家平定唔arm食。無分可以俾。這店不是上海那些餐館,很奇怪。東坡肉,好細份,一人一口,味道比較重豉油味。6/10呢個野又跟東坡肉出,我們食晒先來。要打包拿走。最令我火滾係膠袋要收1蚊。明白膠袋要收費,政府定左收0.5元,你憑咩要收1元,太過份。呢道出餐很慢,服務一般,我們同旁邊都叫東坡肉,當然我們入單先,之後我們食完隔離無得食就問個店員,年糕你就一齊炒,東坡肉又唔一齊整. 我們就是食完就走,由於太細份,我們加年糕,足足等左20分鐘,我們都唔想左住做生意,我們話未煮就算,佢又話製作中。個人建議如果你趕時間就唔好來。
店員解釋而家D台就完下午茶時間,要等一等。
等到台個天花滴水,滴左兩次去我老爸度。差點在台上,無人理。
評:勝瓜OK,正常不是特別好。6/10
評:南瓜餅,內是豆沙,偏甜,可以當甜品。7/10
四小碟,味道怪怪又細,除了皮蛋豆腐。3/10
東坡肉,好細份,一人一口,味道比較重豉油味。6/10
呢個野又跟東坡肉出,

我們食晒先來。要打包拿走。最令我火滾係膠袋要收1蚊。

2015-10-25