2021-04-05 33 瀏覽
今日去mega box 行街行到攰攰哋當然要搵地方坐下醫下肚啦,行到九樓見到有新幹線列車入去試下啦,全部自己係屏幕點餐之後由列車送到小朋友一定會覺得好好玩,非常經濟低食我地食咗好多野先三百幾元,喜歡打卡嘅朋友更加like有好多打卡位又坐得舒適味付螺肉,雜菜沙律,鹽燒雞翼,金菇牛肉卷,花之戀,雜錦魚切刺身魚生丼,九州御前牛肉湯烏冬,海鹽燒油甘魚鮫,特別推薦海鹽燒油甘魚鮫~非常甘香好味又好大個,九州御前牛肩胛烏冬~烏冬好滑好彈牙😋
,九州御前牛肩胛烏冬~烏冬好滑好彈牙😋
  • 九州御前牛肩胛烏冬
  • 鹽燒油甘魚鮫
2021-04-05 44 瀏覽
喺九龍灣睇完戲,附近揾食,見呢間評價唔錯,就試下啦,8點幾都要等位,佢sell親子餐廳,同埋有列車送餐,好多家長帶小朋友去。有d似日本既壽司店,係用pad黎自助落單,每4碟就有抽獎1次,不過我地抽左3次都冇中獎,現場都冇聽人話中😅d野唔算上得好快,同1 lot叫有時食完一碟要等好耐先再有得食。 整體食物不過不失,大多數壽司都係魚凍飯少少暖,好怪。 d魚算幾大舊,起碼帶子唔會片到勁薄先。 d軍艦suppose即整,但紫菜好明顯唔夠新鮮,淋既,味道亦麻麻,望上去都冇咩光澤個刺身丼幾抵食,刺身種類同份量都幾多,仲有唔少金箔tim,睇上去都好吸引。炸魷魚嗰d就普普通通啦,熱既,份量都唔算少。呢度食物種類唔算好多,揀左4-5款已經冇野想再食,味道就一般般,但見佢係做親子主題,有d玩具圖書嗰d, 應該係一個賣點黎既。

炸魷魚嗰d就普普通通啦,熱既,份量都唔算少。

2021-03-28
2021-04-01 29 瀏覽
這間新幹線列車壽司店最近已變了我的新竉兒,一有空便來吃,過足壽司癮。餐廳提供免費玩具和圖書借閱服務,十分貼心,是少有的親子日式餐廳。餐廳環境舒適寬敞,除了吧台也有沙發卡位,各自擺有平板電腦作點餐之用。下午茶時段推出多款特價定食,十分抵食!角切魚生丼定食附送味噌湯和沙律相當豐富,魚生丼份量不少,有三文魚、吞拿魚、劍魚、油甘魚等多款刺身,肉質新鮮嫩滑,還加有魚籽、青瓜粒等增添口感。三文魚壽司新鮮肥美,脂肪均勻。三文魚腩壽司肉質更是嫩滑非常,魚油豐滿,啖啖滋味。火炙三文魚壽司輕輕炙燒後魚肉仍能保持嫩滑,滿滿魚油配以沙律醬加添美味。酥脆軟殼蟹手卷大有質素,軟殼蟹炸得十分香脆,啖啖肉又富蟹膏,相當美味。三文魚加州卷也有水準,嫩滑的長長三文魚片包著以玉子、青瓜等作餡料的飯卷,口感十分豐富。赤蝦壽司非常彈牙爽口,鮮味十足。黑松露赤蝦壽司更加有濃郁黑松露味道,與鮮甜蝦味完美融合。蟹肉蟹膏軍艦以鮮甜的蟹肉配搭綿密甘香的蟹膏,滋味爆燈。

下午茶時段推出多款特價定食,十分抵食!

