2020-03-30 3381 瀏覽
櫻花季節, 本來我就計劃坐喺富士山下, 欣賞櫻花嘅美景, 飲一啖清酒.   可惜, 天意弄人, 面對着如此大嘅戰疫, 大家嘅心情都受到打擊, 只有取消行程. 為要抱着正面嘅心情去面對挑戰,  今晚我同寶寶一齊去尖沙咀 [ 靖 ] 食日本餐  Omakase .   比預約時間早去到餐廳,  人不是太多, 空間感足夠. 餐廳為我們安排的晚餐, 共六部份.  分別係前菜, 刺身, 壽司, 熟食, 湯, 同埋甜品.  好豐富.前菜由  三小點 , 開始, 賣相不俗.師傅在我們面前慢慢顯功夫.第一 點:  北寄貝邊,  配了啫喱狀嘅醋, 入口清新, 為我今晚嘅晚餐做好準備. 第二點:   白蝦雖然只係蝦,  絕對唔單調, 配上鹽昆布, 白蝦有昆布醃過, 增加佢嘅口感, 肉質爽彈. 第三點:   松葉蟹配豆腐, 是較為普通的一點,  口感雖然不突出, 但加上 松葉蟹和魚子喺上面, 入口帶有濃濃蟹香, 鮮味出眾.到 ~ 刺身,  見師傅好細心的安排, 我們好欣賞. 刺身, 擺設美妙, 分成五份.蝶魚, 配紫蘇葉同埋醋啫喱, 係成個刺身拼盤裏面嘅一個好好開始, 酸酸地好開胃. 為以下落嚟嘅幾樣野打響
比預約時間早去到餐廳,  人不是太多, 空間感足夠.
前菜由  三小點 , 開始, 賣相不俗.
師傅在我們面前慢慢顯功夫.
第二點:   白蝦
到 ~ 刺身,  見師傅好細心的安排, 我們好欣賞.
刺身, 擺設美妙, 分成五份.
蝶魚, 配紫蘇葉同埋醋啫喱, 係成個刺身拼盤裏面嘅一個好好開始, 酸酸地好開胃. 為以下落嚟嘅幾樣野打響頭炮(又或者係, 做足左心理準備)
仲有深海游上嚟嘅 深海池魚, 都係我比較鍾意嘅刺身之一, 肉質比較有咬口, 同啲散修修嘅三文魚好唔同.
烤過嘅 金木鯛 唔會有好勁油脂, 單簿留咗烤過嘅香味, 絕對係食完生嘢之後嘅一個小插曲, 似係一首歌當中變調。
目光魚  以烤焗方式炮製, 唔會覺得油膩, 但係保持口感, 鬆脆得來唔會有骨.
馬冀海膽 係我嘅最愛, 入口即溶,   濃濃 嘅鮮甜海膽味,  確實令人回味無窮.
仲有我最鍾意嘅梅酒浸小蕃茄, 甜一甜, 打圓場.
之後係 貝殼拼盤
中央, 就見到一隻大大嘅 珍珠蠔, 佢並不單調.........
鋪喺面度嘅望落去有少少似如此, 但佢係透明白色, 當我想問佢其實係咪一啲迷你嘅珍珠嘅時候, 師傅就話, 其實佢係蘋果汁加白酒做出嚟嘅珍珠, 襯返個珍珠蠔.  的確, 食落去嘅時候, 有白酒香, 帶點蘋果嘅甜味.
之後食嘅係  凹貝, 雖然唔係好了解佢係乜, 但師傅拍一拍佢之後, 佢即刻縮一縮, 肉質真係幾爽脆, 加上檸檬汁, 食落果然新鮮.
北寄貝   我其中一種比較喜歡的貝類,  座喺小蔥上面, 有一種截然不同嘅草青味.
食完幾種貝類, 最後有個橘子啫喱, 浪一浪個口, 不太甜, 但有橘子嘅甘香.
當我以為刺身已經食完, 原來仲有個終極大佬。
見到師傅起勢用火槍係咁燒, 就知道係大佬 拖羅 嘅來臨.
原來師傅好特別, 整個  Otoro 燒,
未食, 我都已經聞到佢嘅香味.  係 ~ 係油香.
師傅同事好貼心, 用赤身吞拿魚, 吸吸油. 仲要補充一下吞拿魚刺身本身嘅鮮味.
原來咁都未夠, 仲要加一塊紫蘇葉, 用紫菜夾住一齊食.  天阿!!  口感滿分!!
然後突然師傅拎咗一盒野比我哋, 我想講, 我未食飽喎, 做乜嘢咁快比盒牙籤我。
原來, 裏頭係獅魚炙燒, 即係野生嘅油甘魚. 配上洋蔥汁, 有少少覺得自己食緊鐵板燒. 有點甜, 但亦有點鹹鮮, 原來配上螢光魷魚, 魚味更突出. 當我落手嘅時候, 師傅竟然話要等一陣, 仲要加上蘋果木嘅煙燻, 令佢增添一點神秘色彩.
竹蝦,  見住師傅用了新鮮大蝦,  把蝦頭濃蝦膏取出去烹調, 蝦肉鮮甜, 爽脆彈牙, 啖啖肉, 好滋味.  露筍好爽嫩可口.
忌廉湯魚湯, 不算是日本傳統料理, 有點西化, 魚湯味鮮甜, 飲了暖胃.
甜品:  日本蜜瓜 多汁稔甜, 與紅色的日本柿子口感吾同, 較脆爽, 又配上滑滑 燉蛋, 味道更顯甜美細緻.
 [靖]  是間高質日本餐廳, 廚師發辦, 由廚師挑選優質, 及用上最時令的食材, 令我食指 大 動, 好回味 !!
  • Omakase
  • 刺身