2018-02-09 179 瀏覽
最近出尖沙咀做野經過厚福街見到有新野,係一間沾麵店啊,門口個招牌仲話係食龍蝦沾麵既,又有下午茶優惠,入去試下先!入到去見到週圍都好新,好光猛,仲有D自閉位比番D一位既客人,由於已經3點鐘費是阻住人落場加上我好肚餓既關係,快快手叫左個龍蝦(湯)沾麵 ,另外加左$15要大盛,等左大約10分鐘就有得食啦!當服務員捧上野食既時候,首先映入我眼簾既係熱辣辣渣渣聲既石窩,入面就係裝住D沾汁龍蝦湯,然後就係個麵啦。個麵係我中意既粗麵,佢有指示教你按個人口味落黑七味粉或者檸檬汁,我就淨係落左黑七味粉,輕輕撈暈左就沾湯黎食啦,一食落去呢個湯勁濃味,食下食下覺得有小小咸,不過都接受到,個湯入面有小小肉碎,叉燒就要另外加錢叫,本身想追加番但見人地都執晒野就冇叫啦,所以食完都有啲dry dry地。下次有機會再試下佢個元祖拉麵先~

龍蝦沾麵
2018-01-30