走入今次試果間食堂,第一樣叫咗份茶碗蛋,個解構簡直靚到不得了,食落又系滑溜溜嘅,正到爆!👅然後係個海膽軍艦,海膽鮮呀姐,黏豬手咁,一入口即係海嘅味道。噢,勁正!跟住試咗呢個牡丹蝦,彈牙度同淡淡嘅甜味,真系叫人停唔到口。嚟到精彩部分,我超愛嗰盤自家製鰻魚玉子燒,滋味完美融合,每啖都滿足到呢!啲忌廉芝士鰻魚卷?講真,芝士融入得啱啱好,又唔會搶嗮鰻魚星光。再講吓個炸蝦卷,外脆內軟,蝦味濃郁,真系好開心!😍雜菇炒嘢樣樣齊,每款蔬菜都保留到本身嘅爽口,響味蕾上踢咗個小漂亮。至於丸十豚肉丼呢,講真咁多肉丼我食過,佢哋個豬肉又香又滑,仲有種誘人嘅甜味喺度徘徊。最後個抹茶雪糕配紅豆白玉丸子,由始至終,港人味道冇離手!🥄咋,平民化嗰種食評,我就嚟咗呢一篇。行開飯堂,又食到咁靚仔嘅日本菜,幸福味道!希望下次再嚟,都可以咁正!

最近吃過這家丸十日本食堂~Meun種類非常的多選擇~點了一個5種類刺身set🐟🦐有三文魚,油甘魚,帶子,吞拿魚同埋甜蝦~每一種刺身有兩片,每片刺身都很厚身同新鮮👍🏻另外再點了個廚師發辦盛合12貫🍣😋~有我最愛的海膽壽司🧡還有拖羅跟三文魚籽壽司❤️刺身壽司都很新鮮👍🏻🍣🦐熟食方面就點了最愛的燒牛舌串試試🐮👅~忌廉蟹肉薯餅🥔🦀還有日料必食既鰻魚玉子燒🍳😋玉子燒超級Juicy!總結:味道不錯就是正常水準的日料🤭價錢偏中上,所以CP值並不算高。但店內環境坐位舒適闊落👌🏻
最近吃過這家丸十日本食堂~Meun種類非常的多選擇~

2023-10-24
  • 自家製鰻魚玉子燒
2023-10-07 1510 瀏覽
餐廳日式設計以木系裝潢,座位寬敞,客人掃QR code落單方便有效率👍🏻食物種類非常豐富,有刺身、壽司、丼、串燒、炸物、壽喜燒、鐵板燒、甜品同特色飲品都有…居酒屋🏮竟然有奶昔飲😱真係好少見 確實種類繁多。自家製二重芝士玉子燒 $88入口嫩滑玉子燒配搭雙重芝士享受口感豐富 味道濃郁丸十飯 $38精挑細選嘅日本米拌勻温泉蛋撈飯食一流美國西冷壽喜燒 $148壽喜燒嘅甜味令肉的鮮味更為突出牛肉鮮味在口中溶化口感細膩柔嫩 油花分布均勻燒三文魚頭鮫 $98大大份三文魚頭鮫 油脂豐富 肉質富彈性日本雞皮 $25雞皮有彈性黏口 帶點香脆黑豚腩肉 $22肉味香濃 帶有濃郁油香吉列豬扒 $58入口肉質鬆軟 外脆內嫩 鬆脆多汁士多啤梨窩夫 $88粒粒士多啤梨肉豐富 窩夫烘得香脆朱古力奶昔 $68士多啤梨奶昔 $68居酒屋竟然有奶昔飲 真係好少見‼️賣相仲相當精緻 入口軟滑 甜度適中
餐廳日式設計以木系裝潢,座位寬敞,客人掃QR code落單方便有效率👍🏻食物種類非常豐富,有刺身壽司、丼、串燒、炸物、壽喜燒、鐵板燒、甜品同特色飲品都有…居酒屋🏮竟然有奶昔飲😱真係好少見 確實種類繁多。

