2019-05-12 1038 瀏覽
We promised to leave at 8:00 and at 7:45 the servant started to remind us to leave and walked around us again and again. Totally bad service! when we paid the bill, the person complained he's so busy and did not want to wait. Cannot believe there is service like that!
近日搵到一間個名聽落好吸引嘅「古法雞煲」,位於堅尼地城平日夜晚人流非常鬆動,伙記們都可以好快就幫你落單唔晒等。上菜都好快~因為人唔多唔會好嘈 😄 覺得價錢 ok, 雖然整體上稱唔上話係好出色,但質素都可以。四個人嗌咗👇兩個唔同嘅雞煲古法香辣雞煲 ❤️ ($98/半隻)評分:7/10.辣雞煲初初食唔算話好辣,但絕對會越食越熱 😂 其實半隻雞嘅份量好似唔多但都幾多件。不過我唔太食得辣嘅人嚟講都系唔可以食到幾多舊,唯有不斷飲竹蔗茅根辟辣 🤣 但辣味醬汁配薯粉又真係幾夾嘅原味唔辣雞煲 ❤️ ($98/半隻)評分:7/10.古法醬汁非常惹味,送飯一流 🍚 份量都係同上面差唔多,一路煮都冇變老 👍 洋蔥都煮得超香 💁 不過汁就真係少咗啲,一路煮好快就燒乾晒。食到七七八八我可以加水打邊爐

古法香辣雞煲 ❤️ ($98/半隻)
評分:7/10.

古法香辣雞煲

原味唔辣雞煲 ❤️ ($98/半隻)
評分:7/10.
原味唔辣雞煲
古法香辣雞煲
原味唔辣雞煲
2019-01-07 978 瀏覽
朋友推介話呢間好食,而且價錢合理,唔貴~於是就相約朋友一齊去試😎我哋訂咗7:30,諗住早啲過去搵下地址(雖然自己都係住區內,但就好少行到堅尼地城尾🤭),因為以前未聽過有呢間食雞煲嘅地方,以為係新開張,點知去到先發現原來係一間開咗好耐嘅餐廳,店舖望落好舊而且好似唔係太乾淨,令到我有點兒卻步😅😅但最後都決定入去食,因為附近幾間火鍋都試過,而且朋友話呢間堅好食~所以就試下係咪真係咁好食先😌始終好多嘢我哋係唔能夠單睇表面嘅~要試過先知內涵😄😄我哋叫咗個招牌雞煲,真係好食㗎😋😋味道香,同埋見到佢嗰度啲海鮮都唔係賣得貴,算賣得平~係環境吵雜咗少少同埋坐得冇咁舒適啫~至於服務方面係爭啲,可能啲姐姐忙,同埋地方嘈雜,所以講嘢比較大聲呱🤣
2018-12-03
  • 雞煲
2018-12-20 677 瀏覽
雖然叫做雞煲,但始終最好都係火煱。 已經今年第N次黎打邊爐,叫左隻大肉蟹、大扇貝,同其他慣性的牛呀、丸呀咁……。講真2舊水隻大肉蟹又有好多膏真的好正,扇貝都係大大隻好甜,佢地D蝦丸都一定要試。

近期寒意漸現,又是享用火鍋煲仔飯的好時節。「乾隆古法秘製雞煲」在西環已有好幾年的日子,小編一直想試試,但一直未有機會。週末難得要到西環辦點事,當然會好好把握機會一試這間餐廳的雞煲。 「乾隆古法秘製雞煲」是一間街坊小店,沒有甚麼裝潢,座處擠擁。在天冷生意佳時,更有街邊大排擋風味選擇。 首次到訪,當然要試試「招牌乾隆古法幹雞煲」。雞煲以燒熱了的鐵鍋盛載,熱力四射,香氣迫人。雖然只有半只雞,但雞件的份量都算不少。雞煲的重點是其醬汁,參考餐墊上的簡介,廚師用上超過 50 種藥材香料秘製而成,例如天麻、當歸、小茴、薑、蒜等等,搶味可口。 吃畢惹味的雞件,店員會幫忙添湯。「沙縣灼蜆」是席間唯一的海鮮,體型略瘦小,滋味感一般。「手切本地新鮮牛頸脊」賣相紅潤新鮮,雪花紋理清晰,牛味不俗,亦富一定口感。這就是牛頸脊先天的優勢。 餐廳的手打丸物是小編推介的選。雖然定價偏貴,但勝在真材實料。「手打墨魚滑」既富墨魚鮮味,又有粒粒墨魚的穩實食感。「手打芝士蝦丸」仍能看到鮮蝦的蹤跡,與墨魚滑一樣富 Q 彈感。小心咬開,半溶芝士緩緩流出,味道吸引。 一系列菜蔬生料,「豆卜」是吸汁食材,湯頭越可口,味道越佳。「白蘿蔔

