2024-05-07 0 瀏覽
夜晚隔離啲餐廳滿晒,見到門外面啲相幾靚,入咗嚟。嚟叫咗三個餐,每個餐有一碟主食、一個小食、一個飲品,海南雞飯係好嚡嘅白切雞加黃油,個雞翼小食得兩隻,個青檸梳打埋單先至要加$18。咖喱牛腩飯,啲咖喱冇咖喱味,得一種澀澀地嘅味道,薯仔燶燶哋黐底,牛筋偏韌,個凍豆漿原來要加$28,魚餅得兩件,最後喇沙d麵硬嘅,碟春卷應該係冰鮮現成直接炸。四個人食完三個餐埋單六百幾蚊,好中伏,喺跑馬地未食過咁難食嘅嘢,直頭離晒譜
2024-05-07
2023-10-01 679 瀏覽
有一日喺跑馬地咁啱經過,見個裝修幾靚,不過冇人,於是就入咗去,但嗰晚冇食到火鍋,就咁叫晚餐。兩個人分別叫咗一碟海南雞飯,同埋一碗越南河粉,晚餐包括一杯特飲,一個主菜,同埋一碟小食平均人均消費係$198再加一,值得一提嘅係,我哋叫咗一碟小食係包括雞翼,但係雞翼只有兩隻,仲要有少少燶……啲河粉係硬嘅,不過姐姐都好好人,後尾幫我哋搵咗啲河粉,但係呢間嘢嘅性價比都可以話幾抵,最後只係叫咗兩個晚餐,但係買單要四百幾蚊港幣,根本就係同一般就咁喺茶餐廳食嘅海南雞飯冇分別……

2023-09-27
2023-05-31 943 瀏覽
🎈推荐指數: 🧡🧡🤍🤍🤍|✏️環境: 6/10|✏️位置: 6/10|✏️服務: 6/10|✏️味道: 4/10|✏️選擇性: 3/10|✏️返尋味: 3/10|✏️Time: Lunch Time|✏️Through: walk-in|✏️Price: Around $100/person|✏️Pay Attention: EMMMMM.... |✏️Recommend:  EM..🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  周街停👴📢 《 WK 說 》STORY TIME  :喺跑馬地奕蔭街13-15號嘅景怡大廈地舖,有一間餐廳叫做九雲居。佢係一個以越南菜為主打嘅餐廳,而家就由我呢個食評家嚟為大家評論九雲居。我會分析佢嘅環境、位置、服務、味道同選擇性,同時帶出我今次嘅體驗,重點係呢度嘅特色菜式——越南河同喇沙。首先,我講下九雲居嘅環境。走入餐廳,你會感受到一種簡約而舒適嘅氛圍。餐廳嘅設計以木材同清新嘅綠色為主調,令人有種回歸自然嘅感覺。餐桌之間嘅空間亦舒適適中,唔會有種擠迫嘅感覺,令食客可以喺放鬆嘅環境中享受美食。就位置方面,九雲居位於跑馬地嘅奕蔭街,嚟到嘅人可以方便咁搭乘公共交通工具,因為附近有好多巴士同地鐵站。不
🎈推荐指數: 🧡🧡🤍🤍🤍

|✏️環境: 6/10|✏️位置: 6/10

|✏️服務: 6/10|✏️味道: 4/10

|✏️選擇性: 3/10|✏️返尋味: 3/10

|✏️Price: Around $100/person

|✏️Pay Attention: EMMMMM....

|✏️Recommend:  EM..

🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  周街停

👴📢 《 WK 說 》STORY TIME  :

就位置方面,九雲居位於跑馬地嘅奕蔭街,嚟到嘅人可以方便咁搭乘公共交通工具,因為附近有好多巴士同地鐵站。不過,要留意嘅係,呢個地方喺交通繁忙嘅區域,所以車流量都相對較大,停車位都有限,如果嚟嘅話最好係考慮其他交通方式。

接下黎講講服務方面。我要讚揚九雲居嘅服務團隊,佢哋嘅態度親切友善,總係笑臉迎接每一位嚟到嘅客人。佢哋耐心解答我哋嘅問題,同埋樂意提供意見同建議。不過,有啲時候服務速度有啲慢,可能係因為餐廳人流較多嘅時候,所以要等多耐先有位子同埋食物嚟。

