2022-07-11 333 瀏覽
街坊系列 – 九井壽司 💚小編多數係灣仔出沒😖早排經歷人生少見左封右封😕感覺灣仔果幾日係唔存在係香港唔明白點解要封到咁🤬🤬有必要咁擾民咩係咪封關封上腦🙄有咩事都係封左先就岩------------------------------環境: 餐廳地方闊落🪑座位又多又舒適衛生處理得唔錯👍🏻無任何明顯既污漬餐廳播放住唔少日本歌曲👘意境滿分------------------------------食物: 火灸大滿足 ($78) 🍣有成5款既火灸壽司😋非常抵食,CP好高其中玉子燒壽司仲有埋焦糖面層😍好吸引三文魚壽司都有成2款😈加埋芝士好邢惡不過小編最愛都係帶子😋非常鮮甜有口感灸燒鰻魚壽司 ($27) 🍣味道正常,稍稍太薄😝厚點或者長點口感更佳鮮帶子海膽迷你丼 ($88) 🍚味道正常,帶子同樣鮮甜☺️配上海膽更加鮮味呢個價錢海膽份量算多😆味道合格,CP值都唔錯酥炸軟殼蟹手卷 ($28) 🍣手卷大大條,蟹籽份量唔少🤭仲有調味沙律醬軟殼蟹即叫即炸🔥新鮮熱辣又多汁,配搭超正燒芝士餃子釀雞翼 ($34) 🍗(張相唔見左😭😭😭)人氣Top 5🤗小編緊係要試下咩料啦係咪即叫即炸夠哂新鮮熱辣😈味道濃郁好惹味加
街坊系列 – 九井壽司 💚

其中玉子燒壽司仲有埋焦糖面層😍好吸引
三文魚壽司都有成2款😈加埋芝士好邢惡
不過小編最愛都係帶子😋非常鮮甜有口感

灸燒鰻魚壽司 ($27) 🍣

味道正常,稍稍太薄😝厚點或者長點口感更佳

鮮帶子海膽迷你丼 ($88) 🍚

味道正常,帶子同樣鮮甜☺️配上海膽更加鮮味
呢個價錢海膽份量算多😆味道合格,CP值都唔錯

酥炸軟殼蟹手卷 ($28) 🍣

手卷大大條,蟹籽份量唔少🤭仲有調味沙律醬
軟殼蟹即叫即炸🔥新鮮熱辣又多汁,配搭超正

燒芝士餃子釀雞翼 ($34) 🍗
(張相唔見左😭😭😭)
人氣Top 5🤗小編緊係要試下咩料啦係咪

服務: 7 /10

地址: 九龍灣宏照道38號Megabox 9樓25號舖
人均消費: $150 - $ 200
2022-06-30 260 瀏覽
🎡迴轉壽司我平日就食得多喇🍣但係今次呢個新體驗就真係大人同小朋友一樣會咁開心架🥳師父將做好左嘅壽司放落碟之後🍣🍣然後就會將佢放係「火車軌上」🚦由一架新幹線列車🚄送到你的嘅座位💨又🉐️玩又🈶️🉐️食😍超開心呢🥳🍣雜錦角切刺身魚生井$92:角切魚生比本時食開嘅大粒好多👍而且仲非常之新鮮😋大大碗又啖啖刺身❤抵食呀👌🍣火焰大滿足 $78:🈶️三文魚、芝士三文魚、帆立貝、油甘魚、焦糖玉子🍣大満足呀🥳🍣油甘魚壽司 $36:油甘魚好厚肉又甘香😋味道仲鮮甜美味呢🥳🍣特色蔥花吞拿魚蓉 $26:好鍾意呢個蔥花吞拿魚蓉😋一口咬落去啲吞拿魚蓉度😋就知道佢食材夠新鮮啦👍🦀酥脆軟殼蟹手卷 $28:新鮮炸起嘅軟殼蟹🔥一啲都唔油仲好香口添👍🐠鰻魚手卷 $27:🈶️我最喜歡的鳗魚一定要order啦❤新鮮嘅鰻魚加埋甜甜鰻魚汁🥳充滿住幸福嘅感覺呢🥳

