2023-11-14 1032 瀏覽
本來想要去的cafe並不是不苦,但在大雨下誤打誤撞的進入了這家cafe。不苦是木系裝潢的一家cafe,容許攜帶寵物進入,內裡座位寬敞舒適,空間感十足,能與同行者或寵物好好享受用餐的時光。餐點選擇不算好多,以輕食為主。點了一份煙三文魚沙律碗,用料豐富,賣相不錯。沙律碗以煙三文魚、牛油果🥑、水波蛋及沙律菜製成,配以黑醋及蕃茄莎莎醬,微酸的味道,清新又開胃!將水波蛋刺穿,沙律菜及煙三文魚沾上蛋液,更為滋味~~小山園抹茶紅豆窩夫配雪糕,窩夫賣相夠厚實。窩夫入口充滿蛋香,帶點甘香而不苦的抹茶味,外脆內軟。紅豆蓉綿密得來又帶粒粒紅豆,味道不會過甜,配窩夫吃,味道恰好。呍呢嗱雪糕的甜度適中,惟呍呢嗱味不夠香。Iced Americano ($42) 及Iced Mocha ($52) 都合我們的口味。能嚐到Americano那陣fruity香氣。Mocha的可可味微苦,配合咖啡也不會太過苦。點了窩夫,可享Dessert Combo優惠,飲品價錢50% off,包括咖啡在內。簡簡單單享用一頓美味輕食已覺滿足,人生並不苦。
煙三文魚沙律碗
小山園抹茶紅豆窩夫配雪糕
Iced Americano (後),Iced Mocha (前)

簡簡單單享用一頓美味輕食已覺滿足,人生並不苦。
2023-08-29
煙三文魚沙律碗
小山園抹茶紅豆窩夫配雪糕
3天前 0 瀏覽
行街見到呢閒鋪頭裝修幾日式清新,不過!見到無人果陣應該就唔應該入黎挂,但係有d攰見到無人就想休息下,全素全日餐,加22一杯latte,普普通通,但係又唔貴,坐得幾舒服。
復活節咁多人外遊,我就留港消費撐小店路過太子文青咖啡店 不苦 ,木系環境舒適,落地大玻璃,好chill好正,無book枱,好彩walk-in 有位。必點小食 脆烘蝦厚吐司好打卡超厚身自家製蝦膠,好彈牙,香口雙食芝士,布里歐牛奶厚吐司,還有脆蝦片作伴,真材實料,好味得來又有特色,難怪咁多人打卡。多款巴斯克芝士蛋糕選擇當日有4款homemade 巴斯克芝士蛋糕,選了最吸引我的開心果,近乎流心非常滑溜,味道濃郁甘香,完全沒有死甜感,真心高質,問了店員原來選取意大利開心果醬Ice Americano 咖啡fruity 帶點花香,莓果風味,好好飲依家市道咁差,有心機做嘅小店,一定要繼續撐,十分推薦
復活節咁多人外遊,我就留港消費撐小店

必點小食 脆烘蝦厚吐司好打卡

多款巴斯克芝士蛋糕選擇

Ice Americano
咖啡fruity 帶點花香,莓果風味,好好飲

依家市道咁差,有心機做嘅小店,一定要繼續撐,十分推薦

開心果巴斯克
Ice  Americano
2024-03-31
開心果巴斯克
Ice  Americano
  • 脆烘蝦芝士厚吐司
呢日去深水埗 #CafeHopping ,因為夜晚約咗人食飯,所以想搵間cafe可以坐晏少少~ 好多間cafe都關18:00,呢間關19:00,於是今日就試一試❤️呢間cafe個地址雖然喺深水埗,但喺 #太子站 行過去近少少,6分鐘左右。而且位於多個路口中間,離遠都已經見到~叫咗呢幾樣:#焙茶巴斯克蛋糕 $58#Latte $42#Cappucinno $42蛋糕好香濃焙茶味,稍微可以甜少少,但非常順滑~咖啡都唔錯~餐廳木系裝修,兩邊有大玻璃,環境好舒適😊仲係Pet friendly餐廳,我見到當日有唔少人帶貓貓帶狗狗☺️

叫咗呢幾樣:
#焙茶巴斯克蛋糕 $58
#Latte $42
#Cappucinno $42
焙茶巴斯克蛋糕

蛋糕好香濃焙茶味,稍微可以甜少少,但非常順滑~咖啡都唔錯~

餐廳木系裝修,兩邊有大玻璃,環境好舒適😊
2024-03-25
焙茶巴斯克蛋糕
果日諗住同老婆一齊去cafe 坐下,休息一下,因為行左大半日對腳好攰。不過行左大南街好幾間cafe都滿座,一係就要預約。咁岩呢間cafe 有Bar 枱位可以即時坐低🪑,同事後發現呢間係一直bookmark左嘅cafe,所以就試一試佢!桂花鮮奶咖啡呢杯咖啡有啲失望,因為原來諗住咁特別加入左桂花先叫呢杯咖啡,不過桂花味真係好淡,唔細心咁飲真情唔覺有桂花味,好在咖啡係nutty 嘅口味,岩晒我所以加返少少分。小山園紅豆抺茶窩夫甜品就更加令人失望,一上枱見到咁大份嘅窩夫真係好興奮,不過一切個窩夫嘅時候就已經嚇一跳,因為個窩夫偏硬唔係脆,加上紅豆真係太少,其實食唔到啲咩味。而抹茶窩夫嘅抹茶味就真係完全食唔到,又唔夠蛋香。雪糕都係唔好味嘅。

