2024-04-11 10 瀏覽
#openricehk #烤魚 #雞煲 #大埔 #大埔美食 一個人都可以獨獨享受架😎湯白雞煲小辣香辣,愈食愈上癮重口適中辣度又唔會太麻口難入口喎沙白隻隻肥肉夠鮮而且份量因人數調整所以無浪費同埋每日限量供應既新鮮騸牯牛牛味重夠曬香除左主打烤魚同雞煲之外仲可以黎串燒配多款啤酒選擇🍻成班一齊chill,生蠔夠肥美大隻燒烤得剛好手打檸檬系列呢到都可以飲到揀左菠蘿味加益力多味道酸甜豐富又有菠蘿肉最緊要大大杯好抵飲!
#openricehk #烤魚 #雞煲 #大埔 #大埔美食

一個人都可以獨獨享受架😎
湯白雞煲小辣香辣,愈食愈上癮
重口適中辣度又唔會太麻口難入口喎
沙白隻隻肥肉夠鮮而且份量因人數調整
所以無浪費同埋每日限量供應既新鮮騸牯牛
牛味重夠曬香除左主打烤魚同雞煲之外
仲可以黎串燒配多款啤酒選擇🍻
成班一齊chill,生蠔夠肥美大隻燒烤得剛好
手打檸檬系列呢到都可以飲到
揀左菠蘿味加益力多
味道酸甜豐富又有菠蘿肉
最緊要大大杯好抵飲!
2024-04-09 14 瀏覽
上星期和朋友在大埔聚會,特意找了這一間在區內環境舒適,而且食物有質素的烤魚雞煲店店舖主打烤魚和雞煲,另外也有其他高質素的火鍋配料,此外還有串燒,適合朋友聚會爆膏大頭蝦雞煲,十級推薦的雞煲,坊間很少找到大頭蝦配搭雞煲,大頭蝦的蝦膏混入雞煲的像了,令到香辣中帶有鮮甜,非常配合,而且大頭蝦尺寸之大,肉質彈牙,性價比高香水檸檬茶,雞煲配搭手搖非常滿足,香水檸檬茶同樣不錯,檸檬香氣十足,和坊間手搖店不比上下和朋友點了一些小吃,燒台灣腸和海帶非常惹味,值得推薦手切騸牯牛,聽從店員推薦點了今天剛剛到貨的手切騸牯牛,非常高質素的牛肉,入口有甜味,油脂分布均勻,入口肉質軟熟重牛味最後點了小菠蘿作為甜品,菠蘿香甜外皮燒至香口,滿足

最後點了小菠蘿作為甜品,菠蘿香甜外皮燒至香口,滿足
行完山就想食個雞煲,朋友帶我來到這間烤魚雞煲專門店,有88折優惠而且雞煲都不貴。地方寬敞舒適,裝修又乾淨有格調,適合朋友和家庭聚會。【肥腸雞煲】選了半隻雞,微辣開胃又滋味,醬汁不會太咸,又香噴噴充滿雞煲的甜味。雞件新鮮熱辣辣,好嫩滑;肥腸滑溜溜很惹味。【頂級本地騸牯牛】絕對令人滿意,香濃的牛肉,肉質鮮嫩多汁,淥8秒剛剛好,本來本地騸牯牛是幾稀有,街外亦賣得很貴,這店的價錢公道,難得的優惠價錢。【豬雜三寶】全是本地豬場新鮮運到的,食材絕對有信心保證。有齊粉腸、豬膶和豬腰!【響鈴】打邊爐必備,如果是鮮炸的就更佳了。【燒茄子】好爽口又留著肉汁,調味亦出色,而且價錢好抵呀。【百香果檸檬茶】是近來十分受歡迎的香水檸檬茶,夠解渴,而百香果又甜蜜,抵飲。【香水檸檬茶】大大杯,原味更加嚐到特別的香水檸檬味道!

