2024-01-14 209 瀏覽
星期日晚上一家四口叫了4位任食火煱,海鮮與高質牛肉是一份的,海鮮生鮮,雞湯味道甜美,肉類可以,雖然全廳未滿座(7成滿),但上菜速度慢,而且經常漏單,相信因為人手不足。
2024-01-14
2024-01-11 237 瀏覽
話說皮姐成日扭計 話番到香港要打邊邊🐷💡今晚 就決定帶佢去咗觀塘實現佢嘅願望🫕💕呢度嘅環境真係好舒服 同比想像中嘅大👀🫰🏻餐廳以日系風格為主調 好似番咗日本咁🇯🇵💘有好多清酒同櫻花設計嘅概念 打卡一流🥃🌸仲有壽司拉麵日本料理 和風小食同刺身🍜🍣今次揀咗花膠雞湯嘅湯底 實行養生之道🐥♨️先飲湯後打邊爐 湯底味道濃郁養顏滋補😌😋花膠膠質滿滿同雞件食落好嫩滑 全天然🥳🤩食落暖粒粒夠晒暖胃 絕對係冬天嘅首選😆😚平時食放題同打邊爐 都一定會有限時嘅😶😲而重點係 呢度係任食無限時可以慢慢食🌻✨前菜火鍋食物都係任食 好多選擇任您揀🥗🍖而甜品同汽水飲品都係任飲 幸福感滿滿🥤🍮-❤️海鮮盆 (五款)白鱔片 蝦 半殼帶子 蜆 生蚝賣相睇落好新鮮 蝦好大隻同蜆食落好鮮甜帶子同生蚝夠晒肥美 而份量嚟講都好足夠🧡頂級牛盛盆 (四款)頂級牛小排prime 頂級牛肩胛prime安格斯牛板腱 雪花一口和牛粒一次過可以食到唔同牛嘅部位 肉質鮮嫩且口感一流💛前菜蟹籽沙律 中華沙律 味付螺肉芝麻八爪魚 鹽酥炸雞 吉列炸蝦💚火鍋食物特級肥牛片 天然黑豚梅肉 五花腩豚肉片雞肉 羊肉片 龍利柳 牛柏葉 鵝腸 雞子 三文魚頭蟹柳 魚皮
話說皮姐成日扭計 話番到香港要打邊邊🐷💡
平時食放題同打邊爐 都一定會有限時嘅😶😲
而重點係 呢度係任食無限時可以慢慢食🌻✨
前菜火鍋食物都係任食 好多選擇任您揀🥗🍖
甜品同汽水飲品都係任飲 幸福感滿滿🥤🍮
❤️海鮮盆 (五款)
白鱔片 蝦 半殼帶子 蜆 生蚝
賣相睇落好新鮮 蝦好大隻同蜆食落好鮮甜
帶子同生蚝夠晒肥美 而份量嚟講都好足夠

🧡頂級牛盛盆 (四款)
頂級牛小排prime 頂級牛肩胛prime

2023-12-12
紀念日
  • 頂級牛小排prime 頂級牛肩胛prime
2023-12-31 238 瀏覽
今次嚟到觀塘工廈試下日本餐廳,裝修係日本風,食飯時間差唔多滿座,見到其他食客都係食打邊爐,原來佢有任食打邊爐,今次我們唔係太肚餓,所以就冇食任食打邊爐啦就叫了散叫, 呢度地方都好大可以容納很多人,適合家庭,情侶,朋友聚會,另外服務員都好快手, 服務好好蟹子手卷蟹子手卷蟹子多到瀉咗出嚟咁呀,食落口好多撲撲撲,好有口感,好得意,都好新鮮唔會雪咗好耐咁鮮帶子手卷鮮帶子好厚肉,帶子大大粒好鮮甜,好正三文魚手卷三文魚厚切,好大塊,好新鮮加拿大海膽手卷 加拿大海膽有一格三片,好鮮甜,食落去回味無窮,好抵食所有手捲都係即叫即做,塊紫菜仲係脆㗎加州卷加州卷裏面有蛋,青瓜,蟹柳,外面係有好多蟹子包住,包得好好唔會散曬炸軟殼蟹反卷 炸軟殼蟹好大隻,好香脆裏面仍然係好juicy的,裏面還有青瓜配襯,有唔同層次嘅口感, 外面都係一樣有蟹子包住吉列豬扒烏冬 吉列豬扒炸得好香脆,外脆內軟大大塊,啖啖肉好鬼正,烏冬湯底我們揀了豬骨湯底,但係湯底一啲都唔肥,烏冬都煮得剛剛好,還有其他配菜酥炸吉列蠔吉列蠔炸得好好,外脆內軟入面還是juicy的,還有跟這個沙律醬,味道更豐富

