❀ Amelia Hong Kong #尖沙咀 ❀❗️DiningCity回歸第一擊 望住維港嘆fusion意大利菜❗️——————————————————作為DiningCity restaurant week 嘅擁躉,知道佢再度推出已經立刻校定鬧鐘去訂購餐廳😆今次嘅restaurant week 由3月18日至4月11日,多達200間餐廳任君選擇,最平有$148起,可以品嚐到各間出色高質餐廳嘅tasting menu💖呢間係位於海港城嘅意大利餐廳,佢哋嘅行政主廚Paulo Airaudo喺聖塞巴斯蒂安擁有米芝蓮食肆🤩餐廳室內位置非常之大,室外亦可望住維港景色。之前已經曾經嘗試過佢哋嘅下午茶,當時覺得不過不失,今次俾多次機會試吓佢哋嘅晚餐。雖然價錢唔平,網上評價有啲兩極,但係今次又覺得水準幾高,只係相對貴少少👌🏻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Dinner for 2 $1598/2♥ Bone Marrow & Farmer’s bread (4.2/5)之前貪新鮮食過幾次牛骨髓🐮每次食完都覺得真係太似脂肪、太膩。今次既然係套餐包括,所以照比次機會,冇諗過原來配上麵包一齊食又
❀ Amelia Hong Kong #尖沙咀 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
今次既然係套餐包括,所以照比次機會,冇諗過原來配上麵包一齊食又幾好味😋。
本身牛骨髓醃製得比較鹹,加上香草,同埋少許油脂,就好似牛油咁,配上佢嘅農夫包一齊食好香口!
Bone  marrow
Farmer’s bread

♥ Oyster 2pc (4.2/5)
來自法國聖馬田嘅新鮮生蠔🦪大大粒得嚟,入口都幾creamy~
Oyster

♥ Cauliflower (4.2/5)
最近發覺好似越來越多西餐廳運用椰菜花🥦尤其係素食餐廳,大部份嘅椰菜花菜式其實都偏貴,但係好好味😋。
用上色彩繽紛嘅椰菜花,配上少辣嘅七味粉,底下加上少許忌廉。雖然應該係全餐成本最低嘅一道菜,但簡單好味。
Cauliflower

♥ Beef Tartare (4.2/5)
似一個decomposed嘅beef tartare🤣。
覺得味道比一般嘅豐富,加入咗啲醃製嘅芥末籽,酸味較重,同埋脆片一齊食都幾唔錯。
Tartare

♥ Octopus (4.2/5)
分量唔算好多,但係八爪魚夠彈牙🐙。
加入青椒、馬鈴薯、蕃茄,配上泡菜蛋黃醬,酸酸辣辣,有少少西班牙風味,都幾好食。
Octopus

♥ Lobster Spaghetti (4.4/5)
出色嘅龍蝦意粉🦞!
先將龍蝦拆肉,啖啖爽口嘅龍蝦肉,配上鮮味幾重嘅龍蝦汁,最欣賞佢係帶點微辣,令到成個味道豐富好多,而且更加惹味。
意粉偏粗身,煮得剛剛好😋!
Lobster Spaghetti

♥ Waygu Strip loin (4.3/5)
常見,但煮得出色,入口即溶。
加上少少脆米同埋芥末籽,豐富口感。
唔算特別,但好食😚。
Waygu Strip loin

♥ Basque Burnt Cheesecake (4.3/5)
同樣係常見嘅甜品,不過朋友同我都覺得非常出色,係好高質嘅巴斯克芝士蛋糕🧀。
表面嘅焦窿帶點香脆,不過燶味就唔算好重。
剛剛熟,雖然冇流心嘅效果,但係好細滑,而且芝士味突出!

——————————————————
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4.5/5
✨服務態度: 4.1/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
雖然網上嘅評價有啲兩極,之前食過下午茶都覺得有啲普通,但今次DiningCity嘅套餐又真係幾好味,水準都幾高😋唯獨係價錢貴啲,但可以都好多道菜。環境亦都好好,適合慶祝!

Bone  marrow
Farmer’s bread
Oyster