2016-11-13 1233 瀏覽
之前對呢間Grill都略有所聞,今晚就嚟食下。佢係外賣為主,堂食就只有立食位,見到隔離舖晌度裝修緊,原來都係屬於呢間餐廳,而且設有座位,即係話下次再嚟食串燒嘅話就可以坐入去食喇。串燒款式有十五款,其中肉類比率佔咗五分四。原本我哋係想晌度食,不過因為有啲特別事,唯有改為外賣。拎到返去時串燒已經凍咗,我哋就用微波爐略為翻熱先食。串燒大部份都係用香茅等調味,單食都夠味,亦可蘸佢哋提供嘅醬汁嚟食。牛仔骨,肉有油香。魷魚鬚,都幾彈牙。白鱔,魚皮有焦香,肉嫩滑。豬頸肉,爽脆唔癡牙。雞肉,都算鬆化。牛肉,唔知係咪同我哋自己翻熱有關,肉質變得唔易咀嚼。菠蘿,基本上係不敗嘅燒物,甜香多汁,又可消滯。有機露筍,脆口無渣。一向鍾意蘸醬嘅我見佢哋有多達十款醬汁,確係非常期待,以為可以自己揀,原來係由佢哋依串燒類別嚟發放。試咗其中七款:泰式紅雞醬,甜甜哋,相對起嚟比較常見。青咖哩醬,微辣,比黃咖哩更香更惹味。沙嗲醬,清楚睇到香葉、辣椒同花生碎。芫茜酸辣醬,有頗多芫茜、辣椒同蒜蓉,非常有辣勁而持久。烤牛肉醬,入面有辣椒同香蔥,帶啲辣度。青辣椒醬,青辣椒再加蒜蓉,辣而酸香。黃咖哩醬,以甜香為主。呢次試過嘅串燒之中我
之前對呢間Grill都略有所聞,今晚就嚟食下。
串燒款式有十五款,其中肉類比率佔咗五分四。

牛仔骨
牛仔骨,肉有油香。
魷魚鬚
魷魚鬚,都幾彈牙。
白鱔
白鱔,魚皮有焦香,肉嫩滑。
豬頸肉
豬頸肉,爽脆唔癡牙。
雞肉
雞肉,都算鬆化。
牛肉
牛肉,唔知係咪同我哋自己翻熱有關,肉質變得唔易咀嚼。
菠蘿
菠蘿,基本上係不敗嘅燒物,甜香多汁,又可消滯。
有機露筍
有機露筍,脆口無渣。
泰式紅雞醬、青咖哩醬、沙嗲醬、芫茜酸辣醬、烤牛肉醬、青辣椒醬、黃咖哩醬
試咗其中七款:

泰式紅雞醬,甜甜哋,相對起嚟比較常見。

青咖哩醬,微辣,比黃咖哩更香更惹味。

沙嗲醬,清楚睇到香葉、辣椒同花生碎。

芫茜酸辣醬,有頗多芫茜、辣椒同蒜蓉,非常有辣勁而持久。

烤牛肉醬,入面有辣椒同香蔥,帶啲辣度。

青辣椒醬,青辣椒再加蒜蓉,辣而酸香。

黃咖哩醬,以甜香為主。

呢次試過嘅串燒之中我最欣賞白鱔、魷魚鬚同菠蘿,雖然唔係即時食,但味道同口感仍然唔錯,如即場食嘅話應該仲好。若要為有辣度嘅醬汁分級嘅話,我覺得青咖哩醬同烤牛肉醬較輕微,其次係青辣椒醬,當中以芫茜酸辣醬最辣,佢嘅辣令我有想一蘸再蘸嘅感覺,對我嚟講非常吸引。
10 分鐘 (外賣自取)
魷魚鬚
白鱔