好想好想好想食沾麵😍係尖沙咀搵到三田製麵所🤭嘻嘻🍜一人套餐🍜有3款沾麵口味選擇🤗仲有2款拉麵口味選擇我就揀左✨濃香豚骨魚介沾麵✨冰涼沾麵粗身且彈牙😙放落熱辣辣充滿咸香嘅魚介湯😌掛湯度十足一熱一冷交雜😋正呀!旁邊嘅叉燒😉肥瘦適中😊口感軟腍半熟蛋流心度一流!👍🏻套餐仲有小食+飲品😃小食揀左日式吉列豬扒😆外脆內嫩又Juicy!三田製麵所📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖

好想好想好想食沾麵😍
係尖沙咀搵到三田製麵所🤭嘻嘻

🍜一人套餐🍜
有3款沾麵口味選擇🤗仲有2款拉麵口味選擇
我就揀左✨濃香豚骨魚介沾麵✨
冰涼沾麵粗身且彈牙😙
放落熱辣辣充滿咸香嘅魚介湯😌掛湯度十足
一熱一冷交雜😋正呀!
旁邊嘅叉燒😉肥瘦適中😊口感軟腍
半熟蛋流心度一流!👍🏻

套餐仲有小食+飲品😃
小食揀左日式吉列豬扒😆外脆內嫩又Juicy!

三田製麵所
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖
2023-07-19 252 瀏覽
其實一向都係三田忠實粉絲,不過一直都私藏,冇認真分享過,今日決定同大家開心share ❣️一人套餐沾麵(中)一人套餐會有齊主食、小食同飲品。第一次食既話推介點呢個餐🫶 選左最經典既濃香豚骨魚介沾麵😍 麵既份量有幾個size, 除左特大,其他都一樣價錢,所以跟返胃口揀就好了☺️沾麵係粗麵底,彈牙得黎有咬口!呢個質地既麵掛湯真係一流😭😭 湯底有濃濃既豚骨味,再加上魚介幾分既鮮甜,配上沾麵鹹度剛剛好🤗食到尾記得要叫店員幫手加湯😬飲左一啖就返唔到轉頭😆炸雞(3件)係拎左日本唐揚協會金獎既炸雞!外皮香脆,肉質嫩滑,必食🫡辛辣沾麵(小)朋友就點左辛辣沾麵,惹味得黎唔會蓋過晒本身豚骨魚介湯底👍明太子沙律醬薯條另一款推介必食小食😝我每次來都一定會食,幼薯炸得十分香脆,但不會過分油膩,配上明太子沙律醬好清新🎉

一人套餐
沾麵(中)

食到尾記得要叫店員幫手加湯😬飲左一啖就返唔到轉頭😆

炸雞(3件)
係拎左日本唐揚協會金獎既炸雞!外皮香脆,肉質嫩滑,必食🫡

辛辣沾麵(小)
朋友就點左辛辣沾麵,惹味得黎唔會蓋過晒本身豚骨魚介湯底👍

明太子沙律醬薯條

2023-07-08 177 瀏覽
平時都見到呢間好多人排隊,今日經過竟然冇乜人排隊,所以就立即轉軚食呢間😁同埋呢間都想試好耐😍-濃香豚骨魚介沾麵 小 $84我個人都比較鍾意食沾麵佢哋個沾麵汁好濃香味道好夠又唔會過咸岩岩好就咁飲都唔會膩豚骨魚介超夾令人忍唔住一啖接一啖!麵條爽口彈牙好好食不過我比較細食覺得250g岩岩好依然保留到好滋味既狀態🤣佢有分小中大250g-450g都係一樣價錢的😉-半熟蛋拉麵 中$96想講佢隻半熟蛋整得好好食🥹🥹蛋黃漿住個口的舊叉燒好嫩一啲都唔鞋啲荀都好爽脆呢隻麵條就好掛湯食到雪雪聲醬油魚介湯底魚介好香比沾麵更輕盈但味道調味都做得好好-佢比更多拉麵店更出色!唔怪之得咁受歡迎🥰
濃香豚骨魚介沾麵 小 $84
我個人都比較鍾意食沾麵
佢哋個沾麵汁好濃香
味道好夠又唔會過咸岩岩好
就咁飲都唔會膩
豚骨魚介超夾令人忍唔住一啖接一啖!
麵條爽口彈牙好好食

