每一區都有自己的特色,而旺角則有很多樓上既餐廳,自己也去過數間,主要是給年輕一輩的客人聚會慢慢吃,確實是不錯的聚會地方呀。在旺角的銀城廣場,之前已經去過數次,但都是買買雪糕逛一逛,如今在樓上真的開了很多不同類型的西餐廳。就像之前在觀塘見過的【Mini Friday】這裡也有呢。老實說這間名字蠻喜歡的喔!Happy Friday,呢間【Mini Friday】好多菜式都是自家首創既精緻價錢又不貴在旺角來說性價比屬不錯,Menukb不少選擇,有沙律、薄餅、扒類、海鮮、小食等等未睇得切個環境就見一盤墨西哥脆片係得面前啦,店員就送上免費脆片同芝士醬,脆片即使放左一段時間依然非常香脆,沾上芝士醬,有一種鹹鹹香香嘅感覺。口感很酥脆,帶些少油膩但好有風味,忍唔住好快就食鬼晒...除了食物,餐廳的環境也很重要,呢度空間感十足佔地都好廣闊,每張枱同枱之間都有一段距離,有一旁配上落地大玻璃可以坐著卡位,一邊睇住個景一邊食嘢,都唔錯蠻放鬆架,見到當既咁多人就知道呢度實係幾受歡迎啦。🔹火焰脆燒德國咸豬手 $218城中有得食鹹豬手既餐廳不少,但能品嘗到脆皮肉嫩又爆汁的正宗鹹豬手卻一點也不易。今日我在【Mini

🔹火焰脆燒德國咸豬手 $218
今日我在【Mini Friday】找到了。喜歡別鹹豬手就真的要來試試呀!脆烤德國咸豬手呢個表演項目道係會喺你面前放火燒一次。所以這道菜上菜時必須準備相機,必須把握機會影相。

火焰脆燒德國咸豬手

燒完後服務員會問我使唔使切埋,剛剛燒完嘅豬手暖暖地,眼看鹹豬手炸到非常香脆,皮脆肉嫩似的,流水口了,食左少少豬手皮口感真的脆爆,味道不太鹹,肉質剛好又多汁。咬落去脆卜卜次餘又吃到彈彈的肉感。

火焰脆燒德國咸豬手

經過廚師細心烹調,每一部分入味爽口而又濃味,令人回味無窮,賣相亦相當一流,難怪長期熱賣!豬手底部墊左D酸蘿蔔絲配菜,點完醬汁再加一口酸椰菜,酸酸甜甜油膩感完全清失掉。難怪有幾枱客人都有點吧!

🔹西班牙海鮮飯 $228
馳名的西班牙海鮮飯,源自西班牙東部之瓦倫西亞,西班牙海鮮飯是我很喜歡的一道菜,店主將燉飯專用的平底淺口大圓雙耳鍋端上餐桌,顏色鮮亮的噴香米飯鋪底,各式海鮮鋪滿鍋口幾乎掩蓋了米飯的蹤跡,讓人看一眼就食慾大開。
西班牙海鮮飯

配料則花樣百出以新鮮海鮮所煮出來的海鮮飯好香,「米」是西班牙海鮮飯的重點,挑對了米,就成功了一半。一般來說,西班牙海鮮飯的米吃起來要堅實,卻吸飽了湯汁。呢度就做到了。

西班牙海鮮飯

海鮮及蔬菜配料鋪在飯上每樣都好新鮮入味,西班牙海鮮飯最適合一大鍋大家一起分食,只要一端出彭湃的海鮮鋪在黃澄澄的米飯上面,馬上就會帶動歡樂的氣氛,而且人越多吃得越起勁。但呢度既份量可以分為3-4人都可以呀!吃到我倆太飽了。

🔹心太軟配雪糕 $68
朱古力心太軟即叫即焗製作需時日...熱辣辣呈上,配上一球雪糕,切開時朱古力漿如湧出,濃厚的朱古力不算膩,外面少少脆口入面鬆軟,兩者外脆內軟,兩種口感,口感不是太紮實,軟軟的,配上雪糕一冷一熱

心太軟配雪

用上適當的溫度和時間!相信好多人都會喜歡,冇介紹錯喔!

心太軟配雪糕

總括黎講,餐廳環境舒適,想搵間餐廳同成班好朋友 gathering或者情侶拍下拖都好適合。而服務上侍應亦很熱情,還會為我們介紹菜式。去到食物方面份量很足,價錢亦不會很貴,一定會再嚟。
心太軟配雪
心太軟配雪糕