自家製二重芝士玉子燒 $88

• 自家製二重芝士玉子燒
  • 燒三文魚頭鮫
  • 士多啤梨奶昔
2023-10-04 625 瀏覽
餐廳環境非常寬敞舒適,樓底高觀景開揚,和風設計主調以木系裝潢。餐目超級豐富,選擇繁多,令人眼花撩亂。除了主打刺身、丼、壽司、串燒、甜品都非常吸引!海膽刺身以香脆的海苔包着海膽,海膽入口即溶,口感綿密creamy ,於口內洋溢著澎湃的鮮甜味,味道清甜,搭配紫菜一同進食,鮮味倍增,大愛!炙燒左口魚邊海膽丼左口魚遍佈整個丼,份量十足,灸燒過既左口魚完美地迫岀油脂,然而魚鮨浸入飯粒中,咀嚼後佈滿每一個味蕾,回味無窮刺身定食(5款)刺身定食包括有吞拿魚、油甘魚、特大赤海蝦、日本帆立貝、時令魚/貝類、非常豐富。日本帆立貝鮮甜爽口,感覺清爽特大赤海蝦非常巨型,色澤晶瑩剔透,質地彈牙爽口,而且還浸岀蝦膏吞拿魚、油甘魚,厚切大件,相當肥美,色澤鮮明,魚脂豐富,味道鮮甜深海池魚肉質細嫩,口感較爽口,味道較淡口,散發淡淡鮮味 丸十寿司日本食堂 (旺角)📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓13號舖#hkkol #hkfoodie #hkfood #foodie #foodblogger #foodporn #sashimi #sushi #urchin #seaurchin #hongkong #香港美食 #左口魚

海膽刺身

炙燒左口魚邊海膽丼

刺身定食(5款)
日本帆立貝鮮甜爽口,感覺清爽
深海池魚肉質細嫩,口感較爽口,味道較淡口,散發淡淡鮮味

丸十寿司日本食堂 (旺角)
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓13號舖

#hkkol #hkfoodie #hkfood #foodie #foodblogger #foodporn #sashimi #sushi #urchin #seaurchin #hongkong #香港美食 #左口魚 #丼飯 #海膽#丸十牧場 #旺角美食#日本菜 #日本餐廳
2023-09-17 602 瀏覽
上星期去飲嘢,諗住叫枝清酒飲吓,餐牌上有好多款,但最終都係得兩款選擇,叫咗枝獺祭飲啦,飲第一杯時都覺得啲味同平時飲開嘅唔同,以為未夠凍啦,隔多一陣飲第二杯,真係怪怪哋喎,於是乎攞枝酒睇吓,嘩!枝酒制造日期係2018年囉。於是叫個類似嘅經理同佢講啦,睇吓有冇第枝換,佢竟然話全部都係2018年制造嘅酒🫣。佢要求自己試吓枝酒,我俾佢試,佢話冇問題喎。但係成枝酒都變哂味啦。清酒一般制造年份一年內就要飲,但呢枝係五年囉。雖然佢哋有取消枝酒,但係佢哋都真係要check 吓啲貨囉。
好耐無去新都會食飯! 朋友話想食日本嘢,見平日六點幾餐廳仍未坐滿,所以去試下丸十~ 但由於無訂位,所以未被安排坐卡位...餐牌有好多選擇, 不過由於有選擇困難症, 所以最後揀左"精選二人前"!落單後先上茶碗蒸! 蒸蛋唔算滑,味道一般! 幸好是熱辣辣的!接著是沒有特別的蟹子沙律!然後是刺身三品(各兩片): 包括三文魚、帶子、油甘魚上枱後朋友忍不住"嘩"了一聲,因為這幾片刺身除咗又細件又薄之外,亦吃不到一點鮮味,非常失望!🙈至於紫蘇大蝦天婦羅4件,反而炸得不錯! 因為炸粉較薄,入口少少脆和吃到紫蘇香和啖啖蝦肉!牛肉壽喜燒份量不過不失,也是一般的味道!最後最期待和顏色賣相不錯的香菇蒜蓉炒飯,廚師竟然忘記落鹽,味道變得非常淡口,唉!😫吃了幾款失望的餸菜後,以為甜品只是一人一粒糯米糍吧! 好彩都有一人一杯軟雪糕,仲可以揀鴛鴦或單款口味,fine!總括而言,所謂的精選二人前,食款種類都算多,不過味道真的非常一般,而且完全冇驚喜! 埋單後,朋友話下次要改去食回轉壽司...😅

落單後先上茶碗蒸!
蒸蛋唔算滑,味道一般! 幸好是熱辣辣的!
茶碗蒸

接著是沒有特別的蟹子沙律!
蟹子沙律

然後是刺身三品(各兩片): 包括三文魚、帶子、油甘魚
刺身三品

紫蘇大蝦天婦羅

牛肉壽喜燒份量不過不失,也是一般的味道!
牛肉壽喜燒

香菇蒜蓉炒飯

抹茶牛乳雪糕

2023-08-03
2023-08-02 692 瀏覽
✨自選魚生丼自選魚生丼可以按個人喜好選擇魚生的組合和份量,有三文魚魚籽、油甘魚、三文魚、海膽、吞拿魚、鮮蝦、帶子、燒鰭邊、 蟹肉等選擇。魚生算不上特別香口,魚生的魚鮮味不算濃郁但魚油尚算豐富,性價比不算高。混合了醋的米飯粒粒分明,配上wasabi同豉油一併享用,味道更佳。 ✨燒雞泡魚乾燒過的雞泡魚乾口感偏乾,煙靭有咬口,魚乾塗了一層帶甜味的醬汁,味道富鹹香帶點香甜,並略帶焦香,沾上沙律醬食用更有風味,十分適合配上啤酒當配酒小菜。
✨自選魚生丼