蟹子手卷

鮮帶子手卷
鮮帶子好厚肉,帶子大大粒好鮮甜,好正

三文魚手卷
三文魚厚切,好大塊,好新鮮

加拿大海膽手卷
加拿大海膽有一格三片,好鮮甜,食落去回味無窮,好抵食
所有手捲都係即叫即做,塊紫菜仲係脆㗎

加州卷

吉列豬扒烏冬

酥炸吉列蠔

2023-12-29 146 瀏覽
呢日同大大細細響觀塘海濱玩,欣賞完音樂噴泉,就沿路行去地鐵站搵嘢食。見到之前食過既鴻圖道茶餐廳,上面原來都有幾間餐廳,就入去呢間日式餐廳食過飯。呢間日式餐廳裝修好日系,又棵假櫻花樹,細細好鍾意,想到食嘢,好似置身喺日本咁🤣特長燒鰻魚壽司:特長燒鰻魚壽司真係好長,打卡一流!鰻魚經過特殊的燒烤處理,外皮酥脆、內部多汁。壽司米飯經過醋味處理,口感綿密,與燒鰻魚完美結合。日式叉燒拉麵:麵條彈牙有嚼勁,湯頭醇厚且風味豐富,叉燒肉質鮮嫩多汁,配料如海苔、蔥花和蛋增添了豐富的口感。在寒冷的冬天還是想品嚐正宗日本風味,這道拉麵真不錯。野菌雜菜豆腐煲:野菌雜菜豆腐煲菜有各種野菌、蕃茄、津白、鮮嫩的豆腐,經過緩慢燉煮,使得湯汁和食材的風味得到充分提升。這道的蕃茄湯底味道鮮美,而且食材新鮮,健康又美味!鳳梨果汁:鳳梨果汁清涼解渴,具有鮮明的鳳梨香氣和甜度,口感清爽。

呢間日式餐廳裝修好日系,又棵假櫻花樹,
細細好鍾意,想到食嘢,好似置身喺日本咁🤣

特長燒鰻魚壽司:

日式叉燒拉麵:

野菌雜菜豆腐煲:

鳳梨果汁:
鳳梨果汁清涼解渴,具有鮮明的鳳梨香氣和甜度,口感清爽。
呢日同大少、小妹去完鴻圖道嗰邊新開嘅playroom 玩,就去附近食啲嘢。於是揀咗嚟呢間日式餐廳。呢度地方好大,好寬敞!店員仲好親切咁同小妹傾偈,又預備BB凳俾佢坐!呢度嘅裝修好系風格,食嘢好有氣氛。炸軟殼蟹反卷:外觀非常吸引人,四周環繞著蟹籽,增添了視覺上的美感。蟹籽的鹹香味與軟殼蟹的鮮嫩口感相互輝映。青瓜的清爽和脆度為整道菜增添了清新的風味。鮮帶子壽司:帶子的質地鮮甜,口感豐富。壽司飯經過精心烹調,米飯口感鬆軟且飽滿。玉子壽司:玉子蛋有著柔軟、綿密的質地,並帶有微妙的甜味。搭配著鬆軟的壽司飯,給人一種舒適的口感和溫和的風味。三文魚炒飯:三文魚切碎,與蔬菜和炒飯一起烹調而成。米飯口感松軟,與三文魚鮮美和蔬菜的組合,提供了豐富的口感,美味可口。熱柚子蜜:熱柚子蜜飲完暖胃又開胃的,在這寒冷的天氣中飲用,帶來溫暖和舒適的感覺。

炸軟殼蟹反卷:

鮮帶子+玉子壽司
三文魚炒飯
熱柚子蜜
2023-12-25 114 瀏覽
📍一本食堂成日聽人講觀塘啲工廈好多嘢食今日收工終於約咗個朋友一齊去試吓鍾意食日本嘢嘅我哋梗係去揀間日本餐廳雖然餐廳位置真係有啲格攝但係勝在坐落好寬敞,唔會好迫廚師發板壽司(10件)好有驚喜,的飯唔會太大舊,啲魚生,蝦同帶子都好新鮮,口感豐富,油脂味香。大大花之戀大件得好黐線嘅花之戀,上台嗰吓直頭同個friend嘩咗一聲,實物真係好大件,兩件勁厚切嘅三文魚,好crazy特長燒鰻魚壽司天隔籬枱叫咗一條勁長嘅鰻魚,我都忍唔住叫返條,真係勁長,勁香日本芝士年糕兩件開咗四件,size啱啱好,正鹽燒牛舌串又係勁厚切嘅牛舌串,勁飽鹽燒油甘魚魚鮫又係勁大份,足足有半邊,啲魚燒得好滑,真係勁鍾意食油甘魚鮫三文魚軟殼蟹反卷由於好鍾意食軟殼蟹嘅緣故,所以忍唔住叫咗個三文魚軟殼蟹飯卷,軟殼蟹炸得好脆好香,但係真係勁大份成餐飯來講,兩個人真係食唔晒🤣🤦🏻‍♀️所以真係好抵食
📍一本食堂
成日聽人講觀塘啲工廈好多嘢食
今日收工終於約咗個朋友一齊去試吓
鍾意食日本嘢嘅我哋梗係去揀間日本餐廳

雖然餐廳位置真係有啲格攝
但係勝在坐落好寬敞,唔會好迫

廚師發板壽司(10件)

大大花之戀

日本芝士年糕
兩件開咗四件,size啱啱好,正

鹽燒牛舌串
又係勁厚切嘅牛舌串,勁飽

鹽燒油甘魚魚鮫
又係勁大份,足足有半邊,啲魚燒得好滑,真係勁鍾意食油甘魚鮫

三文魚軟殼蟹反卷

成餐飯來講,兩個人真係食唔晒🤣🤦🏻‍♀️所以真係好抵食
2023-12-21 223 瀏覽
$298 #無限時火鍋放題位於牛頭角以日式裝修的樓上火鍋+日式餐廳除左有日式野食,仲有任食任飲火鍋放題。 主角當然就係真材實料膠質豐富養顏超滋補的花膠雞鍋奶黃色湯底係煮左好多個鐘,一D味精都無將伴上無三黃雞同花膠放上落湯滾後先飲湯,真係濃郁又鮮甜咬落的雞件啖啖肉又滑。 打邊爐又點少得牛肉 ,包括有牛板腱、牛肩胛、牛小排prime同一口牛,牛魔王岩曬!仲有羊肉、豬肉可以揀架! 再黎新鮮的海鮮盆,包括有白鱔片、蝦、帶子同生蠔,全部都份量十足架! 大量任食的火鍋食材, 天然黑豚梅肉,五花腩豚肉片,雞肉,羊肉片,龍利柳,牛柏葉,鵝腸,雞子,三文魚頭,蟹柳,魚皮餃,珍寶黑椒台灣腸,芝士腸,午餐肉,日式餃子,魚餅,竹輪,貢丸,牛丸,猪肉丸,墨魚丸,小唐菜,油麥菜,冬菇,金菇,靈芝菇,粟米,芋頭,炸枝竹,響鈴,百福豆腐,日式拉面,稻庭烏冬,胡絲前菜有蟹籽沙律,中華沙律,螺肉,芝麻八八魚,炸雞,吉列炸蝦甜品有甜品時令雪糕杯、抹茶蕨餅、泡芙 呢餐真係又抵又滿足!
$298 #無限時火鍋放題
位於牛頭角以日式裝修的樓上火鍋+日式餐廳
除左有日式野食,仲有任食任飲火鍋放題

主角當然就係真材實料膠質豐富養顏超滋補的花膠雞鍋
奶黃色湯底係煮左好多個鐘,一D味精都無
將伴上無三黃雞同花膠放上落湯
滾後先飲湯,真係濃郁又鮮甜
咬落的雞件啖啖肉又滑。

打邊爐又點少得牛肉 ,

前菜有蟹籽沙律,中華沙律,螺肉,芝麻八八魚,炸雞,吉列炸蝦
甜品甜品時令雪糕杯、抹茶蕨餅、泡芙

呢餐真係又抵又滿足!