桂花鮮奶咖啡

小山園紅豆抺茶窩夫
明太子意大利麵伴香煎帶子超級超級好味,明太子意大利麵超掛汁,好creamy,啖啖都有明太子,加上日本帶子大大隻,煎香半熟,唔怪之得係招牌菜,推介之選。香煎虎蝦蜆肉冬陰貓耳朵冬陰功味香濃,唔會太酸亦唔會太辣,味度恰到好處,兩隻虎蝦新鮮爽口,蜆肉份量亦多,貓耳朵煙靭度剛好,啱我口味!總結:同區黎計,Menu主食甜品選擇多,性價比極高,值得推介,再加上環境舒適,木系無印風cafe,必試明太子意大利麵,一定會返兜

明太子意大利麵伴香煎帶子

香煎虎蝦蜆肉冬陰貓耳朵

2024-01-12
  • 香煎虎蝦蜆肉冬陰貓耳朵
  • 明太子意大利麵伴香煎帶子
2024-01-14 258 瀏覽
超讚 脆烘蝦吐司 大推星期日下午三點到達,等左一陣,有女店員帶位,有禮貌,值得加分 💯 讃脆烘蝦吐司配蝦片即叫即整 份量多,十分邪惡,可以同朋友開心share,有海量芝士鋪上面配自家制蝦滑,香脆惹味,還有脆卜卜炸蝦片,全部自家製 真材實料 經典卡邦尼伴蟹肉賣相已經好吸引,味道濃郁夠正宗,芝士及日本蛋味香濃再配埋啖啖蟹肉,好夾 ,意想不到cafe 有此高水準,十分驚喜。超推介桂花咖啡 咖啡及鮮奶比例挺好,有淡淡桂花香味,值得一試。🥰
超讚 脆烘蝦吐司 大推

脆烘蝦吐司配蝦片

桂花咖啡
咖啡及鮮奶比例挺好,有淡淡桂花香味,值得一試。🥰
脆烘蝦厚吐司
2024-01-07
脆烘蝦厚吐司
2024-01-06 225 瀏覽
本身諗住隔離楓子咖啡,點知行錯左入呢間,因為外觀都係本系feel, 咁既然行錯就試下叫左個冬陰公貓耳朵粉,沙律碗,同long black冬陰公貓耳朵粉係超辣,我本身食開譚仔五小辣都覺得辣,辣到我食左幾啖就打晒c egg沙律碗係我個friend叫,我食左啖,係用啲越式撈檬汁做汁底,個人認為味道同質素同其他cafe差好遠long black 冇乜特別,咖啡亦唔係特別好飲,同埋啲枱好搖,又唔揾野zip下枱腳結論係食物質素真係好有待改善

叫左個冬陰公貓耳朵粉,沙律碗,同long black

結論係食物質素真係好有待改善

2023-12-11 265 瀏覽
我在11:27光顧該餐廳時,發現他們的午餐套餐上寫著只有在11:30之後才能享受50%折扣的飲品優惠。不過,我希望提醒他們是否可以在稍早的時間也提供這項優惠。我已經在該頁面上提出了詢問,希望他們能對此進行彈性調整。儘管如此,我也建議其他顧客在到訪餐廳前,最好確認一下他們的優惠條件和限制,以免造成任何誤解。無論如何,我期待下次再次光臨他們的餐廳,並希望他們能對於我提出的建議予以重視。落單嘅時候已經咁樣,搞到成餐飯都冇胃口
2023-12-09 147 瀏覽
深水埗嘅咖啡店多不勝數,其中呢一間🌸不苦🌸係寵物友善餐廳之一,不過今日就冇帶到大細佬出嚟,佢門面又幾特別,所以就嚟試咗先,睇到Menu先知,有啲後悔入咗嚟😩,整體嚟計,呢個價錢,喺深水埗裏面應該可以食得好過佢😩😩🍔安格斯布里歐漢堡 $125 :睇個Menu啲款式唔算多,其中burger嘅只有幾款,睇佢個名夠晒霸氣咁就一於試吓,點知超失望😔,價錢貴不特止,食物嘅質素非常一般😔,話晒都係布里歐麵包,但完全食唔出同一般嘅有啲咩分別😔,仲要幾乎冇咩點烤到😞,size又細😞,重點嘅安格斯牛肉失準,冇咩牛味之餘都幾乾身😞,賣相一般,另外加$10可以升級有番薯薯條,唯獨只有薯條比較唔錯😩🥪煙燻三文魚水波蛋酸種麵包 $95 :另外一款水波蛋包味道一般,酸種包比較薄身,食落有啲硬,空氣感較多,完全唔值😔,不過水波蛋唔錯,切落去流心,連埋三文魚食係幾夾👍🏻☕️Osmanthus Latte $56 :另外叫咗杯凍嘅桂花鮮奶咖啡,味道係幾香濃,不過桂花味唔重😔,飲落冇咩花香味😔

