2023-09-11 409 瀏覽
不苦 Buff.前一兩年,深水埗一帶進駐咗好多咖啡店,每逢星期六日都排晒隊。而家熱潮減退了一點,唔需要大排長龍,小編就去深水埗一帶chill下,支持下唔同既咖啡店!.🔥冬蔭大蝦蜆肉貓耳朵 Tom Yum Prawn Orecchiette $115 ⭐️8/10⭐️冬陰功味濃,應該有嘅酸同辣味都有,兩隻大蝦爽口冇乜雪味,蜆肉嘅份量亦比得多,貓耳朵煙靭度啱啱好,整體好食!.🔥安格斯布里歐漢堡配薯條 Angus Beef Brioche with fries $115 ⭐️6.5/10⭐️呢個漢堡包有少少失望,漢堡包非常細個,安格斯肉質比較乾身,唔夠juicy,反而最好食係布里歐麵包,有口感,非常鬆軟,但有dd燶!另外沙律薯條份量充足,薯條亦香脆!.🔥摩卡咖啡 Mocha $46 ⭐️8/10⭐️香濃既黑朱古力味,唔會太甜,係小編鍾意嘅口味,係拉花爭少少!.⭐️總結:除咗個漢堡包,味道係唔錯,你呢一區黎計,價錢相對有少少進取。.
不苦 Buff
$115 ⭐️8/10⭐️
$115 ⭐️6.5/10⭐️
🔥摩卡咖啡 Mocha $46 ⭐️8/10⭐️

🍰.平時好少出深水埗區,今次就去咗一間室內寵物友善餐廳 — 不苦☕️ 佢哋嘅裝修令人好想一直坐係到唔走,因為太舒服,簡單嘅木系傢俬仲可以同狗狗打下卡📸.☕️ 熱朱古力咖啡 $46佢哋沖得唔會太甜或太苦,仲好鍾意佢哋上面嘅拉花,可能因為平日,所以咖啡師好有心機咁拉咗一隻海馬圖案🖼️.🍎 蘋果花茶 $55非常之鮮甜,飲落去好舒服,同出面嘅餐廳一樣可以飲完之後加熱水☺️.🍝 明太子意大利麵伴香煎帶子 $128好足料嘅明太子,帶子亦都好大粒,份量仲要啱啱好,仲好好食😋.🍔 安格斯布里歐漢堡 $125|甜番薯條 + $10漢堡包好大份,好鍾意佢份漢堡,好好味,又有薯條又有沙律🥗 個人即時感覺飲食好均衡🤣.🌼 桂花烏龍巴斯克 $58好少會食到桂花烏龍味嘅蛋糕🍰 但呢到有就即刻叫一份,唔會太甜,仲好甘香😌 嚟到一定要試試👍🏻.🍵 焙茶巴斯克 $58個人而言有點甜,不過鍾意甜品嘅朋友仔不妨試試,因為甜得嚟又有培茶嘅香味係好夾,只係個人習慣食少甜食物🤣.建議大家可以平日嘅時候去,因為唔知道週末會唔會好多人,openrice都無電話可以網上booking,所以大家想去打卡就搵平日去☝🏻😉Max 5️⃣🐽味道 🐽🐽🐽🐽
🍰
☕️ 熱朱古力咖啡 $46
🍎 蘋果花茶 $55
🍝 明太子意大利麵伴香煎帶子 $128
好足料嘅明太子,帶子亦都好大粒,份量仲要啱啱好,仲好好食😋
🍔 安格斯布里歐漢堡 $125|甜番薯條 + $10

抵食 🐽🐽🐽🐽

💰沒有加一服務費
2023-08-09
2023-08-16 248 瀏覽
平日係旺角做完yoga,都會係附近搵啲好打野食獎勵下自己。 今日就搵咗間高人氣近太子站嘅咖啡店想chill番個下晝佢😎🍝慢煮雞胸青醬意大利麵($105)Pasta好creamy好多汁,雞胸都有兩大舊,不過味道就不過不失啦,我預期嘅青醬係有濃郁嘅香草同蒜香味,佢呢個pasta呢兩款味反而唔係好出🫠而雞胸都係普普通通,咬落口唔會好硬,但都無話好入味咁😕☕️橙啡($55)橙啡唔係好多咖啡店有得飲,入口都幾特別,橙汁加咖啡好開胃,味道都好balanced,唔會過酸或者過苦😗今餐埋單都要$160,個人認為性價比唔係太高🫣

🍝慢煮雞胸青醬意大利麵($105)

☕️橙啡($55)