蟹肉蟹膏軍艦以鮮甜的蟹肉配搭綿密甘香的蟹膏,滋味爆燈。
2021-03-31 23 瀏覽
前幾日書枱櫈腳爛咗,今日諗住去megabox 嘅買返張新嘅櫈,順便喺埋呢度食嘢,見到呢度有九井壽司,醒起之前喺同朋友食過次,覺得好抵又好味,所以就再次幫襯😆🧀火炙芝士蟹棒壽司 $22🧀火炙芝士鰻魚壽司 $27之前都聽過好多人話必試呢款火炙芝士壽司,睇個賣相都好吸引,所以今次特別點左兩款蟹棒同鰻魚壽司,經過火槍燒炙後,芝士已經半溶,配埋蟹棒同鰻魚,真係好夾而且有特色。🦀皇帝蟹棒壽司 $20🐟三文魚腩壽司 $20呢度嘅三文魚油脂豐腴,魚肉鮮嫩,而且魚生同皇帝蟹棒份量十足,真材實料,值返呢個價,食完之後有衝動再嗌多啲添😋🦐珍寶赤蝦壽司 $48最矚目嘅莫過於係珍寶赤蝦,足足係有隻碟咁長,蝦肉厚嫩,又唔會好腥味,應該係我食過最好食嘅生蝦之一,真心可以試吓,嗌完之後唔會後悔!🦐脆脆天婦羅 $32天婦羅送到上嚟嘅時候仲係熱辣辣,應該係真係即炸,食落去脆到好似薯片咁樣,點埋側邊嘅醬,就又甜又脆又香👍炸雞軟骨 $32不得不讚下呢度嘅雞軟骨鹹度適中,同樣都係熱辣辣,越食越上癮😋❤️九州御前牛肩胛烏冬 $68食咗咁多熟食同埋壽司,到最尾忍唔住嗌個烏冬,呢度嘅烏冬一啲都唔差過其他拉麵店,牛肉厚嫩,牛香味充斥口腔

🧀火炙芝士蟹棒壽司 $22

悔!

🦐脆脆天婦羅 $32

👍炸雞軟骨 $32

❤️九州御前牛肩胛烏冬 $68
食咗咁多熟食同埋壽司,到最尾忍唔住嗌個烏冬,呢度嘅烏冬一啲都唔差過其他拉麵店,牛肉厚嫩,牛香味充斥口腔內,而湯底豬骨味濃厚,烏冬麵條亦口感十足,富有彈性~
2021-03-30 38 瀏覽
復活節假期將到,襯平日嚟行下「姨媽傢俬」,帶小朋友嚟Mega Box食佢最愛嘅火車壽司。最愛食「枝豆」頭盆叫返碟食下先。下午茶時段有「雜錦壽司盛」乜都有d, 加埋拉麵份量好足夠👍🏻 「鹿兒島醬燒豬軟骨」配埋蜜瓜味波子汽水,係完美嘅配搭。必點「鹽燒雞翼」小朋友至愛😍「日本牡丹蝦刺身」果然人氣No.1, 大大隻好甜美,食得出好新鮮👍🏻餐廳環境乾淨衛生,坐得好舒適呀。今餐大滿足,埋單嗰陣,店員仲有個公仔送比小朋友添,又食又拎...小朋友嚷著星期日爸爸放假要帶埋佢再嚟食🤗

最愛食「枝豆」頭盆叫返碟食下先。

「鹿兒島醬燒豬軟骨」配埋蜜瓜味波子汽水,係完美嘅配搭。

必點「鹽燒雞翼」小朋友至愛😍

2021-03-30
下午茶
  • 加州卷
  • 玉子壽司
  • 日本牡丹蝦刺身
2021-03-29 36 瀏覽
真係太耐無食迴轉壽司了。唔食元氣,又唔想去壽司郎排長龍。係九龍灣嘅九井壽司都係一個唔錯嘅選擇。而佢其中一個特色係用新幹線壽司列車送餐,即叫即送,點對點。係疫情下,真係一個安全衛生嘅選擇。另外對呢間店印象好深刻嘅一點係個服務超級好!點左一個拉麵,然後d店員好主動咁黎問使唔使比兩個碗仔比我同我個frd share。d多餘嘅碗碟都收拾得好快。太貼心!我同朋友都食得好開心,點左超多野食。我揀幾個share啦 👅鰻魚卷 ($38) ❣入口即融!鰻魚無咩骨,加上醬好好味。唔使鼓油wasabi都食到個鮮味 👅火炙鹽鵝肝壽司 ($28) 👍🏻👍🏻👍🏻同朋友上次黎食都有點呢個。我今次一見到碟野就同佢講:食呢個就落地獄噶🥲然後比佢笑我上次都係咁講。完全係guilty pleasure😐鍾意佢嘅肥美多汁,內臟都做得好鮮嫩 👅炭燒味酥雞泡魚干 ($32) 👍🏻👍🏻👍🏻點佢係因為未食過覺得好特別。成碟野好大碟,唔知係咪有半個雞泡魚呢?味道同魷魚絲差唔多。質感硬身,感覺好啱送酒飲 👅特色香蔥吞拿魚碎 ($20) 👍🏻👍🏻👍🏻其實入口即融嘅食物真係好好味🤣呢個又係其中一個例子。好鍾意佢將吞拿魚整成茸。 👅海膽花之戀

