2022-07-16 514 瀏覽
今日和老婆,外父和外母往葵芳新都會丸十日本食堂食晚餐,我們點了茶碗蛋,海膽軍艦壽司,牡丹蝦壽司,帆立貝壽司,關東煮盛合,自家製鰻魚玉子燒,忌廉芝士鰻魚卷,炸蝦卷,露筍雜菇炒野菜,香煎雞扒,丸十豚肉丼,蝦味噌櫻花蝦烏冬和抹茶雪糕配紅豆白玉丸子,茶碗蛋食落香滑,蛋熱辣辣 ,入口即熔,關東煮盛合材料豐富,有魚糕,獅子狗,福袋,竹輪和羅白,湯底味道清甜,魚糕,獅子狗,福袋和竹輪彈牙,羅白吸收湯底美味,整份關東煮口感滿足,自家製鰻魚玉子燒鰻魚肉質鮮甜味美,玉子食落香甜,整份玉子燒口感味美,忌廉芝士鰻魚卷飯粒軟綿,炸蝦卷蝦食落彈牙,佐酒一流,露筍雜菇炒野菜露筍爽脆,雜菇和菜食落爽口,而木魚絲能帶出蔬菜美味口感,香煎雞扒雞扒肉質鮮嫩,食落爽脆,丸十豚肉丼豚肉食落肉質肥美有油花,醬汁惹味口感滿足,蝦味噌櫻花蝦烏冬湯底食落鮮甜,鹹度適中,葱花能帶出烏冬美味,櫻花蝦食落彈牙,整份烏冬材料豐富合感十足,最後抹茶雪糕配紅豆白玉丸子抹茶甜度適中,食落香滑可口,紅豆味道香濃,白玉丸子軟滑,餐廳座位闊落舒適,期間餐廳有抽獎活動,結果抽到八爪魚壽司,八爪魚食落彈牙,餐廳食物美味,材料新鮮,食了一頓美味日本料理晚餐
八爪魚壽司
蝦味噌櫻花蝦烏冬
茶碗蛋
2022-07-15
2022-07-12 376 瀏覽
丸十日本食堂🍱評分:🌕🌕🌕🌕🌑今晚同親友聚餐,黎到葵芳新都會廣場品嚐日式料理🍶 環境寬敞,傾談得都幾舒服😌以下係菜品嘅介紹:-🥗 軟殼蟹沙律·原隻軟殼蟹上碟分量十足,配上蟹柳、蟹子、粟米、車厘茄、沙律菜等,係一道清新又滿足既前菜。🍲 黑松露海膽茶碗蒸·嫩滑既茶碗蒸配上松露の濃郁及海膽の鮮味,美味之剩又暖胃,滿足💮🫔 鰻魚玉子燒·玉子燒和鰻魚都係我喜愛嘅菜式,當暖暖的玉子燒遇上濃濃的鰻魚,係絕配😊🍣 丸十彩虹卷·呢度卷物係有驚喜既🥰 卷心係青瓜、捲蛋、蟹柳和天婦羅脆,鋪面既係滿滿嘅牛油果🥑三文魚、吞拿魚、油甘魚,仲有魚子同金箔!賣相精緻,又好味,推薦✅🍳 DIY大阪燒·最後嘅大阪燒有少少花臣,係DIY自製架,可按喜好加入配料盤中既椰菜絲、芝士粒、節瓜、薯片、木魚絲、海苔粉、沙律醬、燒汁等等。每邊輕輕煎3分鐘,即可成為大阪燒大廚😎 好味而不失賣相~
丸十日本食堂🍱

