餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

銅鑼灣糖街一向都係印尼商店嘅集中地,呢晚就決定搵其中一間餐廳一試究竟。呢間《Pandan Leaf Indonesian Restaurant》由印尼人開設,主打地道印尼菜🇮🇩店舖外面有賣印尼小食,仲有班蘭蛋糕,$15一件,好大件。買咗件返去俾屋企人試,佢哋話好食!😛鋪面唔算大,就快九點都仲係座無虛席。好多食客都係印尼local,好似真係好正宗咁😝平時真係好好好好少食印尼菜,估唔到種類都算多:小食、串燒、飯、印尼牛丸麵、花膠湯粉皮、蔬菜等,任君選擇。不過要留意,由於印尼係回教國家,所以係唔食豬嘅🐖印尼花膠湯班蘭雞粉皮 ($78)呢個超抵食!!花膠湯底好濃味,texture夠濃稠,感覺好重骨膠原👅有一舊花膠,食落有啲韌,但都感覺矜貴!另外雞肉主要係雞胸,仲有雞翼,啖啖肉,分量大,雞味重,夠嫩滑😛😛粉皮係闊條河粉🤪,大面積嘅粉皮吸盡湯汁,正!特色印尼炒飯 ($78)相片好似唔係好睇得出,但呢個分量超大!!差唔多有三碗飯🍚🤣🤣面頭嘅蝦片同煎蛋、側邊嘅雞肉串燒、炒飯嘅香料,統統都係印尼炒飯嘅靈魂✨炒飯用到嘅醬汁令到個飯呈現吸引嘅炒飯啡黃色,亦都有甜甜地嘅味;另外香料同辣椒嘅使用,讓炒飯充滿香辣

平時真係好好好好少食印尼菜,估唔到種類都算多:
小食、串燒、飯、印尼牛丸麵、花膠湯粉皮、蔬菜等,任君選擇。
不過要留意,由於印尼係回教國家,所以係唔食豬嘅🐖

印尼花膠湯班蘭雞粉皮
印尼花膠湯班蘭雞粉皮 ($78)
呢個超抵食!!
花膠湯底好濃味,texture夠濃稠,感覺好重骨膠原👅
印尼花膠湯班蘭雞粉皮
有一舊花膠,食落有啲韌,但都感覺矜貴!
印尼花膠湯班蘭雞粉皮
粉皮係闊條河粉🤪,大面積嘅粉皮吸盡湯汁,正!
特色印尼炒飯
特色印尼炒飯 ($78)
炒飯用到嘅醬汁令到個飯呈現吸引嘅炒飯啡黃色,亦都有甜甜地嘅味;另外香料同辣椒嘅使用,讓炒飯充滿香辣風味,非常惹口。
雞肉串燒都不得不提,好多汁,雞肉嫩滑唔肥,好好食!😛
印尼小食拼盤
印尼小食拼盤 ($88)
呢個小食拼盤有晒印尼嘅地道小食,炸黃豆餅、炸碎雞、炸豆腐、炸秋葵、烤雞翼,十分豐富。
比較特別嘅係炸黃豆餅,本身以為會好似米通咁,但原來口感係軟綿多過酥脆🤩
雖然差唔多全部都係炸物,但感覺又唔算熱氣,因為炸粉好薄~
石栗馬拉盞炒通菜
石栗馬拉盞炒通菜 ($72)
本身以為會同泰國餐廳嘅馬拉盞炒通菜一樣,食咗發覺原來係唔同做法😯
食落去冇咁惹味,亦唔算特別辣,但都好新鮮爽口😛
印尼咖啡涼粉冰
印尼咖啡涼粉冰 ($30)
呢個飲品都係第一次試嘅。
咖啡味重,有少少甘苦香味,唔會過甜。另外仲有涼粉增加口感😛
推薦呢個!
青檸梳打
青檸梳打 ($28)
青檸梳打俾梳打水你自己倒落去,分量同青檸汁濃度都任你自己調較!👍

原來呢啲小餐廳雖然外形同裝修都冇大餐廳嗰啲咁冠冕堂皇,但質素絕對唔輸蝕,仲會有多一份人情味添。
有時比下機會自己嘗試小店,或者會發掘到更多特色美食💕

Menu:
特色印尼炒飯