資訊:

2016-04-27 1238 瀏覽
今晚又一次同朋友到Lab Eat食晚餐了,超開心,因之前食過一次感覺好好,於是再來一次。而今晚叫了個set dinner for 2,包括starter、appetiser、soup、main course、dessert及3款wines!今次starter每人有2隻生蠔,生蠔相當新鮮,非常飽滿juices,而且都頗大隻。肉質結實好爽,入口有一股淡淡的蠔香味,而且帶有少少海水咸味,吱少少檸檬汁更能提高生蠔的鮮味,好正!係呢個時間就飲第一杯香檳,感覺好fresh!而Appetiser有兩款,分別係玫瑰煙三文魚配蕃茄水牛芝士沙律及法式黑松露香草焗田螺。首先係玫瑰煙三文魚配蕃茄水牛芝士沙律,煙三文魚唔係太咸,帶淡淡的煙燻咸香味。而水牛芝士質感煙煙韌韌,但咬落好軟身好滑,帶出淡淡的芝士香味,味道唔係太濃。而沙律菜就好新鮮爽口,加上黑醋汁,味道酸酸的十分開胃。呢個係法式黑松露香草焗田螺,擺盤好靚。田螺焗得剛剛好,唔會乾晒仲好juices,而且肉質好爽口。味道方面一食落口好重黑松露味,但慢慢帶出香草味,兩者match埋令田螺更惹味,令我呢個唔係咁食田螺既人都覺得好食。係田螺下仲有又幼滑又香甜的薯仔
今晚又一次同朋友到Lab Eat食晚餐了,超開心
生蠔配香檳
生蠔
香檳
係呢個時間就飲第一杯香檳,感覺好fresh!

玫瑰煙三文魚配蕃茄水牛芝士沙律
法式黑松露香草焗田螺
呢個係法式黑松露香草焗田螺,擺盤好靚。田螺焗得剛剛好,唔會乾晒仲好juices,而且肉質好爽口。味道方面一食落口好重黑松露味,但慢慢帶出香草味,兩者match埋令田螺更惹味,令我呢個唔係咁食田螺既人都覺得好食。係田螺下仲有又幼滑又香甜的薯仔蓉及香脆可口的多士,三者一齊食口感及味道會好有層次!
白酒
一邊食一邊飲第二杯白酒,白酒更襯出田螺的味道!
粟米湯
今晚個soup係香濃粟米湯,而且用茶壼裝住非常特別,可以保持湯的溫度唔會咁快凍,可以慢慢飲。而粟米湯好香粟米味好濃郁而且好creamy,味道甜甜的,連麵包食好正!

終於到main course了係法式鵝肝配牛柳及芝士焗原隻波士頓龍蝦。
法式鵝肝配牛柳
這個是法式鵝肝配牛柳,鵝肝煎得外層焦香內層又嫩又軟,而且咬落去好幼滑,食落好香鵝肝味!至於牛柳煎得剛剛好,肉質好嫩而且juices,咬落啲汁就吱晒出來,又香既濃的牛肉汁,好正。
紅酒
剛好配飲最後一杯紅酒,邊飲邊慢慢品嚐這牛柳!
芝士焗原隻波士頓龍蝦
而另一款main course係芝士焗原隻波士頓龍蝦。一層厚厚的芝士覆蓋係龍蝦上,睇到都覺得想食。好容易就起到半邊龍蝦出來,個龍蝦肉質爽口有彈性,好有水份,沒焗過頭。而味道方便龍蝦肉本身都好鮮甜美味,但搭上芝士,令其味道變得更豐富更滋味!
心太軟拼比利時馬卡龍
最後係甜品時間,心太軟拼比利時馬卡龍,雖然好飽,但點都有個甜品胃可食到
!馬卡龍口感外脆內軟,有檸檬同野莓味,味道酸酸的唔係好甜,幾好食!而心太軟外層好軟熟,但一切開,入面啲朱古力醬就流晒出來,好香濃的朱古力味撲鼻而來,同朱古力口感好滑,整道甜品都好好食!

今餐真係好味,超飽超滿足,而且水準依然咁好,希望keep到,下次有機會再食!

2016-03-23
用餐優惠