🍳 DIY大阪燒
2022-07-12
  • 丸十彩虹卷
  • 自家製鰻魚玉子燒
上一次來丸十是吃鐵板燒,今次約友人再來是食大阪燒,仲要係DIY,好玩又好食。丸十壽司盛合$298~有黑鯛魚,帶子,牡丹蝦,海膽和大拖羅5款高質壽司。壽司飯亦是整件壽司的靈魂,丸十是香港首家「當店精米」餐廳,即在本店除去表層米糠,打磨成口感柔軟,香甜的精米,配合高質刺身,壽司的質素得以大大提升。黑鯛魚~口感爽彈, 魚味濃郁。帶子~ 爽甜嫩滑,美味。牡丹蝦~好大隻,啖啖肉, 鮮甜彈牙。海膽~ 質感細滑,帶海水味的甘甜,入口即溶。大拖羅~ 柔嫩肥美,魚油豐富,魚味香濃,好好味呀!石燒西冷(150g)$198~自己牛扒自己煎! 石板的温度十分高,所以不宜煎太久,美國西冷表面微焦,但肉質柔軟嫩滑,牛味香濃,肉汁豐富,好正!DIY大阪燒$108~材料有芝士,節瓜,椰菜,薯片,木魚絲和大阪燒漿。首先放入椰菜絲及大阪燒漿在容器上攪勻。放適量的油,加熱後再添加攪拌好的漿到平鍋, 把薯片及節瓜碎放在椰菜上。每邊加熱三分鐘,最後配上適量大阪醬燒汁及秘製蛋黃醬。第一次DIY大阪燒,覺得唔係咁易煎得好靚,不過估唔到整體味道和口感也很豐富,配上酸酸甜甜的大阪醬燒汁, 美味蛋黃醬,木魚絲和海苔粉,確是十分滋味。冷草
壽司飯亦是整件壽司的靈魂,丸十是香港首家「當店精米」餐廳,即在本店除去表層米糠,打磨成口感柔軟,香甜的精米,配合高質刺身壽司的質素得以大大提升。
黑鯛魚~口感爽彈, 魚味濃郁。
帶子~ 爽甜嫩滑,美味。
牡丹蝦~好大隻,啖啖肉, 鮮甜彈牙。
海膽~ 質感細滑,帶海水味的甘甜,入口即溶。
大拖羅~ 柔嫩肥美,魚油豐富,魚味香濃,好好味呀!
首先放入椰菜絲及大阪燒漿在容器上攪勻。
每邊加熱三分鐘,最後配上適量大阪醬燒汁及秘製蛋黃醬。
冷草莓抹茶拿鐵$55~草莓醬加上淡淡抹茶,又香甜,又清新。
冷抹茶紅豆拿鐵$55~紅豆又腍又大粒,配上香濃抹茶和幼滑忌廉,好美味。
2022-06-30
  • 冷抹茶紅豆拿鐵
  • DIY大阪燒
  • 石板西冷
  • 丸十壽司盛合
2022-07-09 2915 瀏覽
又嚟到葵芳覓食,今晚特別啲,去間日式餐廳🍴唔只有得食仲有得玩😗😗餐廳空間闊落,以和風日式木系裝修設計,大部分以卡座間隔,設有鐵板燒及壽司長吧枱,滿足不同顧客的需要😘😘石燒西冷150g $198餐廳上菜前先煎封牛扒以一成熟(Rare)為基本生熟度,鎖住肉汁,再由客人自行在石板上調配不同生熟度,牛扒放在熱石板滋滋聲好吸引,西冷嘅肉質豐富,肉味濃郁,配合醃蘿蔔及特色醬汁好好味👍👍丸十壽司盛盒$298滿滿鮮甜海膽,珍寶牡丹蝦,厚肉帆立貝,鮮美的金目鯛及吞拿魚,令人滿足😘😘大阪燒DIY $108店員準備好爐,食材,油以及醬汁我哋就可以跟住DIY五部曲嚟做:1)首先放入椰菜絲及大阪燒漿在容器上攪勻2)放適量的油,加熱後再添加攪拌好的漿到平鍋3)把薯片及櫛瓜碎放在椰菜上每邊加熱3分鐘4)可自行因應口味,加入適量大阪醬燒汁及秘製蛋黃醬5)最後可自行加上木魚絲及海苔粉装飾* 記得一定要用細火慢慢煎,如果太大火就會煎燶😁😁*雖然有啲手忙腳亂,但覺得好玩又好食😋超正的體驗👍冷草莓抹茶拿鐵$55 冷抹茶紅豆拿鐵$55牛奶與抹茶嘅比例很勻稱。 並帶很濃嘅奶香,聞到就好想飲!

