2023-12-02 785 瀏覽
味道很一般,鸡太肥,也不够嫩,油大味重,倒是加的田鸡还OK。服务态度奇差无比,自带了一罐精酿啤酒而已,前后四个服务员过来强调要收费,还不停在旁边念叨。(第一次过来提醒就已经答应付费了)哦对了,换个碗也是要收费的。绝不再去

绝不再去
2023-07-04 1469 瀏覽
約咗朋友喺西環食飯,心血來潮諗住食雞煲,做完功課之後決定去西環尾嘅乾隆雞煲食飯。我哋一行三個人,其中兩個來餐廳之前食咗啲嘢,所以決定叫半份雞煲先,另外叫咗個滷水雞腎做冷盤及竹蔗茅跟水。滷水雞腎上到黎,份量比想像中足料,滷水汁入份,配上雞腎口感一流,值得推介雞煲方面,味道可以,但略嫌雞肉份量比較少去到打邊爐環節,叫左豬頸肉、羊肉、牛丸同娃娃菜。整體不過不失,豬頸肉羊肉特別留意返,店員服務態度真係好差,好似hea啲客咁
雞煲方面,味道可以,但略嫌雞肉份量比較少

羊肉

特別留意返,店員服務態度真係好差,好似hea啲客咁

2023-06-10 938 瀏覽
失望至極,好少遇到呢種▪️店。嬲到寫食評,仲要寫到200字先有得俾unlike。首先味道麻麻,唔係話幾特別,幾好味。但係店員就特別串,真係以為自己係乾隆皇帝。其次份量唔洗講,嗌咗整雞雞煲得1/4係雞,食完都冇見兩隻腳,你地做嘅係「飛」雞嘛,我明。蔥薑蒜就特別多,成煲都係,點夾都係蔥薑蒜。仲學人CASH ONLY,真係一般茶餐廳都好過你千百倍啦

蔥薑蒜就特別多,成煲都係,點夾都係蔥薑蒜。

仲學人CASH ONLY,真係一般茶餐廳都好過你千百倍啦
2023-06-03
2023-05-18 783 瀏覽
這家雞煲是在港大學生裡面很有名的一家店。平常都很多人 今天排了半個小時的隊。他的雞煲真的很好吃 但是蠻辣的 不是很能吃辣的人可能要點小辣或bb辣。雞吃得差不多後就可以加高湯煮火鍋 很讚
📍堅尼地城, 乾隆古法秘製雞煲喺全球暖化嘅影響下,我今年等冬天等到頸都長埋🦒終於俾我等到天氣轉凍喇,仲唔係食雞煲嘅好時機⁉️外面大大風又濕凍嘅時候最適合喺室內食暖笠笠嘅雞煲☺️呢個雞煲底聽聞係古法秘製,咁我睇啲八角花椒之類係好齊全嘅,而且唔係得辣,辣得黎都好香🌶️總括兩個字:惹味🔥雞肉份量好足,叫咗半隻雞兩個人分,都啖啖肉,唔算好多骨🦴同埋雞肉超級超級嫩滑😌(邊個規定一定要成大班人先可以食雞煲架?)最後加埋個竹蔗茅根驅走熱氣,就心滿意足咁去下場睇正義迴廊喇😋#終於等到冬天所以要食雞煲 #乾隆古法秘製雞煲 #雞煲 #竹蔗茅根 #堅尼地城 #KennedyTown #ohhejfoodie
📍堅尼地城, 乾隆古法秘製雞煲

總括兩個字:惹味🔥

(邊個規定一定要成大班人先可以食雞煲架?)

2022-06-20 2149 瀏覽
父親節飯 屋企人揀左呢到食 因為夠佬味😂🤪 去到超多人🤓 好在訂左位🥳叫左個雞煲同烤魚~雞煲味道整得好好 但我地喜歡多啲皮既雞😂😅然後佢既雞腳應該系用黎整沙薑雞腳 所以全隻雞雞煲吾包雞腳 想食就要叫一碟沙薑雞腳😕 太耐無食雞煲 吾知系咪間間都系咁🧐然後烤魚同想像中吾同 魚吾入味 但嫩口既 但湯味有點淡 然後我地叫左啲打邊爐料 覺得咁打無味 所以同店員講反 佢地都好好 肯比煲豬骨湯我地 但ñ好彩雞煲汁就淨左少少 所以可以加入去惹味啲 整體溝完味道都okay 既😂😂
父親節飯 屋企人揀左呢到食 因為夠佬味😂🤪
去到超多人🤓 好在訂左位🥳
叫左個雞煲同烤魚~