招牌乾隆古法幹雞煲
沙縣灼蜆
手切本地新鮮牛頸脊
手打墨魚滑
手打芝士蝦丸
一系列菜蔬生料,「豆卜」是吸汁食材,湯頭越可口,味道越佳。「白蘿蔔」淥煮需時,清甜無榨。「山水豆腐」出品滑溜,讚!「雜蔬」與「唐生菜」選料大體滿意。
豆卜
白蘿蔔
山水豆腐
雜蔬
唐生菜
炸響鈴」脆感味道一般。「稻庭烏冬」食感煙韌。
炸響鈴
稻庭烏冬
整體而言,「乾隆古法秘製雞煲」的招牌雞煲不俗,手打丸物出色,牛肉亦不錯,屬冬日的好選擇。

[9/12/2018; Sun]
白蘿蔔
山水豆腐
1K
2018-11-18 720 瀏覽
外表平庸,睇落似係普普通通一間做街坊生意既小店但啲嘢食又唔錯喎嗌左三款雞第一個係麻辣雞煲,小辣睇落無論配定雞都好足料就算係小辣,唔係好食得辣既我都已經頂唔順😂😂但同行既人就話好正另一個就係唔辣既肥腸雞煲好多芫茜啲芫茜味入晒落啲同肥腸到食啖雞,本身以為無芫茜味,點知啲芫茜味後勁好強,湧晒出嚟媽啊,好臭啊😂😂😂一邊太辣,一邊有臭芫茜,所以要再嗌多個再嗌左多肥腸雞煲唔辣走芫茜一開,又係芫茜🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️咁無誠意既喂,落單嗰陣明明覆左單話幫我地走芫茜,但最後又拎個有芫茜既出嚟好彩依到啲雞幾惹味,同埋都幾滑之後加湯打邊爐嗌左個牛頸脊,好濃牛味佢介紹蝦滑同墨魚滑,都真係好足料,又爽口彈牙黑栢葉就麻麻地,唔係咁討好再嗌左啲魚,都幾好味其他丸啊菜啊都係正常質素最後我地嗌左出前一丁,佢就嚟左烏冬,好聲好氣同佢講我地係嗌出前一丁,無嗌烏冬啦佢一句就話係咪你地寫錯啊🤷🏻‍♂️我對眼就嚟反到上天🙄🙄🙄會唔會係你地睇錯左呢下睇返張單先話,係喎睇錯左加句唔好意思都得呱🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️食到最後,辣嗰邊都仲係好濃味成餐飯無論加湯定換gas都要等好耐先有人嚟人手唔多,但就連室外都要擺多幾張枱唔夠人手就唔
外表平庸,睇落似係普普通通一間做街坊生意既小店
但啲嘢食又唔錯喎