石燒西冷150g $198

3)把薯片及櫛瓜碎放在椰菜上
每邊加熱3分鐘
4)可自行因應口味,加入適量大阪醬燒汁及秘製蛋黃醬
5)最後可自行加上木魚絲及海苔粉装飾
* 記得一定要用細火慢慢煎,如果太大火就會煎燶😁😁*

雖然有啲手忙腳亂,但覺得好玩又好食😋超正的體驗👍

冷草莓抹茶拿鐵$55 冷抹茶紅豆拿鐵$55
牛奶與抹茶嘅比例很勻稱。 並帶很濃嘅奶香,聞到就好想飲!

2022-06-30
2022-07-09 373 瀏覽
今日和老婆往葵芳新都會丸十日本食堂食晚餐,我們點了豚肉流心蛋串,關東煮盛合,自家製二重芝士肉子燒,黑豚腩肉串,露筍雜菇炒野菜,極上鮪魚丼,燒日本地雞丼和抹茶雪糕配紅豆白玉丸子,豚肉流心蛋蛋味香滑,豚肉食了肉味濃 ,口感美味,關東煮盛合材料豐富,有魚糕,獅子狗,福袋,竹輪和羅白,湯底清甜,魚糕,獅子狗,福袋和竹輪食落彈牙,羅白吸收湯底口感美味,整伤關東煮口感滿足,自家製二重芝士玉子燒芝士味香濃,玉子上方和入面皆有香濃芝士,蛋食落香甜,整份玉子燒口感一流,黑豚腩肉串食落有油花而不油膩,佐酒一流,露筍雜菇炒野菜大大碟,露筍爽脆,雜菇和菜食落爽口,木魚絲能帶出蔬菜美味,極上鮪魚丼魚食落肉質肥味有油花,口感滿足,燒日本地雞丼雞肉肉質鮮嫩,醬汁食落鮮甜,葱花能帶出雞肉美味,飯粒軟綿,整份燒日本地雞丼材料豐富合感十足,最後抹茶雪糕配紅豆白玉丸子抹茶甜度適中,食落香滑,紅豆味道香濃,白玉丸子軟腍,餐廳座位闊落,猶如置身日本屋台,餐廳食物美味新鮮,食了一頓高質日本料理
豚肉流心蛋
關東煮盛合
黑豚腩肉串
2022-07-08
2022-07-07 359 瀏覽
平心而論係好食同好坐嘅服務亦好好但個價錢, 就一定唔值大家睇, 係咁大舊就咁大舊, 冇錯覺 (係細嘅)貴價嘅海膽亦冇咗, 用三文魚子代, 但價錢冇改上面嘅紫蘇籽等伴菜, 係一律冇嘅可能丸十覺得, 只係DISPLAY 啫有冇當過日本料理係一回事?..................芥末子, 青檸等, 梗係唔係只係裝飾 個壽喜燒窩, 份量細唔在講, 牛肉嘅品質亦對唔住個價錢 而且做"鍋", 係咪應該生上, 再俾一個火喺下面, 自己調節生熟度呢?佢係熟上, 咁都叫鍋物咩?呢餐嚟講, 最好食嘅菜叫水魚, 即是我$600 UP 嘅價錢兩個女仔只係6 分飽....................如果要認真食飽我諗要$1000
平心而論係好食同好坐嘅

服務亦好好

但個價錢, 就一定唔值

大家睇, 係咁大舊就咁大舊, 冇錯覺 (係細嘅)

貴價嘅海膽亦冇咗, 用三文魚子代, 但價錢冇改

上面嘅紫蘇籽等伴菜, 係一律冇嘅

可能丸十覺得, 只係DISPLAY 啫

個壽喜燒窩, 份量細唔在講, 牛肉嘅品質亦對唔住個價錢

佢係熟上, 咁都叫鍋物咩?