2023-12-20 112 瀏覽
再訪抵食日式餐廳☺️ 餐廳裝潢雅致,充滿日本特色,空間大 座位寬敞舒適,人流多 氣氛熱鬧,好適合放工同朋友來享受美食🤗 食完飯店員會為每位送上杯裝雪糕,值得一讚😍二人晚市消費:$394 包括加一服務費💖💖💖食評💖💖💖鰻魚炒飯 配味噌湯 ($95)✨推薦!香濃惹味🤤 炒飯好有水準,大量鰻魚粒,飯粒Q彈 香濃惹味 不會油膩,份量好多 十分飽肚,非常美味。與鰻魚片的鮮嫩口感非常搭配。鰻魚本身經過烤製,表皮烤得香脆,內部肉質細嫩多汁。味噌湯的味道濃郁😋👍🏻特級肥牛烏冬 配豬骨湯 ($78)簡單美味😋 大量肥牛片 好有咬口😚 爽滑烏冬麵與肥牛的口感完美結合。豬骨湯的風味濃郁,湯底醇厚,不會鹹👍🏻脆炸蝦飯卷 ($69/6件)✨賣相好吸引的炸蝦卷😍 將炸蝦及青瓜絲製成卷物😋 外層佈滿蟹籽,口感豐富 爽脆,配上沙律醬,啖啖滋味😋 日式炒雜菜 ($58)✨豐富蔬菜 有椰菜、紅蘿蔔、冬菇片、芽菜等等,炒得剛剛好,保持了脆度,並且各種蔬菜的風味都得到了很好的展現。這道菜非常清爽,是完美的健康選擇!加州手卷 ($58/2本)✨經典美味手卷😋 有蟹籽、甜蛋、蟹柳、爽脆青瓜,每一口都充滿了不同食材的口感

二人晚市消費:$394 包括加一服務費

💖💖💖食評💖💖💖

鰻魚炒飯 配味噌湯 ($95)✨

特級肥牛烏冬 配豬骨湯 ($78)

脆炸蝦飯卷 ($69/6件)✨

日式炒雜菜 ($58)✨

加州手卷 ($58/2本)✨
2023-12-16 137 瀏覽
【$298 無限時任食】😍位於觀塘嘅《一本食堂》,餐廳裝潢風格充滿日本嘅美感同藝術氛圍,有燈籠🏮紙傘,仲有櫻花等等,感覺放鬆😎最近佢哋新推出咗花膠雞鍋,煲滾後先飲湯,味道鮮香,啖啖膠質,之後再打邊爐🍲滋潤又滿足!ღ 頂級牛盛盆頂級牛小排prime,頂級牛肩胛prime,安格斯牛板腱,雪花一口和牛粒,擺盤吸引🤩和牛粒軟嫩,一口一粒,肉味濃郁,牛小排油花細緻,肉質鮮美滑嫩,牛肩胛口感細嫩ღ 海鮮盤有5款,白鱔片、蝦、帶子、蜆同生蠔🦪每款海鮮都好新鮮,最愛蜆同肥厚生蠔🦪蜆肉冇沙,入口仲有啖啖海水味ღ 任食有多款火鍋食物、前菜、甜品同汽水🥤,好滿足😌ღ啤酒🍻Asahi買一送一 $68
【$298 無限時任食】😍