2022-06-19 1075 瀏覽
朋友帶路食好西話呢到嘅酸菜魚幾好食,就book枱過嚟。呢到裝修都好傳統大排檔隔局,有卡位,又有圓枱。每枱上面已經放咗gas爐。我地叫咗酸菜魚;另外叫咗水餃、手打蝦丸、牛勁脊、羊肉片、鵝腸等等嘅打邊爐食物。酸菜魚好快嚟到,基本一上枱已經食得,魚已經先煎咗再放湯。湯料都好足,入面滿滿嘅芽菜、豆卜、蘿蔔等等;食落個湯底偏酸,但勝在小咸小調味料。其他食物size不過不失,丸類有全份半份揀選,半份佬4粒,8粒係全份。特別一讚係鵝腸,友人話好香,真有鵝香味,大家一定要試試!總括而言,都不過不失,可以一試呀!
朋友帶路食好西
話呢到嘅酸菜魚幾好食,就book枱過嚟。
特別一讚係鵝腸,友人話好香,真有鵝香味,大家一定要試試!

總括而言,都不過不失,可以一試呀!

2022-06-10 677 瀏覽
係朋友介紹之下先知堅尼地城有間雞煲。我地除左叫左個雞煲,仲叫左個羊腩煲。上菜都算快,唔係好食得辣既我,都食到,唔算好辣,不過就愈食愈辣😂🤣個雞煲湯底用黎打邊爐就岩晒,個味好濃。唔食羊肉既我,今次都有食羊腩煲入面既配菜,食唔到蘇味,都ok既,呢間野價錢唔算貴,係冬天既一個唔錯選擇。
呢間係堅尼地城嘅雞煲,已經食到好多次,舖頭門面入面唔算裝修得靚,家庭式經營,舖頭唔大一眼望晒,服務態度好好,但雞煲真係好好食,通常電話留枱,排隊都可以,一行四人叫一隻雞剛剛好鍾意食雞煲嘅朋友一定要去試吓古法雞煲(BB辣)今次加咗菇類辣味剛剛好不算太辣,還有一點點的麻辣味有嘴唇麻痹的感覺,好正😆雞件咬落去柔滑剛剛好好入味,用料新鮮,食晒啲雞之後加湯打邊爐,可以再加配菜小鬼馬-油炸蝦餅釀油炸鬼,蝦餅好有蝦味加油炸鬼簡直絕配一定要試👍🏻沙姜雞腳-雞腳好入味,餐前食一流,店舖阿姐都叫我一定要試
鍾意食雞煲嘅朋友一定要去試吓
古法雞煲(BB辣)今次加咗菇類
沙姜雞腳-雞腳好入味,餐前食一流,店舖阿姐都叫我一定要試
乾隆雞煲,你應該會即刻問係咪真係乾隆食既雞煲,有興趣既就睇下佢既餐紙介紹,對我黎講賣點就係超越一般川式或重慶味,「古法」既特色餐廳裝修普通茶記樣,要靠食物了餐牌雞煲都有好多款,火鍋材料要有既都有,炒野都驚奇地吸引先食乾隆古法幹雞煲,上枱比一般雞煲香,仲有啲藥材香,相對少啲辣既攻鼻,我覺得正既如果好辣既人可能要加大啲辣,雞肉口感明顯係鮮雞,肉質滑得黎彈,味道好好味好過癮平時雞煲有時食食下唔想再食同一個味,但依個古法真係幾正幾入味加水打邊爐時無叫好多,叫左蟹柳吸下湯好食既,餐廳推介必食既手打蝦丸就當然要試,絶對手打,彈牙,蝦味濃,配個湯都唔會比佢搶味無選擇完全打邊爐,仲想試下佢嘅小菜,椒鹽鮮魷有驚喜,椒鹽又香又好味,最難得既其實係佢既鮮魷,非常鮮就算係用椒鹽做,保持鮮味做得非常好,亦好有咬口,可以話係一流菜式加多左個粉絲雜菜煲,正正常常,額外一提啤酒有雪埋杯俾你,細心加分雞煲特色好味小菜有料到鑊氣夠,價錢合理,係地點偏啲,如果住附近就無得輸服務一時時睇你抽中邊個伙記,一班人黎爽!#有一個熟客婆婆一個人食雞煲就係堅#老闆好似係廚見佢入去炒餸
餐廳裝修普通茶記樣,要靠食物了
餐牌雞煲都有好多款,火鍋材料要有既都有,炒野都驚奇地吸引

招牌乾隆古法幹雞煲

椒鹽鮮魷

鮮魷

粉絲雜菜煲

啤啤佢x凍杯

服務一時時睇你抽中邊個伙記,一班人黎爽!