呢餐嚟講, 最好食嘅菜叫水魚, 即是我

壽司拼盤
壽司拼盤
壽喜燒鍋
2022-06-26
2022-07-05 289 瀏覽
諗返對上一次來丸十食飯 已經係1個月前既事 今次經過再次幫襯 去到門口 個女帶位擰轉身係度按電話 叫左2次唔該 都無人理 就自己行入去 極上吉列牛柳三文治麵包好鬆軟 但係啲牛柳中間係凍既 都係之前牛柳三文字好食啲三文魚刺身 好好味帶子好鮮甜軟殼蟹沙律 軟殼蟹好大陣油益味 好多小食都無左真係同之前比差好遠
諗返對上一次來丸十食飯 已經係1個月前既事

真係同之前比差好遠
2022-07-05
  • 刺身
2022-07-04 354 瀏覽
今日同朋友行完葵廣,就行埋去新都會搵野食,見呢間日本菜出左新菜式。可以DIY 整大阪燒。我同朋友都大感興趣。點餐後店員準備好爐,食材,油以及醬汁,比我地。咁岩餐廳安排左大枱,坐得比較入,而且空間好大。製作完個大阪燒好明白,餐廳既用心。都真係會造成唔少煙,需要較大同通風既空間。先黎講下如何DIY 大阪燒,將椰菜同蛋汁放入大碗攪拌,之後可以落適量既油,單邊煎一陣,再加入其他配料,分別有薯片、櫛瓜、木魚絲。兩邊都煎香後加入海苔粉、秘製蛋黃醬同大阪燒醬,仲有4款食材可加錢加配,令成個大阪燒更豐富。有豚肉、牛肉、芝士同章魚。我地加配左芝士,有拉絲效果,芝士味濃郁。完成後真係好有同朋友一齊整野食既滿足感。 但第1次整D 小意外,太大火令到蛋同椰菜煎燶左,職員見到都好熱心咁再提供蛋同菜比我地重製。仲教左我地一D 小秘訣,較細火D 煎耐少少。同埋攤開多D 菜範圍更大會易煎D 。整體黎講都係個好玩又好食既體驗。

2022-07-03 319 瀏覽
疫情好耐都冇約朋友仔出街,今晚收工黎個快閃去葵廣shopping,兼去咗醫肚先!!最後去左丸十先經過多次,終於有機會試下。先叫左杯好有特色既凍抹茶Latte,係用熱牛奶倒落抹茶冰磚,溶化後變成一杯好濃郁既抹茶Latte,賣相又靚又好玩壽司盛合$298有十件,食材新鮮,重要係吞拿魚,油甘魚都夠厚,蝦海膽同帶子鮮甜,所以價錢可以接受嘅,但有點唔夠喉。見有promote就order咗150g石燒西冷,不過我地掛住傾計放耐咗個底燶燶地,記得預時間,其實都唔需要太耐,仍然好香好juice,肉質軟淋。最後order朋友最like既大阪燒,自己做DIY既,有埋食譜step by step教整,材料多粉漿偏小,所以整出黎唔同平時食開,整完仲剩好多料,不過味道也不錯,尤其薯片係中間脆卜卜,yummy

2022-06-20
Food☹️蝦味噌櫻花蝦烏冬聞落去好香,但係湯底勁淡,好似南瓜湯嘅味道。烏冬煮得偏向淋身。有櫻花蝦但係完全冇櫻花蝦味。四隻熟蝦都好食嘅,份量OK。極上吉列牛柳三文治我係為咗呢樣嘢過嚟食,但一上枱真係o咗嘴,同張圖咁唔似嘅,熟到。之後即刻叫佢換過,店員送過嚟嘅時候話「呢個冇咁熟㗎啦」,係囉少少咁多,同以前人哋食嘅,圖片嘅真係好大出入。講吓味道,勁難食,口感係一pat野。裏面加入左千島醬,食到我黑人?,其實你用鹽、黑椒仲好,成舊嘢食落好奇怪。牛冇口感,軟軟的。吉列淋哂,呢樣係最影響口感,我expect係成個包脆嘅來源。個包有烘過,軟熟嘅。其實廚房同步唔到做麵包同埋吉列牛,不如取消呢個dish?我以為自己食緊茶餐廳碎牛治嘅難食版本。丸十壽司盛含呢個比較以上算係幾好食。成餐最出色係個海膽軍艦,甜!其他就正正常常。送嘅三文魚壽司(like FB)好耐冇食過有筋嘅三文魚了😧
Food☹️