位於觀塘嘅《一本食堂》,

ღ 頂級牛盛盆

ღ 海鮮盤
有5款,白鱔片、蝦、帶子、蜆同生蠔🦪
每款海鮮都好新鮮,
最愛蜆同肥厚生蠔🦪蜆肉冇沙,入口仲有啖啖海水味

ღ 任食有多款火鍋食物、前菜、甜品同汽水🥤,好滿足😌

ღ啤酒🍻
Asahi買一送一 $68
2023-12-14 123 瀏覽
呢間日本菜都幾隱蔽,喺大廈嘅三樓,但搭𨋢上去之後發現原來餐廳地方好大,座位乾淨寬敞,裝修仲要好日本風,食物種類都好多,除咗基本嘅刺身、壽司、丼飯、燒物、鍋物之外,日本拉麵、炒飯、火鍋樣樣齊,連石燒牛都有原隻活赤貝刺身同加拿大海膽好新鮮,特長燒鰻魚壽司真係成條鰻魚上,好抵食主食方面,滑蛋吉列豬扒鍋飯好唔錯,豬扒夠滑,飯量仲要好足,燒物亦都係心水,鹽燒豚肉同牛舌都係即叫即燒,上枱嘅時候仲係熱辣辣,鹽燒已經好好味呢個價錢有咁嘅食物質素,性價比算好高
呢間日本菜都幾隱蔽,喺大廈嘅三樓,但搭𨋢上去之後發現原來餐廳地方好大,座位乾淨寬敞,裝修仲要好日本風,食物種類都好多,除咗基本嘅刺身壽司、丼飯、燒物、鍋物之外,日本拉麵、炒飯、火鍋樣樣齊,連石燒牛都有

加拿大海膽壽司
雜錦魚生丼

滑蛋吉列豬扒鍋飯

呢個價錢有咁嘅食物質素,性價比算好高

活赤貝
加拿大海膽壽司
雜錦魚生丼
滑蛋吉列豬扒鍋飯
活赤貝
2023-12-11 100 瀏覽
原本計劃定同朋友去呢隱世日本餐廳食晚飯,裝潢以木系和風設計,有日式燈籠🏮、日式紙油傘⛱️最正既打卡位係餐廳內的櫻花樹🌸,可以一邊用餐一邊賞櫻花🌸適逢餐廳推出滋潤進補花膠雞鍋,見天氣涷涷地仲要係任食無限時,真係啱晒我身邊呢位大大食既朋友仔呀。🐥花膠雞鍋:湯底濃厚鮮甜,見議先飲啖湯,然後再放雞落去,飲完感覺好滋補;花膠富彈性,雞肉質嫩滑而且份量足。🧜‍♂️海鮮盆:呢個海鮮盆攞盤吸引,包括白鱔片🐟、蝦🦐、半殼帶子、蜆、🦪生蠔。🦐蝦肉新鮮,口感彈牙;帶子肥美可口;生蠔肥美圓潤,味道鮮甜。🐮頂級牛盛:有4款不同部位既牛,有頂級牛小排、頂級牛肩胛prime、安格斯牛板腱、雪花一口和牛粒。一次過可以享受晒4種牛肉既口感,每種牛既肥瘦比例都唔同,咬落去既質感都唔同,整體牛味濃郁,咬口肉嫩多汁😋。花膠雞鍋、海鮮盆、頂級牛盆係一次性之外,所有前菜、甜品🍧、汽水🥤、火鍋🍲配料都可以任食架。🔎一本食堂 (觀塘)📍觀塘鴻圖道30號3樓

🔎一本食堂 (觀塘)
📍觀塘鴻圖道30號3樓
2023-12-08 122 瀏覽
一本食堂是觀塘區一家我喜歡光顧的店,除了食物種類多又不貴(特別是午餐),和風設計及座位寬闊,坐得舒適,值得多來吃飯。多款食物讓我每次都選擇困難。生蠔 $30 特價食到超大隻新鮮生蠔,帶creamy的質感,加上海水味道鹹香清新。阿根廷赤蝦 $24 在盤中覺得普通,但一夾起原來非常大隻!蝦身粗壯,啖啖爽口的蝦肉十分鮮甜,頭部又有濃郁的膏,整個口腔都是鮮味好正,價錢抵到爆!特長燒鰻魚壽司 $72 一上菜已經是視覺享受,如前臂(不計手掌)般長的鰻魚放在碧藍和式碟上,完全見不到底部的壽司飯,翻過來更是看到有多厚!蒲汁燒的鰻魚特別鮮甜,加上厚又爽的魚肉帶豐腴魚油,整體味道濃郁又香口,鰻魚愛好者不能錯過。火焰親子卷 $90這裡的壽司出名大個,並不只是飯,連配料都份量十足。除了上面那款大得誇張的鰻魚外,此款親子卷用的三文魚也是相當厚,火灸過後把甘香的魚油逼出,加上爆汁的三文魚籽混合壽司飯及入面配料吃,又是一大享受。燒豬頸肉串 $25燒到外乾身卻內多汁的豬頸肉夠爽口,鎖住肉汁,灑上七味粉更惹味。燒牛舌串 $25個人喜愛,逢烤肉或串燒都必點的部位,這裡切得夠厚能做到爽中帶嫩的質感,正。燒豚肉串 $25Fi

