2018-06-25 297 瀏覽
北上深圳食麻辣火鍋已經係我地班朋友仔好經常做既活動,蜀大俠啊~大龍坎啊~大龍燚都成日食。通常依D火鍋店都係得紅白鍋,有D就會有埋蕃茄鍋。最近,朋友推介有間麻辣翡翠鍋,真係第一次聽~所以就決定一試依間「掌門重慶麻辣火鍋」!掌門重慶麻辣火鍋係柯士甸站附近,A出口或者B5出口都一樣可以行到去,轉入文英街就好快就見到。認住隻手掌就會知自己到站啦~因為假期後,第一日去一入去就已經有位。店鋪裝修都係以中國風為主,有點似我地成日睇中國古裝劇見到茶樓既樣,牆上掛住一D中國舊時既相,別有一番風味。除左麻辣翡翠鍋之外,仲有唔少獨有既野食,好似骨膠豬眼根、台灣魯麻辣鴨血新鮮炸有朋魚皮甘。仲有D係鋪頭自己自製既野食,店既哥仔介紹左佢地既手工餃同埋手打墨魚丸。今次得兩丁友去,所以叫唔到好多野食,同埋佢地有D食材太好賣,未返得切貨有D可惜而佢地有四種配料比我地揀豉油、乾蒜、新鮮蒜粒、沙茶醬。重慶麻辣翡翠鍋 (叫左小辣+小麻) 依個湯底真係同平時既重慶麻辣鍋好唔同,係青色同埋味道無平時紅湯甘咸同重口味,反而有少少似台灣既一種湯─「剥皮辣椒雞湯」,但佢既配料就有少少唔同,有青辣椒、蔥、花椒等等,飲落去唔傷胃得來又清清

而佢地有四種配料比我地揀豉油、乾蒜、新鮮蒜粒、沙茶醬。

重慶麻辣翡翠鍋 (叫左小辣+小麻)
重慶麻辣翡翠鍋 (小辣+小麻)

依個湯底真係同平時既重慶麻辣鍋好唔同,係青色同埋味道無平時紅湯甘咸同重口味,反而有少少似台灣既一種湯─「剥皮辣椒雞湯」,但佢既配料就有少少唔同,有青辣椒、蔥、花椒等等,飲落去唔傷胃得來又清清地。但如果你想再食濃味D,就唔好叫小辣小麻喇

台灣魯麻辣鴨血

係我最鐘意既一道,佢既鴨血係唔易散同埋滾到最後,佢可以完全索晒湯既精華,咬落去啖啖都係湯汁!

頂級小牛排 (細份)

份量雖然唔太多,但牛小排肉質就夠結實同埋有牛味。大家記住唔好放甘耐,因為牛小排本身肉質係比較結實,如果放太耐就會浪費左,就會變到好硬,大約3到5秒變色就可以食!

極品西班牙黑豚肉
極品西班牙黑豚肉

拎出黎可以擺多陣先食,雖然食落唔算太特別,但夾埋個湯底都唔錯

手打墨魚丸

依個係店員哥仔推介我地佢地鋪頭自己手打既墨魚丸,所以就特別試左一試!真係好足料下,入面啖啖都有墨魚粒,丸既質感就偏結實。

桂花蚌

店家既桂花蚌幾新鮮,幾滑,而且十過之後,更增添風味。

總括來講,麻辣翡翠鍋真係值得一試,就算你唔太食得辣,又想淺嚐食麻辣火鍋既滋味,呢到就岩哂你。
重慶麻辣翡翠鍋 (小辣+小麻)