講到味道方面,九雲居嘅越南河同喇沙真係非常出色。佢哋嘅越南河有啲辣辣嘅感覺,同埋有酸酸嘅滋味,非常開胃。佢哋嘅喇沙湯底濃郁,配上新鮮嘅海鮮同椰漿,令味道更加香濃。食落去,真係有種越南嘅味道沖擊呢啲味蕾,好滿足。

不過,我都要提返佢哋嘅選擇性方面。九雲居嘅菜單相對而言有啲單一,主要都係以越南菜為主,所以喺菜式選擇方面就有啲欠缺。如果係唔咁鐘意越南菜嘅人,可能會覺得菜單選擇有啲有限,缺乏其他選擇。

最後,我講下價錢方面。九雲居嘅價格算係中等偏上,唔係好平,但都係相對合理。你可以享受到高質素嘅越南菜,同時又唔會太過負擔。不過,當然希望餐廳可以提供啲更多優惠或者套餐,令食客可以有更多選擇同享受。

綜合以上所講,我嘅九雲居體驗算係不錯。餐廳環境舒適,服務態度友善,而且呢度嘅越南河同喇沙真係美味無窮。不過,餐廳可以改善嘅地方係菜單嘅選擇性,希望可以多啲其他選擇,迎合唔同嘅口味。同時,都希望餐廳可以提供啲更多優惠同套餐,令食客可以有更多享受同選擇。

喺結尾,我嘅主題係「九雲居 - 品味越南風味」。九雲居喺越南菜方面有佢嘅獨特之處,特色菜式如越南河同喇沙絕對值得一試。希望餐廳可以繼續努力改善,提供更多選擇同優惠,令更多人可以品味到越南嘅美食風味。
2023-05-22
2022-12-04 1301 瀏覽
特此聲明,此食評「自費」親自去試食,沒有任何廣告成分!此店裝修很有馬來亞格調,地方寬落,裝修雅致…. 令人感覺舒服!因為係下午2點過後,所以,點選了lunch set,泰式咖喱魚餅,娘惹叻沙,及冷莘水果茶冷萃水果茶,係蜜桃茶,很清甜,有桃的香味,很冰凍泰式咖喱魚餅,香茅味很香濃,魚餅外脆內嫩,魚份量頗多,有驚喜!主菜- 娘惹叻沙,外觀靚,顏色艷麗,令人增加食慾。叻沙湯底很香,入口很滑,很mild,頗順喉!材料- 豆卜,魚旦,炸魚角,鷄絲,半隻旦,蝦,畧嫌餸料少了點!稍為失色,係豆卜未浸林,未入味,蝦不太新鮮,肉質硬實!鴛鴦麵,油面及米粉,份量很多,味道尚不錯!不過,「面多餸少」!有機會再試其他!
特此聲明,此食評「自費」親自去試食,沒有任何廣告成分!

冷萃水果茶,係蜜桃茶,很清甜,有桃的香味,很冰凍

稍為失色,係豆卜未浸林,未入味,蝦不太新鮮,肉質硬實!

有機會再試其他!
2022-10-17 913 瀏覽
幾天前分享了一家網美雞肉飯這次來公開另一家網美火鍋店店內裝潢極盡浮誇之能事,從天花板的水晶燈,到地板的花磚,再到牆上的東南亞風植栽造景,絕對值得列入網美TOP100等級排行榜!
點餐方式也有考量到網美所需的優雅,用手機掃碼,按按手指頭點餐,送出即可。
招牌綠咖哩椰奶鍋 ✅綠咖哩跟椰奶味沒有很濃,煮火鍋算是剛好,不管是涮肉、涮菜都可以滑嫩雞柳 ✅主食選雞柳準沒錯,肉質鮮嫩,搭配綠咖哩鍋,再配上白飯,淋點醬汁,還以為自己在吃綠咖哩雞肉飯招牌雙拼✅這道是招牌厚月亮蝦餅跟甜甜圈金錢蝦餅的組合,我跟尼克一致認為甜甜圈金錢蝦餅比月亮蝦餅好吃