多款食物讓我每次都選擇困難。

生蠔 $30

燒豬頸肉串

燒牛舌串 $25
燒牛舌串

燒豚肉串 $25
Firm的肉中帶軟脂肪,腩位感覺沒那麼乾身又更香。
燒豚肉串

醬油鹿兒島豚肉蜆肉小鍋 $78 配稻庭烏冬 $15
主食類來個鍋物,是小鍋但鹿兒島豚肉、蜆肉及野菜都份量十足,就算轉稻庭烏冬也不過百,抵食。
醬油鹿兒島豚肉蜆肉小鍋配稻庭烏冬

稻庭烏冬十分嫩滑但難夾,咬起來有點彈牙。豚肉質感軟嫩、蜆肉清甜,加上醬油湯清清的味道適合用來為整餐作結。

高質的刺身特價更抵食,加上招牌大大件壽司及串燒等都很美味,加上親民的價錢,果然是我最喜愛餐廳的其中一家。
火焰親子卷
燒豬頸肉串
燒牛舌串
燒豚肉串
醬油鹿兒島豚肉蜆肉小鍋配稻庭烏冬
2023-12-07 74 瀏覽
朋友帶我食抵食日本菜,於是來到了「一本食堂」,內裏裝修別緻,感覺像在櫻花樹下享用美食😍😍超人氣刺身大割引($68)要了一包含吞拿魚、立魚、海膽、甜蝦和翡翠螺。魚肉質鮮嫩,口感豐富。吞拿魚的肉質細膩,立魚則帶有一點韌性。刺身整體鮮美,鮮味十足。鹿兒島豚肉蜆肉鍋($78)這道菜以鹿兒島豚肉和蜆肉為主要食材,我們選了麵豉湯底。鹿兒島豚肉是一種優質的豬肉,肉質鮮嫩多汁。蜆肉帶有海鮮的鮮味,與豚肉搭配得很好。麵豉湯底濃郁香濃,帶有一點鹹香的風味。日式炸豆腐($48)這道菜是六塊炸豆腐,以日式風格製作。豆腐外層炸至金黃酥脆,內部保持著豆腐的柔軟口感。每一塊豆腐都有著香氣四溢的外層和綿密的內部,是一個美味的小吃,適合作為開胃菜。迷你甜薯串($22)迷你甜薯串,燒烤至外層微焦,內部軟糯,甜度適中,非常適合作伴隨菜餚的一道小吃。汁燒帆立貝串($29)帆立貝烤至外層微焦,內部肉質嫩滑。這串帆立貝串沾滿了汁燒醬,賦予了帆立貝濃郁的香氣和口味。每一口都能感受到帆立貝的鮮美和汁燒醬的誘人風味。網燒雞泡魚干($55)雞泡魚干經過炭火燒烤,外皮烤至金黃酥脆,賦予了它獨特的口感和味道,帶來了豐富的口感和味道層次。吉列

超人氣刺身大割引($68)

鹿兒島豚肉蜆肉鍋($78)

日式炸豆腐($48)

迷你甜薯串($22)

汁燒帆立貝串($29)

網燒雞泡魚干($55)

吉列豬扒拉麵($78)
這道拉麵以吉列豬扒為主要配料,我們選了豬骨湯底。吉列豬扒烤至外表金黃酥脆,內部保持著豬肉的嫩滑。湯底口感濃郁,充滿豬骨的香氣,帶有一絲甜味。拉麵麵條煮得剛好,彈牙有嚼勁。