• 雜錦角切刺身魚生井
極上金箔刺身井🐟$168呢個刺身真係乜嘢壽司都有齊☺️厚切三文魚😇吞拿魚🤣甜大蝦☺️海膽🤩帆立貝😎全部都非常新鮮😍而且飯嘅份量都偏多🥰仲有賣相好靚嘅金箔😊所以都可以一次過試晒唔同嘅壽司濃芝士軟殼蟹卷🦀$40好似佢個名咁超級濃郁嘅芝士香味😆仲有好香沙律醬嘅蟹籽😆所以層次感都幾豐富😚同埋佢唔算太大舊😇食完都唔會覺得好樓肥膩😊希靈魚刺身🐟37咁厚切嘅希靈魚真係第一次食😊所以有佢獨特嘅口感🤪超級☺️正好好咬口😃同埋都好新鮮😍仲有呢款壽司刺身唔係到到都有得食😍好正呀燒芝士餃子釀雞翼🐔$34明太子釀雞翼就食得多😗加芝士都真係冇乜點食過😆一咬就爆曬啲雞汁😘同埋芝士嘅香味😇同埋佢完全唔辣🤪又表面燒得好香😜都幾好食😌性價比都算ok

極上金箔刺身井🐟$168

濃芝士軟殼蟹卷🦀$40

希靈魚刺身🐟37

燒芝士餃子釀雞翼🐔$34
2022-06-22 670 瀏覽
見到日元係咁跌💴就心掛掛好想去日本🇯🇵以前成日買JR pass周圍去,而家唔好話JR連高鐵都冇得搭🥲 MegaBox裏有間壽司店,以新幹線🚄為主題,當自己去咗轉日本都好🤣.餐廳裝修以新幹線設計,每個卡位都設置iPad點餐📱點完後即叫即整🍣然後再用運輸帶極速送上💨方便又快捷✅.🍴火炙大滿足🔥💰$78有芝士三文魚、三文魚、焦糖玉子、帆立貝、油甘魚,全部都大大件😆火炙後更突出魚油香味,焦糖玉子外層脆卜卜💕.🍴黑松露大滿足🍣💰$78三文魚、魷魚、油甘魚、玻璃蝦、帆立貝🍣入口啖啖黑松露香😌.🍴海塩燒油甘魚鮫🐟💰$74大大塊油甘魚鮫😍外皮燒到脆卜卜,內裏肉質肥美嫩滑,充滿魚油脂香🤤蘸上柚子醋,酸味化解魚油油膩感,令你不知不覺一口接一口😚.🍴帆立貝龍蝦沙律裏卷🦞💰$40帆立貝好鮮甜,配上龍蝦沙律味道都幾夾😚.🍴九州御前牛肉拉麵🍜💰$76牛肉份量夠哂多,洋蔥牛肉都煮得好入味👍🏻豬骨湯底濃郁,麵質正常質素🙂溏心蛋香醇可口😌.餐廳位於MegaBox兒童天地樓層,非常適合一家大細開餐👨‍👩‍👧‍👦小朋友去到應該會幾開心🤓

🍴火炙大滿足🔥
💰$78
火炙後更突出魚油香味,焦糖玉子外層脆卜卜💕

🍴黑松露大滿足🍣
💰$78
三文魚、魷魚、油甘魚、玻璃蝦、帆立貝🍣入口啖啖黑松露香😌

🍴海塩燒油甘魚鮫🐟
💰$74
海塩燒油甘魚鮫

🍴帆立貝龍蝦沙律裏卷🦞
💰$40
帆立貝好鮮甜,配上龍蝦沙律味道都幾夾😚
帆立貝龍蝦沙律裏卷

🍴九州御前牛肉拉麵🍜
💰$76
九州御前牛肉拉麵

• 海塩燒油甘魚鮫
megabox 出名親子friendly,係9樓兒童天地有間 九井壽司 岩晒家長帶小朋友去食飯放電~以小火車取代傳統人手送達食物~~呢日收工經過附近想轉換下心情,過黎尋回一點童趣!壽司平均$2x - $3x /兩件亦有5件特別D 壽司set $78-$88 極上金之刺身丼 $168 灑上金箔之霸氣丼,有紅蝦、海膽、三文魚子等貴價食材,唔算大碗但滿足!黑松露帆立貝壽司$36黑松露好濃郁,帆立貝厚肉鮮甜紋甲魷魚壽司$24 比平常口感較厚身,爽彈有黏感新鮮!芝士蟹籽軍艦 $26脹卜卜滿滿芝士蟹子,超開心

以小火車取代傳統人手送達食物~~

呢日收工經過附近想轉換下心情,過黎尋回一點童趣!