頂級本地騸牯牛

豬雜三寶

【響鈴】打邊爐必備,如果是鮮炸的就更佳了。
響鈴

【燒茄子】好爽口又留著肉汁,調味亦出色,而且價錢好抵呀。
燒茄子

百香果檸檬茶

【香水檸檬茶】大大杯,原味更加嚐到特別的香水檸檬味道!
香水檸檬茶

2024-03-27
頂級本地騸牯牛
燒茄子
百香果檸檬茶
香水檸檬茶
2024-04-01 29 瀏覽
成日經過見到覺得好似好吸引咁就趁今日係假期最後一日帶屋企人去試吓點知勁失望。。。我哋叫咗一個大烤江團魚鍋 啲魚肉好少似得半條魚咁我地五個人每人食咗幾啖就冇晒另外叫咗一個沙白雞煲 聞落好香好入味不過啲雞肉肉質有少少老 又唔入味我哋仲叫其他火鍋料娃娃菜 竹笙 響鈴 蘿蔔 正常發揮午餐肉有少少霉 韭菜餃啲皮太厚口感怪怪地最大件事係極品安格斯牛小排 嚟到以為叫咗肥牛真係肥到唔想食。。。好彩叫咗小咋湯底又淡到似水 淥完啲嘢食一定要點調味唯一可以讚嘅係杯水蜜桃檸檬茶幾好飲又大杯第一次寫食評 真係唔會再有第下次了😰
成日經過見到覺得好似好吸引咁
就趁今日係假期最後一日帶屋企人去試吓
點知勁失望。。。
我哋叫咗一個大烤江團魚鍋 啲魚肉好少似得半條魚咁
我地五個人每人食咗幾啖就冇晒
另外叫咗一個沙白雞煲 聞落好香好入味
不過啲雞肉肉質有少少老 又唔入味
我哋仲叫其他火鍋
娃娃菜 竹笙 響鈴 蘿蔔 正常發揮
午餐肉有少少霉 韭菜餃啲皮太厚口感怪怪地
最大件事係極品安格斯牛小排 嚟到以為叫咗肥牛
真係肥到唔想食。。。好彩叫咗小咋
湯底又淡到似水 淥完啲嘢食一定要點調味
唯一可以讚嘅係杯水蜜桃檸檬茶幾好飲又大杯

第一次寫食評 真係唔會再有第下次了😰
2024-04-01
2024-03-28 20 瀏覽
丁丁烤魚經過見到餐廳有8.8折即刻入咗去食。坐低睇吓menu 有我最愛吃既田雞。決定了叫個田雞雞煲吃。田雞雞煲到了,店員幫我哋撈埋一齊嚟食就會更好味。田雞腿肉大食落大大啖肉,鮮嫩肉彈口。配上惹味既配料好好味。雞肉一樣咁嫩滑惹味。手切本地吊龍吊龍即係牛既背脊內側部位。店長極度推介呢款騸牯牛,肉身豐滿濕潤。食落口感細緻嫩滑,果然無介紹錯。叫咗啲串燒食,餐廳主打即叫即燒。夠哂新鮮熱辣。串燒拼盤有羊肉串/雞肉/豬頸肉各2 串再加咗三文魚鰭,串燒好惹味,放係個爐上面保持熱度,慢慢嘆都唔怕涷哂。泰式燒原隻魷魚烤到金黃色,再配上醬汁開胃又滋味。
丁丁烤魚
經過見到餐廳有8.8折即刻入咗去食。