蝦味噌櫻花蝦烏冬
蝦咮噌櫻花蝦烏冬

丸十壽司盛含
呢個比較以上算係幾好食。
成餐最出色係個海膽軍艦,甜!
其他就正正常常。
丸十壽司盛合

送嘅三文魚壽司(like FB)
好耐冇食過有筋嘅三文魚了😧
三文魚壽司

生日
丸十壽司盛合
有冇人同小編一樣都鐘意食大阪燒⁉️ 最近見唔少人推介就黎左呢間位於葵芳既日式餐廳🍴佢地既新餐牌除左有DIY大阪燒之外仲加入左三款全新石燒牛扒系列🐮貪玩嘅小編決定同朋友黎試吓,味道都唔錯架😝🥞大阪燒DIY $108話明係DIY,全程自己動手有得食有得玩😋SET會包左大阪燒漿、椰菜絲、薯片、芝士及青瓜等食材,亦可加+$28起要埋肉類🥩跟指示圖指示就可以製作出適合自己口味嘅大阪燒🤩大家仲可以用蛋黃醬、燒汁同木魚絲畫上獨一無二既圖畫同文字,大人細路都岩挽☺️🔸石燒牛小排 $238石燒牛扒系列都有3款牛既部位選擇,包括牛柳、西冷同牛小排🐮放喺熱辣辣石板上即刻咋咋聲,提提大家小心啲油🔥小編今次就揀咗牛小排,肉味香濃,另外會配上酸蘿蔔、泡菜同燒汁更惹味😄🍣丸十壽司盛盒 $298 黎到壽司店點都要叫番碟壽司食😗盛盒內有5款壽司包括帆立貝、赤蝦、海膽、鮪魚腩同金目鯛🐟海膽食落都好鮮甜,另外要讚下呢度嘅壽司飯有調味過,食既時候唔洗再點調味☺️🍵冷草莓抹茶拿鐵 $55☕️冰滴咖啡 $58抹茶拿鐵抹茶味香濃🍓加埋草莓同士多啤梨醬一齊飲唔會太甜,反而加咗士多啤梨飲落更清新🌝冰滴咖啡幾清爽有助解膩☺️

🥞大阪燒DIY $108

🔸石燒牛小排 $238

🍣丸十壽司盛盒 $298

🍵冷草莓抹茶拿鐵 $55
☕️冰滴咖啡 $58
2022-06-22 261 瀏覽
丸十新推出嘅大阪燒DIY, 好似好好玩,貪玩的我又點會錯過。丸十嘅裝修好日式居酒屋feel, 可以揀坐響壽司吧同師傅傾計,或者卡位同三五知己食嘢吹吹水。除左大阪燒,今期石燒西冷牛扒都係期間限定,所以都叫左一客黎食,再加壽司盛就應該夠晒飽壽司好新鮮,海膽好多,好鮮甜,好掛住北海道。其他魚生同帶子都好鮮甜,每次都保持到一貫水準。石燒西冷牛扒好大塊,石燒嘅好處就係可以自己控制幾熟,有d朋友唔食太生,所以可以燒耐d先食。我就食開5成,牛扒好冧,好重牛味,正。朋友就話就算差不多全熟,牛扒都唔會好靭,仲係好冧。食左d嘢,打左個底,就到是日重頭戲大阪燒。我地跟住說明書做好個大阪燒餅底,但見到薯片有點R頭,真係可以燒?照跟住做,估唔到配埋食大阪燒咁好味。其實大阪燒嘅意思就係自由配搭材料,所以薯片真係將呢個精神發揮到極致。