最後的最後就是打卡送“泰式手工水餃”
水餃有綠咖喱豬肉 / 香檸打拋豬肉 / 冬蔭功鮮蝦仁,共三種口味還可以宅配那天贈送的是綠咖喱豬肉水餃,老實說我跟尼克都不懂在火鍋店煮水餃是什麼意思。只能說水餃口味很特別由於我倆都是愛惜食物的好孩子,剩餘的水餃還是打包帶走,最終由尼克默默完食。
——————————————————————————
幾天前分享了一家網美雞肉飯

這次來公開另一家網美火鍋

招牌綠咖哩椰奶鍋 ✅

滑嫩雞柳 ✅

招牌雙拼✅

最後的最後就是打卡送“泰式手工水餃”

——————————————————————————
2022-10-12 873 瀏覽
今日特登嚟到跑馬地食非常出名嘅九雲居,不枉此行!店舖裝修得好靚,座位鬆動,坐得非常舒服😌而味道簡直係無法超越,係小編食過最好食嘅binlo😍一定要推介俾大家🌟TOM KHA KAI 泰式椰子雞湯 $298佢嘅湯底好特別,係東南亞風味嘅湯底,總共有七款咁多,每款都好吸引🤩我哋揀嘅泰式冬陰功x椰奶x椰青嘅雞湯底,好香濃同口感creamy,超!級!好!食!極力推薦,唔辣、食到冬陰功嘅酸甜,絕對會encore😍😍雞肉都相當高質,肉質好滑好嫩🌟US PRIME BEEF SHORT RIB 美國項級牛小排 $278/388大大份可以3-4個人share,牛肉肉質好好,牛味香,夾埋湯底夠晒味😍🌟CLOUD NINE MEAT BALIS 手打九雲丸 $118紅咖哩鯪魚肉丸+馬拉盞蝦肉丸呢個組合100分,口感彈牙,特別係蝦肉丸,非常香口,食到啖啖蝦肉🌟CLOUD NINE DUMPLINGS 自製九雲餃 $98分別係巴東牛肉餃同小棠荣豬肉餃,皮薄餡靚,豬肉餃係冬陰功味,好特別啊🌟經典拼盤 $78 有芝士腸、蟹柳棒、午餐肉、扎肉、魚腐、炸魚皮,用料全部好靚😋心形餐肉好有心思,芝士魚腐必食😍特別夾湯底🌟

🌟TOM KHA KAI 泰式椰子雞湯 $298

🌟經典拼盤 $78
心形餐肉好有心思,芝士魚腐必食😍特別夾湯底

🌟蔬菜拼盤 $98
有娃娃菜、油麥菜、生菜、金菇、白蘿蔔、紅蘿蔔、粟米,蔬菜新鮮乾淨,呢個湯底真係超好食,夾落更顯蔬菜鮮甜

🌟仙草豆漿 少甜/無甜
我哋叫咗少甜,甜度剛好,好香豆味,好好飲,好有心機整嘅自家製仙草😍必試!

🌟冷萃水果茶
水果茶清新,唔甜,有好多新鮮嘅桃,清新解渴👍
2022-10-12 476 瀏覽
一入去就即刻感受到東南亞味道,裝修好有東南亞海邊感覺,環境都好寬敞坐得舒服🌝泰式冬蔭功 湯底 $298酸酸辣辣好惹味,味道雖然濃但唔澀,淺嘗一口好似真係飲緊冬蔭功湯咁🌝美國頂級牛小排 $278花紋好靚,咬落去油脂豐盛,十分嫩滑🌝經典拼盤 $78(蟹柳棒、午餐肉、扎肉、炸魚皮、魚腐、魚蛋)每樣有兩件,兩個人share食岩岩好,而炸魚皮同魚腐都好推介😝🌝手打九雲丸 $98即係紅咖哩鯪魚肉丸+馬拉盞蝦肉丸,非常有特色嘅自家製丸類,好少出面食到,丸打得好彈牙,紅咖喱同馬拉盞味都好出🌝自製九雲餃$88即係巴東牛肉餃+泰式豬肉餃,自家製餃子好有誠意,大小適中,巴東牛肉餃好惹味🌝雜菜拼盤 $98有娃娃菜、油麥菜、生菜、金菇、白蘿蔔、紅蘿蔔,全部菜都好新鮮🌝稻庭烏冬 $18靚烏冬食落好彈牙🌝冷萃水果茶 $38唔太甜,解膩岩岩好