✨燒雞泡魚乾

2023-07-07 1121 瀏覽
-#丸十日本食堂-去完沖繩之後好懷念日本料理,今次我選擇左葵芳丸十日本食堂,餐牌太多選擇,令到我有啲選擇困難症發作😏…餐廳裝潢好有居酒屋feel,環境氣氛都好ok👍🏼-今次我地一行3人叫左,由於我#懷孕 所以我無叫到魚生🥲好可惜,下次一定會再去😊😋蟹籽沙律壽司好好味,完全好fresh既感覺,吾水👍🏼😮‍💨和牛壽喜燒呢個真係有啲失望,得兩塊和牛,牛肉肉質麻麻地😋串燒叫左堆串燒,包括牛舌,雞軟骨,牛柳,紫薯粒等等….串燒真心最好食,真心推介😋兒童餐設有兒童餐供比小朋友選擇,大人細路都岩食👍🏼👍🏼-丸十日本食堂堅持「當店精米」用新鮮既米粒製造壽司飯/丼飯📍 丸十日本食堂 (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場4樓484-487號舖#日本食堂 #壽喜燒 #葵芳日本野 #當店精米 #壽司 #刺身 #丸十 #hkfoodie #foodie
-#丸十日本食堂
😋蟹籽沙律壽司
好好味,完全好fresh既感覺,吾水👍🏼
😮‍💨和牛壽喜燒
呢個真係有啲失望,得兩塊和牛,牛肉肉質麻麻地
😋串燒
😋兒童餐
設有兒童餐供比小朋友選擇,大人細路都岩食👍🏼👍🏼
丸十日本食堂堅持「當店精米」用新鮮既米粒製造壽司飯/丼飯
📍 丸十日本食堂 (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場4樓484-487號舖

每次去到‘’丸十‘’都會有選擇困難,餐牌上實在有太多選擇:刺身,壽司,鍋物定食,天婦羅,鐵板燒,燒物...........可說是應有盡有。每次望住餐牌都心大心細😍,要考慮好耐好耐先做到決定😅最終我點左特上海鮮丼加抹茶拿鐵,朋友點左特上壽司烏冬定食。壽司🍣定食只有8件,烏冬亦唔算太大碗,份量唔算太多。而海鮮丼份量就相對大碗,有三文魚腩,牡丹蝦,帶子,三文魚子,仲有海膽;全部都好新鮮美味,再加埋好特別既抹茶拿鐵,熱奶倒入抹茶冰粒,睇住冰粒慢慢溶化,感覺好治癒,又係大滿足既一餐😍。
每次去到‘’丸十‘’都會有選擇困難,餐牌上實在有太多選擇:刺身壽司,鍋物定食,天婦羅,鐵板燒,燒物...........可說是應有盡有。每次望住餐牌都心大心細😍,要考慮好耐好耐先做到決定😅

特上壽司烏冬定食

特上海鮮丼

2023-06-26
特上壽司烏冬定食
特上海鮮丼
2023-06-21 746 瀏覽
味道一般,唔算好突出:- 天婦羅得幾件,新都會有好食過佢的天婦羅專門店- 牛肉烏冬得兩片好薄既牛肉- 親子丼不過不失 服務一般,環境嘈雜:- 帶位職員俾左好入既卡位我地,燈光暗,有d焗近門口出面有幾個靠窗既位,有陽光通風好d,佢話呢d位唔開(但前前後後都有客坐緊) - 店內播日文動漫歌,略嘈吵 - 吃到一半有職員喺後面張枱執同分餐廳餐具,哼哼聲好嘈吵,到食完走既時候仲執緊整體用餐體驗唔太滿意,食物水準無驚喜,未必會再去食
味道一般,唔算好突出:
- 天婦羅得幾件,新都會有好食過佢的天婦羅專門店
- 牛肉烏冬得兩片好薄既牛肉
- 親子丼不過不失