嗌左三款雞

第一個係麻辣雞煲,小辣

睇落無論配定雞都好足料

另一個就係唔辣既肥腸雞煲

好多芫茜
啲芫茜味入晒落啲同肥腸到
食啖雞,本身以為無芫茜味,點知啲芫茜味後勁好強,湧晒出嚟
媽啊,好臭啊😂😂😂一邊太辣,一邊有臭芫茜,所以要再嗌多個

再嗌左多肥腸雞煲唔辣走芫茜

好彩依到啲雞幾惹味,同埋都幾滑

之後加湯打邊爐

嗌左個牛頸脊,好濃牛味

佢介紹蝦滑同墨魚滑,都真係好足料,又爽口彈牙

黑栢葉就麻麻地,唔係咁討好

再嗌左啲魚,都幾好味

其他丸啊菜啊都係正常質素

睇返張單先話,係喎睇錯左
加句唔好意思都得呱🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️

食到最後,辣嗰邊都仲係好濃味

成餐飯無論加湯定換gas都要等好耐先有人嚟
人手唔多,但就連室外都要擺多幾張枱
唔夠人手就唔好做咁大個場啦
想做咁大個場就請多幾個人嚟幫輕下啲員工啦

食物係唔差既,都唔算貴
我地嗌左好多枝啤酒同嘢食,7個人食到好飽,埋單都只係1700左右
250唔使,同任食嗰啲雞煲價錢差唔遠,但依到既用料同味道就高質過任食好多

不過,預左無環境,坐得唔係好舒服,仲要無乜服務
比少少錢都唔會當自己大帝,要人服侍,但依到服務真係可以用差去形容

如果再揀,我就寧願比多少少坐得好啲同食得舒服啲啦
2018-11-15
2018-08-12 985 瀏覽
餐廳名改得好,又真係好吸引。 第一次經過,見到餐廳叫"乾隆古法秘製雞煲",好似好勁好吸引好想試。 終於約齊朋友一齊去試,試試古法炮製雞煲的味道。 餐廳是街坊菜館型格,即係冇嘜裝修簡簡單單。 叫了一鍋招牌乾隆古法雞煲,再柯打了一些火鍋配料。 吃完雞煲,再加水打邊爐。 雞煲味道不算特別,只係普通一鍋雞,吃不出秘製味道。 配料也算可以,份量也足。如果只是當一間街坊菜館,它是ok 的,因為價錢不算貴,份量也可以。 但如果想試新口味,這不是了。古法雞煲蝦丸丶魚皮餃脆肉鯇美國桶𧐢

古法雞煲

蝦丸丶魚皮餃

脆肉鯇

美國桶𧐢
2018-06-26 825 瀏覽
今日搭車搭到吽左,落車好肚餓,突然好想食小菜,又唔知掟,唯有是但搵間試試。冇錯,我又係俾個店名吸引左,好明顯人地主打雞煲。菠蘿生炒骨,一般酒樓水準,青椒紅椒唔夠新鮮,生炒骨同菠蘿係可以既。金銀蛋菜心苗,好大碟,菜心苗夠鮮甜,皮蛋都好靚,呢碟抵食。水煮田雞,個水煮汁唔錯,又夠麻辣,仲配埋薯粉,不過芽菜太少,最可惜係田雞唔靚,浪費左個水煮汁。雖然小菜唔太出色,但店員都好好,又同小朋友玩,又好注意小朋友安全,怕冷氣吹到一有位又主動幫我地轉枱。我見十枱有八枱都係食雞煲,好似好出名咁,下次一定要試下先。

