2019-10-04 124 瀏覽
Pizza Max Bistro #佐敦就咁睇個名以為係食pizza,但其實係食尼泊爾菜,香港唔係太多地方可以食到,我自己都只係食過兩次,我覺得同印度菜有啲相似。羊脾 $209慢煮羊髀肉配青豆薯仔及印度薄餅呢個羊髀真係好味到痴線!!!完全唔需要用到次就已經可以分得開晒啲肉,啲香料嘅味道入晒個羊,但有冇蓋過羊本身嘅香蘇味!周年佢下面嘅青豆薯仔配菜都好味到爆炸!我諗佢應該用咗咖喱來作調味,一粒粒嘅薯仔撈埋落啲薯蓉,兩種口感,一流!完全未喺其他地方食過呢一隻薯蓉。雖然佢嘅原味烤餅就唔算太特別,但真係熱辣辣即刻烤。一上菜熱嘅時候係煙煙韌韌,攤凍左之後就會似薄餅脆卜卜。味道: 4.8/5性價比: 4.3/5 特製醬雞餃 $70餃子都算係尼泊爾菜嘅特色,同中式嘅餃子有少少唔同,皮會較薄而且會點隻甜甜辣辣嘅醬,今次呢個同白菜豬肉餃有啲相似,味道唔算太特別,不過勝在佢有個特製嘅醬汁。味道: 3.7/5性價比: 3.6/5 去骨牛油烤雞 $109即係buttered chicken,望落去同咖喱有啲相似,但係就冇咖喱香料隻味,而且唔會辣,相反帶少少甜味,成個醬汁都好濃郁,而且啲雞都索晒啲汁,好入味。味道
Pizza Max Bistro #佐敦

羊脾 $209
慢煮羊髀肉配青豆薯仔及印度薄餅
味道: 4.8/5
性價比: 4.3/5

特製醬雞餃 $70
餃子都算係尼泊爾菜嘅特色,
味道: 3.7/5
性價比: 3.6/5

去骨牛油烤雞 $109
味道: 4.1/5
性價比: 3.8/5

蒜蓉烤餅 $28
食過好多間唔同印度菜嘅烤餅,第一次見到蒜蓉烤餅個面係有咁多香料,仲要有超級多塊。不過佢同我平時食開嘅烤餅有少少唔同,佢係似用塊好薄嘅薄餅整成,所以攤凍左之後係好脆,就唔係好似平時Naan咁係厚厚地煙煙韌韌。
味道: 3.8/5
性價比: 3.9/5

自己未去過尼泊爾,唔肯定呢啲係咪最正宗嘅尼泊爾菜,不過嗰日都的確有啲南亞裔人嚟食,而且侍應廚師都係南亞裔人。同埋味道上都的確唔錯,嗰日我仲要係喺某app訂位,再有七五折,即刻平左好多,真係去到佐敦都可以留意吓有冇優惠,都幾抵食!
羊脾
特製將雞餃