服務一般,環境嘈雜:
- 帶位職員俾左好入既卡位我地,燈光暗,有d焗

- 店內播日文動漫歌,略嘈吵

整體用餐體驗唔太滿意,食物水準無驚喜,未必會再去食
2023-06-21
2023-06-17 519 瀏覽
啱啱去完日本旅行返嚟 好掛住新鮮既日本刺身,今日放工之後就去左葵芳丸十滿足下😋😋 刺身入邊我最鍾意就係吞拿魚同埋三文魚🍣🥢 叫咗一set吞拿魚壽司 有吞拿魚蓉 同2款唔同部位嘅刺身,一set就有3個選擇。三文魚就叫咗刺身,驚太多飯,三文魚既厚度 連係日本都食唔到,一啖食哂真係勁滿足🤪 另外重叫左一客2件厚帶子刺身壽司。熟食方面選擇都多,我地都係食肉獸 要左雞扒丼,雞扒煎到表面微微地脆 配上醬汁撈飯一流🍚 另外蒜片牛扒份量唔小,岩岩好7成熟 配上青檸汁 一啲都唔油膩 重好夾👍🏻 嚟呢度,我每一次都一定會點幾串串燒,每一串都係即點即燒上枱🍢 好有誠意架。
2023-06-11
2023-06-07 665 瀏覽
上次去過旺角店感覺十分良好 今次去開葵芳新都會廣場又見到九十丸黎返個brunch先好肚餓 叫左日式茶碗蛋 好香滑 來自日本蛋味濃郁跟著點左日式串燒其中鰻魚我至愛燒得又香 肉質嫩滑又帶甜裙邊帶子同海老串都好掂👍🏻加少少檸汁更顯其味道加埋個三文魚魚籽丼三文魚肥美鮮美 魚籽都好鮮甜滿滿響米飯上 真係大滿足加上今次食到九十招牌來自日本嘅米真係特別掂 食曬丸十日本食堂 (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場4樓484-487號舖
好肚餓 叫左日式茶碗蛋
三文魚肥美鮮美 魚籽都好鮮甜
滿滿響米飯上 真係大滿足

加上今次食到九十招牌來自日本嘅米
真係特別掂 食曬

丸十日本食堂 (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場4樓484-487號舖
2023-06-05 472 瀏覽
《丸十日本食堂》嘅裝潢感覺十分舒適,氛圍都好好,而且木系嘅裝修同卡座都令人坐得好舒服。另外,餐廳嘅菜式種類豐富,包括各種傳統嘅日式食物同埋現代創新料理。我就試咗佢哋嘅各款吞拿魚壽司同帆立貝壽司,刺身嘅新鮮程度同口感非常出色,每一件都十分美味。同時,佢哋嘅雞扒丼飯同埋串燒都整得好唔錯,我尤其鍾意佢啲串燒,因為燒得好香。總括來說,我非常享受喺丸十日本食堂嘅用餐體驗。我強烈推薦比喜愛日式美食嘅朋友去品嚐一下。

我就試咗佢哋嘅各款吞拿魚壽司同帆立貝壽司刺身嘅新鮮程度同口感非常出色,每一件都十分美味。同時,佢哋嘅雞扒丼飯同埋串燒都整得好唔錯,我尤其鍾意佢啲串燒,因為燒得好香。

2023-06-05 370 瀏覽
葵芳呢間丸十日本食堂簡直係我嘅飯堂,屋企人好鍾意食,覺得佢餐牌選擇好多,好多日本料理都有供應,包括刺身、壽司、串燒、燒物、丼飯、麵類、小食等,相當豐富,食物質素亦對唔錯嘅,所以耐唔耐都會想嚟食飯。今次叫咗個牛肉丼飯,牛肉鋪滿成碗,中間仲有隻溫泉蛋,做到流心效果,牛肉肉質嫩牛味濃,食到尾都仲有肉,幾好!呢度串燒都唔錯,燒雞皮整到好脆,咬落脆卜卜好香口,燒雞肉串肉質嫩滑又juicy,配埋飲品就非常正啦!
葵芳呢間丸十日本食堂簡直係我嘅飯堂,屋企人好鍾意食,覺得佢餐牌選擇好多,好多日本料理都有供應,包括刺身壽司、串燒、燒物、丼飯、麵類、小食等,相當豐富,食物質素亦對唔錯嘅,所以耐唔耐都會想嚟食飯。今次叫咗個牛肉丼飯,牛肉鋪滿成碗,中間仲有隻溫泉蛋,做到流心效果,牛肉肉質嫩牛味濃,食到尾都仲有肉,幾好!呢度串燒都唔錯,燒雞皮整到好脆,咬落脆卜卜好香口,燒雞肉串肉質嫩滑又juicy,配埋飲品就非常正啦!
2023-06-05 264 瀏覽
我啱啱試咗佢地既山葵雞肉串燒、雞皮串燒同埋慢煮安格斯牛小排,真係幾好味!山葵雞肉串燒啲雞肉好滑好多汁,加埋醬汁啲甜味真係令人食返嚟唔停口。雞皮串燒啲皮烤得好酥脆,加上少少鹽又令味道更加豐富。慢煮安格斯牛小排就更加無得輸啦,牛肉好嫩好滑,而且牛味十足,真係令味道更加出色,呢個必點。總之,呢三道菜式都好吸引,價錢都唔係特別貴。我特別鍾意山葵雞肉串燒同埋慢煮安格斯牛小排,個口感真係正。如果你鍾意日本菜,可以試下。