一本食堂 (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道30號3樓
🫶🏻最近同朋友聚會,搵到間餐廳以 $298 無限時任食邊爐做招徠,價錢平得黎但又幾好食,值得一推‼️✨✨🧚🏻‍♀️ 無限時任食火鍋🔹 花膠雞鍋開始前先上一煲花膠雞鍋,食完先加湯打邊爐。不得不說呢煲花膠雞鍋真係超好食 🤤🤤🤤 一鍋入面有不少花膠及雞件,花膠滑稔,雞肉嫩滑,另有多左既雞件放係碟上,可以之後再拎黎滾 🐔🐔呢鍋湯既精華係湯汁,膠質滿滿,有齊哂雞肉既鮮味同營養,淨係飲湯都好補,飲到停不了,少見咁高質好味既雞湯😛😛🔸 頂級牛盛盆(一份)一開始會送上一份份量唔細既牛肉拼盆,包括頂級牛小排prime、頂級牛肩胛prime、安格斯牛板腱、雪花一口和牛粒,每個部位有自己獨特既口感同少許味道既分別,但一樣既都係牛肉味出色,對比之後任食既肥牛係有一定既分別 😇🔹 海鮮盆(一份)同樣係開頭會送上一份既海鮮拼盆,包含白鱔片、蝦、半殼帶子、蜆、生蚝等 5 款海鮮,用雞湯滾味道更豐富鮮甜 👍🏻👍🏻最後就係任食時間,餐廳提供大量選擇,先有不同既 6 款前菜,今次淨係叫左份中華沙律,味道甜甜地都唔錯 😇之後有火鍋料肉類、肉丸、蔬菜、菇類等等,另有飲品有如汽水、無糖茶咁,我地就點左好多肥牛、蔬菜等,最後邊食邊傾
🫶🏻

🧚🏻‍♀️ 無限時任食火鍋
🔹 花膠雞鍋

🔸 頂級牛盛盆(一份)

🔹 海鮮盆(一份)

之後有火鍋料肉類、肉丸、蔬菜、菇類等等,另有飲品有如汽水、無糖茶咁,我地就點左好多肥牛、蔬菜等,最後邊食邊傾,滾足 3 個幾鐘 🤣🤣 最後飽得濟都冇點到甜品食 🥲 不過呢個火鍋認真抵食‼️

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

一本食堂 (觀塘)
📍觀塘鴻圖道30號3樓

💸 $298 /人

🍲$298/位 - 花膠雞鍋任食套餐🍲半隻三黃雞 + 花膠海鮮盤牛盛盆大量日式小食,飲品,火鍋料,甜品任食🔸位於牛頭角/觀塘嘅一本食堂,唔只提供日本料理,仲融入創新fusion元素,例如有個招牌花膠雞鍋打邊爐任食套餐,好似幾正😎🔸先上半隻三黃雞同花膠。可以落隻一半雞先,煮佢10-15分鐘,然後飲下個原隻足料靚湯,飲夠本先再慢慢打邊爐。餐廳提供埋日本鹽,我會推介大家落小小再飲,吊起個味真係好濃郁有膠質✌🏻🔸海鮮盤內含白鱔、蝦、帶子、蜆同蠔,保證能滿足海鮮愛好者嘅味蕾。其實全部都幾出色,尤其係生蠔同白鱔好鮮甜🔸牛盛盆擺盤精美,包括頂級牛小排、頂級牛肩胛、安格斯牛板腱以及口感極佳的雪花一口和牛粒。呢啲精選牛肉嘅鮮嫩口感同豐富嘅風味,算係值回票價🔸除咗主餐之外,一本食堂都提供大量日式小食、飲品、火鍋料同甜品,全部任叫。小食試咗兩款都高水準,即炸,吉列蝦味道豐富,帶有微妙鮮香;日式炸雞就好嫰!飲品好多選擇,有無糖茶類,仲有OOHA!🔸火鍋料可以繼續食肉類,但我地太飽了~個湯用嚟煮麵係一流;然後個台灣腸好食
🍲$298/位 - 花膠雞鍋任食套餐🍲
半隻三黃雞 + 花膠
海鮮盤
牛盛盆
大量日式小食,飲品,火鍋料,甜品任食