Cambo ขุนทอง (The ONE)

2019-11-07 126 瀏覽
今日去The One 睇戲,時間尚早,又有點肚餓,一於喺商場搵啲嘢食醫下肚啦。响4樓見到Cambo依間泰國餐廳,諗落又好似好耐無食泰國菜喇🤔。諗住唔好食太飽,一陣可以買個爆谷食住睇戲,點知食完都好飽添😅😅。生菜包(豬肉):食泰國嘢當然要叫返個生菜包啦。Cambo有兩個選擇:豬肉/ 蟹肉+豬肉。我就揀返最傳統嘅豬肉喇。味道好好,肉好juice,微微嘅辣味,再夾埋清新脆口嘅青瓜同豆角,好食😋😋。冬陰大蝦湯粉:成個粉最重要就係個湯。Cambo嘅冬陰公湯底好好,辣得嚟有甜味同香茅味,唔係出面某啲泰國餐廳咁淨係一味得個辣字。湯底咁好味,自然令成個粉都好好味道。👍🏻👍🏻泰式青咖哩軟殼蟹鍋:青咖哩鍋底有d瓜同茄子,軟殼蟹又跟埋煎香咗嘅薯仔,再跟埋法包,原來本身都好夠食。我就衰為食,諗住叫得咖喱,叫埋個印式薄餅啦,就咁就叫多咗喇😔😔。雖然叫多咗,但個泰式青咖哩軟殼蟹鍋同印式薄餅好好食。一路食,一路拎住法包同薄餅點住甜甜嘅青咖喱,實在太好食嘅關係,唔覺唔覺就食哂成鍋添🤣🤣。芒果糯米飯:最後又叫咗個食泰國菜必點甜品。同個泰式青咖哩軟殼蟹鍋一樣,雖然都食得好飽,但又抗拒唔住芒果糯米飯嘅引誘。糯米飯都有分兩色

冬陰大蝦湯粉

印式薄餅

芒果糯米飯:最後又叫咗個食泰國菜必點甜品。同個泰式青咖哩軟殼蟹鍋一樣,雖然都食得好飽,但又抗拒唔住芒果糯米飯嘅引誘。糯米飯都有分兩色,白米甜,柴
紫米香,加上新鮮嘅芒果片,食完哂,超滿足☺️☺️。
芒果糯米飯
冬陰大蝦湯粉