一入去就即刻感受到東南亞味道,
裝修好有東南亞海邊感覺,
環境都好寬敞坐得舒服

🌝泰式冬蔭功 湯底 $298
酸酸辣辣好惹味,
味道雖然濃但唔澀,
淺嘗一口好似真係飲緊冬蔭功湯咁

🌝美國頂級牛小排 $278
花紋好靚,
咬落去油脂豐盛,十分嫩滑

🌝經典拼盤 $78
(蟹柳棒、午餐肉、扎肉、炸魚皮、魚腐、魚蛋)
每樣有兩件,兩個人share食岩岩好,
而炸魚皮同魚腐都好推介😝

🌝手打九雲丸 $98
即係紅咖哩鯪魚肉丸+馬拉盞蝦肉丸,
非常有特色嘅自家製丸類,好少出面食到,
丸打得好彈牙,紅咖喱同馬拉盞味都好出

🌝自製九雲餃$88
即係巴東牛肉餃+泰式豬肉餃,
自家製餃子好有誠意,大小適中,
巴東牛肉餃好惹味

🌝雜菜拼盤 $98
有娃娃菜、油麥菜、生菜、金菇、白蘿蔔、紅蘿蔔,
全部菜都好新鮮

🌝稻庭烏冬 $18
靚烏冬食落好彈牙

🌝冷萃水果茶 $38
唔太甜,解膩岩岩好

2022-10-11 285 瀏覽
今日約左個同事食晏,佢帶我去跑馬地食泰菜,估唔到又幾唔錯喎。佢有幾張大枱,我地2個人都坐左張6人枱,又唔洗搭枱,幾好。佢有午巿套餐,12款主菜,7款小食同埋7款飲品,一定揀到想食嘅野。我叫左個福建肉骨茶配炸春卷,飲冷萃水果茶。個肉骨茶好香,有少少藥材味,佢有半個煮蒜頭係肉骨茶入面,好特別,個蒜頭好甜好林,好好味😋啲豬肉骨又夠大條,又入味,配飯食好好味,湯底亦都濃淡適中,整體不錯。佢嘅炸春卷同水果茶就正常發揮,都可以再試。

佢有幾張大枱,我地2個人都坐左張6人枱,又唔洗搭枱,幾好。

佢嘅炸春卷同水果茶就正常發揮,都可以再試。
前菜:炸春卷
福建肉骨茶
2022-09-27
福建肉骨茶
2022-09-27 140 瀏覽
聚餐,謝謝老闆請客人生不就是吃吃喝喝大家聚聚,暢談言歡📍泰式料理好吃😋又不貴,而且又是吃到飽店家服務很好,不怕大家吃只是大家點多少就要吃多少喔!這樣才不會浪費食材喔!來這必點「清蒸檸檬魚」🐟他們的魚真的好好吃😋還有「涼拌生蝦」🦐平時我不太吃生蝦的但是他們家真的料理超好吃的感謝小文有推薦此道料理而這裡的飲料、冰淇淋也都是吃到飽這家以後一定會再訪也問過店家可以攜帶寵物耶!寵物友善餐廳只是要有籠子或推車才行喔!·珍惜大家能夠一起的時光結論:這家不會因為是吃到飽料理品質就降低每一道菜都有中上的水準真的非常推薦非常值得來
聚餐,謝謝老闆請客

人生不就是吃吃喝喝
大家聚聚,暢談言歡

📍泰式料理
好吃😋又不貴,而且又是吃到飽
店家服務很好,不怕大家吃
只是大家點多少就要吃多少喔!
這樣才不會浪費食材喔!

來這必點「清蒸檸檬魚」🐟
他們的魚真的好好吃😋
還有「涼拌生蝦」🦐
平時我不太吃生蝦的
但是他們家真的料理超好吃的
感謝小文有推薦此道料理

而這裡的飲料、冰淇淋也都是吃到飽
這家以後一定會再訪
也問過店家可以攜帶寵物耶!
寵物友善餐廳
只是要有籠子或推車才行喔!