坐低睇吓menu
有我最愛吃既田雞。決定了叫個田雞雞煲吃。

田雞雞煲到了,店員幫我哋撈埋一齊嚟食
就會更好味。

田雞腿肉大食落大大啖肉,鮮嫩肉彈口。
配上惹味既配料好好味。

雞肉一樣咁嫩滑惹味。

手切本地吊龍
吊龍即係牛既背脊內側部位。

店長極度推介呢款騸牯牛,肉身豐滿濕潤。

食落口感細緻嫩滑,果然無介紹錯。

叫咗啲串燒食,餐廳主打即叫即燒。
夠哂新鮮熱辣。

串燒拼盤
有羊肉串/雞肉/豬頸肉各2 串
再加咗三文魚鰭,
串燒好惹味,放係個爐上面保持熱度,慢慢嘆都唔怕涷哂。

泰式燒原隻魷魚
烤到金黃色,再配上醬汁開胃又滋味。

2024-03-23 43 瀏覽
大埔(丁丁烤魚)始於2009年歷史悠久老字號烤魚店,鼎盛時期旺角、荃灣……等地方有多間分店, 因疫情關係關閉了其他分店。唯響應政府留港消費也承存歷史悠久老子號💪💪。店舖美食多樣化有川菜(四川)火鍋、雞煲、串燒....等❣️烤江團魚鍋鍋底的香辣湯汁濃郁而不過分辣,麻辣給人一種刺激感。烤魚帶燒烤香味,肉質鮮嫩,入口即化帶鮮甜味。配料豐富多樣,有蔬菜、豆卜.....等,增添了不同層次口感❣️頂級本地騸牯牛店舖採用牛房直送,新鮮程度頂瓜瓜👍,都能保持肉質的鮮嫩和原汁原味。牛肉質地細嫩,散發著濃郁的肉香。❣️百香果檸檬茶大大杯百香果的香氣和檸檬的酸爽,味道清新宜人,而且有解辣作用❣️菠蘿香水檸檬茶菠蘿的甜美和檸檬的清新味道獨特而迷人
大埔(丁丁烤魚)始於2009年

歷史悠久老字號烤魚店,鼎盛時期旺角、荃灣……等地方有多間分店, 因疫情關係關閉了其他分店。唯響應政府留港消費也承存歷史悠久老子號💪💪。店舖美食多樣化有川菜(四川)火鍋雞煲、串燒....等

❣️烤江團魚鍋

❣️頂級本地騸牯牛

❣️百香果檸檬茶

❣️菠蘿香水檸檬茶
菠蘿的甜美和檸檬的清新味道獨特而迷人
心情好晴朗,朋友話汀汀烤活魚夜晚嗰個氣氛好得意,一走入去已經被嗰陣令人垂涎欲滴嘅香味迷惑晒。諗住今晚就放肆啲,點咗個任食烤魚同邊爐,心諗:今日一定要飽食一頓!第一眼見到嗰盤烤魚,渣辣渣辣嘅辣椒、蔥、芫荽鋪滿嘅樣,簡直太靚呀!魚肉一咬落去,外皮微焦香脆,入面嘅肉又鮮嫩多汁,真係可以話係烤到剛剛好。輕輕一吸,辣椒香味同魚肉鮮甜完美交融,一邊食一邊忍唔住讚好。🐟轉戰邊爐,個瑤柱冬瓜粒糖排湯底,先喝一啖,清甜到喊出嚟!每次食火鍋,湯底都至關重要,佢哋嘅真係沖天香!湯入口後那種溫潤滋味,簡直係大冷天嘅救星!而家講返啲肉類,啲安格斯肥牛片薄入味,入口即化;澳洲和牛咬落去彈牙又滑溜,仲有嗰啲手打滑品,每一樣都係令人讚嘆嘅好滋味,食住食住就覺得自己幸福到不得了。😋最後,一邊啖雪糕,一邊感嘆,生活嘛,就應該係咁,有美食、有朋友、有共鳴。今晚,不只係味蕾得到滿足,連心靈都開心到不行。這家店,絕對係會再黎光顧嘅寶地!🎉

2023-12-30 203 瀏覽
見呢間幾多好評就揀咗佢同食屋企人食飯,但係最後大家越食越黑面,埋單每位三舊,仲要唔飽。先講服務,未入餐廳門口個呀叔已經係chur我哋入去,一輪嘴係咁sell,完全冇理過客人嘅feedback,淨係不停講佢自己嗰堆台詞。樓面明顯係新手,似係一家人嚟,特別係有個後生仔,好似完全唔知呢度啲嘢點運作,我哋都未開始食已經想收走等緊水滾嘅火鍋湯底,又唔熟啲枱號,又唔熟啲菜式,十問九唔知,仲要入錯單。另一個年紀比較大嘅女員工又串到乜咁,問吓佢條魚係大定細啫,一句得埋嚟”你先至知喎”,真係叻嘅啫。剩係得一個後生女係醒目,但係可能佢太多豬隊友,所以佢全程都好躁底。講返個價錢,本身諗住叫餸嘅舖頭食物質素會好過任食果種,sorry呀,真係放題火鍋都好食過佢。嘢食份量又少,價錢又唔係平喎,質素只係超級市場買到嘅貨色(冇吹水)。最正係佢個生蠔,上到嚟係一嚿冰嚟,真係好生喎。仲有,一定要收每位$8醬料錢,唔緊要,你真係有醬料俾人揀有乜所謂啫?佢個醬料吧嘅選擇真係得辣椒,蔥,芫荽,蒜,豉油同埋麻醬,俾啲咁嘅醬料人哋,又要必定收人哋$8一位,請問憑乜嘢呀?全間餐廳唯一可取嘅地方就係啲飲品唔係好貴,完。