壽司平均$2x - $3x /兩件
亦有5件特別D 壽司set $78-$88

極上金之刺身

黑松露帆立貝壽司
黑松露好濃郁,帆立貝厚肉鮮甜

紋甲魷魚壽司
比平常口感較厚身,爽彈有黏感新鮮!

芝士蟹籽軍艦
脹卜卜滿滿芝士蟹子,超開心
2022-06-16
  • 極上。金の刺身丼
2022-06-16 218 瀏覽
同朋友喺MegaBox睇開傢俬,睇到好攰攰地。就搵咗一間門面好大嘅日本餐廳。咁就入去試吓睇吓佢啲嘢食好唔好。同朋友嗌咗個三文魚籽海膽迷你丼。雖然叫做迷你,但係份量都唔少㗎。三文魚籽唔會太腥,仲好鮮味添。有時食海膽最怕佢唔新鮮,不過呢間餐廳啲海膽就非常新鮮。所以這個都幾值得推介。同朋友又專登試吓個熟食。睇吓間餐廳係咪除咗生嘅嘢食好食之外,啲熟食嘅質素係點樣。鹿兒島醬燒豬軟骨烏冬嘅烏冬質地都唔錯,幾有咬口。個豬軟骨就住得非常之冧,好好食。配埋個特別嘅鹿兒島醬就將成個烏冬嘅味道提升。壽司選擇都好多,我就淨係叫咗平時最鍾意嘅幾款試吓佢依間同出面嘅質素有冇分別。總括嚟講,佢出菜嘅速度都好快,唔駛等好耐,壽司已經來齊了。而家好過迴轉壽司好多,確保佢嘅質素係最新鮮同埋即刻出。叫咗幾款壽司,我最鍾意都係食火炙左口魚裙邊,因為佢最香魚油味。至於赤貝同赤海老都食得出佢係新鮮,三文魚就正正常常啦😂我同朋友真係好好彩,突然之間間餐廳會進行抽獎。我哋就中咗一支益力多。

2022-06-15 124 瀏覽
日日做到無停手,總於到食飯時間,近近地係附近餐廳搵食,#九井壽司 是性價比高的餐廳,食物新好味夾抵食,咁就一於進入開餐啦。坐定定後便用枱面的平板電腦落單,之後便等食,好快由新幹線列車送上食物,方便又衛生。珍寶赤蝦刺身、日本牡丹海老刺身,很喜歡食刺身蝦,呢間大隻新鮮又彈牙。油甘魚刺身,厚切魚油味重又爽口。特色蔥花吞那魚蓉,特色至尊海膽,一啖一口好爽😄。鮮帶子海膽迷你丼,呢個啱晒想食小小澱粉質嘅我,帶子刺身好厚身而且新鮮,海膽鮮甜美味,點些小豉油真係好正啊😋。天婦羅炸🍤蝦,炸漿薄簿的炸得很香脆,配搭沙律醬最佳拍擋。燒油甘魚鮫,魚皮經煎烤過,有點脆口,魚嘅肉質柔軟滑溜,啖啖都好滿足。

油甘魚刺身,厚切魚油味重又爽口。

特色蔥花吞那魚蓉,特色至尊海膽,一啖一口好爽😄。

天婦羅炸🍤蝦,炸漿薄簿的炸得很香脆,配搭沙律醬最佳拍擋。

2022-06-15
2022-06-15 94 瀏覽
如果來到megabox , 我十分推介要來這間高質日本壽司餐廳!壽司類好食又新鮮,性價比高!餐廳🍴便在mega box 九樓, 位置剛在家長小朋友都喜歡去的兒童區層,玩完過嚟食嘢都方便!童心未泯的我來到一樣開心🥳,見到九井號列車🚄送來我所點的餐飲特別興奮帶子海膽迷你丼 皇牌必食丼飯,果然水準不錯👍 鮮甜味海膽在青瓜片上特別match!併盤壽司多款不同口味的選擇,鮮豔北寄貝彈牙,三文魚軟腍可口!小食配以燒鯖魚 和炸天掃羅 , 很滿足啊!下次要食巨型軟殼蟹丼飯呢!九井壽司九龍灣宏照道38號Megabox 9樓25號舖

帶子海膽迷你丼
皇牌必食丼飯,果然水準不錯👍
鮮甜味海膽在青瓜片上特別match!