今餐埋單都要$160,個人認為性價比唔係太高🫣

搬咗去附近,襯放假日試吓呢間日系咖啡店,入到去未諗到食乜好,望下隔離兩枱都有order 窩夫,賣相好似幾吸引,-於照跟。小山園抹茶窩夫窩夫外脆內軟,抹茶味好香濃,不太甜,忌廉輕盈好香,紅豆蓉都ok好夾抹茶窩夫,仲配有雪糕一凍一熱,組合有心思,份量都好大,一個人正常應該食唔晒,最好可以開心share,再食埋呢度嘅homemade Scone,就十分滿足😌Lime Espresso Tonic飲落去有啲花香,有青檸味,唔會苦,好夾Tonic,好易入口好滑好清爽。甜品有水準,坐得舒服,食物價錢屬合理水平。

Lime Espresso Tonic

甜品有水準,坐得舒服,食物價錢屬合理水平。

2023-08-08 189 瀏覽
約了朋友行街,就預約了這裡傾下偈,食個下午飯。早左到,但好彩等左一陣就可以入座。寵物友善餐廳,當日仲有人帶狗狗,很可愛的狗狗。我兩個女士叫了一飯一意粉,再加多個炸蠔。每人一杯dirty. 我哋仲走左冰份量足,所以兩位好滿足!————————我是相片分隔線————————南瓜意大利飯—依個好食,但會好飽肉丸意粉,肉丸唔錯,意粉可以炸蠔,係最好食依杯都好飲其實見隔離好多枱都叫芝士薯條,但已經太飽了。下次有機會再試過。
約了朋友行街
,就預約了這裡傾下偈
,食個下午飯

早左到,但好彩等左一陣就可以入座。

寵物友善餐廳,當日仲有人帶狗狗,很可愛的狗狗。

我兩個女士叫了一飯一意粉,再加多個炸蠔。

每人一杯dirty. 我哋仲走左冰

份量足,所以兩位好滿足!

————————我是相片分隔線————————

南瓜意大利飯—依個好食,但會好飽

肉丸意粉,肉丸唔錯,意粉可以

炸蠔,係最好食

依杯都好飲

其實見隔離好多枱都叫芝士薯條,但已經太飽了。
下次有機會再試過。
2023-06-22
2023-08-05 193 瀏覽
有一日經過太子見到一間幾靚嘅Cafe boomark 左。早兩個星期終於有機會試試。Cafe用左木系簡約設計,配合南楓樓嘅懷舊小型拉閘,好吸睛。Cafe 外有打卡位。天氣涼啲嘅時候坐係出邊都幾chill。值得一提,Cafe對面有間Salon都係打卡位黎架。🍝明太子意大利麵伴香煎帶子 $128用左扁意粉配上明太子醬同煎香左嘅帶子。比較少見係上邊配左一啲木魚碎。帶子都幾大隻。但係明太子醬味道就唔係好出。份量都算正常。😺冬蔭大蝦蜆肉貓耳朵 $110經常都會被冬蔭公嘅食物吸引,其實本身今次係想食佢嘅冬蔭公雞翼,不過已經轉左menu。呢碟貓耳朵都煮得幾冧。不過佢嘅冬蔭公味令人失望。一啲都唔夠酸辣。不過隻蝦都幾大隻。🐥明太子釀雞翼 $70味道還好。不過$70/3隻性價比都有啲低。🍵小山園抹茶拿鐵 $58🫖蜜桃烏龍茶 $55味道不錯,不過價錢都係偏貴。總結,CP值比較低。食物味道一般。打卡還好。雖然係動物友善餐廳。但係狗仔只可以坐門外。咁熱嘅天氣我作為狗主都不會考慮。

🍝明太子意大利麵伴香煎帶子 $128

😺冬蔭大蝦蜆肉貓耳朵 $110

🐥明太子釀雞翼 $70
味道還好。不過$70/3隻性價比都有啲低。

🍵小山園抹茶拿鐵 $58

🫖蜜桃烏龍茶 $55
味道不錯,不過價錢都係偏貴。

2023-07-20 218 瀏覽
星期日起咗身冇野做,同老公撐枱腳,去食個晏,去到時都唔多人,音樂都柔和,不過店內得一個人收銀同沖咖啡,都好忙,要自己去櫃位攞Menu,自己買嘢食,自己搵位,不過之後都會有人送野食黎,侍應哥哥都幾有禮貌。老公叫咗個炒蛋質感不錯,頗Juicy,入口香滑。香菇、香腸和豬肉味道還好,有水準。只係吐司面包太硬,影響整體感覺。我就叫咗個三文魚班尼迪,都係個包太硬,如果佢脆啲會好好多,三文魚同班尼迪都ok。價錢方面,Cafe黎講,都尚算合理嘅,如果去嘆同坐耐啲就呢個價位係可以接受,不過我哋純粹醫肚就覺得稍為貴小小,同假日冇set,要另叫野飲,野飲就都$50以上,所以都冇叫就走咗