全間餐廳唯一可取嘅地方就係啲飲品唔係好貴,完。
2023-12-30
2023-12-30 165 瀏覽
屋企人生日所以想去食好嘢,跟住喺大埔搵到有呢間烤魚食,所以就喺呢度book咗枱,諗住大埔都冇乜地方食到烤魚,滿心期待。入去坐低叫咗一份烤魚一個雞煲:烤魚個汁陣味係幾好,不過條魚係無味,同埋唔算大份。個雞煲味都正常,不過好碎好細粒嘅雞件,一定無一隻雞嘅份量,所以食完雞同魚一定要叫打邊爐配料。呢到開始真係戲玉。叫咗份封門柳同手頸脊,一上枱就知係平時喺超市買嘅急凍貨放喺碟收你一碟188。叫生蠔,原來係急凍到掟死人嘅蠔。豬羊果d就正常,因為好難會難食。高潮位係上稻庭烏冬果刻,我哋叫咗好多嘢食但係都唔飽,然後諗住兩個烏冬食就算。。點知係將一個急凍烏冬切一半當兩個,收你44蚊。。。真係好炆。都要搵d嘢讚下嘅,唯一係個鴨屎香檸檬茶,的確幾好飲。最後想講,六個人埋單都要每人三百幾蚊,食急凍超市貨,要靠飲檸檬茶填肚,我就唔覺得值,我去同區食另一間烤魚好過。
都要搵d嘢讚下嘅,唯一係個鴨屎香檸檬茶,的確幾好飲。
麻辣雞煲
香辣烤魚
2023-12-30
麻辣雞煲
  • 檸檬茶
2023-12-06 102 瀏覽
江團魚好肥美 湯底都好正宗 索晒汁好正串燒好好味 特別係豬頸肉要大推!食完條魚仲可以打邊爐 勁飽🤣手打檸檬唔會太甜太酸 好解膩聽到職員每整一杯嘅真·手打檸檬聲😂(好飲過林x檸嗰啲hahaha)而且而家有75折好抵!!
2023-12-06
2023-12-04 44 瀏覽
覺得喺香港食呢啲嘅菜式真係唔係好夠,所以食完條魚之後都要加啲打邊爐嘅嘢先至可以算係一個政策,條魚都煎得幾出色,有魚味,鮮嫩不過真係要再辣啲先更加好,唔係嘅話都好似差咁啲嘢,不過都真係咁啱去大埔先至會食,如果唔係嘅話都應該會返咗大陸食類似嘅嘢

2023-11-07 86 瀏覽
今日有啲秋意,涼涼哋梗係去食雞煲烤魚。行過大埔內街,見到「丁丁烤魚」令我諗起大學嘅回憶。點知,原來真係以前旺角東站出面嗰間「汀汀烤活魚」,同一個老細只係想改個名🤩🤩即刻衝入去食🤭一入到餐廳,姐姐就送左個小食比我地,係涼拌雲耳,酸酸甜甜好開胃。我哋即刻叫咗一個香辣招牌江團魚鍋🐟烤魚係即叫即烤,所以魚皮上枱時仲係好脆身。呢隻魚得一條大骨,仲好厚肉,每一啖都可以啖啖肉真係好開心。魚肉滾得耐都唔會影響口感,惹味又鮮味。烤魚入面嘅配菜種類好多,有金菇、芽菜、豆卜等等都係好索汁,個湯底係好正,所以真係好滿足🤗🤗當然,食完條魚就可以落湯開始打邊爐,火鍋配料方面,選擇都好多。我哋就叫咗豬皮、枝竹,繼續善用個湯底😂呢度仲可以一邊打邊爐,入邊食串燒。超級推介佢哋嘅燒羊架,好厚肉,羊肉味好濃郁,燒得啱啱好保持到啲肉汁😘記住叫埋手打香水檸檬茶,超大杯‼️好清新好fresh,解辣一流👍🏻
2023-11-01 69 瀏覽
家人突然很想吃烤魚,想起了這一間在家附近一直沒有嘗試過,在旺角十分有名的烤魚店入座後便點了他們店員推薦的新出品,香水檸檬入口非常清新,不比手搖店差,非常適合一路吃烤魚一路飲用烤大江團魚鍋($318),餐廳剛好做優惠,這一款魚有六八折,點了他們推薦的酸菜口味,非常值得推薦,魚肉質地嫩滑帶有油脂感,配搭酸辣口味非常惹味,此外他們的配料亦不少,烤盤底下有大量的豆芽豆腐卜蓮藕吃了烤魚過後意猶未盡,還額外點了半隻雞煲,麻辣口味,先說醬底非常惹味,配搭他們比較肥美的雞肉非常合適,是一道高質素的雞煲聽從店員說,他們本來是做放題形式,現時更改為單點形式,還給了我他們推薦的餐前小吃,每一道小吃都非常惹味,特別是他們的豬耳,入口爽彈,味道濃郁,非常高質素