併盤壽司
多款不同口味的選擇,鮮豔北寄貝彈牙,三文魚軟腍可口!

九井壽司
九龍灣宏照道38號Megabox 9樓25號舖
2022-06-12 119 瀏覽
食物一般 熱食(炸蠔)上菜時偏涼 音樂是純音樂(台灣)聲音太大也很嘈吵 服務員會食完每一碟即時收起 也會在走廊頭大叫到走廊尾 跟進某某訂單 暫時想到的就這些了 價錢不算太貴。
2022-06-11 115 瀏覽
📌 九井壽司(九龍灣)-🚄小火車壽司,特登帶小朋友去食!環境設計得好可愛 菜品豐富,刺身也挺新鮮,特別是三文魚,又厚又長也新鮮,肥肥一大塊,條紋清晰,應該是我最近吃過性價比最高的💕😍火炙蟹棒和厚鰻壽司也很不錯! 鰻魚肥美彈牙的蒲燒鰻魚,淋滿了濃郁醇厚的醬汁,豐富口感卻不失鰻魚肉的鮮美!玉子壽司都有驚喜!!表面嗰層竟然有焦糖!😍未試過呢一種玉子❤️試咗新食品巨型軟殼蟹丼飯,滿滿的蟹肉,合適的油粉比列炸制的軟殼蟹丼不會很油膩其他:牛肉薯餅、手卷、三文魚小卷等等都中規中矩。壽司性價比高,口感和味道都更棒 而且和食材很搭。店員服務也很好,自動上菜也很快,乾淨又放心
📌 九井壽司(九龍灣)

🚄小火車壽司,特登帶小朋友去食!環境設計得好可愛

火炙蟹棒和厚鰻壽司也很不錯!

其他:牛肉薯餅、手卷、三文魚小卷等等都中規中矩。

2022-06-09
1K
2022-06-09 95 瀏覽
阿囝好鍾意嚟呢間日本餐廳食,每次去Mega box都會提議食呢間🚅兒童餐·月亮🌙號 $48兒童餐有幾款選擇,阿囝揀咗月亮🌙號入面有蟹子沙律,炸魷魚🦑,玉子同益力多,炸魷魚熱辣辣,炸粉唔會好厚,魷魚新鮮彈牙,玉子厚厚有兩大舊,滿足阿囝呢個蛋痴😌軍艦大滿足 $78散叫壽司🍣都有好多選擇,不過我唔想諗🤣🤣🤣呢款大滿足有五款唔同嘅軍艦壽司🍣入口紫菜仲係脆,三文魚籽晶瑩可口,唔會腥😋蟹膏蟹肉,蟹膏好香濃,搭配蟹肉好好味!吞拿魚蓉都唔錯!鹿兒島醬燒豬軟骨拉麵 $76豬軟骨軟腍入味👍🏻拉麵麵質彈牙,配埋半粒糖心蛋,好滿足!水牛城雞翼 $28雞翼味道好香辣,帶少少甜及酸,幾好味,食完一隻又一隻另外仲追加咗小食-八爪魚 +$10Movenpick Strawberry $18波子汽水 $22

兒童餐·月亮🌙號 $48
兒童餐有幾款選擇,阿囝揀咗月亮🌙號

軍艦大滿足 $78
散叫壽司🍣都有好多選擇,不過我唔想諗🤣🤣🤣
呢款大滿足有五款唔同嘅軍艦壽司🍣

鹿兒島醬燒豬軟骨拉麵 $76
豬軟骨軟腍入味👍🏻拉麵麵質彈牙,配埋半粒糖心蛋,好滿足!

水牛城雞翼 $28
雞翼味道好香辣,帶少少甜及酸,幾好味,食完一隻又一隻

另外仲追加咗小食-八爪魚 +$10
Movenpick Strawberry $18
波子汽水 $22
🐳在Mega Box 9樓的九井壽司,旁邊就有玩具反斗城,所以很多父母也帶孩子來吃壽司。而這裡的特色不是服務員送餐,而是由烈火戰車送餐,送到你的座位旁,又快又方便,很有特色。🐳鹿兒島醬燒豬軟骨拉麵🐳鮮帶子海膽迷你丼🐳脆脆海老唐揚🐳火灸三文魚壽司🐳三文魚壽司🐳基本上每樣點的食物都來得很快,我們點了兩款三文魚壽司,每款三文魚都非常厚切,很肥美,吉列蝦也很脆。每次點食物之後,都期待列車🚄送到的那一刻,特別是我老公,好像小朋友一樣😂拉麵湯底好夠味,豬軟骨好淋,份量也不錯,夠食。帶子海膽迷利丼雖然份量少了點,但帶子和海膽都很新鮮,海膽還有海水的鮮味,好吃😋