冇錯,我又係俾個店名吸引左,好明顯人地主打雞煲

生炒骨菠蘿

金銀蛋菜心苗,好大碟,菜心苗夠鮮甜,皮蛋都好靚,呢碟抵食。

水煮田雞

2018-01-29 1385 瀏覽
今日大降溫,約左朋友一起食雞煲。呢間之前都去過,系西環度好似開左好耐,做街坊生意。印象中份量幾大,雞煲新鮮好味,小菜都唔錯,蔬菜都好多揀。但今次去到非常失望!首先果雞煲份量不如之前,完全唔覺得系一整個雞,味道又冇咩特別。最嚴重問題個服務質素越來越差!落單果時比返D語氣好差。話明八點鐘要交台,七點四我啲仲坐緊系食野,已經開始催促趕人。果爐熄火,叫成十幾分鐘都唔理,仲記得叫我啲睇住時間差唔多食晒可以走得!服務質素勁差,以後都唔會去了。
2018-01-29
2017-10-07 1750 瀏覽
好耐之前食過呢間雞煲,貪佢用新鮮雞、食材新鮮、唔太多人,份量唔太大啱兩人食,但宜家呢已經完全唔同晒lu!微辣雞煲半隻👍🏻👍🏻👍🏻用既已經唔係新鮮雞,大概係三黃雞,肉厚大件但非常惹美,醬汁一d都唔辣,唔嘗辣既人可以一試。食完雞煲之後再放湯打邊爐,可惜湯底完全淡而無味,就算淥吸精華嘅響鈴,都唔覺好味豬仔蝴蝶腩👍🏻👍🏻👍🏻雖然唔見肉食,但口感唔錯,好爽口又唔會靱又無渣,不錯鳳城水餃👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻點解鳳城水餃變咗白菜餃!但menu又無呢款餃架喎⋯⋯我想食嘅蝦、木耳去咗邊呀?好呃錢😡鮮蝦雲吞👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻我只食到肉,食唔到有鮮蝦囉!於是阿sir解剖隻雲吞,終於搵到隻好細嘅冷藏蝦!説好的鮮蝦呢?!收得$22四粒,居然係迷你冷藏蝦雲吞,超市買到既東東雲吞都好味過佢呀😤黃沙豬仔膶👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻根本就唔係黃沙膶!同我自己响街市買既普通豬膶無分別,一d沙都無炸響鈴👍🏻雖然唔係即炸,但起碼唔會有油yi 味午餐肉👍🏻太瘦唔夠肥美,好在厚切有質感彌保不足後記:1. 冷氣不足,阿sir一路食一路滴汗2. 食材唔靚唔新鮮,無返轉頭嘅理由3. 服務唔得,之前有枱食客飲到滿面充紅走咗,跟住見暈走返入嚟休息,但

微辣雞煲半隻👍🏻👍🏻👍🏻

豬仔蝴蝶腩👍🏻👍🏻👍🏻
雖然唔見肉食,但口感唔錯,好爽口又唔會靱又無渣,不錯

鳳城水餃👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

鮮蝦雲吞👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

黃沙豬仔膶👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

炸響鈴👍🏻
雖然唔係即炸,但起碼唔會有油yi 味

午餐肉👍🏻
太瘦唔夠肥美,好在厚切有質感彌保不足

後記:
1. 冷氣不足,阿sir一路食一路滴汗
2. 食材唔靚唔新鮮,無返轉頭嘅理由
3. 服務唔得,之前有枱食客飲到滿面充紅走咗,跟住見暈走返入嚟休息,但有個阿姐同佢講話有人訂咗位,叫佢快d走!果枱根本無人訂位,我係親耳聽到嘅,店員太不近人情喇!

兩人共消費:$320
2017-10-03
2017-02-27 2022 瀏覽
招牌乾隆古法幹雞煲,雖然唔知點解個名咁長,但係呢個雞煲已經食過好幾次。今晚全店滿座,好彩有枱客走左,如果唔係又唔知要等幾耐。今晚邀請埋三個朋友一齊食,所以叫中辣同全隻雞。唔洗五分鐘,師傅將已煮好嘅雞煲放落個Gas爐上面,跟住佢打開蓋,用湯殼攪幾攪話食得了。雞件非常多,每件啖啖肉(除左頸之類既野),每件雞件好入味,明顯地全隻雞之前用特別醃料醃過,味覺上真有麻辣感,食完個雞煲經已半飽。跟住有位靚姐係雞煲度落湯,我哋就等湯煲滾。期間我哋就點其他餸,有西洋菜、油麥菜、白蘿蔔、海帶、韮菜餃 、響鈴、枝竹、脆鯇腩、鵝腸、雞潤等。所有蔬菜新鮮但西洋菜有啲老,而鵝腸同雞潤就覺得不太新鮮。雖然環境同服務唔可以同大集團相比,反而我覺得依種環境較為舒服,有類似大排檔嘅風味。由於冇靚靚嘅裝修,因此價錢相對廉宜,值得一試。