2023-11-25 131 瀏覽
They have a cozy friendly environment.The food preparation doesn’t take long.Their osmanthus coffee ☕️ is a must! Try it.Their food portion is ok. MAMADEIThe tastes are also good. In total if you are SSP area and looking for a place to sit and rest and enjoy your coffee or if you want to work from outside the house, you can try them.
The tastes are also good.
Grapefruit  cold  brew
Osmanthus  Latte
2023-11-25
Grapefruit  cold  brew
Osmanthus  Latte
2023-11-16 141 瀏覽
Cheese burger 配蕃薯條,值得轉。好大條仲好脆!冬蔭功貓耳朵粉,比想像中辣,不過好惹味Baileys latte & Hojicha Latte Bailey 味道可以再重一啲!

Burger

冬蔭功貓耳朵粉,比想像中辣,不過好惹味

Baileys latte & Hojicha Latte
Bailey 味道可以再重一啲!
2023-11-12
Burger
2023-11-06 206 瀏覽
-「咖啡☕️的有趣之處是同一隻豆都會有唔同嘅風格 」House Blend(Floral | Berries | Caramel)☕️1+1 comboEspresso 一入口好甜~之後開始出果酸~Piccolo 混合咗牛奶之後,飲到榛子味。Iced American (少冰)飲到橘子皮味~點咗少冰~但body 比較弱。🍝🍝Scallop Mentaiko Spaghetti明太子意大麵伴香煎帶子$128好好食,日式風格加咗好多木魚,同明太子好夾,加咗少少辣,提升作整體層次,推薦!帶子唔會煮得太熟,只係微微煎香表面,可以保持入面鮮嫩。🧇Koyamaen Matcha Waffle (Adzuki bean, selected ice-cream) $88小山圓抹茶紅豆窩夫窩夫充滿蛋香,同行朋友覺得好食,但我就有少少失望,因為小山圓抹茶味道偏淡,雪糕🍦甜但雲呢拿味偏淡,反而紅豆🫘蓉真材實料,入口有粒粒紅豆好食。推薦指數:⭐️⭐️⭐️咖啡唔太啱個人口味,意粉好食,平日食更加抵食。另外欣賞呢間店pet friendly 。🐶🐶
「咖啡☕️的有趣之處是同一隻豆都會有唔同嘅風格 」

House Blend
(Floral | Berries | Caramel)
☕️1+1 combo
Espresso 一入口好甜~之後開始出果酸~

Piccolo
混合咗牛奶之後,飲到榛子味。

Iced American (少冰)
飲到橘子皮味~點咗少冰~但body 比較弱。

🍝🍝Scallop Mentaiko Spaghetti
明太子意大麵伴香煎帶子$128

🧇Koyamaen Matcha Waffle
小山圓抹茶紅豆窩夫

推薦指數:⭐️⭐️⭐️
2023-10-15 250 瀏覽
去过很多次因为咖啡和午餐素质都很赞,但是这一次写点评是要夸爆店家人品非常好。我一个月前掉了电脑鼠标但是也没想到掉在哪里了,然后昨天去喝咖啡刚进店,店家就认出我和我说我鼠标落在他们这了,然后帮我好好收起来了就想等我再来的时候还给我。啊啊啊这也太nice了,这是我很喜欢用的鼠标本身丢了还挺难受的心里,这下失而复得实在要好好的感谢店家!而且给我保存的很好不是随手一放,是好好放到前台的格子里面。太棒啦!!!
2023-10-14
  • 泰北风味船面
  • 不苦定食
2023-09-11 405 瀏覽
不苦 Buff.前一兩年,深水埗一帶進駐咗好多咖啡店,每逢星期六日都排晒隊。而家熱潮減退了一點,唔需要大排長龍,小編就去深水埗一帶chill下,支持下唔同既咖啡店!.🔥冬蔭大蝦蜆肉貓耳朵 Tom Yum Prawn Orecchiette $115 ⭐️8/10⭐️冬陰功味濃,應該有嘅酸同辣味都有,兩隻大蝦爽口冇乜雪味,蜆肉嘅份量亦比得多,貓耳朵煙靭度啱啱好,整體好食!.🔥安格斯布里歐漢堡配薯條 Angus Beef Brioche with fries $115 ⭐️6.5/10⭐️呢個漢堡包有少少失望,漢堡包非常細個,安格斯肉質比較乾身,唔夠juicy,反而最好食係布里歐麵包,有口感,非常鬆軟,但有dd燶!另外沙律薯條份量充足,薯條亦香脆!.🔥摩卡咖啡 Mocha $46 ⭐️8/10⭐️香濃既黑朱古力味,唔會太甜,係小編鍾意嘅口味,係拉花爭少少!.⭐️總結:除咗個漢堡包,味道係唔錯,你呢一區黎計,價錢相對有少少進取。.
不苦 Buff
$115 ⭐️8/10⭐️