·珍惜大家能夠一起的時光

結論:這家不會因為是吃到飽料理品質就降低
每一道菜都有中上的水準
真的非常推薦非常值得來
2022-09-14 233 瀏覽
今日同朋友去左跑馬地chill左個happy hour🥂因為我地都比較少去呢區,之後見餓餓地就去尋覓下呢區有咩好食😝行行下比《九雲居》個門口裝修吸引左入去,入到去好有南洋風情,有一種休閒又舒服嘅感覺,睇得出店主有心思設計過😍《九雲居》主打東南亞火鍋,但時間尚早我地又得2個人,想打邊爐但又唔食得多,所以最後選擇左佢哋最近推出嘅晚市套餐🍽️($168/位)有主菜,小食同飲品☺️1️⃣主菜泰式香葉肉碎煎蛋飯海南雞飯2️⃣小食:炸春卷香茅雞翼3️⃣飲品:泰式奶茶🥤(+ $18)越南滴漏咖啡☕️(+ $18)**唔加錢都有青檸梳打/涼茶/水果茶等等可以選擇整體食物都好平均,小食炸物卜卜脆,雞翼夠大隻又好重香茅味😋,主食個碎肉煎蛋飯,肉炒得好香,撈飯一流👍🏼海南雞就去晒骨啖啖肉,點埋甜酸醬一齊食夠晒開胃🤭,油飯淡淡油香又唔會太搶味。朋友叫咗杯越南凍滴漏咖啡,佢話味道都okay有d似港式咖啡😂,而我叫咗杯泰式奶茶就非常good🤩好似我去曼谷旅行時飲嘅一樣😂d回憶返晒黎,好有茶味又唔會死甜。

1️⃣主菜

2️⃣小食:
香茅雞翼

3️⃣飲品:
泰式奶茶🥤(+ $18)
越南滴漏咖啡☕️(+ $18)
**唔加錢都有青檸梳打/涼茶/水果茶等等可以選擇

炸春卷聽日有咩
晚市套餐餐牌
2022-09-13
炸春卷聽日有咩
炸春卷
小編不常在港島區覓食 通常在九龍區內活動 今天因為有事,剛好在港島區,朋友又想吃泰式食物,在openrice內搜尋發現這間泰式特色打邊爐於是便預約一試我們一行三人,剛到步便受到姨姨店員熱情招待她親切有禮,會和食客談天說地 ,也會介紹店內出名的食物給客人我們點了泰式鴛鴦火鍋一邊是椰子雞湯,另外一邊是泰式冬陰功湯姨姨店員建議我們先喝湯椰子雞湯口感creamy味道濃郁隨湯附上雞件,浸熟後入口亦非常嫩滑 泰式冬陰功加了辣椒粉所以比一般冬陰功辣~2款湯底亦沒有使用味精,喝完不會口渴~ 打邊爐料~我們點了牛板腱 ~238元~牛肉味濃郁~亦非常新鮮店內自家製作的餃子~九雲餃~分別是巴東牛肉餃和泰式豬肉餃~非常特別~坊間小見~還有手打九雲丸~其實係紅咖哩鯪魚肉丸拼馬拉盞蝦肉丸~ 2種肉丸都非常彈牙~蝦肉新鮮~蔬菜拼盤亦非常新鮮~豆腐拼盤有響鈴,冰豆腐~打邊爐必備的經典拼盤內有打邊爐明物五餐肉,扎肉,蟹柳,魚腐,還有魚皮一定能夠滿足各人的願望~小食點了香辣椰子炒蜆~味道正常~泰式炸軟殼蟹~好吃 很酥脆~有驚喜~店內亦提供椰皇, 與東南亞式打邊爐為絕配!姨姨店員推薦的鎮店甜品,紅肉火龍果蒟蒻和椰王蒟蒻用新
小編不常在港島區覓食
通常在九龍區內活動

於是便預約一試

我們一行三人,剛到步便受到姨姨店員熱情招待

我們點了泰式鴛鴦火鍋
一邊是椰子雞湯,另外一邊是泰式冬陰功湯

姨姨店員建議我們先喝湯
椰子雞湯口感creamy
味道濃郁
隨湯附上雞件,浸熟後入口亦非常嫩滑
泰式冬陰功加了辣椒粉
所以比一般冬陰功辣~
2款湯底亦沒有使用味精,喝完不會口渴~