三文魚班尼迪
All  day  breakfast
朋友推介呢間日系裝修cafe,menu有主食有甜品選擇算多,決定試-試。慢煮雞胸 青醬意大利麵 青醬味好突出,唔算油膩 ,好青新,慢煮雞胸 好滑 一啲都唔老,好軟滑,配料有焗大啡菇作伴,平時好少鍾意食雞胸,今次係滿足,有誠意。咖啡師推介期間限定甜品及手冲咖啡。小山園抹茶窩夫,窩夫係即叫即煮,等候15分鐘左右,除濃濃抹茶香味甘甜外,窩夫面頭少少脆,內裡少少軟我好鍾意,再配有自家製奶油、紅豆及豆腐雪糕,完美配搭手冲咖啡,選擇了期間限定來自荷蘭咖啡豆選擇,咖啡師正常發揮,好飲。😍😍感覺整體OK ,Tea time 有飲品半價優惠,同區咖啡店比較算抵。性價比高,值得推介😊

慢煮雞胸 青醬意大利麵

咖啡師推介期間限定甜品及手冲咖啡。

小山圓抹茶窩夫
小山圓抹茶窩夫
  • 小山園抹茶窩夫
2023-06-18 206 瀏覽
突然之間想食漢堡包,行咗深水埗區幾間附近咖啡店,都沒有,就決定入不苦。入到去二話不說 order安格斯牛漢堡及latte。上枱見漢堡超靚,漢堡扒生熟程度剛剛好,不會過生也不會過熟,肉質鬆軟,好juicy,加上半熟芝士及生菜蕃茄,個包尤其好食,薯條應該係即叫即炸,好熱好趣,正😋。latte味道唔錯,拉花好靚。🥰🥰另外朋友食煙三文魚孫總麵包,擺盤好靚,份量好大碟,下次有機會我都想試吓。餐廳環境好舒適,座位闊落,好啱同朋友傾偈,價錢合理,一定會再訪

入到去二話不說 order安格斯牛漢堡及latte。

安格斯牛漢堡
安格斯牛漢堡
2023-05-28 290 瀏覽
今日30幾度中午時份出左太子去左大南街附近,有啲肚餓,所以就諗住喺附近搵嘢食。反正一直都想去大南街的 coffee shop, 行吓行吓去到楓樹街的不苦,見環境不錯,落地玻璃,舖內光線充足(最怕係”黑嫲嫲”的咖啡店),於是入去睇睇有乜嘢食。望一望Menu, 發現這裏的飲品選擇好多,有咖啡和非咖啡飲品。咖啡除咗一般的latte、cappuccino、American、expresso 外,我還是被Menu上的精品咖啡吸引著,精品咖啡係一般大連鎖店是沒有的,所以最後我點了一杯Lime Expresso Tonic試吓,食物方面我就揀咗煙三文魚水波蛋酸種包。坐下不久,我的Lime Expresso Tonic到了,淨係看樣子已經覺得好自瘉,有兩層的,先飲兩啖試吓,是我喜歡的,冇諗到青檸和咖啡可以咁夾,價錢$58合理 (平時係連鎖店唔飲一杯普通嘅咖啡都要$4x)。再過咗一陣,重頭戲就嚟了:煙三文魚水波蛋酸種包。 首先份量真的頗大,整個碟都放滿食物,份量比出面食的大,就算我今早冇食早餐,當brunch 食都綽綽有餘,味道方面冇得輸。沙律菜新鮮伴黑醋汁,正😋,沙律份量也不小。先切開第一隻水波蛋,超

再過咗一陣,重頭戲就嚟了:煙三文魚水波蛋酸種包。 首先份量真的頗大,整個碟都放滿食物,份量比出面食的大,就算我今早冇食早餐,當brunch 食都綽綽有餘,味道方面冇得輸。沙律菜新鮮伴黑醋汁,正😋,沙律份量也不小。先切開第一隻水波蛋,超級流心,用酸種包點蛋汁,超級正😋😋;酸種包外脆內軟,不死硬;煙三文魚味道啱啱好,唔會太鹹,啱晒我胃口。因為我食嘢嘅速度都有啲慢,當我切第二隻水波蛋的時候,水波蛋仍然流心(好多時我喺第二間coffee shop食嘅時候,第二隻水波蛋通常會因等得耐變左唔流心),另外下面的酸種包仍然是外脆內軟,不會因為放得耐而淋晒,呢兩個位佢哋掌握得好好,令到呢個水波蛋加咗唔少分。價錢方面我覺得超抵食$95,食開出面份量小的都要$120-130。