🐳鹿兒島醬燒豬軟骨拉麵
🐳鮮帶子海膽迷你丼
🐳脆脆海老唐揚
🐳火灸三文魚壽司
🐳三文魚壽司

拉麵湯底好夠味,豬軟骨好淋,份量也不錯,夠食。
2022-06-02 118 瀏覽
今日去咗九龍灣megabox 行街,行完街晚餐食日本嘢本身以為係食迴轉壽司,原來佢用列車順啲嘢食過嚟,幾新奇自家泡菜叉燒拉麵$78泡菜嘅份量都幾多,叉燒半肥瘦用火槍燒過,有焦香味泡菜嘅份量都幾多,泡菜係偏甜嘅唔辣拉麵嘅湯底偏清淡,唔太油膩,健康之選極上刺身丼$168極上刺身做半價優惠,冇理由唔食油甘魚厚身新鮮,甘香而不苦牡丹蝦好大隻,蝦肉爽甜,好食南瓜薯餅$24另外叫咗一個小食南瓜薯餅,炸得好脆身同好鬆化,唔會話凍咗就硬崩崩
今日去咗九龍灣megabox 行街,行完街晚餐食日本嘢
本身以為係食迴轉壽司,原來佢用列車順啲嘢食過嚟,幾新奇

自家泡菜叉燒拉麵$78
泡菜嘅份量都幾多,叉燒半肥瘦用火槍燒過,有焦香味
泡菜嘅份量都幾多,泡菜係偏甜嘅唔辣
拉麵嘅湯底偏清淡,唔太油膩,健康之選

極上刺身丼$168
極上刺身做半價優惠,冇理由唔食
油甘魚厚身新鮮,甘香而不苦
牡丹蝦好大隻,蝦肉爽甜,好食

南瓜薯餅$24

2022-06-01 125 瀏覽
炭燒味醂魚干口感好似魷魚乾咁樣,不過除咗鹹香中帶點魚香味同醬油味,好香脆好惹味,點埋沙律醬食非常夾,呢個小食抵食唐兒島醬燒豬軟骨烏冬豬軟骨入味,質感軟熟,不過份量少,烏冬質感煙煙韌韌,糖心蛋幾入味,糖心效果不錯,湯底奶白色不過比較淡味,價錢偏貴。味付螺肉口感爽口,醬汁辣辣地幾惹味。以新幹線輸送帶送餐為主題的壽司店係幾有創意,節省送餐的成本和人手,茶水自助,不過都要收加一服務費,食物質素平平,小食價錢合理但主食同壽司刺身類偏貴。

味付螺肉
口感爽口,醬汁辣辣地幾惹味。

2022-05-31 92 瀏覽
今日嚟九龍灣MegaBox食壽司、呢間壽司店好有特色,會用列車輸送帶運送食物,仲有特色兒童餐,所以見到好多家長帶小朋友嚟食。餐牌款式都幾多,有壽司,刺身,丼飯,卷墨,炸物,燒物,烏冬及拉麵。極上。金の刺身丼材料豐富,包含三文魚、油甘魚、大甜蝦、帶子、海膽、三文魚籽,加左金箔後,賣相幾吸引。三文魚新鮮,厚薄適中,入口鮮味;油甘魚甘甜鮮味,口感爽口;大甜蝦大隻甘甜,肉質結實,蝦頭有好多蝦膏;帶子鮮甜,中等size;海膽新鮮creamy, 不過份量比較少;三文魚籽晶瑩剔透,咬落卜卜脆,咬開粒粒爆開,鹹香鮮味滲出;壽司飯醋嘅酸味同甜味平衡幾好,米飯軟熟,粒粒分明;原價三百幾都幾貴,依家半價就抵食d。塩燒鯖魚🐟外皮燒的香脆,肉質結實,加左檸檬汁酸酸地好開胃,配上香蔥醬油都幾惹味,$40半條性價比都唔錯。

餐牌款式都幾多,有壽司刺身,丼飯,卷墨,炸物,燒物,烏冬及拉麵。

極上。金の刺身

塩燒鯖魚🐟