👅鰻魚卷 ($38) ❣

👅火炙鹽鵝肝壽司 ($28) 👍🏻👍🏻👍🏻

👅炭燒味酥雞泡魚干 ($32) 👍🏻👍🏻👍🏻

👅特色香蔥吞拿魚碎 ($20) 👍🏻👍🏻👍🏻

👅海膽花之戀 ($32) 👍🏻👍🏻👍🏻
朋友誘使我食的,本身唔係太中意食海膽,因為覺得大多數都會有浸海水腥味。但今次呢個竟然無!並且剩下純粹的鮮甜味。幾jeng
2021-03-27 42 瀏覽
今日黎MegaBox有兩樣嘢要做,1要黎宜家傢俬買嘢,2要黎九井壽司體驗下新幹線😍😍。落單簡單,iPad點餐就得,餐牌分類做得幾好,容易搵到想要的食物。鹿兒島醬燒豬軟骨烏冬主食叫左個豬軟骨烏冬,賣相不錯,而且好大碗,配料都好多,豬軟骨煲到好入味而且夠淋,入口即溶。味道不錯👍燒鯖魚每次食日本嘢都必點嘅食物,都冇令我失望,夠大條,而且魚肉冇乜骨,淋上醬汁更有風味。三文魚加州卷卷物揀左三文魚加州卷,表面有沙律醬,食落開胃,而且食材相當新鮮,下次會再試。三文魚腩壽司&三文魚刺身三文魚刺身好厚好大塊!食落都新鮮,大大塊魚生入口真係好滿足。🥰炸雞軟骨雞軟骨係即叫即炸,上枱時熱辣辣,炸到卜卜脆又唔油。兩個人都係食左三百蚊左右,抵食食材新鮮而且坐得舒服😌。

鹿兒島醬燒豬軟骨烏冬

燒鯖魚

三文魚腩壽司&三文魚刺身

炸雞軟骨
雞軟骨係即叫即炸,上枱時熱辣辣,炸到卜卜脆又唔油。

兩個人都係食左三百蚊左右,抵食食材新鮮而且坐得舒服😌。
2021-03-25 30 瀏覽
去Megabox行街街,食呢間壽司店😊入到去見到餐廳對小朋友非常好!有圖書借睇亦有免費玩具!帶小朋友來一定好開心😃餐廳用電子點餐器叫完野食會由輸送帶送上!日本的感覺返哂黎!-炸雞軟骨。即叫即炸脆卜卜!粒粒都香口🤤-軟殼蟹手卷。軟殼蟹好新鮮而且配返青瓜同埋沙律一齊食!-吞拿魚沙律軍艦。有時食壽司唔一定要食魚生,試吓呢個都唔錯-火炙芝士蟹棒壽司🍣蟹棒配上芝士嘅口感再加上面層再燒一燒!正🤤-火炙三文魚壽司,肉質新鮮的口感-滑蛋吉列白豚定食。份量好大而且豬扒好多!肉質唔會因為炸左而覺得乾身!定食仲有配味增湯同埋沙律! 超抵食

餐廳用電子點餐器叫完野食會由輸送帶送上!日本的感覺返哂黎!

-炸雞軟骨。即叫即炸脆卜卜!粒粒都香口🤤

-軟殼蟹手卷。軟殼蟹好新鮮而且配返青瓜同埋沙律一齊食!

