2015-12-21 572 瀏覽
上次去過espuma另一間分店覺得幾好食, 所以今次再encore, 但因為就朋友放工所以選擇中環分店,餐廳而且充滿聖誕裝飾, 好有氣氛~今次試左另外幾款野食, 可能今晚比較多人,所以店員好忙, 加水都叫左幾次先加到 先黎既係西班牙火腿菠菜奄列Vi未食過西班牙奄列, 所以唔知呢度既正唔正宗,但係蛋餅煎得香口, 裡面有薯仔菠菜同ham, 薯仔好粉, 味道幾好而且好飽肚,但ham同菠菜都得好少, 唔太食到ham既味道,但對Vi呢講都係個幾有特色既小食~呢個truffle fries好大盆, 配有黑松露醬同肉碎,薯條係新鮮炸所以好夠熱而且香脆,點黑松露醬好好味, 個黑松露醬味道好濃好正,旁邊既肉碎可以比你點完黑松露醬後再點上肉碎,食法幾得意, 但Vi覺得就咁點黑松露醬好味d!! 另外呢個炸物拼盤比想像中細, 有炸芝士, 廣島蠔, 炸魷魚同芝士意大利飯波波,炸物全部都好熱好脆, Vi特別喜歡炸芝士同芝士意大利飯波波,炸芝士唔係拉絲果隻, 但都有好濃芝士味, 幾好食,而芝士意大利飯波波幾特別, 味道咸咸地, 有小小芝士o係入面,不過廣島蠔同炸魷魚就麻麻, 炸魷魚太硬, 廣島蠔好細隻~之前試過
上次去過espuma另一間分店覺得幾好食,
餐廳而且充滿聖誕裝飾, 好有氣氛~
今次試左另外幾款野食, 可能今晚比較多人,
所以店員好忙, 加水都叫左幾次先加到
先黎既係西班牙火腿菠菜奄列
Vi未食過西班牙奄列, 所以唔知呢度既正唔正宗,
但係蛋餅煎得香口, 裡面有薯仔菠菜同ham,
薯仔好粉, 味道幾好而且好飽肚,
但ham同菠菜都得好少, 唔太食到ham既味道,
但對Vi呢講都係個幾有特色既小食~
Truffle Fries
薯條係新鮮炸所以好夠熱而且香脆,
點黑松露醬好好味, 個黑松露醬味道好濃好正,
旁邊既肉碎可以比你點完黑松露醬後再點上肉碎,
食法幾得意, 但Vi覺得就咁點黑松露醬好味d!!
炸物拼盤
另外呢個炸物拼盤比想像中細,
有炸芝士, 廣島蠔, 炸魷魚同芝士意大利飯波波,
炸芝士唔係拉絲果隻, 但都有好濃芝士味, 幾好食,
不過廣島蠔同炸魷魚就麻麻, 炸魷魚太硬, 廣島蠔好細隻~
抹茶麻糬窩夫
之前試過Espuma既原味waffle覺得幾正,點知今次試既麻糬窩夫令人好失望,
waffle太硬,裡面夾住一層薄薄既抹茶麻糬好黏牙
waffle做得不好,但旁邊既抹茶忌廉就好濃好味,
同埋配既榛子雪糕都好正
為呢個waffle挽回一點分數
Vi下次都係叫翻原味waffle好了
抹茶麻糬窩夫
Churros
最後試左新出既Churros, Churros賣相精緻,
配有糖同朱古力碎,脆片同朱古力醬比你點,
但Churros上枱時已經唔熱,
食落得甜味, 好似食緊面包條咁而且好油,
同一般既churros有點出入,
令人有點失望....

整體呢度既熱食做得不錯, 環境氣氛良好, 但今次食既2款甜品就有點失望了~
聖誕節
Truffle Fries