#有一個熟客婆婆一個人食雞煲就係堅
#老闆好似係廚見佢入去炒餸
招牌乾隆古法幹雞煲
幹雞
必食手打蝦丸
椒鹽鮮魷
啤啤佢x凍杯
2020-10-31 966 瀏覽
喺屋企會放太耐呀是真係好想食雞煲呀 見佢運費唔貴就買嚟食啦 佢係送竹蔗茅根水嘅都感覺ok不過成個煲桔個飯都要二百幾蚊呀不過佢個煲分咗兩個大廈送嚟咁都算抵嘅另外我加咗個蓮藕同埋木耳我最鍾意食嘅佢可以揀辣或者唔辣 感覺都係抵食夾大件嘅 疫情冇得出街食雞煲 呢度都係一個選擇
2020-06-20 1535 瀏覽
這家位於西環的食店之前來要留位才可以入座,今天和朋友專門過來吃晚餐,幸運今天不用等。這裏是香港傳統的茶餐廳裝潢,很地道。這次我們叫了香辣田雞煲,一上來就有一種很香的味道,田雞肉很嫩,雖然我們叫了小辣,但對於我們來說還是辣了一點。幸好我們叫了茅根竹蔗水,緩和一下辣的味道。此外我們還叫了蝦丸、白菜、雞子和牛頸肩。蝦丸鮮甜,很有鮮蝦粒在內增加了口感。雞子浸在酒裡,劈掉了他那種獨特的味道,更好吃。最有驚喜的是牛頸肩,一上來就被它的均勻雪花所吸引,將雲石般好看。下鍋涮一下,不久就能夠吃了。牛肉嫩,有牛脂香,好吃!
鸡煲味道还是不错,但是食材非常非常非常不新鲜 !!!吃过鸡煲之后,我们加汤涮了火锅。一次性倒了很多食材进火锅。吃了大半之后才发现,其中涮的整份猪红都已经霉变发臭了。老板只是让我们把火锅里发臭的猪红捞出来,剩下煮过霉变发臭食物的火锅继续食用。在我们强烈要求下,老板换了锅底。不知道是不是故意的,新锅底是清汤却加了很多辣椒。夏天到了 食材偶有变质可以理解,但老板的态度和解决办法实在让人不舒服。第二天聚餐的几个人都不同程度出现了腹痛腹泻的问题 提醒各位食客务必仔细检查每道食材是否新鲜再食用
鸡煲味道还是不错,但是食材非常非常非常不新鲜 !!!

第二天聚餐的几个人都不同程度出现了腹痛腹泻的问题
提醒各位食客务必仔细检查每道食材是否新鲜再食用
2019-10-04 2049 瀏覽
三五知己要搵地方落腳飲酒吹水食飯,最好就係去烚下烚下。呢間雞煲火鍋雖然遠在堅尼地城,但係一直係我地既首選!無他,皆因佢個雞煲實在係太出色,出色在唔係單單講隻雞,而係佢個辣味係恰到好處,唔似得麻辣咁會食到個咀唇麻痺晒,但又可以俾到辣既感覺你,實在係太奇妙。嚟到必定係叫佢個「招牌乾隆古法幹雞煲」,4個人半隻就啱啱好,多人啲就可以叫足一隻。食完雞再原煲加湯打邊爐,略為肥膩但係原汁原味,唔怕肥仔既不妨坐遠啲地鐵去試下,價錢大眾化,誠意推薦。雞煲配香檳亦係一絕,注意餐廳會收取少量開瓶費。
  • 雞煲
呢間雞煲就算我星期一去食 照樣要搭枱 首先個雞煲就已經好正 (係我食過最好食嘅雞煲 可能我之前個啲太cheap 了) 啲雞好嫩 個湯好香 佢話個湯加入左50種藥材 暖胃而燥熱 而個雞 係新鮮走地雞公 肉質有彈性 脂肪少 個牛頸脊肥瘦適中 牛味濃 肉質嫩 魚蛋好實 好彈牙 魚味濃到 個人覺得有啲腥 潮州牛丸 真係好正 口感 味道都一流蝦丸 有咬口 都好好食如果你鐘意食肥美嘅鵝腸 就一定要叫 真心肥到不得了整體嚟講一間好食又唔貴嘅雞堡啱曬一大班人黎食 去開西環 堅尼地城 啲朋友仔就一定唔可以錯過

個牛頸脊肥瘦適中 牛味濃 肉質嫩
魚蛋好實 好彈牙 魚味濃到 個人覺得有啲腥