葵芳嘅丸十已經食過好多次,一直都覺得佢係一間水準好高嘅日本餐廳,今日行過見到佢出咗一啲新嘅菜式好似好吸引,所以就入咗去試新菜。今次嘅新菜式有石燒牛扒,大阪燒DIY,好似好過癮咁樣。叫埋每次嚟到必食嘅壽司拼盤,再加埋丸十嘅特色抹茶飲品。石燒牛扒我哋揀咗西冷牛扒,熱辣辣嘅石頭上面放咗一塊好肥美嘅西冷牛扒,啲香味不停咁湧出嚟,好香好香。我哋快快手影咗張相之後,就用刀叉切開一條條,驚佢煮得太老。切落去果一下就感覺到塊牛扒好冧,再點埋特製醬汁,非常好味。塊石頭實在太熱啦,後邊啲牛扒都差不多全熟。我哋以為會好靱,估唔到全熟都係咁冧咁好味,塊牛扒嘅質素實在太靚。大阪燒DIY好得意,我哋跟住個說明書先將大阪燒醬,椰菜攪勻,再放落去個煎pan度煎。最估唔到竟然配料入面有薯片,我哋放咗薯片響個面度,反轉塊餅,將薯片壓碎,再將芝士碎鋪面,咁芝士溶咗之後再加大阪燒汁,沙律醬,再將海苔曬響面,再放入木魚。雖然煎得個賣相唔係好靚,但食落去都好有大阪燒嘅風味,估唔到薯片配大阪燒係咁夾,又好玩又好食。壽司拼盤嘅帶子海膽好鮮甜,魚生好新鮮,保持一貫嘅水準。冷草莓抹茶拿鐵好特別,抹茶鮮奶裏面有士多啤梨蓉,又有得飲,又有食

壽司拼盤嘅帶子海膽好鮮甜,魚生好新鮮,保持一貫嘅水準。

冷草莓抹茶拿鐵好特別,抹茶鮮奶裏面有士多啤梨蓉,又有得飲,又有食士多啤梨肉,非常好味。
2022-06-16 410 瀏覽
性價比高的日本餐廳💖喺葵芳唔需要等嘅餐廳☺️☺️☺️見到個壽司donut 好吸引 賣相同味道都非常之好。 🤤🤤🤤主食仲叫左個燒龍蝦 因為我系龍蝦控 基本上餐牌上有龍蝦都會order。 🤣🤣🤣呢個龍蝦嘅賣相唔錯 。蟹鉗仲好多肉。 仲有壽司,蛋卷同燒物。都好味 😋呢次之後我有再翻轉頭食 食物質數都keep得好好。 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖環境衛生✔️✔️✔️Waiter 有禮貌 上菜快✅✅下次會再幫襯🍻
性價比高的日本餐廳💖
喺葵芳唔需要等嘅餐廳☺️☺️☺️
呢個龍蝦嘅賣相唔錯 。蟹鉗仲好多肉。
仲有壽司,蛋卷同燒物。都好味 😋

環境衛生✔️✔️✔️
Waiter 有禮貌 上菜快✅✅
下次會再幫襯🍻
2022-06-16 249 瀏覽
地方寛敞,一系列木制卡座🎎,鐵板燒長吧枱,品酒桌🍾等多個區域,座位組合多樣化,食物種類更加係全天侯,壽司、刺身、鐵板燒🍣🍱🥗樣樣都有,真係啱曬鍾意食日本野嘅我🥢點咗份石燒西冷🥩,火辣辣鐵板吱吱渣渣,粉嫩牛肉焦香撲鼻,靚扒躺平翻兩翻已經食得,料靚真係冇得輸,原汁原味已經好好味,$198.-呢個價位,相當合理💯壽司盛合🍱有五款,選料上乘,現場即制🍣,刺身鮮甜,飯底美味,食落零舍唔同餐廳推出$108.-自製大阪燒🥗,所有食材執好晒俾你,自家製作,日式燒汁、沙律醬落多落少隨你喜歡,有得玩有得食特別開心,味道絕非一般😆😆😆我哋唔飲酒,叫咗杯紅豆抹茶拿鐵,特大紅豆🫘軟綿綿,邪惡忌廉係飲品又係甜品, 成餐飯由頭到尾,貫徹日本🇯🇵風味,價格合理,招呼亦唔錯,值得再來喔

[丸十]地方寛敞,一系列木制卡座🎎,鐵板燒長吧枱,品酒桌🍾等多個區域,座位組合多樣化,食物種類更加係全天侯,壽司刺身、鐵板燒🍣🍱🥗樣樣都有,真係啱曬鍾意食日本野嘅我🥢