2019-08-24 2089 瀏覽
講到〈The Captain's House〉最出名嘅,一定係〈Shake Shake海鮮袋〉今日愛好海鮮嘅朋友生日,當然要帶佢嚟好好慶祝一番。好在有book定位,上到去差不多座無虛設。一坐低當然要叫我哋為此而來嘅〈Seafood  Platter〉!!揀好食物之後稍坐一陣,就會有店員拎住我哋最期待嘅海鮮袋喺我哋面前瘋狂地Shake!!唔使擔心食海鮮袋會整汙糟自己件衫,因為店家已經好貼心地準備定小圍裙俾我哋。〈Seafood  Platter〉廢話就不多說了,即刻睇下我哋期待已久嘅海鮮袋!!由於我哋只係兩個人,太多會怕食唔曬,所以唯有只揀三款海鮮既Platter A。海蝦10隻,扇貝4隻,松葉蟹腳1隻再配以〈胡椒牛油汁〉首先就已經畀大大隻嘅松葉蟹腳吸引住!!帶有淡淡嘅海水鹹香,肉質清爽又啖啖肉,係〈本兔〉本餐嘅最愛。另外海蝦同扇貝都好新鮮鮮甜,配以獨特嘅胡椒牛油汁真係食到舐舐脷海鮮袋入面仲有豐富嘅粟米,香腸同小薯仔,點住醬汁同樣都好好味架。〈慢煮煙肉豬柳卷配青蘋果莎莎〉另外仲叫咗呢個要花唔少心機嘅慢煮豬柳卷香軟腍滑又juicy既慢煮豬柳不帶半點肥肉,一點也不油膩。再包住煙肉後煎至香脆

今日愛好海鮮嘅朋友生日,當然要帶佢嚟好好慶祝一番。

好在有book定位,上到去差不多座無虛設。

Seafood  Platter

〈Seafood  Platter〉
廢話就不多說了,即刻睇下我哋期待已久嘅海鮮袋!!

〈慢煮煙肉豬柳卷配青蘋果莎莎〉
另外仲叫咗呢個要花唔少心機嘅慢煮豬柳卷

慢煮煙肉豬柳卷配青蘋果莎莎

香軟腍滑又juicy既慢煮豬柳不帶半點肥肉,一點也不油膩。再包住煙肉後煎至香脆,入口外脆內軟,無論口感同味道都係超正的。

蟹肉卡邦尼意粉

〈蟹肉卡邦尼意粉〉
最後男友人唔係好夠飽,所以就叫左個卡邦尼意粉。

卡邦尼意粉有著超濃郁creamy嘅醬汁,除咗有鮮甜嘅蟹肉之外仲有脆脆煙肉同惹味嘅洋蔥粒,最邪惡嘅係仲有隻蛋黃on top,一篤穿撈埋啲意粉一齊食,yummy yummy

Peach on the beach(右) hot fruit tea-apple cider(左)

〈hot fruit tea-apple cider(左),Peach on the beach(右)〉
熱嘅apple cider真係令本兔好驚喜!!味道少少酸但帶好香嘅蘋果味,加埋蜜糖同檸檬落去感覺超fruity,暖胃又暖心。

友人嘅桃味特飲則有薄荷葉和鮮青檸夠曬清爽涼浸浸,但加埋桃汁更添一點甜美。不過最後還加有ginger ale,少少薑中和,感覺清爽得嚟又唔會話好寒涼

總結:位於尖沙咀地點好方便,雖然環境比較細但可以咁方便食到高質嘅海鮮,同朋友嚟慶祝或者聚舊都好適合,絕對會再來
Seafood  Platter
蟹肉卡邦尼意粉
  • Peach on the beach(右)hot fruit tea-apple cider(左)
  • 3種海鮮海鮮袋
  • Peachonthebeach(右)hotfruittea-applecider(左)
  • Seafood Platter