所有蔬菜新鮮但西洋菜有啲老,而鵝腸同雞潤就覺得不太新鮮。

招牌乾隆古法幹雞煲(全隻)
雞潤、枝竹
脆鯇腩
2017-02-26
招牌乾隆古法幹雞煲(全隻)
2016-11-27 1541 瀏覽
这是在香港吃过的最好吃的鸡煲,环境比较一般,但是店家会让你先吃干锅鸡,吃得差不多了才加汤。鸡肉非常入味,滋味很足,如果喜欢吃重口味的朋友强烈推荐!涮菜推荐牛肉和炸响铃。
麻辣鸡煲
麻辣鸡煲
2016-08-01 1915 瀏覽
3位精靈訓練員捉Pokemon捉到去西環,本來打算食西餐的,但發現附近一帶的西餐廳都係滿座,只好轉投中餐的食府。見到門口裝潢什地道的乾隆古法秘製雞煲,就決定一試。一進店,樓面呀姐可能知我地不是本區人,熱情推介雞煲火鍋,火鍋可不是我們的選擇,只單點雞煲加小菜。招牌乾隆古法幹雞煲 (半隻 $118)先上爐頭,雞煲很快來到,吱吱作響。醬汁濃稠一看就知,夠,濃,味,雞肉結實脂肪少,沒有雪藏味,挺有驚喜!即叫了3碗白飯,佐飯一流!上湯水浸大蜆($68)期待的「大蜆」上枱一刻先知是「細蜆」,感覺有受騙「被搵笨」不求「大蜆」的數量多,只求有6-8隻的「大蜆」,但都不要把蜆的身型縮細成普通版嘛!論味道是好吃的,蜆肉隻隻打開夠新鮮,亦有鮮味,湯底有白楜椒,微微的香辣,但偏咸。蒙古金沙骨($68)同預期金黃色的金沙骨不同,看得目定口呆,一吃,發現是跟蒙古吃到的香料味有9成相近,更少了國內吃到的重口味味精。金沙骨骨肉與脂肪相連,十分平衡,雖然屬重口味菜式,吃罷都沒有添加味精食物的口乾感。加白飯4碗 (各$10碗)埋單$294,無加一,每人平均不用$100。吃完滿有風味特色的中式小菜,走往後一條街就是電車總站
3位精靈訓練員捉Pokemon捉到去西環,

本來打算食西餐的,但發現附近一帶的西餐廳都係滿座,

只好轉投中餐的食府。

見到門口裝潢什地道的乾隆古法秘製雞煲,就決定一試。

一進店,樓面呀姐可能知我地不是本區人,熱情推介雞煲火鍋

火鍋可不是我們的選擇,只單點雞煲加小菜。
招牌乾隆古法幹雞煲 (半隻)
招牌乾隆古法幹雞煲 (半隻 $118)

先上爐頭,雞煲很快來到,吱吱作響。
招牌乾隆古法幹雞煲 (半隻)
醬汁濃稠一看就知,夠,濃,味,

雞肉結實脂肪少,沒有雪藏味,挺有驚喜!

即叫了3碗白飯,佐飯一流!
上湯水浸大蜆
上湯水浸大蜆($68)

期待的「大蜆」上枱一刻先知是「細蜆」,感覺有受騙「被搵笨」

上湯水浸大蜆
論味道是好吃的,蜆肉隻隻打開夠新鮮,亦有鮮味,

湯底有白楜椒,微微的香辣,但偏咸。
蒙古金沙骨
蒙古金沙骨($68)

同預期金黃色的金沙骨不同,看得目定口呆,
一吃,
發現是跟蒙古吃到的香料味有9成相近,
更少了國內吃到的重口味味精。
金沙骨骨肉與脂肪相連,十分平衡,
雖然屬重口味菜式,吃罷都沒有添加味精食物的口乾感。
蒙古金沙骨
加白飯4碗 (各$10碗)