食到雪雪聲
醬油魚介湯底魚介好香
比沾麵更輕盈
但味道調味都做得好好

佢比更多拉麵店更出色!
唔怪之得咁受歡迎🥰

2023-06-26 190 瀏覽
今次同朋友約左去K11見到有不少人排隊還要聽到講日本語的日本人來吃😎決定就去試下這間三田製麵所今次點了兩個一人套餐💜辛辣三田特製拉麵🍜味道好濃厚,湯好好味😋加上有木魚絲,如果有個蛋會更好👍🏻食完之覺得好熱🥵🥵但不知道是不是因為辣🥵還是因為空調的冷氣不足夠😅💙三田特製拉麵🍜友人點了她不吃辣所以吃這個她也覺得味道好濃厚,湯好好味😋而且我的肉片都給友人了味道不錯👌🏻🩷小食點了泡菜和蟹肉忌廉薯餅推薦蟹肉忌廉薯餅,即炸的😚熱熱的😆飲品點了蜜桃梳打和蘋果梳打蘋果梳打比較甜😗😗推薦:蟹肉忌廉薯餅辛辣三田特製拉麵🍜
今次同朋友約左去K11

兩個一人套餐
💜辛辣三田特製拉麵🍜
味道好濃厚,
湯好好味😋
加上有木魚絲,如果有個蛋會更好👍🏻
食完之覺得好熱🥵🥵
但不知道是不是因為辣🥵
還是因為空調的冷氣不足夠😅

💙三田特製拉麵🍜
友人點了
她不吃辣所以吃這個
她也覺得味道好濃厚,
湯好好味😋
而且我的肉片都給友人了
味道不錯👌🏻

🩷小食點了
泡菜和蟹肉忌廉薯餅
推薦蟹肉忌廉薯餅,即炸的😚
熱熱的😆

辛辣三田特製拉麵🍜
  • 蟹肉忌廉薯餅
  • 辛辣三田特製拉麵
2023-06-19 183 瀏覽
尖沙咀分店嘅三田製麵所真係好方便位置喺k11地面餐廳空間感都幾大餐牌方面除咗一般散叫嘅拉麵之外仲增設咗一人定食可以包含一碗麵一個小食仲有嘢飲所以就叫左兩個一人餐嚟試下濃香豚骨魚介沾麵湯底味道非常濃郁適合重口味人士拉麵麵質掛湯因此相當美味辛辣三田特製拉麵拉麵的麵身較為幼身辣味湯底就令到整個湯底更為惹味叉燒入口鬆化金獎炸雞性價比較高,一客三件外脆內軟,充滿肉汁很推薦炸雞唐辛子雞翼雞翼口感嫩滑味道少許微辣比較開胃總結一人餐嘅價錢都幾抵食經過k11不能錯過

尖沙咀分店嘅三田製麵所真係好方便

拉麵的麵身較為幼身
辣味湯底就令到整個湯底更為惹味
叉燒入口鬆化

金獎炸雞
性價比較高,一客三件
外脆內軟,充滿肉汁

比較開胃

總結
一人餐嘅價錢都幾抵食
經過k11不能錯過
平時去開尖沙咀,都見到唔少人食依間餐廳 星期日晚放完工出去食飯,就諗住試試佢😆~! 我哋2個人夜晚8點去到,咁啱有張吉bar枱,所以唔洗排隊就入得!  三田製麵所主打食沾麵🥢,亦都有拉麵同一啲期間限定(details要問staff) 佢哋冇得散嗌,而係有3個套餐俾你揀,分別係: 一人/二人/四人套餐 我哋見一人套餐幾抵$121,包括有麵、小食同飲品各一,所以就嗌咗☺️~  🥢辛辣濃香豚骨魚介沾麵 既然依度出名沾麵,緊係要試試!麵底size有分大中小(特大+$10),我哋揀選咗大size,湯底亦可以揀凍或者熱!我哋就比較鍾意食熱~  沾麵湯底好濃郁夠味,但又唔會好咸,湯佈內有片紫菜同豚肉粒🤩 麵條比較粗身,麵底口感煙韌彈牙,好掛湯😋!跟麵底上嘅仲有叉燒、半隻溏心蛋同5-6條筍,叉燒有少少偏乾,但唔會太差😜~  小食 🥟 自家製煎餃子(3隻): 唔會過淋,味道正正常常,會俾埋醬料俾你點(豉油、醋同辣油)🙌 🍗日式炸雞(3件): 拎咗日本唐揚協會金獎,外層鬆脆,入面肉質嫩滑👍  🥤飲品 罐裝檸檬茶  總括嚟講,一人套餐$121 (有加一): 麵、小食同飲品各一係幾抵👊,唔洗等位嘅話,一試無妨😚
平時去開尖沙咀,都見到唔少人食依間餐廳
星期日晚放完工出去食飯,就諗住試試佢😆~!