-吞拿魚沙律軍艦。有時食壽司唔一定要食魚生,試吓呢個都唔錯

-火炙三文魚壽司,肉質新鮮的口感

定食仲有配味增湯同埋沙律! 超抵食
2021-03-24
2021-03-25 34 瀏覽
今日同個同事路經九龍灣見客,見完客已經到咗lunch hour,平時去開Megabox都知道呢度好多食肆林立,今日好想食日本嘢,行咗一陣見到一間叫做九井壽司鋪頭,就決定去試下去到門口再望入去,好似自己置身於個火車頭咁,呢度嘅裝修好Kawaii, 感覺自己置身於火車其中一卡車上,環境舒適乾淨。呢度每個位都有平版電腦點餐,方便快捷又user friendly講完裝修當然要講返重點食物啦,食物方面,依度有好多唔同既選擇:壽司、拉麵、烏冬、日本小食、魚生丼、炸物及午市套餐等等,應有盡有。每一樣食物都由高速火車送到面前小弟今日比較想食壽司,叫咗幾款壽司同軍艦,分別有三文魚、赤貝、北寄貝、油甘魚、赤蝦、手握飯加上新鮮既魚生,鮮甜美味北貝沙律軍艦,芥辣八爪魚壽司,剛剛包好上碟,紫菜仲喺脆脆地嘅狀態,一口size放落口,味道濃郁又鮮美,味蕾大滿足另外仲叫左兩款炸物,吉列牛肉薯餅同吉列炸蠔,兩樣炸物都炸得剛剛好,唔乾又唔油膩,香脆可口見到肚仲有位,最後點多碗泡菜叉燒拉麵食飽去,香濃豬骨湯底配上彈牙拉麵,叉燒肥瘦適中,當作飽肚之選一流。整體嚟講水準都唔錯,價錢亦算合理,下次會再去幫襯

整體嚟講水準都唔錯,價錢亦算合理,下次會再去幫襯
2021-03-24
帶小朋友出街食飯, 小啲童趣都真係搞唔掂餐安樂茶飯(媽媽嘅共鳴😛). 喺MegaBox 9樓原來有間新幹線🚄主題壽司店, 店内一碟碟壽司係用新幹線火車極速地送到ga! 小朋友超鐘意, 除此之外更有各樣for小朋友嘅玩意, 用Pad order好方便.🚅濃芝士軟殼蟹卷 (HKD38)睇返部pad真係ok多壽司揀, 價錢都算抵食. Li個軟殼蟹卷新鮮炸起再包, 芝士上面仲有一啖芝士蟹籽, 夠哂芝味.🚅日式芝士年糕 (HKD28)必食item想必係芝士年糕***超好味****, 軟糯年糕x軟心芝士無得輸.🚅吉列南瓜薯餅 (HKD20)南瓜比例豐富嘅薯餅, 口感好滑, 炸粉漿又唔太厚, 小朋友超鐘意.🚅海膽魷魚軍艦 (HKD26)新鮮! 魷魚short short聲口感好爽, 海膽份量睇得到嘅明顯, 紫菜都係脆嘅.🚅赤蝦壽司 (HKD25)由於赤蝦非常肥美, 我地encore左.🚅㩒㩒下又嗌左好幾碟剌身壽司食, 最鐘意係包住軍艦脆脆紫菜, 壽司上嘅魚生係足料嘅(推介劍魚腩壽司, 芝士蟹籽軍艦, 海膽魷魚軍艦), 炸物水準Good尤其必食軟糯到有d過分嘅芝士年糕. 整體ok抵食, 大人小朋友都食

🚅
濃芝士軟殼蟹卷 (HKD38)
濃芝士軟殼蟹卷

🚅
日式芝士年糕 (HKD28)