2023-10-31 94 瀏覽
路過見到都幾多嘢食,有烤魚有雞煲,入到來坐低然後個姐姐仔話個招牌烤魚有68折,之後我都覺得折後價錢OK可以試試就點咗,跟住上咗魚之後,起筷開始食咗先走來同我地講話要按照全單原價滿500蚊先可以享有條魚68折個優惠,心諗吓?咁都得?食緊時仲周不時來提醒我地仲差一百蚊就可以滿五百,大佬呀唔係話唔想比錢你賺,但我真係食唔到咁多我又點點得落呀。另外味道方面好彩都OK唔差,一個烤魚絕對夠2人食,不過價錢方面就好模糊。到埋單嗰下我地當然同佢理論返啦,最後話可能誤會同都想我地下次再次幫襯先計返條魚68折,話社交平台同廣告有寫明條款😓我路過見到餐牌嘢食OK所以入來食,大佬你餐牌又冇寫明total滿幾多先可以有折係好大問題囉,唔通入來前我專登上去睇下你地社交平台同各項條款先入去食?最後又話唔想我地簽卡因為簽卡收charge要求我地比現金😓(門口又冇寫只收cash….😥)。仲有到依家都唔明食個烤魚點解又會有收醬料費$8一位😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫溫馨提醒大家睇清楚收費先好入去食或者埋單時睇清楚啲😥😥總體認真麻麻,食得唔開心

仲有到依家都唔明食個烤魚
點解又會有收醬料費$8一位😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫

溫馨提醒大家睇清楚收費先好入去食或者埋單
時睇清楚啲😥😥

總體認真麻麻,食得唔開心
2023-10-21 1354 瀏覽
這天晚上我約了朋友在大埔吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間試川菜餐廳一試,店內環境寬敞舒適和清潔衛生烤大江團魚鍋($318)餐廳做優惠有68折,江團魚是係餐廳主打菜,所以我們選擇了這款烤魚,江團魚非常嫩滑細密,非常大條,味道我們選擇了麻辣味bb辣,味道很夠味,很夠辣,豆卜十分軟身,吸收了湯底的味道,大量的配料有芫荽,洋蔥,辣椒,蒜頭,芝麻粒,豆腐皮,豆芽彈牙,蓮藕爽口百香果益力多($24)味道酸中帶一點甜,十分大杯,十分解渴,十分健康,益力多可以改善腸道香水檸檬($22)檸檬茶十分大杯,十分冰凍,十分抵飲燒安格斯牛小排($138)燒肉即點即燒,牛小排非常香稔軟嫩,非常新鮮,肉味非常濃,質素非常高,配上准盬燒生蠔($46)味道用蔥粒,蒜頭,辣椒調味,生蠔十分大隻,海水味比較淡,非常新鮮羊肉串($30)羊肉串稔香軟彈,非常新鮮,用孜然調味金菇肥牛卷($32)金菇十分彈牙,肥牛香稔軟嫩,非常新鮮整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

烤大江團魚鍋($318)

百香果益力多($24)

香水檸檬($22)
檸檬茶十分大杯,十分冰凍,十分抵飲

燒安格斯牛小排($138)

燒生蠔($46)

羊肉串($30)
羊肉串稔香軟彈,非常新鮮,用孜然調味

金菇肥牛卷($32)
金菇十分彈牙,肥牛香稔軟嫩,非常新鮮

香水檸檬
羊肉串