埋單$294,無加一,每人平均不用$100。

吃完滿有風味特色的中式小菜,
走往後一條街就是電車總站,

精靈訓練員又上車繼續踏上訓練之路。
2016-07-30
2015-11-23 1675 瀏覽
光顧西環的乾隆古法秘制雞煲已經兩年多了,它是一家舊式的街坊飯店,初初它從潮州菜館改名為雞煲時,任何客人進來他們都推銷雞煲,就是因為他們的誠意,我們也試了雞煲,餐紙上介紹老闆親到四川學師,又說雞煲用五十多種藥材烹調。兩年下來,它生意好了,但是價錢貴了,份量小了,服務水準也差了,比較我們在2014年10月30日、2015年10月11日和2015年10月17日光顧時拍的照片,同是一隻雞,份量和配料也少很多 (見圖)。10月17日那天是和家人一行7位吃晚飯,我們叫了全隻雞的雞煲,因為是乾煲,所以汁比較少,雖然份量和賣相比以前遜色,但是味道仍然不錯,有獨特的藥材香味;因為部份家人不愛辣,所以要求辣醬分開上,侍應也從善如流,服務態度值得一讚。後來我們叫了一jar竹蔗水,侍應大姐說不夠1 jar賣給我們,不如餘下有多少就送給我們喝吧,結果就將餘下的份量分成5小半杯,讓大家份享,我們還感謝大姐的盛情!服務問題却落在老闆身上,到櫃枱找數時,才發覺單上收了我們5小杯蔗水共50元,而菜單上一jar蔗水是60元,單杯叫是10元,我們和在櫃枱收錢的麥老闆理論,他堅持沒有可能不收錢的,最多下次我們來吃飯叫蔗水,算

2014.10.30 叫的一隻雞煲份量和賣相
2015年10月11日的雞煲份量和賣相
2015年10月17日雞煲份量和賣相

服務問題却落在老闆身上,到櫃枱找數時,才發覺單上收了我們5小杯蔗水共50元,而菜單上一jar蔗水是60元,單杯叫是10元,我們和在櫃枱收錢的麥老闆理論,他堅持沒有可能不收錢的,最多下次我們來吃飯叫蔗水,算我們便宜點,我們說這樣不誠實的經營手法,我們怎會再光顧? 他仍然堅持大姐說的不算數,沒有可能免費,最後只願意退回20元,實收我們30元。
這30元對誰人來說都是小數目,但我們確是有被欺騙的感覺,所以決定從此與這家飯店絕緣;目前西環飲食業非常發達,新開的餐館飯店林立,如果麥老闆仍然以這種反口覆舌和小家的服務態度經營,只能祝他好運。
2015-10-17
2014-01-13 1728 瀏覽
像我們這些追更上班的人士來說,有時晚上十時正收工,放工去食消夜已經成為唯一一整天的消磨娛樂。不過附近的食市也太早關門,往往吃不到一小時就要散band,十分掃興。最近從朋友身邊聽到西環有間新開不久的店舖,凌晨兩時才關門,對我們來說實在是一大喜訊。這晚恰恰遇上一班志同道合的同事,放工後我們便柴娃娃到新店夜消磨。這店以麻辣雞煲打響頭炮的,沒有啤酒來佐一佐怎都不夠麻甩,決定叫老闆先來兩大啤酒。老闆端上來的全是在雪櫃冰凍過的酒杯,令啤酒的冰感保持冰極的狀態,大快人心,此一舉動實在夠細心。古法麻辣雞煲(隻)$188專程為它而來的麻辣雞煲,據說加入五十多種藥材烹調,配以小茴、薑、蒜、京蔥、香茜、杞子、紫洋蔥等多種調味料調製,陣容鼎盛,再以自家秘製醬料精心煮成。辣度方面可選小、中、大、麻辣,想貪刺激但又怕辣的可選比小辣更小的微辣,不嗜辣者亦可選不辣。未吃雞塊前先熱滾滾地嚐一口湯底,用藥材提煉,故湯底不像其他店舖的濃稠,但應有的當歸甘苦味卻不太鮮明,反而被花椒、薑蔥等香料捷足先登,滲入味蕾,煥然一新。當湯底大力滾動後,大家都爭相撈起雞塊,選用走地雞作為主材,脂肪含量比例較少,肉質固然彈牙。不過雞塊每件不
獅威啤酒$14
古法麻辣雞煲$188
古法麻辣雞煲(隻)$188

當湯底大力滾動後,大家都爭相撈起雞塊,選用走地雞作為主材,脂肪含量比例較少,肉質固然彈牙。不過雞塊每件不一亦切得細小,配料的份量比雞塊還要多,骨多肉少,我們一共六人也只是每人吃到三、四件小的,$188說是有一隻雞的份量,實在有點兒那個.......的昂貴。