最後都想講吓呢間鋪啲裝修好文青,冷氣足夠、播放住英文歌,感覺好舒服。等我扮吓文青都好😜
Lime     Expresso  Tonic
煙三文魚水波蛋酸種包
Lime     Expresso  Tonic
煙三文魚水波蛋酸種包
~** 自家製肉丸蕃茄意大利麵 $95** ~扁意粉嚟嘅,茄醬味道幾好,上面茄子翠玉瓜等都煎得幾香口,軟硬適中,係肉丸味道差少少。~** Latte $42**~不過不失,同後面大南街嘅大部份咖啡店水準都差唔多。是日陽光幾好,店入面又係落地玻璃為主,感覺開揚舒服,休息左陣,成個人精神晒。不過意粉等左20幾接近30分鐘先有,可能因為平日得兩位店員,如果一個去左用膳嘅話,另一個人就要同時負責晒咖啡同廚房,所以趕時間嘅應該會覺得上菜太慢。
~** 自家製肉丸蕃茄意大利麵 $95** ~

~** Latte $42**~
不過不失,同後面大南街嘅大部份咖啡店水準都差唔多。

2023-05-14 224 瀏覽
大南街一帶有多間文青咖啡室,呢間大間但唔會排隊,入嚟試試。叫一份水波蛋酸種麵包已經$85 第一次食到全熟實心水波蛋……一心想蛋汁同麵包一齊食笑,好失望。因為無麵包套餐加上咖啡百幾蚊,咖啡唔算特別好飲。無下一次
大南街一帶有多間文青咖啡室,呢間大間但唔會排隊,入嚟試試。
因為無麵包套餐加上咖啡百幾蚊,咖啡唔算特別好飲。
無下一次
2023-05-06 237 瀏覽
店主好求其,有人入黎就話隨便坐但係坐滿左又唔知。啲野唔好食,嗌左個冬陰功貓耳朵啲蝦唔新鮮意粉都唔彈牙,調味一般。另外嗌左個buff’s breakfast ,$120俾塊急凍魚柳,啲魚好鬆散沙律醬又得一啖,要節省成本都唔洗慳埋個少少醬掛。蛋無味炒得太熟,同埋sourdough一齊食就變左乾上加乾。大啡菇同埋面頭個芝士都凍到硬左好似擺左好耐咁。成份餐上枱已經唔熱。最後講埋咖啡,拉花幾好,但係個尾韻好苦唔好飲。結論:唔洗曬錢黎。
店主好求其,有人入黎就話隨便坐但係坐滿左又唔知。
最後講埋咖啡,拉花幾好,但係個尾韻好苦唔好飲。
結論:唔洗曬錢黎。
2023-05-06
2023-04-24 216 瀏覽
Cafe位於大南街和楓樹街交界,配以木系裝修🪵門口位加上「大南街」的通花牌裝飾🚪每個角落都是打卡位📸▫️ 冬蔭公大蝦貓耳朵 ($108)冬蔭公辣度適中, 酸酸辣辣十分開胃🤤建議唧埋青檸汁落去!! 大蝦蝦肉軟嫩彈牙🦐貓耳朵好有咬口, 醬汁更易被沾上麵上,每粒都好入味😸▫️Buff’s Breakfast ($128)有大啡菇, 炒蛋, 香腸, 炸魚柳,酸種麵包同沙律菜🥙All day breakfast 黎講分量唔算多,如果有埋番薯條同牛油果會更好☺️個包有啲硬🥖整體來講不過不失♥️
▫️ 冬蔭公大蝦貓耳朵 ($108)
冬蔭公辣度適中, 酸酸辣辣十分開胃🤤
建議唧埋青檸汁落去!! 大蝦蝦肉軟嫩彈牙🦐
貓耳朵好有咬口, 醬汁更易被沾上麵上,每粒都好入味😸
冬蔭公大蝦貓耳朵
▫️Buff’s Breakfast ($128)
Buff’s Breakfast

2023-04-24
冬蔭公大蝦貓耳朵
2023-04-09 268 瀏覽
行開呢頭又搵唔到有咩食,終於喺OpenRice度搵到呢間Cafe。一行到去裝修好有格調,店名好似隱藏咗係啲裝飾度咁,有少少神秘感。入到去係日式風格嘅裝修,幾啱打卡。今日黎到係星期日,人流唔多,坐得幾舒服,幾適合同朋友一齊喺度閑談。睇餐牌似乎冇套餐叫全部都要散嗌,叫咗個all day Breakfast,價錢偏貴,已經要百幾蚊,叫埋嘢飲嘅話要正價就會仲貴。食物嚟到個賣相都唔錯,食落一般般冇咩驚喜,麵包偏硬。 總括而言,呢間餐廳幾適合黎打卡吹水,但性價比唔高。

食物嚟到個賣相都唔錯,食落一般般冇咩驚喜,麵包偏硬。

總括而言,呢間餐廳幾適合黎打卡吹水,但性價比唔高。
2023-02-11