🥢辛辣濃香豚骨魚介沾麵
沾麵湯底好濃郁夠味,但又唔會好咸,湯佈內有片紫菜同豚肉粒🤩
辛辣濃香豚骨魚介沾麵

小食

🥤飲品
罐裝檸檬茶

總括嚟講,一人套餐$121 (有加一): 麵、小食同飲品各一係幾抵👊,唔洗等位嘅話,一試無妨😚👍~
2023-06-08
辛辣濃香豚骨魚介沾麵
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
2023-06-09 123 瀏覽
濃厚豚骨魚介沾麵麵份量可以大,中,小.湯好濃好潔,但有d鹹.叉燒得果2塊,仲要係勁薄,又唔係好淋.荀好硬.唔值.餐廳好熱,仲要好多昆蟲飛黎飛去HKD$84三田製麵所 (K11購物藝術館) (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖
濃厚豚骨魚介沾麵
HKD$84

三田製麵所 (K11購物藝術館) (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖
2023-06-06 103 瀏覽
炎炎夏日想在尖沙嘴找一個地方食午餐,走著走著來到K11的三田製麵所,是一間一直都想試試的沾麵店,剛好不需要等位就直接內進。除了沾麵,餐廳亦有提供拉麵的選擇。坐在對著廚房的吧檯位置可以見到三位師傅正在不停準備食物,生意好像不錯。我選了濃香豚骨魚介沾麵($84)的中size,即使選大份量都不需要另加錢,客人亦可選冷或者熱麵,我則點了前者。單是食麵不沾汁的話,麵裡有一陣算是明顯的鹼水味,找不到蛋或者麥的香,軟硬度控制得不錯但味道有點失望。沾麵汁方面比拉麵的表現更佳,能夠做到濃而不鹹的感覺;當然空口飲一啖醬汁會覺得鹹,但是用麵沾上醬汁後濃度剛剛好,也有特出的魚介味,而有咬勁的拉麵在掛上醬汁後就蓋過了鹼水味,未至於整頓午餐都要食「鹼水麵」。半隻糖心蛋味道正常,叉燒只有薄薄一片,而製作過程並沒有燒過,味道如白灼,給人的感覺沒有誠意無論是餐廳的環境、衛生還是服務,都給予我一種快餐店的感覺:剛內進店員為我安排座位,卻發現前一位客人用餐的痕跡還在檯上,只好請店員來清理;落單後大概三分鐘食物已經送上,而座位對著廚房的我見到職員只是把全部已經預先製作好的食材放進碗內送至客人前面,沒有甚麼需要即製的程序;服務

無論是餐廳的環境、衛生還是服務,都給予我一種快餐店的感覺:剛內進店員為我安排座位,卻發現前一位客人用餐的痕跡還在檯上,只好請店員來清理;落單後大概三分鐘食物已經送上,而座位對著廚房的我見到職員只是把全部已經預先製作好的食材放進碗內送至客人前面,沒有甚麼需要即製的程序;服務感受不到日式的氣氛,態度是正常的但是不感覺不到我在日式麵店裡用餐;天氣炎熱,不過由我踏入餐廳那一刻至用餐完畢我也沒有停止過出汗,室內冷氣明顯不足,環顧四週還見到幾檯風扇,大概沒有風扇環境會更惡頂

預備結帳之前我才留意到原來這間拉麵店是需要收取加一服務費的,有點奇怪。整頓午餐很快就食完,整個經歷就如剛光顧了快餐店,卻支付了$90食一個拉麵快餐,性價比不高,試過一次就算了。
2023-06-01 95 瀏覽
我最近到訪了香港的K11三田製麵所,品嚐了他們的招牌魚介豚骨沾麵,整體感覺非常出色!這碗沾麵的湯底濃郁,口感十分豐富,充滿了豚骨和魚介的香氣,令人回味無窮。麵條的口感則非常彈牙,煮得絕對到位。此外,配菜也相當豐富,有煎豬肉、蛋、海苔和蔥等等,搭配湯底和麵條,味道更是美味無比。整體而言,這是一碗非常值得推薦的沾麵,特別適合喜歡豚骨和魚介口味的食客。除此之外,三田製麵所的服務也很出色,服務員非常友好和細心,讓客人感到賓至如歸。餐廳的設計也很時尚和舒適,環境十分優雅。唯一的缺點是價格稍微有點高,但是考慮到食物質量和服務質量,這個價格是相當合理的。

