餐廳: 御鐵
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-16 29 瀏覽
御鐵, 糸我們心儀的日式餐廳,  主打  Omakase  鐵板燒.大魚缸內的海產總叫人著迷.   女友最愛活龍蝦. 今次訂位時已預訂了活龍蝦, 鮑魚, 和牛鐵板餐.  我們安坐鐵板檯, 座位闊落, 坐係廚師面前睇佢煮野食, 好享受. 頭盤前菜:   火炙鰹魚青木瓜沙律每人一個巨型沙律,  青木瓜, 蔬菜, 配芥末汁, 健康又開胃.    火炙後的鰹魚, 帶出魚鮮香氣.  是這個餐的好開始.季節食材兩款北寄貝, 美味爽甜, 加上清酒, 爽口又健康.  季節食材之二, 鰤魚 同 南非活鮑魚一起煎. 鰤魚,  魚肉表面煎至金黃色, 魚肉質柔軟, 配搭柚子汁, 相當美味.   南非活鮑魚配海苔醬鮑魚燒得夠火候, 唔會韌.  鮑魚體積肥美, 口感彈牙又保留到肉汁, 鮮甜無比.  加沾海苔醬, 入口味道更濃郁.伴有三文魚籽和蔥花作為點綴, 好吸引.澳洲龍蝦, 師傅在鐵板檯上分拆, 每人半隻.龍蝦大隻, 好好肉,  用牛油去煎,  配海膽龍蝦膏醬. 火喉燒得岩岩好, 龍蝦肉爽口加彈牙,  十分鮮甜, 蝦膏帶點甘香.   配海膽醬, 真滋味.鐵板燒當然不可缺少A5 和牛.   熊本縣產A5和牛 肉質
大魚缸內的海產總叫人著迷.   女友最愛活龍蝦.
今次訂位時已預訂了活龍蝦, 鮑魚, 和牛鐵板餐.
頭盤前菜:   火炙鰹魚青木瓜沙律
火炙鰹魚青木瓜沙律
季節食材兩款
北寄貝, 美味爽甜, 加上清酒, 爽口又健康.
季節食材兩款, 之一: 北寄貝
季節食材之二, 鰤魚  南非活鮑魚一起煎.
季節食材兩款, 之二: 鰤魚
南非活鮑魚配海苔醬
伴有三文魚籽和蔥花作為點綴, 好吸引.
南非活鮑魚配海苔醬
澳洲龍蝦, 師傅在鐵板檯上分拆, 每人半隻.
龍蝦大隻, 好好肉,  用牛油去煎,  配海膽龍蝦膏醬.
龍蝦配海膽醬
鐵板燒當然不可缺少A5 和牛.   熊本縣產A5和牛 肉質優.
厚燒 和牛 同  翠玉瓜,  南瓜, 大啡菇一起香煎.
厚燒 和牛再經煙燻.   打開蓋有煙霧效果,  口感柔嫩彈牙, 油脂均勻.
不須沾醬汁也很好吃.  夾炸蒜片一起吃,  不需多調味, 配少少竹炭鹽, Wasabi食.  特別香口.
厚燒熊本縣A5和牛
薄燒熊本縣A5和牛
日本A5 和牛, 厚薄適中, 油脂分佈均勻, 肉質軟腍, 滿滿油脂香味, 加埋大量櫻花蝦,  超好味. 伴碟有 日本大啡菇, 南瓜和茄子, 幫助減低油膩感.  真貼心.
清酒煮蜆
熱騰騰的湯,  用鰹魚乾, 昆布去烹煮.
不是常飲的味噌湯, 而是高級清酒煮蜆.
蜆肉大大隻, 這個湯帶鮮香蜆肉味, 蜆肉鮮甜,  越飲越愛.  好滿意.
海膽烏魚子炒飯
師傅準備了蛋, 海膽烏魚子, 櫻花蝦, 洋蔥粒, 甘荀粒 等很多材料, 鐵板炒飯, 粒粒好味, 入口超香!
柚子雪糕
雪糕附上兩枝朱古力脆棒, 香脆可口, 加上柚子味雪糕, 入口涼冰冰, 好完美.
柚子雪糕
我們分別選擇了熱檸水/檸茶.
今晚好好享受了一頓豐富日式鐵板晚餐,  睇師傅製作過程賞心悅目,  真是美味和藝術的好體驗.  服務員服務貼心, 值得推介.
火炙鰹魚青木瓜沙律
季節食材兩款, 之一: 北寄貝