吃完雞煲之後,店員主動為我們加湯,但加的並非一般的熱水,而是純白色的湯底,這是豬骨湯嗎?辣椒的勁度已在濃湯中漸漸餚滾出來,麻辣得令我分不出這是否豬骨湯了。不過未嚐已感覺到濃濃的骨膠原注入體內,女生的雙眼驟時變成心心眼,非常喜歡呢!
芝士丸$20份
芝士丸($35)
芝士丸只是一般在超市佳寶等買得到的貨色,正正方方,內餡的芝士不多,呈軟心狀,不太有咸味。
灼大蜆$58
灼大蜆($58)
一碟約廿隻的大蜆,齊齊放進雞煲濃湯中一鑊熟。大蜆蜆殼很大,但張開口後,size沒想像中肥美,入口一點也沒有沙。經小辣的烹煮後,辣得過癮,但仍不失鮮甜。
時菜$30份
時菜($30)
時菜有多款選擇,如唐生菜、油麥菜、白菜仔、娃娃菜、西洋菜、唐萵、紫洋蔥等,通通一律$30,唐生菜顏色非常鮮翠嫩綠,吃得太多又辣又油份高的東西,可確實需要一點的纖維去平衡一下。不過一籃裹只有數十片的唐生菜,每人也不分到三片菜,實在太少,蔬菜的定價也太高吧!
魚腐大皇$18
魚腐大皇($32)
金黃色的魚腐,入口嫩滑彈牙,魚味鮮厚,更夾著胡蘿蔔砰和冬菇碎,雖然味道不突出但能增添多幾分咬口倒是不錯的。
手切本地新鮮牛頸脊$188
手切本地新鮮牛頸脊($188)
比起藥饍雞煲還要搶手的牛頸脊,脂肪比例很少,大理石紋路清晰密集,每片牛頸脊大小花紋均一,非常好看。由於脂肪比例少,手切的厚度高,所以牛頸脊比平時常吃的肥牛需要在火煱中灼耐一點時間,故肉質較結實軟糯,牛味更濃郁,入口新鮮嫩滑,是我們的搶手貨。
椒鹽鮮魷$68
椒鹽鮮魷($68)
小妹最喜愛的佐酒小菜之一,椒鹽的份量很多啊!每每夾起鮮魷都黏著很多椒鹽,蒜香咸香椒粒十分脆口,味道一次過迫出口腔,十分惹味劉。魷魚十分滑身彈牙,鮮味誘人。不過炸粉太多,厚身得來有點漿口,影響整體質素。
醬爆豬頸肉$68
醬爆豬頸肉 ($68)
用紅燒汁煮成的豬頸肉,薄黏黏的與豬頸肉均勻在一起,切得夠薄身,味道濃厚帶甜,肉質細嫩,油而不膩。翠玉瓜和洋蔥爆得爽口清甜,如果這刻有碗飯在撈著吃你說有多好呢!
水煮牛肉$68
水煮牛肉($68)
這碟水煮牛雖然不像一般川菜的典範,有大量的辣椒佈滿湯面,帶有暗紅陳醋的顏色,因為老闆得知我們怕辣,已特意減少辣度,不過表面的一層紅油足以令我嚇怕了。辣度十足,紅油接觸舌頭時已引發麻痺的感覺,但同時亦滲出麻香的風采。牛肉被鬆打粉醃得恰宜,牛味十足充滿彈性,因煮的時間短,牛肉並未完全吸收辣油的精華,辣度不強,但麻香依舊泗溢;但身邊的同事連湯汁也飲下,辣得大汗淋漓,這樣的辣勁他們十分喜歡。
題外話/補充資料: 整體來說,食品的定價偏高,分量較少。但那個女店員回應的是這裡已不收加一,一分錢一分貨,已經算是平給我們了。但事實上,價錢比它低還要好吃的大有人在,在大排檔叫餸食飯永遠是不收加一的。所以在這裡試完一試之後,我們這一班同事更清楚知道我們要另謀高就了。
$160 (宵夜)
獅威啤酒$14
古法麻辣雞煲$188