2011-02-27 60 瀏覽
久聞文華快船廊的高茶可跟半島四季爭一日之長短,剛好友人生日想試吓佢地啱啱有返既choco buffet,於是約埋其他几位友好一齊賀一賀佢訂咗3点八人枱一張,坐低後waiter 遞上menu 一份,裏面分別列出咗choco buffet, afternoon tea, mandarin afternoon tea 同埋tea list 由於個人對西茶冇乜特別喜好,又覺得食high tea飲中國茶有点兒格格不入,所以最後飲咗呢度特製的Taste of the Legend.High tea set 未到之前,出咗去影咗几番choco buffet 既相,但老實講本人對朱古力甜品不是特別愛好。期待已久的文華高茶set終於到咗,但係份量俾我預期中少,而且最重要係每種咸/甜食都只有一件,即係每樣野都要同人分一半最後再來了一籃4個的scones及一碟rose jam & clotted cream, 個人覺得都係penin 既scones 香d 總結來講,呢度既高茶無論味道同份量都比唔上半島,唯一可取既係環境同埋格調。

Afternoon tea set list
Tea list