2023-05-29 104 瀏覽
叫左個沾麵套餐加吉列豬扒,收費唔平 $150 左右,個沾湯同拉麵都勉強叫合格,非常普通。吉列豬扒叫好啲,但都唔係特別好味,一般拉麵店水平。豚肉又柴,又老,簡直失敗。套餐飲品一係罐裝烏龍茶,一係罐裝檸茶,罐裝可樂要加 $8 蚊,個餐都 $120 蚊啦,野飲唔駛咁 cheap 既。仲要加一,衞生都一般,座落無耐就有隻類似小强既蟲係啲紙巾附近行嚟行去,唯有幫佢滅蟲。服務都係下,不過食拉麵都唔 expect 有咩服務。總結 $150 唔知食咗乜,有錢可以試吓,想追求味道或其他就去第二間。

2023-05-29
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
2023-05-24 114 瀏覽
即使2個人都唔吝嗇咁比4人枱坐🙏solo用餐坐吧枱位都唔擠迫唔尷尬!最抵食碗高質自家製三田粗麵唔洗90蚊就可享用到😜每日都有碗期間限定麵e.g.胡椒柚子雞拉麵 可惜晚市時段已sold out 但 但簡簡單單食個一人套餐都幾chill又方便😆。。。🦔👉一人套餐(麵、小食、飲品各一) $121🍜濃香豚骨魚介沾麵好鍾意佢嗰魚介湯香純味濃 由豬骨、雞骨、蔬菜熬煮12小時 易入口唔係死咸 飲多幾啖都ok😜有比塊豚肉surprise到!確實肉質嫩滑 至於麵底有得揀大中小🤓都一樣價錢 麵質方面店員落單會問你想要熱/凍麵 小妹點咗熱希望唔好成嚿麵咁😂但點凍的話 撞落熱湯又可有反差嘅爽口煙韌感 大家可試試 🧆三田流炸雞翼 (唐辛子風味) $38比起胡椒味 更想試下刺激點嘅唐辛子味kekee 炸得香脆內嫩 微辣得令人幾有食欲 🍻日本直送果汁信州蘋果梳打隨餐加多12蚊就有成枝玻璃樽梳打啦 果汁含量有成50% 食食下拉麵再飲啖清甜微酸嘅蘋果汁正呀~。。。🦔👉三田流煎餃子 $40/6隻關西風味嘅餃子 滿滿的木魚絲蓋面 咬落唔少餡料同肉汁 滿意👍🏿。。。🦔👉北海道炸牛肉薯餅 $36/2件日式炸薯餅點可以唔食呀😆炸

👉一人套餐(麵、小食、飲品各一) $121
🍜濃香豚骨魚介沾麵

🧆三田流炸雞翼 (唐辛子風味) $38

🍻日本直送果汁信州蘋果梳打

👉三田流煎餃子 $40/6隻

👉北海道炸牛肉薯餅 $36/2件
日式炸薯餅點可以唔食呀😆炸到超酥脆口感正到不能!係牛肉粒真係被🥔搶哂fo 存在感有啲低
2023-05-09 122 瀏覽
這間麵店平時行街成日經過,今次又來到尖沙咀行街,行街前當然要醫醫肚!我同老公揀咗個二人前,套餐包括有前菜兩款、麵兩碗、小食三款及飲品。🍜前菜~枝豆(冷)& 冷奴(柚子醋)枝豆十分脆香新鮮,大大粒。冷奴是冰鎮過後的豆腐,撒上蔥花、柴魚片等配料,再沾著柚子汁,酸甜美味,十分開胃。🍜三田特製拉麵&辛辣濃香豚骨魚介沾麵拉麵的豬骨湯底濃香,不會太咸。 面質爽口彈牙,不會太軟或太硬。 豚肉夠薄夠軟身,容易咀嚼。沾麵麵條有著非常彈牙的口感,比較粗身,濃郁的湯汁和鮮美的魚介味道非常契合,每一口都散發著誘人的香氣。 湯汁並不過於油膩,讓我吃得非常舒服。🍜吉列炸蠔、日式炸薯餅北海道牛肉&日本唐揚協會金獎炸雞炸物全部酥軟而不油,吉列皮也不會太硬和厚。值得一提的是,出乎意外好味的炸雞,炸完依然多汁肉又滑,時間掌握到剛剛好!總結,二人餐多花款,抵食又好食,值得一試!