🚅
吉列南瓜薯餅 (HKD20)
吉列南瓜薯餅

🚅
海膽魷魚軍艦 (HKD26)
海膽魷魚軍艦

🚅
赤蝦壽司 (HKD25)
赤蝦壽司

由於赤蝦非常肥美, 我地encore左.
🚅
㩒㩒下又嗌左好幾碟剌身壽司食, 最鐘意係包住軍艦脆脆紫菜, 壽司上嘅魚生係足料嘅(推介劍魚腩壽司, 芝士蟹籽軍艦, 海膽魷魚軍艦), 炸物水準Good尤其必食軟糯到有d過分嘅芝士年糕. 整體ok抵食, 大人小朋友都食得勁滿足呀.
粟米壽司
帆立貝壽司
  • 帆立貝刺身
  • 芥辣八爪魚軍艦
2021-03-23 34 瀏覽
三文魚海膽丼定食 $88三文魚片片都好肥美,夠厚身,而且份量都好多😆。海膽都新鮮,色澤好靚。兩者加埋wasabi再撈飯一流👍。本身望落碗飯有啲細,但最後都飽到就食唔落🙊。雜錦刺身丼定食 $78啱晒唔知食乜好嘅人,每款刺身都有啲,蛋有炙燒味唔係好甜,刺身幾新鮮,八爪魚好彈牙。芝士軟殼蟹卷 $38軟殼蟹炸到好香脆,芝士微微燒過好香🤤🤤南瓜薯餅 $20炸到金黃香脆🤤,入面係軟綿綿既南瓜蓉,甜甜地,充滿南瓜味。美中不足既係入面可以加啲南瓜粒,增添口感。芝士年糕 $28年糕好軟煙煙韌韌,一咬開芝士多到湧出黎,芝士味濃郁好流心。士多啤梨雪糕 $12跟餐價$12好抵食,真係有士多啤梨粒,味道唔會好假似藥水味,味道自然好fresh.
三文魚海膽丼定食 $88

雜錦刺身丼定食 $78

芝士軟殼蟹卷 $38
軟殼蟹炸到好香脆,芝士微微燒過好香🤤🤤

南瓜薯餅 $20

芝士年糕 $28
年糕好軟煙煙韌韌,一咬開芝士多到湧出黎,芝士味濃郁好流心。

士多啤梨雪糕 $12

2021-03-23 29 瀏覽
自從轉咗公司,好耐都無平日去過Mega Box了,六點幾望住一批批放工的人隊,我就逆流而上咁,去了Mega Box的德國寶買野。之後見到九井壽司,以前都食過幾次,開業了好幾年,呢間最啱同小朋友去,因為裝修到火車咁,又有兒童餐!有一排無去食過,好懷念呀!龍蝦沙律壽司勁多龍蝦肉!北寄貝鮮甜,象拔蚌爽口,三文魚小卷一向都係抵食之選!主食就點了個迷你丼,有幾款選擇,我點了帶子加海膽,其實都似叫了兩款壽司的感覺,咁要自己屈指一算睇下單點定丼吸引d另外朋友點了豬軟骨烏冬,烏冬份量唔少,都幾彈牙,食完一定夠飽!豬軟骨炆到很淋 !軟殼蟹手卷唔錯,軟殼蟹很脆,份量佔了手卷的一半另外再點了北奇貝加洲卷,內裡有切碎的北寄貝,外面的蟹子好新鮮,一咬即爆!記得如果一次點4份,會有個迷你版抽獎,可惜我抽唔中星期一唔使點等位,慢慢食,感受舒服!

軟殼蟹手卷唔錯,軟殼蟹很脆,份量佔了手卷的一半
記得如果一次點4份,會有個迷你版抽獎,可惜我抽唔中

星期一唔使點等位,慢慢食,感受舒服!
2021-03-22
2021-03-08 124 瀏覽
等到勁都長埋,終於有得夜晚堂食!之前經過九井壽司見到個新幹線設計已經心郁郁想食,所以難得可以夜晚堂食就放工去試下。.坐低無耐隔離就見到架列車經過,原來連送餐盤都係新幹線造型🤣落單輕鬆用ipad就得☺️三文魚同油甘魚刺身真係超級驚艷!!!好新鮮、好大塊、勁厚!咬落口感超正超滿足,係香港真係好少食到咁厚切嘅新鮮魚生,再黎食嘅話一定要再嗌!🥰🥰🥰小食嗌咗個邪惡日式芝士年糕😝外脆內暖,咬開係暖笠笠嘅流心芝士,鍾意食芝士嘅一定唔可以錯過。壽司選擇都唔少,整體質素唔錯食材夠新鮮,有鮮味每碟擺盤都好工整,靚靚仔仔🥰食完凍嘢想暖下胃,所以最後點咗個鹿兒島豬軟骨拉麵埋尾🤣豬軟骨好入味,拉麵個口感都夠彈牙以唔係專做拉麵嘅舖頭黎講有8/10分😆整體黎講,全店最推薦一定係魚生🌟🌟🌟以咁嘅價錢食到咁嘅質素嘅魚生,絕對物有所值🔥
等到勁都長埋,終於有得夜晚堂食!
坐低無耐隔離就見到架列車經過,原來連送餐盤都係新幹線造型🤣