打邊爐料~我們點了牛板腱 ~238元~牛肉味濃郁
~亦非常新鮮

店內自家製作的餃子~九雲餃~
分別是巴東牛肉餃和泰式豬肉餃~非常特別~坊間小見~

蔬菜拼盤亦非常新鮮~

豆腐拼盤有響鈴,冰豆腐~

打邊爐必備的經典拼盤
內有打邊爐明物五餐肉,扎肉,蟹柳,魚腐,還有魚皮
一定能夠滿足各人的願望~

小食點了香辣椰子炒蜆~味道正常~

泰式炸軟殼蟹~好吃
很酥脆~有驚喜~

店內亦提供椰皇, 與東南亞式打邊爐為絕配!

姨姨店員推薦的鎮店甜品,紅肉火龍果蒟蒻和椰王蒟蒻
用新鮮紅肉火龍果和椰王打成蓉,然後加入蒟蒻,沒有加入任何糖份而製成,感覺非常refresh
推介!

總括來說,店內環境清幽雅緻,充滿東南亞風情
樓底夠高,座位不太多,餐廳為地區小店 ,不會有太多人流,所以用餐時間亦沒有限制,感覺非常舒服

店員態度親切友善,食物用料新鮮,沒有使用味精, 富有東南亞風情
第日有機會再試試它的午餐

2022-09-03
  • 泰式椰子雞湯( 打邊爐湯底)
  • 椰皇蒟蒻
  • 紅肉火龍果蒟蒻
  • 泰式炸軟殼蟹
2022-09-08 145 瀏覽
今晚看電影前在跑馬地九雲居提早吃了晚餐。6pm去到,已有一家人在店內享用火鍋,充滿誘人香味。店的創新火鍋湯底有特色,有肉骨茶,泰式椰子雞湯,蕃茄牛尾湯等。因為趕時間,叫了晚市套餐。晚市套餐可揀飯或湯麵類,可選不辣和素食,還有小食和飲品。我揀了海南雞飯。海南雞比其他店的較健康,雞不肥,但有雞味,肉質嫩和較淡口,點少少薑蓉更美味,油飯幾好食,香而不腻,冬瓜雞湯也不俗。朋友選了葱油香茅豬扒飯,香茅豬扒大大塊調味得宜,肉質不錯,好味而不算油,飯有飯味。小食揀了白灼時蔬,油麥菜新鮮爽口,健康。炸春卷充滿粉絲,點甜酸汁開胃。凍泰式奶茶有特色,好飲。青檸梳打醒神。店環境和服務都不錯,遲些有時間再來吃火鍋。
今晚看電影前在跑馬地九雲居提早吃了晚餐。

晚市套餐可揀飯或湯麵類,可選不辣和素食,還有小食和飲品。

凍泰式奶茶有特色,好飲。青檸梳打醒神。

店環境和服務都不錯,遲些有時間再來吃火鍋

2022-08-09 135 瀏覽
3號風球底下同朋友照常見面🫢去咗跑馬地食呢間餐廳🍴餐廳人少少環境好靚,傾吓計食野都幾享受😎今次叫咗午市套餐,每人都係128$🥰好抵!佢包一個主食、小食、同埋飲品。我哋今次叫左肉骨茶同埋泰國船麵🇹🇭🥰🥰肉骨茶食落好香濃,有大大隻冬菇同埋幾舊肉骨🦴,仲有啲油炸鬼同埋半碟喺度,誠意十足。泰國船麵好足料,一碗有齊牛肉牛丸魚蛋炸豬皮扎肉等🥰加埋少少芽菜清新得來又好夠味。兩杯飲品分別叫咗涼茶同埋水果茶🥳🥳比想像中好飲好多,同平時街邊買$30一杯嗰啲差唔多🤣🤣水果茶裏面仲有水蜜桃🍑!🏠九雲居 (跑馬地)跑馬地奕蔭街13-15號景怡大廈地舖