🍜前菜~枝豆(冷)& 冷奴(柚子醋)
枝豆十分脆香新鮮,大大粒。

🍜三田特製拉麵&辛辣濃香豚骨魚介沾麵

🍜吉列炸蠔、日式炸薯餅北海道牛肉&日本唐揚協會金獎炸雞

總結,二人餐多花款,抵食又好食,值得一試!
2023-05-03 147 瀏覽
次次經過尖咁咀K11都見排大隊一於試下係咪真係咁掂過江龍餐廳採日式佈置,雖然多人已滿坐,但空間感大,坐落都唔會太擠迫.餐廳有拉麵和拉麵提供,也有連小食的套餐 。餐廳主打沾麵,試下呢個厚豚骨魚介沾麵同樣價錢,可揀小,中,大份量大胃王可以選擇特大只需加十蚊。中份量麵底其實都好多,而豚骨湯底另上,加上掛湯力強而富口感,湯底的另一靈魂,是魚介,食落有濃濃魚味。麵係幼麵,可選硬度,中度岩岩好,唔會太軟身半熟蛋拉麵麵配搭叉燒、半熟玉子、筍簡簡單單拉麵,最主要嘅叉燒肉香厚切,唔夠肥但口感好,湯底濃稠,味道較鹹.日式忌廉蟹肉薯餅軟滑細膩, 外層香脆而不太油膩,薯香皮脆, 啖啖厚蟹肉
次次經過尖咁咀K11都見排大隊
一於試下係咪真係咁掂

餐廳有拉麵和拉麵提供,也有連小食的套餐 。

餐廳主打沾麵,試下呢個

厚豚骨魚介沾麵
同樣價錢,可揀小,中,大份量
大胃王可以選擇特大只需加十蚊。

半熟蛋拉麵
麵配搭叉燒、半熟玉子、筍

日式忌廉蟹肉薯餅
軟滑細膩, 外層香脆而不太油膩,薯香皮脆, 啖啖厚蟹肉

2023-04-26 149 瀏覽
點解咁多人讚得落🥹???早幾日睇咗伊丹十三嘅電影蒲公英,成套片都係圍繞住拉麵,經過見到呢間拉麵,記得成日都排隊,咁就諗住試試佢,入到去發現係沾麵,而且係粗麵,都姑且試吓😚✨濃厚豚骨魚介沾麵一上嚟,個湯冇煙,夾起麵沾落去見唔到有咩溫度變化,因為兩樣嘢都係凍嘅,食落亦都完全唔熱,湯係濃但唔厚,偏死鹹冇層次🥲麵質算係咁,算彈牙,食到尾所有麵嘅質地都冇唔同,應該係煮嘅時間啱啱好。至於配菜——1️⃣叉燒:厚切叉燒,肉味唔濃(唔知係咪因為個湯底太鹹),肉質偏韌😵‍💫2️⃣荀:爽脆度每條唔同,而大部份都係冧嘅3️⃣半熟蛋望落okay, 食落反而冇乜味😨另外嗌咗碗赤沾麵,更鹹,冇特別。真係未試過嘅想睇我講嘅係咪真,可以去試吓,但都建議大家慳返啲時間,排隊就完全唔使考慮🙏🏽尖沙咀仲有好多間更值得去嘅拉麵店🙌🏽
點解咁多人讚得落🥹???

✨濃厚豚骨魚介沾麵

至於配菜——

2️⃣荀:爽脆度每條唔同,而大部份都係冧嘅

3️⃣半熟蛋望落okay, 食落反而冇乜味😨

另外嗌咗碗赤沾麵,更鹹,冇特別。

尖沙咀仲有好多間更值得去嘅拉麵店🙌🏽
濃厚豚骨魚介沾麵
濃厚豚骨魚介赤沾麵
2023-04-25 114 瀏覽
放工後來K11食晚餐,碰巧想吃的餐廳都要排一段時間,平日大排長龍的三田製麵所竟然可以直接入座,毫不猶豫改食拉麵菜單簡單,拉麵選擇挺單一的,只有沾麵或拉麵,仲可以升級套餐或單點小食🍜濃厚豚骨魚介つけ麵沾麵使用的是粗的麵條,搭配相當濃郁的豚骨沾醬。麵條可以選冷的或熱的,我們選冷麵,配上沾醬麵條彈牙味道清爽。🍜三田特製半熟蛋拉麵相比之下拉麵就中規中矩,用的是一般的細麵,湯頭濃郁,半熟玉子份量很實在,叉燒厚實軟嫩。整體而言,沾麵很有特色,拉麵也不遜色,值得一試!

🍜濃厚豚骨魚介つけ麵

🍜三田特製半熟蛋拉麵

整體而言,沾麵很有特色,拉麵也不遜色,值得一試!