落單輕鬆用ipad就得☺️

三文魚同油甘魚刺身真係超級驚艷!!!
好新鮮、好大塊、勁厚!
三文魚刺身

小食嗌咗個邪惡日式芝士年糕😝
日式芝士年糕

壽司選擇都唔少,整體質素唔錯
食材夠新鮮,有鮮味
每碟擺盤都好工整,靚靚仔仔🥰
帆立貝龍蝦沙拉壽司

火炙三文魚壽司

食完凍嘢想暖下胃,所以最後點咗個鹿兒島豬軟骨拉麵埋尾🤣
豬軟骨好入味,拉麵個口感都夠彈牙
以唔係專做拉麵嘅舖頭黎講有8/10分😆
鹿兒島豬軟骨拉麵

整體黎講,全店最推薦一定係魚生🌟🌟🌟
以咁嘅價錢食到咁嘅質素嘅魚生,絕對物有所值🔥
三文魚刺身
帆立貝龍蝦沙拉壽司
火炙三文魚壽司
鹿兒島豬軟骨拉麵
今日去了MegaBox,行完IKEA想食light啲,所以揀咗刺身飯。門口睇,鋪面看似乾淨企理,價錢還可以所以便進去了。但食完真的很「伏」!性價比超低!雜錦刺身丼 :油甘魚太乾身了,乾到肉質也爛了,海膽也不太新鮮,青瓜乾到硬了,其餘的刺身還可以吧。三文魚子海膽丼 :三文魚子超級不新鮮筷子一碰便爆,青瓜乾身好像放了一星期,海膽新鮮程度一般。此外,我們還吃了其他刺身和壽司,但也不太新鮮。跟OpenRice上的點讚評分差太遠了!太差了!Disclaimer: all the above are personal opinion only!

但食完真的很「伏」!性價比超低!
雜錦刺身丼

三文魚子海膽丼

此外,我們還吃了其他刺身壽司,但也不太新鮮。跟OpenRice上的點讚評分差太遠了!太差了!

2021-02-23
呢排都多去MegaBox行吓唔同嘅嘢傢俬電器舖,行行吓肚餓就去搵嘢食。誤打誤撞去咗九井壽司🍣。見門口裝修得好可愛,係用日本新幹線火車設計🚄見到大門口,四處牆壁,座位,就連收銀處都加入左新幹線元素。坐低入去用iPad點餐,午飯時間去有定食或者散叫壽司,原來每次只可以點四款食物,夠四款食物可以有抽獎一次。第一次我哋就抽到一盒qoo飲品。好運呢?!點左嘢食之後要等一下,因為所有食物都係即叫即做,確保新鮮,而且製作好後會由小火車🚄親自送到,好得意😎,成個過程只係10秒度。食物方面,價性比非常高。就算係散叫壽司都唔貴,一碟兩件三文魚腩壽司都係$20,超抵又好食我哋encore總共叫咗三碟。三文魚油脂紋理都算平均,入口即溶,好柔軟,充滿魚油味。另外叫左,油甘魚壽司 $22,吞拿魚壽司 $22,劍魚腩壽司 $25。都係好新鮮,價錢都係$30以下,抵抵抵三文魚刺身盛 $68 有麵豉湯,有沙律,有一小碗烏冬,三件三文魚刺身加四件壽司。老公叫左冬日限定壽喜燒牛肉鍋 $78,一人煲都好夠飽,湯底好鮮甜撈飯最岩,而入面除咗牛肉之外,仲加了很多配菜,冬菇,金菇,菜等,煲下已經入晒味,非常惹味。只可惜而家嘅疫情中
壽司🍣。

都係好新鮮,價錢都係$30以下,抵抵抵

只可惜而家嘅疫情中冇帶小朋友出嚟,如果帶兩個小公主過嚟食,一定好開心🥳,見呢度仲有兒童餐,好平都唔駛$50。

爸爸話下次要帶兩個囡囡嚟食,又抵食又有得睇住小火車送餐,餐廳仲有預備小禮物比小朋友,可以係門口度揀一份,超貼心🥰