🏠九雲居 (跑馬地)
跑馬地奕蔭街13-15號景怡大廈地舖
2022-08-03 119 瀏覽
今日天氣晴,跟老公到香港一日遊。很久沒到跑馬地,說一於去下香港有錢人住既地方吸下靈氣。途經一間設計幾特別的餐廳。行到累就入去食個下午茶。午市套餐($128) 包一個主菜(可叫東南亞飯/麵)、一個小食(泰式/新加坡小食)、同一款飲品(泰國、越南,中式),選擇非常多元化。香茅豬排撈檬豬排炸到金黃鬆脆,檬粉爽口彈牙加上泰式甜酸汁。夏天食非常開胃。套餐跟椰汁糕比我們食,經常來食野既食客話我地知。該店的椰汁糕無加水去製作,所以椰香特別香。每啖都食到椰汁的香味。泰式紅咖喱魚餅泰式紅咖喱魚餅炸到好脆,好香魚味。咬落食到粒粒香料,好野味。正!福建肉骨茶飯肉骨茶很有藥材味,肉亦很入味。斑蘭珍珠奶茶外面好少有這種珍珠奶茶叫,很有新加坡特色。班蘭香味很出,估唔到跟珍珠奶茶可夾到。青檸梳打很有青檸味,很適合現時熱辣辣燜熱的天氣飲。

香茅豬排撈檬
泰式紅咖喱魚餅

福建肉骨茶飯
肉骨茶很有藥材味,肉亦很入味。

斑蘭珍珠奶茶

青檸梳打
很有青檸味,很適合現時熱辣辣燜熱的天氣飲。
2022-08-02
初次係朋友口中聽到「九雲居」呢個名,唔知情之下以為係中菜館或者私房菜館,但原來係位於跑馬地既一家火鍋✖️泰式、馬來西亞菜館。朋友熱情推薦我去試下呢間該區街坊口中既名店,話佢地既特色火鍋出色,主食水準亦高。因為最近天氣炎熱,所以今次到訪先試佢地泰國菜出品,有機會先再試埋佢地既火鍋項目。.晚市套餐主食都有好多選擇,有齊主菜、小食同飲品都只係每位 💲168,價格合理,今次揀左:.🔸主菜▫️冬蔭功海鮮湯河 ⭐️4/5本身火鍋都係想試冬蔭功版本,見到有輕量版本冬蔭功海鮮湯河,無懸念即叫。冬蔭功湯頭顏色鮮艷,擺盤精緻海鮮配料多。湯頭酸辣度平衡,迎合香港客人口味,辣度不會太高,怕辣既朋友仲有提供走辣呢個選項。配料除左蝦同帶子外,仲有大量菇菌,風味甚佳。.▫️泰式香葉肉碎煎蛋飯 ⭐️3.9/5泰式香葉肉碎有驚喜,肉碎好乾身不油膩,肥膏比例不高感覺較健康,香葉炒過肉碎帶微辣同帶兩分甜,加埋蛋汁非常惹味,助飯一流。.🔸小食▫️泰式紅咖哩魚餅 ⭐️3.8/5混入紅咖哩既魚肉加埋豆角、香茅同檸檬葉調味,魚餅濕潤多汁面亦煎得香口。.▫️班蘭香葉雞粒 ⭐️3.8/5標榜自家製班蘭香葉雞粒,口感比一般既泰式雞粒小食濕潤多汁,無左平日
🔸主菜
▫️冬蔭功海鮮湯河 ⭐️4/5

▫️泰式香葉肉碎煎蛋飯 ⭐️3.9/5

🔸小食
▫️泰式紅咖哩魚餅 ⭐️3.8/5
泰式紅咖哩魚餅

▫️班蘭香葉雞粒 ⭐️3.8/5
標榜自家製班蘭香葉雞粒,口感比一般既泰式雞粒小食濕潤多汁,無左平日個種乾身感覺,有驚喜。
班蘭香葉雞粒

🔹飲品
◾️泰式奶茶
◾️冷萃水果茶
兩杯甜品都要求左小甜,甜度剛剛好。泰式奶茶要求加埋仙草,係一杯好岩飲既消暑飲料。冷萃水果茶用上左蜜桃,同樣地清甜可口。

不專業食評 nei.foodie
泰式紅咖哩魚餅